Povežite se s nama

Ekonomija

RUP: Olujni vjetar podiže prašinu koju je nemoguće spriječiti

Objavljeno

dana

RUP: Olujni vjetar podiže prašinu koju je nemoguće spriječiti

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


rad sveden na minimum

RUP: Olujni vjetar podiže prašinu koju je nemoguće spriječiti

„Naša kompanija će angažovati maksimalne kapacitete cistijerni za obaranje prašine u površinskom kopu“, kazali su iz Rudnika uglja Pljevlja


Foto: TV Vijesti
Advertisement

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) saopštio je danas da je, usljed trenutnih vremenskih nepogoda – jakog vjetra, na gradskom području opštine Pljevlja podignuta prašina sa svih radnih etaža na otkrivci i odlagalištu, kao i sa deponija uglja u površinskom kopu „Potrlica“.

Kazali su da su zaposleni u toj kompaniji preduzeli sve moguće mjere i aktivnosti koje su predviđene u takvim situacijama.

„U kopu ‘Potrlica’ trenutno je angažovano pet cistijerni koje kvase puteve i obaraju prašinu, rad je sveden na minimum, isključeni su pogoni za preradu i otpremanje uglja, kao i transportni sistem i odlagač na otkrivci, a sve u cilju smanjenja prašine u kopu. Međutim, jak vjetar sa radnih etaža na uglju i otkrivci, kao i odlagališnih etaža, podiže prašinu koju je nemoguće spriječiti“, navodi se u saopštenju RUP.

Ističu da ne bi, ukoliko bi u potpunosti zaustavili rad površinskog kopa uspjeli da smanje prašinu koju je podigao olujni vjetar.

Advertisement

„U ovom trenutku, kao i u narednim satima, naša kompanija će angažovati maksimalne kapacitete cistijerni za obaranje prašine u površinskom kopu“, zaključuje se u saopštenju.


VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za „Budućnost“

Objavljeno

dana

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za „Budućnost“

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori“

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za „Budućnost“

Pobjednici su osmislili aplikaciju koja bi stimulisala klijente da koriste elektronsko bankarstvo, preko različitih mehanizama nagrađivanja korisnika i automatizacije plaćanja usluga i servisa


Ekipa „Budućnost“, Foto: CBCG
Advertisement

Svečanim proglašenjem pobjednika večeras je završen prvi CBCG FinTech Hackathon na temu „Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori“

Prvu nagradu, u iznosu od 3.000 eura, osvojio je tim “Budućnost” Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice, čiji su članovi, učenici II razreda Dragana Adžić, Luka Adžić, Nemanja Peković i profesorica Violeta Đukanović, osmislili aplikaciju koja bi stimulisala klijente da koriste elektronsko bankarstvo, preko različitih mehanizama nagrađivanja korisnika i automatizacije plaćanja usluga i servisa.

Drugu nagradu, u iznosu od 2.000 eura osvojio je tim “Interact” čiji su članovi Benjamin Dobardžić, preduzetnik, Tamara Pavlović, data reporting analyst, Vladimir Borović, UI/UX dizajner, Blerdijan Kolić, web developer, osmislili mobilnu aplikaciju koja ima za cilj da podstakne korisnike na štednju, pomogne im pri plaćanju i razmjeni novca, a dizajnirana je na principu gejmifikacije.

Advertisement

Treću nagradu, u iznosu od 1.000 eura osvojio je tim “Loanit” čiji su članovi Sara Jolić, UI designer, Anita Dapčević, student, Dražen Skrobanović, front end developer osmislili web aplikaciju koja će centralizovati informacije o kamatnim stopama za sve vrste kredita, u crnogorskim bankama i drugim finansijskim institucijama.

Specijalna nagrada, u iznosu od 400 eura, dodijeljena je timu “Budućnost”, kao jedinom srednjoškolskom timu koji se plasirao u finale.

foto: CBCG

Takođe, za sve članove 18 timova srednjoškolaca koji su se prijavili na CBCG FinTech Hackathon, obezbijeđena je i nagrada u iznosu od po 100 eura, kao znak podrške njihovoj inovativnosti, kreativnosti i hrabrosti da odgovore na zadatu temu takmičenja.

foto: CBCG

O nagradama je odlučivao šestočlani žiri, u sastavu: viceguvernerka CBCG Zorica Kalezić, direktor Sektora za kontrolu banaka CBCG Dejan Vujačić, izvršni direktor ICT Cortexa Tarik Zaimović, suosnivač i izvršni direktor kompanije Logate Ivica Tatar, načelnica Odjeljenja za reviziju informacionih sistema u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija Mirjana Begović, fintech koordinator Hrvatske narodne banke Linardo Martinčević. Žiri je ocjenjivao inovativnost, primjenjivost, praktičnost i funkcionalnost ideja iz oblasti finansijskih tehnologija, koje su timovi-finalisti razvijali uz pomoć mentora iz oblasti IT-a, bankarstva i odnosa sa javnošću.

foto: CBCG

Sve novčane nagrade obezbijedila je CBCG.

Na prvi CBCG fintech hakaton prijavio se 41 tim, od čega 18 timova srednjoškolaca, 11 timova studenata i 12 timova profesionalaca iz oblasti bankarstva i IT-a.

CBCG FinTech Hackathon, u organizaciji Centralne banke Crne Gore, ICT Cortexa i Udruženja banaka Crne Gore je četrdesetosmočasovno ekipno takmičenje u kreiranju najbolje ideje u oblasti fintech-a, koje je Centralna banka organizovala sa ciljem da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, te da i na ovaj način da svoj doprinos finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Propast Pljevalja pod DPS-om

Objavljeno

dana

Propast Pljevalja pod DPS-om

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Ugašena su brojna preduzeća

Propast Pljevalja pod DPS-om

Prema podacima Monstata, krajem avgusta ove godine u Pljevljima je bilo zaposleno 4.457 stanovnika, a krajem osamdesetih godina prošlog vijeka oko 12.000


Foto: Goran Malidžan
Advertisement

Za tridesetak godina vladavine Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera, broj radnih mjesta u pljevaljskoj opštini je više nego prepolovljen, a ugašeno je dvadesetak nekada uspješnih preduzeća.

Do tog zaključka se dolazi ako se uporede podaci Monstata o trenutnom broju zaposlenih, sa brojem radnika koji su krajem osamdesetih godina prošlog vijeka radili u pljevaljskim preduzećima.

Prema podacima Monstata, krajem avgusta ove godine u Pljevljima je bilo zaposleno 4.457 stanovnika tog grada, a krajem osamdesetih oko 12.000.

Advertisement

Najviše radnika je zaposleno u termoenergetskom sektoru, Rudniku uglja i Termoelektrani Pljevlja – više od hiljadu.

Trenutni broj zaposlenih je oko tri puta manji nego 1984. godine, kada je u Pljevljima bilo uposleno oko 14.000 radnika.

Nakon devedesetih godina prošlog vijeka i dolaska DPS-a na vlast, u Pljevljima su ugašena brojna preduzeća koja su zapošljavala veliki broj radnika. Među njima su nekadašnji gigant u drumskom prevozu Prevoz Pljevlja, Građevinar, Kombinat Velimir Jakić, Monter, Šumarsko preduzeće, Ciglana, Ugostiteljstvo, Uzor, Trikotaža, Sloga, zemljoradničke zadruge…

Samo za posljednjih petnaest godina, od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine do danas, broj zaposlenih u opštini Pljevlja, pokazuju podaci Monstata, smanjio se za oko 2.000.

Broj radnika nastavio je da opada i dolaskom nove vlasti, pa je trenutno 400 manje zaposlenih Pljevljaka u odnosu na kraj prošle godine.

Advertisement

U posljednjih osam mjeseci, pokazuju podaci Uprave za statistiku, bez posla svakog mjeseca je ostajalo pedesetak Pljevljaka.

Krajem avgusta 2020. u Pljevljima su radila 5.063 radnika, što je za oko šest stotina više u odnosu na avgust ove godine.

Prema podacima Monstata, u Pljevljima su 2018. godine bila zaposlena 5.762 stanovnika, dok je u 2019. godini taj broj iznosio 5.863.

Od 2020. godine i izbijanja epidemije korona virusa, evidentan je značajan pad broja zaposlenih Pljevljaka.

Padu broja zaposlenih doprinijelo je i smanjenje broja stanovnika Pljevalja, jer je veliki broj ljudi koji je ostao bez posla i zaposlenje našao u drugim sredinama i trajno napustio grad.

Advertisement

Na popisu 1981. godine Pljevlja su imala više od 43.000 stanovnika, a procjene su da danas imaju oko 26.600.

Samo na razlici između broja doseljenih i odseljenih, Pljevlja su za osam mjeseci ove godine ostala bez 128 stanovnika. Za prvih osam mjeseci iz Pljevalja su se odselila 202 stanovnika, a u istom periodu doselila 74.

Od opština u Crnoj Gori, jedino se više stanovništva iseljava iz Bijelog Polja.

Za 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti prosječna zarada u Pljevljima porasla je za oko 220 eura.

Krajem 2006. godine, pokazuju podaci Monstata, prosječna zarada u industrijskom centru Crne Gore iznosila je oko 340 eura bez poreza i doprinosa, a krajem avgusta 567 eura.

Advertisement

Veću prosječnu zaradu od Pljevljaka imaju samo zaposleni u Tivtu.

Ovoliku prosječnu zaradu Pljevljaci imaju zahvaljujući zaposlenima u Rudniku uglja i Termoelektrani, gdje iznosi oko 800 eura.

Prosječna neto zarada u Pljevljima je u avgustu bila veća za 18 eura u odnosu na januar ove godine, odnosno 31 euro u odnosu na kraj 2019.

Prirodni priraštaj minus 253 za sedam mjeseci 2021.

Za sedam mjeseci ove godine prirodni priraštaj u Pljevljima iznosio je minus 253.

Prema podacima Uprave za statistiku, u Pljevljima je u tom periodu rođeno 80 beba, a preminula su 333 stanovnika.

Advertisement

Najveći negativni prirodni priraštaj u Pljevljima zabilježen je 2018. godine – minus 268. Prošle godine prirodni priraštaj iznosio je minus 262. Pljevlja su na dobrom putu da taj rekord ove godine obore, s obzirom da je u posljednjih dvadesetak dana samo od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 28 ljudi.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Tunel Sozina opslužio 42,42 hiljade vozila

Objavljeno

dana

Tunel Sozina opslužio 42,42 hiljade vozila

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


u periodu od 12. do 18. oktobra

Tunel Sozina opslužio 42,42 hiljade vozila

Prema podacima sa sajta Monteputa, koji gazduje Sozinom, od početka ove godine tunel je opslužio 2,18 miliona vozila


Foto: Savo Prelević
Advertisement

Kroz tunel Sozina je u periodu od 12. do 18. oktobra prošlo 42,42 hiljade vozila, većinom automobila.

Prema podacima sa sajta Monteputa, koji gazduje Sozinom, od početka ove godine tunel je opslužio 2,18 miliona vozila.

U čitavoj prošloj godini kroz tunel je prošlo 1,93 miliona vozila, u 2019. njih 2,83 miliona, a u 2018. godini 2,82 miliona.

Advertisement

Tunel Sozina otvoren je u julu 2005. godine. Njegova izgradnja koštala je oko 74 miliona eura, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, dok je 24 miliona obezbijeđeno kreditom Evropske investicione banke (EIB).

Tunel Sozina dugačak je 4,19 hiljada metara i povezuje primorsku regiju sa centralnim dijelom Crne Gore.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije