Povežite se s nama

Ekonomija

Milatović: Uradićemo klasifikaciju, nestrateška preduzeća kandidati za privatizaciju

Objavljeno

dana

Milatović: Želejezara je za Nikšić više od fabrike, Vlada želi da ova kompanija nastavi sa radom

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


sarađivaće sa međunarodnim partnerima

Milatović: Uradićemo klasifikaciju, nestrateška preduzeća kandidati za privatizaciju

Studija će, kako je kazao ministar, dati osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima


Milatović, Foto: Savo Prelević

Unaprjeđenje koorporativnog upravljanja u državnim preduzećima, kao i analizu svih državnih preduzeća kroz dvije dimenzije – profitabilnost i stratešku važnost za državu, Vlada će raditi uz podršku relevantnih međunarodnih partnera: Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Rekao je da je prvi korak u tom pravcu osnivanje preduzeća “Montenegro Works”, koje će sa svojim stručnim kadrom, u saradnji sa međunarodnim partnerima, u vidu njihove tehničke podrške, raditi na uspostavljanju efikasnog finansijskog nadzora nad državnim preduzećima.

„Rezultat te saradnje će biti i jedna detaljna studija klasifikacije preduzeća u četiri kategorije: 1) ona koja su profitabilna i strateška, 2) ona koja su neprofitabilna i strateška, 3) ona koja su profitabilna a nestrateška, i 4) ona koja su neprofitabilna i nestrateška“, objavio je Milatović na Tviteru.

Ovakva studija će, ističe, dati osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima.

„Od ovih iz prve grupe će se tražiti dodatna efikasnost kako bi bili još profitabilniji. Ova iz druge grupe moraju da prođu snažno restrukturiranje, u cilju pokušaja da postanu profitabilna ili u suprotnom da budu organizaciono izmijenjena kako državna pomoć ne bi bila u suprotnosti za pravilima o državnoj pomoći. Preduzeća iz treće i četvrte grupe su po pravilu kandidati za privatizaciju“, navodi Milatović.

Naglašava kako se podrazumijeva da će o svemu tome odlučivati Vlada i Skupština, u dijelu svojih nadležnosti.

„Kreiranje ‘Montenegro Works’ je zato prvi korak da bi do smislene i argumentovane rasprave na ovu temu došlo – a sve u cilju unapređenja stanja u poslovanju državnih preduzeća u Crnoj Gori“, zaključio je ministar.


VijestiVijesti

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Erste uspješno prošla kontrolu CBCG

Objavljeno

dana

PKCG: Banke spremne da budu generator oporavka

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


bankarski sistem stabilan i dovoljno kapitalizovan

Erste uspješno prošla kontrolu CBCG

Izvršni direktor banke Aleksa Lukić kazao je da rezultati potvrđuju snažnu kapitalnu bazu Erste banke i primjenu ispravnog poslovnog modela


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Erste Bank uspješno je prošla kroz proces sveobuhvatne procjene kvaliteta aktive (AQR) koju je sprovela Centralna banka i rezultati procjene su potvrdili snažnu kapitalnu poziciju i koeficijent solventnosti od 20,18 odsto na kraju 2019. godine, što je znatno iznad regulatornog minimuma od 10 odsto, saopšteno je juče iz te banke.

Ovi rezultati, kako je kazao glavni izvršni direktor banke Aleksa Lukić, potvrđuju snažnu kapitalnu bazu Erste banke i primjenu ispravnog poslovnog modela, koji obezbjeđuje adekvatnu podršku klijentima uz očuvanje visokih standarda upravljanja rizicima.

Ohrabrujuća je konstatacija da je i kao cjelina, bankarski sistem stabilan i dovoljno kapitalizovan, jer samo snažne banke mogu biti oslonac ekonomskog rasta, rekao je Lukić.

U saopštenju se navodi da je koeficijent solventnosti Erste banke dodatno ojačan od kraja decembra 2019. godine i da je na kraju juna ove godine bio 24,42 odsto.

”Očekivano odličan rezultat AQR-a je pokazatelj adekvatne kulture rizika u banci i postavljenih visokih standarda. Činjenica da u procesu AQR niti jedan klijent Erste banke nije reklasifikovan i premješten u nekvalitetnu aktivu daje nam za pravo da budemo zadovoljni organizacijom i kvalitetom internih procesa, upravljanjem kreditnim portfeljom i rizicima, klasifikacijom plasmana”, rekao je izvršni direktor za rizike Erste banke, Damir Ivaštinović.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Ekonomija

Sekulić iz EKIP-a odlazi u penziju

Objavljeno

dana

Autor

Sekulić iz EKIP-a odlazi u penziju

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Direktor ili član Savjeta Agencije bio 20 godina

Sekulić iz EKIP-a odlazi u penziju

Skupština treba da raspiše konkurs za novog člana


Sekulić, Foto: Boris Pejović

Dugogodišnji direktor i član Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Zoran Sekulić juče je napunio 67 godina života čime je ostvario uslove za odlazak u penziju, a time i prestanak mandata u Savjetu ove regulatorne agencije.

Skupština Crne Gore u narednih 30 dana treba da pokrene proceduru izbora novog člana Savjeta, koji bi bio prvi predstavnik nove parlamentarne većine u ovoj Agenciji, jer su svi sadašnji članovi izabrani u bivšem sazivu parlamenta.

Sljedeći član Savjeta kojem ističe petogodišnji mandat je Šefkija Murić i to u junu naredne godine. Ostalim članovima – predsjedniku Branku Kovijaniću, Šaleti Đuroviću i Vladanu Đukanoviću mandat ističe tek u decembru 2023. godine. Tako da bi kadrovi nove parlamentarne većine, ako toliko opstane, mogli preuzeti agenciju tek za 16 mjeseci.

Sekulić je u četiri mandata od 2001. do 2017. godine bio direktor EKIP-a, a od tada do juče član njegovog Savjeta.

Za vrijeme njegovog direktorovanja izgrađen je toranj na Dajbabskoj gori za kontrolu radio-frekventnog spektra od pet miliona eura, iako je prema elaboratu trebalo da se gradi samo stub s mjernim uređajima što bi koštalo do 300 hiljada eura. Većina poslovnog prostora u tornju se uopšte ne koristi.

Prije četiri godine Sekulić je konkurisao za predsjednika Savjeta, ali je dobio manje glasova od Kovijanića. Nakon toga je podnio tužbu protiv Skupštine tražeći poništenje izbora navodeći da su Kovijanić i Đurović izabrani u treći mandat, iako zakon dozvoljava samo dva. Osnovni sud se naknadno proglasio nenadležnim.

EKIP od osnivanja agencije ima velike privilegije za svoje rukovodstvo koje ima ogromne zarade, ali i brojna druga primanja. Državna revizorska institucija je za prošlu godinu dala uslovno mišljenje na ispravnost finansijskog izvještaja EKIP-a i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja. Najviše nezakonitosti odnosi se na isplate raznih naknada, nagrada i priznanja troškova koje su sami sebi ili jedni drugima dodjeljivali mimo zakonskih propisa.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Ekonomija

ZZZ: Biće angažovano 400 nezaposlenih osoba sa evidencije

Objavljeno

dana

Autor

ZZZ: Biće angažovano 400 nezaposlenih osoba sa evidencije

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Kroz Program “Obrazovanje i osposobljavanje odraslih u 2021.godini”

ZZZ: Biće angažovano 400 nezaposlenih osoba sa evidencije

Kako su pojasnili, programsko angažovanje se odnosi na osobe sa evidencije Zavoda kojima je nedostatak znanja, vještina i kompetencija bila prepreka u zapošljavanju


Foto: Luka Zeković

Kroz Program “Obrazovanje i osposobljavanje odraslih u 2021.godini” biće angažovano 400 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

To je odlučio Upravni odbor Zavoda na današnjoj sjednici kojom je predsjedavala Hadži Vesna Vujošević.

Kako se navodi u saopštenju, shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti Zavod će ove godine prvi put realizovati ovaj Program u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Za njegovu realizaciju, shodno odluci UO, Zavod je opredijelio sredstva u iznosu od 200.000,00 eura. Pored navedenog, Zavod će finansirati i novčanu pomoć i troškove prevoza za polaznike programa“, saopšteno je iz Zavoda.

Kako su pojasnili, programsko angažovanje se odnosi na osobe sa evidencije Zavoda kojima je nedostatak znanja, vještina i kompetencija bila prepreka u zapošljavanju.

Iz Zavoda navode da se programom nastoji ovim osobama omogućiti sticanje stručnih kvalifikacija i ključnih vještina i olakšati pristup tržištu rada odnosno zaposlenja.

„Izvođači programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih mogu biti organizatori obrazovanja, odnosno pravna ili fizička lica koja u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast obrazovanja odraslih mogu da organizuju obrazovanje i osposobljavanje odraslih. Narednih dana Zavod će pripremiti tendersku dokumentaciju i objaviti Program „Obrazovanje i osposobljavanje odraslih u 2021.godine“, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama na portalu javnih nabavki“, navodi se u saopštenju Zavoda za zapošljavanje.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije