Povežite se s nama

Hronika

Новац из криминала „пријетња“ Балкану: Црна Гора да више допринесе у процесу одузимања илегалне имовине

Objavljeno

dana

Новац из криминала "пријетња" Балкану: Црна Гора да више допринесе у процесу одузимања илегалне имовине

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Међутим, упркос постојању релевантних законских оквира на снази, већина земаља у региону има мало практичног искуства са одузимањем имовине. Као позитивне примјере у овој области треба истаћи Албанију, Босну и Херцеговину и Србију

Један од главних мотива за организовано укључивање злочина у криминал је зарада новца. Стога, добар начин за смањење користи од криминалних активности јесте одузимање прихода стечених криминалом, наводи се у новом извјештају Глобалне иницијативе за борбу против транснационалног организованог криминала.

Према наводима тог истраживања, Земље Западног Балкана доносе мјере за повећање својих капацитета за систематско одузимање  и поновну употребу имовине криминала, али изазов остаје. У извјештају Глобалне иницијативе за борбу против организованог транснационалног криминала, међу земљама код којих остаје простор да напредују у овој области и дају већи допринос је и Црна Гора.

БАЛКАНОМ ТЕКУ МИЛИОНИ ЕУРА ЗАРАЂЕНИХ ИЛЕГАЛНО

-Кроз Западни Балкан теку милиони евра сваке године као IFF – новац који потиче од организованог криминала, корупције и утаје пореза. Ови IFF -ови обесхрабрују јавна и приватна улагања у инфраструктуру, могу изопачити локалну економију и лишити Владе потребних средства за одрживи развој. Они такође нагризају систем кривичног правосуђа, слабе државу институције и даље подстичу корупцију.  Последњих година свих шест западних земаља Балкан је предузео значајне кораке у решавању IFF -ова. Посебан фокус је стављен на побољшање заштите новца од мјере прања новца (ПНП ). Већина земаља региону увели релевантно законодавство о BPPN, створили специјализована одjељења и стратегије и понашање процjене ризика прања новца. Следећи принципе саопштене у Уједињеним нацијама Конвенција против транснационалног организованог криминала (позната и као Конвенција из Палерма) и у складу са правном тековином ЕУ, такође су усвојиле мјере омогућити идентификацију, праћење, замрзавање и одузимање имовине стечене криминалом, попут имовине, „покретних ствари“ (на примјер чамци или аутомобили), готовину и другу имовину-наводе у извјештају.

Одузимање имовине стечене криминалом важно је како би се спријечила од прања у формалној економији или реинвестирати у друге незаконите активности, уз смањење награде организованог криминала и корупције. Такође има психолошки и симболички ефекат: то показује да криминал не исплати.

image

Фото: Глобална иницијатива


ШТЕТА КОЈУ ПРАВИ НОВАЦ СТЕЧЕН КРИМИНАЛОМ

-Напори Владе да промовише одузимање имовина од организованог криминала и корупције може бити подјељен на (и вреднован) три главна аспекта: прво, законодавство земаља које поставља темеље за Владине акције; друго, имплементација финансијске истраге и судски поступци који воде до одузимања имовине; и треће, адекватно поновна употреба одузете имовине. Све земље Западног Балкана имају законе који омогућавају одузимање незаконито стечене имовине. Међутим, Албанија је једина земља у региону која има и одредбе о одузимању имовине у својим законима против организованог криминала којим се мјења  терет доказивања тужилаштва окривљеном и омогућава властима да дјелују против имовине криминалаца  а не само криминалних  актера. Осим тога, све земље осим Босне и Херцеговине имају законе који омогућавају продужено одузимање имовине, који омогућава одузимање имовине која припада осуђеном лицу којем злочин може дати економску корист и/или околности случај указује да је имовина изведена изкриминално понашање- прецизира се у извјештају.

Свих шест земаља Западног Балкана има успостављена тијела са мандатом да управљају одузетом имовином и објављују статистику о одузимању готовине и имовина.

-Међутим, упркос постојању релевантних законских оквира на снази, већина земаља у региону има мало практичног искуства са одузимањем имовине. Финансијски и економски аспекти организованог криминала су чести занемарен у кривичноправном процесу. Општа спремност за одузимање имовина остаје ниска, а неки случајеви изгледају као да једноставно нестану. Испитаници из региона су предочили да се чак и осуђеним злочинцима ријетко одузимастечена имовинска корист, јер је одузимање имовине непропорционално ниско у поређењу са тежином злочина. Укупна вриједност имовине заплијењене на територији земаља Западног Балкана се не може успоставити, с обзиром на тосвака земља има другачији систем мјерења и изношења података. Након одузимања, надлежне институције одлучују како користити средства. Генерално, одузету имовину користи држава или се она даје  цивилном друштву- закључено је у анализи Глобалне иницијативе.

АЛБАНИЈА, БОСНА И СРБИЈА  ПОЗИТИВАН ПРИМЈЕР

У пракси, имовина (попут возила или других покретних ствари) који су одузети често годинама стоје  у складиштима, гдје се амортизују. У другим случајевима постоји недостатак транспарентности о томе шта се дешава са имовином која се „опоравља“.

-Међутим, постоје нека позитивна искуства која треба истакнути. Албанија има значајно искуство у друштвеној поновној употреби имовине. На примјер, то је створио посебан фонд за коришћење новца зарађеног од давање у закуп одузете имовине за издржавања грађанског друштва, активности против трговине људима и жртве организованог криминала. Кроз иницијативу под називом Конфискована средства која се користе за друштвене експерименте, тј уз подршку Европске уније, организације цивилног друштва из Албаније удружиле су се са организацијама из Италије за успјешно претварање три заплијењене имовине у друштвена предузећа-наглашава се у извјештају.

Како се наводи као још један позитиван примјер Босна и Херцеговина је сдаопштила да је поклонила одузете готовинеи покретна средства  добротворним организацијама. Србија је усвојила нови закон 2016. године који је утврдио да  30% све одузете имовине ће се користити за социјалне и здравствене пројекте.

ЦРНА ГОРА МОЖЕ УЧИНИТИ ВИШЕ 

– Такве добре праксе показују да је Западни Балкан на добром путу, али може се учинити више – посебно у Сјеверној Македонији, Косову  и Црној Гори, за које се чини да имају најмање искуства у друштвеној поновној употреби имовине. Потребно је указати на значај одузимања имовине као механизма за смањење подстицаја за и награде организованог криминала и корупције. Већа регионална сарадња такође би била од користи. Тренутно земље Западног Балкана имајуразличити нивои стручности и искуства о одузимању имовине  и различити начини прикупљања информација и извјештавања о одузетој имовини. Постоји већи простор за сарадњу и дјељење добра праксе. Будући да су скривени IFF -ови који укључују утају пореза, корупцију и приход стечен криминалом који су остварили грађани Западног Балкана или опрани ван региона, док су неке стране криминалци перу свој новац на Западном Балкану, треба у потпуности искористити тип међународног сарадња ради одузимања која је положена из Конвенције из Палерма-закључак је анализе.ДАН

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Hronika

У Беранама погинуо младић, аутомобил слетио с пута

Objavljeno

dana

У Беранама погинуо младић, аутомобил слетио с пута

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Увиђај је у току

У саобраћајној несрећи која се рано јутрос око 5 сати догодила у Беранама, у насељу Пешца погинуо је 19-годишњи младић Д.Ј.

Како је саопштено из ОКЦ-а, возило је слетјело с пута, а младић је настрадао на лицу мјеста. 

Увиђај је у току. ДАН

Nastavite čitati

Hronika

Запљена у Луци Бар: Шпедитери покушали да шверцују преко 1.700 штека цигарета

Objavljeno

dana

Запљена у Луци Бар: Шпедитери покушали да шверцују преко 1.700 штека цигарета

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Пронађено 35 пакета цигарета укупне вирједности 35.000 еура, саопштено је из Управе полиције

Црногорска полиција ухапсила је шпедитере Н.Ф. (51) из Бара и Ј.А. (38) из Kосова са пребивалиштем у Бару због сумње да су шверцовали већу количину цигарета.

Како пише у саопштењу Управе полиције, полицајци су на излазној рампи Луке Бар контролисали возило у власништву „Зеншпед гроуп“ и пронашли 35 пакета са 1.750 штека цигарета без документације о транспорту и власништву над акцизном робом, укупне вриједности 35.000 еура.

Н.Ф. и Ј.А. су као запослени у наведеној фирми у службено возило у Слободној царинској зони у Луци Бар утоварили 35 пакета цигарета без акцизних маркица и доказа о поријеклу.

Потом су штеке цигарета неовлашћено пренијели преко царинске линије, избјегавајући мјере царинског надзора и користећи пролаз на излазној рампи из Слободне зоне Луке Бар гдје имају могућност службеног пролаза као запослени у шпедицији „Зеншпед гроуп“ и тако прокријумчарили цигарете.  

Они ће уз кривичну пријаву бити приведени државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Бару.ДАН

Nastavite čitati

Hronika

Групи Вељка Беливука на терет се стављају још два убиства

Objavljeno

dana

Групи Вељка Беливука на терет се стављају још два убиства

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Према информацијама Новости Тужилаштво за организовани криминал у сарадњи са оперативцима МУП Србије и БИА, прикупили су доказе за још најмање двије ликвидације младих Београђана

Против Вељка Беливука и Марка Миљковића, како „Новости“ сазнају, спрема се нова кривична пријава и проширење истраге.

Према информацијама Новости Тужилаштво за организовани криминал у сарадњи са оперативцима МУП Србије и БИА, прикупили су доказе за још најмање двије ликвидације младих Београђана.

О овом ће јавност више сазнати за десетак дана. Ипак, модус отмице и злочина био је као и код претходних пет жртава. За сада су Беливук, Миљковић и њихова криминална група оптужени за монструозна убиства Александра Глигоријевића Пукија, Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукићевића, Здравка Радојевића и Милана Љепоје.

– Јавност ће бити запрепашћена кад чује још детаља за које ће ова група бити осумњичена – наводи извор „Новости“. – Неке од жртава биле су наводно блиске са убијеним Вукићевићем. Паралелно са овим процесом овдје, у Црној Гори се води поступак под сумњом да су Беливук и Миљковић учествовали у ликвидацији Дамира Хоџића, Адиса Спахића и Милана Радуловића, званог Миле Капетан.

И ту није крај свим сумњама за које се ова група терети. Грчка полиција, посредством Еуропола и Интерпола, размјењује информације са полицијом у Црној Гори, и верује се да ће врло брзо бити расвијетљен злочин у ресторану у Атини, јануара прошле године, када су, пред очима жена и деце, брутално изрешетани Игор Дедовић и Стеван Стаматовић. Они су важили за истакнуте чланове „шкаљарског клана“.

– Према прикупљеним информацијама и порукама са „Скај“ апликације, постоји сумња да су у организацији овог злочина учествовали Беливук и Миљковић – наводи саговорник Новости. – То је, како се сумња, урађено по налогу Радоја Звицера. Постоји одређена комуникација из које се види да је Миљковић бијесан, јер сматра да „све раде“ он и Беливук, а да већи дио колача узима Звицер. Са тим се и Беливук слагао. Били су увјерени да без њих ови не би могли ништа да направе, то се посебно односило на растурање наркотика.

За све криве Звицера

И данас, док су у притворским ћелијама, Беливук и Миљковић за све криве Звицера. Тврде да је неспособан и да су му они „направили име“, а да не би био међу живима да га није спасила „сукња“, алудирајући на Звицерову жену која је запуцала у Кијеву на нападаче.

Ипак, Беливук се чврсто био везао за овог Которанина, кога су безбједносне службе смјестиле у сам врх „кавачке екипе“, и покушавао је да умири Миљковића, мада је и он био љут на Звицера углавном због расподјеле пара, јер су обојица сматрала да заслужују већи дио колача. Онда су, према информацијама безбједносних служби, Беливук и Миљковић наводно добили налог да организују нову ликвидацију неколико месеци касније, и то на Крфу. Тада су убијени Баранин Алан Кожар и Дамир Хаџић из Ужица. Они су исто важили за безбедносно интересантне особе, блиске „шкаљарцима“ и Филипу Кораћу.

– Тада је Миљковић већ отворено почео да прича против Звицера сматрајући да њему и Беливуку додјељује најпрљавије послове, а да им даје далеко мање пара него што заслужују – објашњава саговорник. – О томе се говорило чак и на трибинама. Беливук и Миљковић су говорили својима да Звицера не би ни било да није њих, да су им они „највјернији и најбољи војници“ и да за све злочине увек морају да организују „своје људе“, јер су „Црногорци неспособни“.

– И опет се појавио проблем са новцем, а то је и био главни циљ њиховог одласка у Црну Гору, јануара ове године, да пробају да испеглају ствари и извуку више – истиче наш извор. – Ипак, нетрпељивост према Звицеру, од кога су добијали наређења, ниједног тренутка није јењавала. У једној поруци, коју шаље Беливук из Црне Горе, сарадницима у Ритопеку, каже: „Ево, деремо ове глупе Црногорце.“ДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije