Povežite se s nama

Hronika

Нова жалба на одлуку суда: „Има основа да се истакнути члан кавачког клана брани са слободе“

Objavljeno

dana

Нова жалба на одлуку суда: "Има основа да се истакнути члан кавачког клана брани са слободе"

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


За Игорем Божовићем се трагало од августа 2017. године, док је његов син Владимир бјежао истражитељима од 12. септембра 2016. године

Одбрана наводног истакнутог члана кавачког клана Игора Божовића опет је уложила жалбу на одлуку Вишег суда, да он ипак остаје у притвору, сазнаје портал Дан. Подсјећамо, његов тим адвоката уложио је жалбу Апелационом суду када је након екстрадиције њему одређен притвор. Њу  је Апелациони суд уважио, али је Виши суд поновио своју одлуку и Божовићу није укинут притвор. Одбрана Игора Божовића сматра да има основа и услова да се он брани са слободе.

image

Суд одлучио: Нема слободе за истакнутог члана кавачког клана, Божовић остаје у притвору

Игор Божовић је у евиденцији полиције означен као високопозиционирани припадник кавачког клана.  Он и његов син Владимир, изручени су 19. јуна Црној Гори из Португала гдје су раније  ухапшени.

image

Уважена жалба: Виши суд поново одлучује о притвору за наводног истакнутог члана кавачког клана

Полициjа jе трагала за Игором Божовићем по наредби Вишег суда у Подгорици ради обезбјеђења присуства кривичном поступку који се против њега води због кривичног дјела стварање криминалне организације

-Он је, како се сумња,  од почетка новембра 2011. године на подручју Котора, Тивта и Будве организовао криминалну организацију која је имала за циљ вршење кривичних дјела за која се може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, у коју су били лично или преко чланова групе, врбовали нове чланове организације који су прихватали чланство ради стицања незаконите добити и моћи, а дјеловање организације је планирано на дуже вријеме уз примјену тачно одређених правила и унутрашње контроле- наводе у полицији.

За Владимиром Божовићем се трагало тракође по наредби Вишег суда у Подгорици ради обезбјеђења присуства кривичном поступку који се против њега води „због кривичног дјела стварање криминалне организације, као саизвршилац кривичног дјела изнуда у покушају, као саизвршилац тешког дјела против опште сигурности у стицају са кривичним дјелом недозвољено држање оружја и експлозивних материја“

-Он је, сумња се, оквиру криминалне организације имао задатак да примјењује насиље и застрашује друга лица са циљем вршења кривичних дјела изнуде, набавке и складиштење оружја и експлозивних средстава, панцире као и одржавање везе са одређеним члановима криминалне организације у циљу преношења упутстава које му је давао један од организатора И.Б.- навели су раније из Управи полиције.

Апелациони суд уважио прву жалбу

-Пред овим судом вођен је поступак по жалби браниоца окривљеног Игора Божовића, адвоката Драгољуба Ђукановића и Бојане Франовић, изјављеној на рјешење Вишег суда у Подгорици Квс.бр.281/21 од 19.07.2021. године, којим рјешењем је остављено на снази рјешење о одређивању притвора окривљеном Игору Божовићу Квс.бр.138/17 од 23.08.2017. године, с тим што му се притвор има рачунати од 19.07.2021. године, од 16,00 часова, као дана и часа лишења слободе. Одлучујући о изјављеној жалби вијеће овог суда је дана 28.07.2021. године донијело рјешење Квсж.бр.178/21 којим је уважило жалбу бранилаца окривљеног Игора Божовића, укинуло рјешење Вишег суда у Подгорици Квс.бр.281/21 од 19.07.2021. године и педмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање-саопштено је раније  након прве жалбе на притвор за портал Дан из Апелационог суда.

Пред Апелационим судом, како сазнајемо, вођен је поступак по жалби браниоца  окривљеног Владимира Божовића, адвоката Марка Дамјановића, такође због одређивања притовра.

-Одлучујући о изјављеној жалби, вијеће овог суда је дана 28.07.2021. године донијело рјешење Квсж.бр.177/21 којим је жалба одбијена као неоснована-наводи се у ранијем одговору за портал Дан.

За Игорем Божовићем се трагало од августа 2017. године, док је његов син Владимир бјежао истражитељима од 12. септембра 2016. године.ДАН

Hronika

У Беранама погинуо младић, аутомобил слетио с пута

Objavljeno

dana

У Беранама погинуо младић, аутомобил слетио с пута

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Увиђај је у току

У саобраћајној несрећи која се рано јутрос око 5 сати догодила у Беранама, у насељу Пешца погинуо је 19-годишњи младић Д.Ј.

Како је саопштено из ОКЦ-а, возило је слетјело с пута, а младић је настрадао на лицу мјеста. 

Увиђај је у току. ДАН

Nastavite čitati

Hronika

Запљена у Луци Бар: Шпедитери покушали да шверцују преко 1.700 штека цигарета

Objavljeno

dana

Запљена у Луци Бар: Шпедитери покушали да шверцују преко 1.700 штека цигарета

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Пронађено 35 пакета цигарета укупне вирједности 35.000 еура, саопштено је из Управе полиције

Црногорска полиција ухапсила је шпедитере Н.Ф. (51) из Бара и Ј.А. (38) из Kосова са пребивалиштем у Бару због сумње да су шверцовали већу количину цигарета.

Како пише у саопштењу Управе полиције, полицајци су на излазној рампи Луке Бар контролисали возило у власништву „Зеншпед гроуп“ и пронашли 35 пакета са 1.750 штека цигарета без документације о транспорту и власништву над акцизном робом, укупне вриједности 35.000 еура.

Н.Ф. и Ј.А. су као запослени у наведеној фирми у службено возило у Слободној царинској зони у Луци Бар утоварили 35 пакета цигарета без акцизних маркица и доказа о поријеклу.

Потом су штеке цигарета неовлашћено пренијели преко царинске линије, избјегавајући мјере царинског надзора и користећи пролаз на излазној рампи из Слободне зоне Луке Бар гдје имају могућност службеног пролаза као запослени у шпедицији „Зеншпед гроуп“ и тако прокријумчарили цигарете.  

Они ће уз кривичну пријаву бити приведени државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Бару.ДАН

Nastavite čitati

Hronika

Групи Вељка Беливука на терет се стављају још два убиства

Objavljeno

dana

Групи Вељка Беливука на терет се стављају још два убиства

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Према информацијама Новости Тужилаштво за организовани криминал у сарадњи са оперативцима МУП Србије и БИА, прикупили су доказе за још најмање двије ликвидације младих Београђана

Против Вељка Беливука и Марка Миљковића, како „Новости“ сазнају, спрема се нова кривична пријава и проширење истраге.

Према информацијама Новости Тужилаштво за организовани криминал у сарадњи са оперативцима МУП Србије и БИА, прикупили су доказе за још најмање двије ликвидације младих Београђана.

О овом ће јавност више сазнати за десетак дана. Ипак, модус отмице и злочина био је као и код претходних пет жртава. За сада су Беливук, Миљковић и њихова криминална група оптужени за монструозна убиства Александра Глигоријевића Пукија, Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукићевића, Здравка Радојевића и Милана Љепоје.

– Јавност ће бити запрепашћена кад чује још детаља за које ће ова група бити осумњичена – наводи извор „Новости“. – Неке од жртава биле су наводно блиске са убијеним Вукићевићем. Паралелно са овим процесом овдје, у Црној Гори се води поступак под сумњом да су Беливук и Миљковић учествовали у ликвидацији Дамира Хоџића, Адиса Спахића и Милана Радуловића, званог Миле Капетан.

И ту није крај свим сумњама за које се ова група терети. Грчка полиција, посредством Еуропола и Интерпола, размјењује информације са полицијом у Црној Гори, и верује се да ће врло брзо бити расвијетљен злочин у ресторану у Атини, јануара прошле године, када су, пред очима жена и деце, брутално изрешетани Игор Дедовић и Стеван Стаматовић. Они су важили за истакнуте чланове „шкаљарског клана“.

– Према прикупљеним информацијама и порукама са „Скај“ апликације, постоји сумња да су у организацији овог злочина учествовали Беливук и Миљковић – наводи саговорник Новости. – То је, како се сумња, урађено по налогу Радоја Звицера. Постоји одређена комуникација из које се види да је Миљковић бијесан, јер сматра да „све раде“ он и Беливук, а да већи дио колача узима Звицер. Са тим се и Беливук слагао. Били су увјерени да без њих ови не би могли ништа да направе, то се посебно односило на растурање наркотика.

За све криве Звицера

И данас, док су у притворским ћелијама, Беливук и Миљковић за све криве Звицера. Тврде да је неспособан и да су му они „направили име“, а да не би био међу живима да га није спасила „сукња“, алудирајући на Звицерову жену која је запуцала у Кијеву на нападаче.

Ипак, Беливук се чврсто био везао за овог Которанина, кога су безбједносне службе смјестиле у сам врх „кавачке екипе“, и покушавао је да умири Миљковића, мада је и он био љут на Звицера углавном због расподјеле пара, јер су обојица сматрала да заслужују већи дио колача. Онда су, према информацијама безбједносних служби, Беливук и Миљковић наводно добили налог да организују нову ликвидацију неколико месеци касније, и то на Крфу. Тада су убијени Баранин Алан Кожар и Дамир Хаџић из Ужица. Они су исто важили за безбедносно интересантне особе, блиске „шкаљарцима“ и Филипу Кораћу.

– Тада је Миљковић већ отворено почео да прича против Звицера сматрајући да њему и Беливуку додјељује најпрљавије послове, а да им даје далеко мање пара него што заслужују – објашњава саговорник. – О томе се говорило чак и на трибинама. Беливук и Миљковић су говорили својима да Звицера не би ни било да није њих, да су им они „највјернији и најбољи војници“ и да за све злочине увек морају да организују „своје људе“, јер су „Црногорци неспособни“.

– И опет се појавио проблем са новцем, а то је и био главни циљ њиховог одласка у Црну Гору, јануара ове године, да пробају да испеглају ствари и извуку више – истиче наш извор. – Ипак, нетрпељивост према Звицеру, од кога су добијали наређења, ниједног тренутка није јењавала. У једној поруци, коју шаље Беливук из Црне Горе, сарадницима у Ритопеку, каже: „Ево, деремо ове глупе Црногорце.“ДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije