Povežite se s nama

Politika

PUCAJU PO SVIM ŠAVOVIMA Martinović optužio Abazovića da je bahato protiv EU integracija

Objavljeno

dana

PUCAJU PO SVIM ŠAVOVIMA Martinović optužio Abazovića da je bahato protiv EU integracija

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Parlamentarna većina puca po „svim šavovima“. Ura i Demokrate koji su do sada bili u frontu protiv najvećeg konstituenta nove vlasti Demokratskog fronta juče su se obrušili jedni na druge: prvo je lider Ure Dritan Abazović prozvao Demokrate da blokiraju izbor Tužilačkog savjeta, a odgovor mu je stigao ekspresno: „Samo bahato protiv evropskih integracija. Neće moći“.

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović rekao je srpskoj televiziji Nova S da je paradoksalno što promjene u Državnom tužilaštvu opstruira dio aktuelne parlamentarne većine, ali da se, uprkos tome, vode postupci koji bi mogli u potpunosti da promijene odnose u Crnoj Gori.

Advertisement

Demokrate su prošle sedmice odbile da podrže listu kandidata iz reda uglednih pravnika za članove Tužilačkog savjeta oko koje su se saglasili DF i Ura. Saopštili su da neće stati iza liste na kojoj je advokat Nikola Bulatović, uz obrazloženje da je on „partijski obojeni kandidat“. Bulatović je branilac jednog od lidera DF-a Andrije Mandića.

Nekoliko dana potom trajala je žestoka polemika DF-a i Demokrata u koju se Ura nije uključivala do juče, kada je Abazović direktno optužio Demokrate za opstrukciju.

OBRAČUN

– Dosad su kukali zašto se ne hapse ljudi, valjda misle da Vlada može da ode i uhapsi nekoga – rekao je on Novoj S, optužujući Skupštinu, na čijem je čelu lider Demokrata Aleksa Bečić, da je odgovorna što još nije skinut imunitet bivšem ministru Petru Ivanoviću, protiv kojeg se vodi postupak.

Abazoviću je ubrzo stigao odgovor Demokrata – poslanik i potpredsjednik ove partije Vladimir Martinović poručio mu je da je paradoks da dio parlamentarne većine pokušava da „umjesto DPS-ovog Milivoja, bira svog Milivoja“.

Advertisement

On je na Tviteru napisao da je „još gore kad im u tome pomažu ‘evropske partije’“.

– Samo bahato protiv evropskih integracija. Neće moći. Nezavisno tužilaštvo i tačka. A šta se dešava sa pojedincima u bezbjednosnom sektoru, drugom prilikom – upozorio je Martinović.

Jedan od uslova za konstituisanje nove parlamentarne većine bio je obećanje DF-u da će glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić biti razriješen. Lideri ove političke organizacije Andrija Mandić i Milan Bulatović prvostepeno su osuđeni, po Katnićevoj optužnici, za učešće u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Uz podršku ruskih obavještajaca plan je bio da se nasilno s vlasti sruši Demokratska partija socijalista i njen lider Milo Đukanović. U ovoj istrazi Katnić je sarađivao sa više zapadnih obavještajnih službi.

A osim DF-u, sa smjenama u tužilačkoj organizaciji žuri se i Abazoviću koji mjesecima najavljuje „velika hapšenja“. Kako je sam rekao, ima ,,spremne predmete“, ali on i njegov tim ne žele da ih predaju aktuelnim tužiocima.

Tako su sada DF i Ura na istoj strani i zajedničkom zadatku – po svaku cijenu srušiti tužilačku organizaciju, iako u kontinuitetu sa najznačajnijih zapadnih adresa stižu upozorenja da se ne smije dozvoliti da tužilaštvo padne pod direktan politički uticaj.

Advertisement

Za danas je zakazana sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj bi trebalo da se utvrde prijedlozi kandidata za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika koje predlažu nevladine organizacije.

Sjednica je zakazana jer Odbor mora okončati tu proceduru zato što im ističe zakonski rok.

Za parlamentarnu većinu – DF, Demokrate, Ura – izbor NVO kandidata nije sporan i za njega su postigli saglasnost, ali dogovora nema za listu preostala četiri ugledna pravnika koje bira Skupština.

Do prošle sedmice sve je „išlo kao po loju“. Odbor je saslušao 13 od 16 prijavljenih kandidata, jer su tri u međuvremenu odustala. Inače, čak 15 prijavljenih su – advokati.

Situacija se drastično promijenila pred sjednicu Odbora na kojoj je trebalo da bude utvrđena lista kandidata-advokata.

Advertisement

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Kristina Oana Popa i američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke u utorak 27. jula sastale su se sa predsjednikom Odbora Momom Koprivicom (Demokrate), a sa sastanka je zajednički saopšteno kako „Crnoj Gori treba istinski profesionalan i nezavisan Tužilački savjet, zasnovan na meritokratiji, koji bi krenuo u odlučne reforme“.

Sljedećeg dana oglasila se i Popa s porukom da „političke većine dolaze i prolaze“.

– Konstruktivni dijalog je put ka imenovanju nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO – istakla je ona.

U diplomatsku ofanzivu uključio se i njemački ambasador Robert Veber koji je u četvrtak, 29. jula, saopštio da je naročito važno da „za člana Tužilačkog savjeta budu izabrane stručno kompetentne i ujedno politički neutralne osobe, koje se osjećaju odgovorne isključivo prema vladavini prava“.

– Trenutno planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu – saopštio je on.

Advertisement

Podsjetio je crnogorske vlasti i da je Zakon o državnom tužilaštvu izmijenjen bez uvažavanja svih preporuka Venecijanske komisije, a koje su se odnosile na depolitizaciju pravosuđa.

Epilog je bio da sjednica nije održana. Da bi ugledni pravnici bili izabrani sada je neophodno zakazati ili vanrednu sjednicu Skupštine ili čekati redovno zasijedanje na jesen.

Izvori Pobjede iz DF-a tvrde da neće odustati od zahtjeva da Nikola Bulatović bude član Tužilačkog savjeta, dok su Demokrate kategorične da neće prihvatiti listu sa njegovim imenom.

DF BRANI ABAZOVIĆA

DF je juče stao u odbranu Dritana Abazovića s porukom Aleksi Bečiću da su „sve stranke parlamentarne većine na jednoj strani, a Demokrate sa druge“.

Advertisement

– Činjenica je da Aleksa Bečić nije ispoštovao poslovnik, kao ni svoje kolege koje su uredno predali zahtjev za zakazivanje sjednice, pa je očekivano da snosi odgovornost zbog toga – kazao je poslanik DF-a Jovan Vučurović za Novosti.

Kazao je i da je „nevjerovatno da Demokrate, uz podršku nekih ambasadora, ne dozvoljavaju da se izglasa Tužilački savjet i otpočne borba protiv kriminala“.

Obračun Abazovića i DF-a sa Demokratama juče su komentarisali iz najjače opozicione stranke – Demokratske partije socijalista – ocijenivši da „kad god nastupa u Beogradu Abazović glumi tužioca i sudiju, hrabreći sebe da je crnogorska publika impresionirana političkim autoritetom koji prvi čovjek Ure uživa jedino kod DF-a“.

– Gore od toga je da vicepremijer nastavlja da vuče poteze koji su po volji Fronta, a kontra upozorenjima EU – napisao je na Tviteru poslanik i član predsjedništva DPS Andrija Nikolić.

Iz opozicione Socijaldemokratske partije ocijenili su da EU neće tolerisati nametanje rješenja o Tužilačkom savjetu.

Advertisement

– Ocjena naših evropskih partnera je i snažna poruka dijelu vlasti, predvođenom DF i Ura, da se antievropsko i jednostrano ponašanje i nametanje rješenja neće tolerisati i da bi nastavak takve prakse i definitivno zaustavio naš put ka EU – saopštio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Poručio je da odluku predsjednika Skupštine da ne podlegne ucjenama koalicionih partnera i tako spriječi zbrzavanje ovog procesa svakako treba pozdraviti.

Više nezvaničnih izvora Pobjede bliskih parlamentarnoj većini kažu da je jasno da zapadni partneri neće podržati ovakav sastav Tužilačkog savjeta.

– Nijesu bili zadovoljni ni izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu zato što se nova vlast oglušila o više preporuka Venecijanske komisije. Više je scenarija kako će se riješiti ova situacija – rekao je jedan od naših izvora.

U Tužilačkom savjetu su četiri predstavnika tužilaca, kao i vrhovni državni tužilac koji po funkciji predsjedava ovim tijelom, Skupština Crne Gore bira četiri ugledna pravnika, ali i petog kojeg predlažu nevladine organizacije, a u Savjetu je i predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Advertisement

Medojević: Razmišljamo da pokrenemo inicijativu o smjeni Alekse Bečića

Demokratski front (DF), najavio je u izjavi za Pobjedu jedan od lidera ovog političkog saveza Nebojša Medojević, razmišlja o pokretanju inicijative o smjeni predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

On je istakao da je Bečić ispunio uslove za smjenu, jer je prekršio Poslovnik o radu Skupštine.

– Odbio je da zakaže sjednicu na prijedlog 27 poslanika i tako drugi put spasio Katnića od smjene. Zloupotrijebio je ovlašćenja, jer je na sjednici trebalo da se, između ostalog, izabere Tužilački savjet i skine imunitet Petru Ivanoviću. Nakon toga, on za nas više nije predsjednik parlamenta – poručio je Medojević.

Pojasnio je i da Bečić može da radi samo ono za što ga ovlasti većina, te da je to više puta ignorisao.

– Imao je neke svoje privatne ili partijske inicijative koje nijesu inicijative parlamentarne većine. On mora da poštuje Poslovnik. Nije direktor Skupštine i mi nijesmo njegovi zapošljeni – kazao je Medojević.

Advertisement

DF je zajedno sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP) 30. jula uputio zahtjev Bečiću za održavanje sjednice na kojoj bi se birali članovi Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika. Iako nijesu potpisali ovu inicijativu iz Ure su podržali zahtjev DF-a i SNP-a. Sjednica nije zakazana.

Iz Ure su tada saopštili da je izbor novog TS do tog datuma bio od presudnog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da svako ko to opstruira radi na štetu interesa građana i u korist kriminalnim centrima moći.

 Aktuelno
Advertisement

Politika

Janović: DPS pripremila izmjene i dopune Zakona i sporta, očekujem brzu reakciju Skupštine

Objavljeno

dana

Autor

Janović: DPS pripremila izmjene i dopune Zakona i sporta, očekujem brzu reakciju Skupštine

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši ministar sporta Nikola Janović istakao je da je DPS pripremila izmjene i dopune Zakona o sportu, kako naši sportisti ne bi bili prisiljeni da u budućnosti nastupaju bez crnogorskih simbola na velikim takmičenjima, a naša zemlja bez mogućnosti da organizuje međunarodna takmičenja.

Problem je nastao prošle sedmice kada je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopšteno da je Uprava za sport i mlade ignorisala je Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su mali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

Advertisement

“Kao državnotvorna odgovorna partija DPS je ne čekajući nikoga u dva dana je završila izmjene i dopune Zakona i pomenutih članova i učinili sve što je bilo potrebno da bi se on uskladio sa antidoping kodeksom iz januara 2021. godine. Već smo to stavili u skupštinsku proceduru i apelujem na stručnu službu Skupštine da to što prije procesuira i apelujem na rukovodstvo Skupštine da ove izmjene i dopune što prije stavi na dnevni red kako bi imali mogućnost da ih izglasamo. Očekujem podršku svih kolega iz parlamenta”, rekao je Janović.

Ističe i da je poslije svih loših odluka nove vlasti, došao red i da se uruši i sport.

“Teško je pobrojati sve propuste vlasti u posljednjih godinu. Od nepoštovanja Ustava, zakona, dovođenja nestručnih ljudi. To su propusti koju su se reflektovali na svaku sveru društvenog života. Urušavaju sve, a sada je na red došao i sport, jedan od najboljih crnogorskih brendova i stubova ideniteta svake države. Saznali smo jednog jutra da se za par dana, ukoliko se žalba koja treba da bude poslata Svjetskoj antidoping agenciji ne usvoji, naši sportisti neće imati pravo da nastupaju pod našom zastavom i Crna Gora neće više biti u mogućnosti da organizuje međunarodna takmičenja. Ne znam koliko crvenih linija je ova vlast prešla i mi se pitamo da li je ova crvena linija posljednja. Toliko je propusta učinjeno da više ne znamo da li je ovo slučajnost. Suština je da se sistemski urušava crnogorski identitet. Sve ovo govorim kao neko ko je bio vrhunski sportista i dugogodišnji kapiten vaterpolo reprezentacije i osvajao medalje sa posebnim ponosom”, istakao je Janović i dodao:

“Situacija koja može da se dogodi je skandalozna. Sve se dešava zbog toga što nisu upodobljena dva člana Zakona o sportu kada je u januaru 2021. stupio svjetski antidoping kodeks na snagu. Svih ovih mjeseci nisu završili svoj posao i da samo zbog žalbe, koja ističe 6. oktobra, naši sportisti i dalje nastupaju na način na koji to treba da rade.”

Neophodno je da se promijene dva pomenuta člana Zakona o sportu.

Advertisement

U jednom članu trebalo bi da piše “u anti-doping komisiji moraju da budu ljekari, pravnici, ekonomisti…”, a u drugom “Zakon stupa na snagu za sedam dana ili danom objavljivanja u Službenom listu”.

Na potezu je Skupština Crne Gore.Aktuelno
Nastavite čitati

Politika

Perić: Crkva gubi ulaskom u politiku

Objavljeno

dana

Autor

Perić: Crkva gubi ulaskom u politiku

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Kad god crkva uđe na politički ili teren identiteskih pitanja uvjeren sam da ona gubi, kazao je profesor književnosti Srđan Perić gostujući u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

“Nacionalne teme su snažan pokretač političkih procesa. Ko god govori o tim temama htio ili ne ulazi na polje politike a tada dolazi do određenih tendencija, ispoljavanja interesa i nekih vrsta geostrateških promišljanja kojima crkva, kao zajednica vjerujućih, ne dobija”, kazao je Perić komentarišući ustoličenje episkopa budimljansko nikšićkog Metodija juče u Berana i poruke upućene sa tog skupa.

Advertisement

Prigodnije bi bilo, kaže, da se ustoličenje prenosilo na nekom drugom kanalu RTCG jer parlamentarnom ime govori koji su sadržaji dominantno zastupljeni na njemu.

“Nije sporno da crkva ima svoju ulogu u društvu, ali kada se crkvi pruži pozicija koja djeluje da ima privilegovan položaj i ulazi više u svjetovni svijet niti je to dobro za društvo niti je dobro za nju”, ističe Perić.

Izbori nijesu izvjesni narednih nekoliko mjeseci, ako ne i duže, pa ćemo, uvjeren je prisustvovati nekoj vrsti dogovora oko sastava nove Vlade.

Mislim da je dobro za svaku vlast da u njoj participitraju stranke manjina što se u Crnoj Gori nije desilo”, naglasio je Perić.

Nepoštovanje epidemioloških mjera predstavnika vlasti na jučerašnjem događaju on vidi kao selektivno poštovanje mjera kojem je bila sklona i prethodna vlast.

Advertisement

“Zvuči apsurdno da možete hipotetički da zatvorite neki lokal, kafić ili frizerski salon zbog toga što je dvoje ljudi bilo bez maske a sa druge strane u najrazličitijim okolnostima predstavnici Vlasti se ne drže pravila koje su sami donijeli”, rekao je Perić.

Da se prethodna vlast pridržavala tih mjera neselektivno, ističe, njihova kritika bi sada imala kredibilitet i suštinski bila korektna.

“Nova vlast je preuzela i nastavila princip selektivne primjene propisa od prethodne. Ako ne poštujete ono što sami propisujete s kojim pravom od drugog tražite da to poštuje?”, upitao je Perić.

Svaka zajednica koja je bazirana na nepravdi suštinski sama sebe urušava, a početak nepravde je, kako je kazao, selektivna primjena zakona i drugih propisa.

“Vjerujem da mjere distance, držanja maske, vakcinacije imaju imaju smisla. Da li ovakva primjena može da bude blagotvorna i doprinosi li nečemu, da li se stepen povjerenja u zdravstveni sistem podiže na ovaj način i da li se na ovaj način olakšava ili otežava zdravstvenim radnicima …? Sigurno im se otežava. Ne pomaže se borbi protiv pandemije na ovaj način. Treba snažno insistirati da se to mijenja. Drugog načina nema. Opravdanja da je to radila prošla vlast pa sada može i ova meni ne pije vodu”, zaključio je Perić.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Abazović: Komanda na Cetinju nije izašla iz zakonskih okvira

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: Komanda na Cetinju nije izašla iz zakonskih okvira

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Odbor za bezbjednost i odbranu danas će kontrolno saslušati čelnike bezbjednosnog sektora povodom postupanja njegovih pripadnika u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Advertisement

Na kontrolnom saslušanju su potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministarka odbrane Olivera Injac, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Miodrag Bešović. 

Odlučeno je da je dio sjednice otvoren za javnost.

Abazović je kazao da nema nikakve potrebe praviti apokalipsu od deševanja na Cetinju.

-Mislim da nikome nije do sukoba. U budućnosti sve treba da damo maksimalni doprinos da se poveća stepen tolerancije. Moja je glavna poruka da želim da vidim Crnu Goru u kojoj se takve scene neće ponavljati- naveo je Abazović.

Dodao je da to bio skup visokog rizika.

Advertisement

-Dešavanja su mogli da izazovu šire sukobe u Crnoj Gori. To se na sreću nije desilo. Sačuvan je građanski mir i to je najbitnije. Svi pokušavamo da  budemo generali poslije bitke, ali je najvažnije da je sačuvan mir i da nije izbugljen nijedan ljudski život. Ne bi se Crna Gora pomirila za 30 godina da se tamo nekome nešto desilo- naveo je Abazović.

Naveo je da komanda nije izašla iz zakonskih okvira.

-Oni koji su imali mogućnost da komanduju to su radili. Da li je bilo različitih mišljenja, jeste. Zaista ne vidim ništa sporno. Mislim da je situacija izvedena na najbolji način. Još jednom apelujem na sve da lažnim informacijama ne podgrijavamo atmosferu. Što se tiče sektora bezbjednosti ja sam zadovoljan. Ne dozvoljavam da sada neko želi da baci sjenku na nešto što je pozitivno. Stojim do kraja sa svojim kolegama za nešto što su bile teške odluke- precizirao je Abazović.

Kako je dodao, događaji iz 4. i 5. septembra mogli su da izazovu sukob širokih razmjera koji bi se prelivali na druge gradove u Crnoj Gori.

Sekulović je ocijenio da je ponašanje policije bilo proporcionalno situaciji i da će svaki pojedinačan slučaj biti ispitivan.

Advertisement

-Cetinjski događaji su primarno posljedica loše političke klime, nedostatka dijaloga koji su mogli da dovedu do gubitka života. Da smo izgubili jedan ljudski život ne bismo sjedjeli ovdje i ko zna šta bi bilo sa Crnom Gorom. Rekao sam ranije da se to desilo mi bismo sahranili tog dana Crna Gora. Srećom, do toga nije došlo. Što se tiče lanca komandovanja on je funkcionisao u skladu sa zakonom. Kada sam preuzimao funkciju rekao sam da ću raditi u skladu sa zakonom i tako je i bilo- naveo je Sekulović.

On je dodao da Crna Gora ovako podijeljena teško može dalje.

-Lićno mi nije stalo da li ću biti na ovoj funkciji ili ne, ali sam zabrinut za sudbinu Crne Gore. Da bismo usmjerili društvo u pravom smjeru potrebno je da svi svoj posao radimo kako treba i sa dobrom namjerom. Nadam se da će ova cetinjska epizoda sve da nas opameti- naveo je Sekulović.

Injac je navela da su dezinformacije i medijski pritisci prouzrokovali da dio građana osjeti dozu nesigurnosti.

-Vjerujem da nam je svima jasno da smo u paradoksalnoj situaciji. Ovdje nas danas saslušavaju bivši ministri koji su zaboravili šta su radili dok su bili na tim funkcijama. Danas tumače zakone na drugačiji način. Tu konkretno mislim na bivšeg ministra Boškovića, gdje se pokušajem dezinformisanja dovodeći u pitanje čin korišćenja vojnog helikoptera. Ja ću reći kako sam ja postupala i poštovala zakon kao i kako Bošković nije poštovao zakon dok je bio ministar. To nije NATO helikopter već naš, koji su platili građani Crne Gore. Takve poruke su slate u javnost da bi se stvorio politički narativ- navela je Injac.

Advertisement

Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić kazao je da Zakon o parlamentarnom nadzoru propisao da sjednice Odbora budu zatvorene za javnost.

-Kada je riječ o ANB-u, kada se saslušava direktor ANB-a moraju biti zatvorene za javnost- naveo je Vukšić.

Direktor policije Zoran Brđanin kazao je da bi lično volio da sjednica bude otvorena za javnost ali da postuje dokumenta označena stepenom tajnosti i da se to mora poštovati.

-Ovo je bio možda najizazovniji zadatak i zahvaljujući pripadnicima Uprave policije obavljen je bez kapi krvi. Postojale su planirane, pripremne i realizovane radnje usmjerene za izazivanje nasilja. Mi iz policije posjedujemo dokaze i nadamo se da će sve ovo biti proceusirano i odgovarajućim postupcima sprovedeno do kraja- naveo je Brđanin.

Policija je, kako je kazao, imala zadatak da nađe balans između ljudskih, vjerskih prava i očuvanja bezbjednosti.

Advertisement

-Morate znati da su naš imperativ bili isključivo ljudski životi. Moglo je da bude različitih scenarija ali je najbitnije da nije izgubljen nijedan život. Policija je, bar dok sam ja njenom čelu, van politike. Žao mi je što se ne sastajemo da pričamo o stvarima koje su naš prioritet a to su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala- kazao je Brđanin.

Kontrolno saslušanje inicirao je predsjednik Odbora Milan Knežević, a inicijativa je jednoglasno usvojena na sjednici tog tijela 15. septembra.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije