Povežite se s nama

Ekonomija

Šehović: Osnivanje Montenegro Worksa još jedna avantura Vlade

Objavljeno

dana

Šehović: Vlada na telefonskoj sjednici usvojila amandman kojim predviđa zaduženje od 900 miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


stav poslanika socijaldemokrata

Šehović: Osnivanje Montenegro Worksa još jedna avantura Vlade

Šehović kazao da je nejasna svrsishodnost novoosnovanog preduzeća


Šehović, Foto: Skupština Crne Gore
Advertisement

Osnivanje Montenegro Worksa predstavlja još jednu avanturu Vlade, koja će, kao i prethodne, pasti na teret državnog budžeta, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović.

„Osnivanje novog državnog ‘preduzeća nad preduzećima’, koje treba da prati i analizira finansijsko stanje i rad postojećih, predstavlja nepotrebnu, nezakonitu, finansijski neodrživu, netransparentnu i brzopletu avanturu Vlade, koja će, kao i sve prethodne kojih je nažalost prethodnih mjeseci bilo i previše, pasti na teret državnog budžeta“, naveo je Šehović u saopštenju.

On je dodao da je nejasna svrsishodnost novoosnovanog preduzeća, budući da je njegova osnovna djelatnost, u smislu nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja drugih državnih preduzeća, već obuhvaćena nadležnostima Vlade i ministarstava, odnosno drugih organa državne uprave.

„Osnivanjem Montenegro Worksa, ne samo da je obesmišljen rad odbora direktora, resornih ministarstava i Vlade, čiji je posao da, između ostalog, prati i unapređuje efikasnost upravljanja postojećim državnim preduzećima, nego je sama Vlada, iako se na sva zvona hvali da je ekspertska, priznala da nije sposobna da obavlja kontrolnu funkciju na adekvatan način“, rekao je Šehović.

Advertisement

On je kazao da je upitna i zakonitost novoosnovanog preduzeća, najviše u smislu usklađenosti sa odredbama Zakona o privrednim društvima.

„Opravdanost osnivačkog kapitala od pola miliona EUR apsolutno nije dokazana bilo kakvom ozbiljnijom finansijskom analizom, niti su date valjane garancije da se isti, kao u slučaju To Montenegra, neće povećavati“, naveo je Šehović.

On je dodao da ne postoji ni analiza koja dokazuje finansijsku održivost preduzeća.

„Krajnje je upitna i održivost izvora finansiranja – od koga će da naplaćuje uslugu za redovnu djelatnost, iz kojih se to donacija planira finansiranje i gdje je finansijska i druga opravdanost za finansiranje kreditnim sredstvima“, saopštio je Šehović.

On je rekao da je odluka o osnivanju preduzeća donesena na netransparentan i brzoplet način, praktično preko koljena, u kome građani i zainteresovana javnost nijesu mogli da utiču, niti da iskažu stav.

Advertisement

„Očigledno je da svjedočimo obračunu među ministrima u smislu grabanja nadležnosti koje im nijesu dodijeljene Uredbom o načinu organizacije državne uprave, a ne o javnom interesu“, kazao je Šehović.

On smatra da sve to pokazuje da Vlada nije ekspertska, nego eksperimentalna pripravnička, i da ne umije da se nosi sa izazovima koji se svakodnevno pred nju postavljaju, niti zna šta bi sa sobom i odgovornošću koju je preuzela.


VijestiVijesti
Advertisement

Ekonomija

Opština Ulcinj ne vraća rate, počela skupštinska istraga

Objavljeno

dana

Opština Ulcinj ne vraća rate, počela skupštinska istraga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


ministarstvo opominje da se u što kraćem roku izmire obaveze

Opština Ulcinj ne vraća rate, počela skupštinska istraga

Lokalna vlast u Ulcinju nije vratila u državni trezor 933,5 hiljada eura za ratu kredita kod KfW banke koju joj je platilo Ministarstvo finansija za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda. Na naplatu stiže uskoro druga rata, a opštinski parlament formirao anketni odbor koji će ispitati detalje tog posla i eventualnu odgovornost pojedinaca zbog višegodišnjeg kašnjenja projekta


Šta je radila komisija za nadzor:Ulcinj (ilustracija), Foto: Shutterstock
Advertisement

Opština Ulcinj još nije u državni trezor vratila 933,5 hiljada eura za ratu kredita kod Njemačke banke za razvoj (kfW) za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koju je platilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, iako je imala obavezu da to plati do 29. juna. Zato je ministarstvo uputilo dopis Opštini u kome je opominje da u što kraćem roku izmiri ugovorene i dospjele obaveze, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Zbog ovog projekta je u lokalnom ulcinjskom parlamentu formiran anketni odbor koji će ispitati detalje ovog posla i eventualnu odgovornost pojedinaca zbog kašnjenja u realizaciji projekta.

Ministarstvo finansija, tivatski Vodacom i KfW banka, zaključili su 2013. godine ugovor o zajmu na iznos od 36 miliona eura za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za crnogorsko primorje, od čega se 20 miliona odnosilo na Opštinu Ulcinj.

Advertisement

Sa Opštinom Ulcinj, dvije godine kasnije, ministarstvo zaključilo ugovor o potkreditu, odnosno prosljeđivanju novca. Prema tom ugovoru, Opština je dužna da na glavni državni račun trezora uplati svaku dospjelu ratu, prema utvrđenom planu otplate.

Rok za raspolaganje novcem kredita od KfW, istekao je krajem prošle godine, a rate u iznosu od 900 hiljada eura u šestomječenim razmacima, počeli su na naplatu da stižu ove godine uprkos tome što Opština još nije ni počela realizaciju projekta.

Od prve rate, koju je platilo Ministarstvo finansija, 900 hiljada eura predstavlja glavnicu, 10,67 hiljada kamate, dok se ostatak odnosi na ostale troškove. Druga rata u istom iznosu, na naplatu stiže krajem godine. Opština ima aktivan kredit i kod EIB-a sa polugodišnjom ratom u iznosu od 107 hiljada eura.

Zašto je Opština probila petogodišnji grejs period i zašto još nije došlo do realizacije projekta iako su rate počele da stižu na naplatu, trebalo bi da utvrdi Anketni odbor, koji je konstitutivnu sjednicu održao prošle sedmice. Time je i zvanično počela skupštinska istraga u cilju prikupljanja informacija i činjenica i utvrđivanja eventualne odgovornosti u vezi ovog kreditnog zaduženja.

Istraga će trajati tri mjeseca

Koordinator Anketnog odbora Naser Resulbegović (SDP) potvrdio je “Vijestima” da je na sjednici odlučeno da se uputi dopis predsjedniku Opštine Aleksandru Daboviću radi dostavljanja svih akata sačinjenih do sada u postupku realizacije projekta. Kako je naveo, dogovoreno je da se isti dopis uputi i predsjedniku Komisije za nadzor i praćenje realizacije sredstava dobijenih od KfW banke Redžepu Taganiju (DPS). U narednoj fazi istrage, odbor će tražiti dokumentaciju i od drugih institucija koji su bili uključeni u posao vezan za dobijanje kredita.

Advertisement

”U ovoj fazi postupka skupštinske istrage, ovaj odbor nema mandat da sudi o nečijoj eventualnoj krivici. Želimo samo da građani saznaju kako se upravlja njihovim novcem”, kazao je Resulbegović.

On je kazao da će istraga trajati tri mjeseca nakon čega će se izvještaj naći pred odbornicima loklanog parlamenta, kao i da u slučaju da se utvrdi nečija odgovornost to biti poziv nadležnim organima da rade svoj posao.

Resulbegovićeva saznanja su da se izvještaj Komisije za nadzor i praćenje realizacije sredstava kredita za šest godina nikad nije našao na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta.

Komisiju od devet članova, SO Ulcinj formirala je u oktobru 2015. godine i u rješenju o njenom formiranju piše da novac za njen rad pada na teret budžeta Opštine.

”Ne znam da li se komisija ikad sastala, ali i to ćemo utvrditi istragom”, kazao je Resulbegović.

Advertisement

Od ugovorenih 20 miliona eura Opština Ulcinj do sada je povukla 1.318.204,52 eura i banci platila obaveznu naknadu za rizik u iznosu od 140 hiljada eura.

”Vijesti” su ranije objavile da inspektori kriminalističke policije provjeravaju da li su i koliko država i Opština oštećene nepovlačenjem novca kredita od KfW-a.

Bivši ministar finansija Darko Radunović, prije dvije godine dopisom je upozorio tadašnjeg predsjednika Opštine Ljora Nrekića da će Vlada, ako lokalna vlast u budžet za 2020. godinu ne projektuje iznos od 2,6 miliona eura, kao ekvivalent nepovučenih novca od KFW banke, izaći iz kreditnog aranžmana za najjužniju opštinu.

Radunović je tada podsjetio Nrekića da je država za redovnu naknadu za nepovučeni novac platila nešto više od 347 hiljada eura.

Opština Ulcinj tada je izrazila spremnost za nastavak projekta, a da se nakon isteka roka raspoloživosti novca iz kredita utvrdi koji je to iznos naknade koji treba obezbijediti za produžetak raspoloživosti kredita.

Advertisement

Pitanja kojima će se baviti anketni odbor

Anketni odbor će u naredna tri mjeseca pokušati da odgovori na pitanja da li su uplaćena i gdje se nalaze sredstva odobrenog kredita, da li su ona preusmjerena na nekog drugog korisnika, da li su ona još uvijek operativna.

Resulbegović kaže da će tražiti odgovore na pitanja može li se desiti da se dovede u pitanje realizacija projekta u cjelini i ako se to desi ima li Opština obavezu da vraća kredit koji nije iskoristila, kao ida da li je i kada uplaćen grant u iznosu od dva miliona eura i za šta su utrošen.

Pitanja su i da li Opština zbog kašnjenja u realizaciji projekta i zbog nepovlačenja obezbijeđenog novca plaćala penale, po kom osnovu i u kojem iznosu, ima li Opština obavezu za plaćanje dodatnih naknada za nastavak realizacije projekta, u kojem iznosu, po kojem osnovu i iz kojih izvora će platiti te troškove…


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Potvrđeni trendovi u privredi uzrokovani pandemijom

Objavljeno

dana

Potvrđeni trendovi u privredi uzrokovani pandemijom

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PKCG O ANALIZI FINANSIJSKIH ISKAZA SA UPRAVOM PRIHODA I CARINA

Potvrđeni trendovi u privredi uzrokovani pandemijom

PKCG na osnovu podataka dobijenih od Uprave prihoda i carina pripremila Analizu finansijskih iskaza za prošlu godinu


Foto: PKCG
Advertisement

Analiza finansijskih iskaza za prošlu godinu potvrdila je trendove u privredi uzrokovane pandemijom koronavirusa, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Privredne komore (PKCG) i Uprave prihoda i carina (UPC).

Kako je saopšteno iz PKCG, vršiteljka dužnosti predsjednice te asocijacije Nina Drakić razgovarala je sa vršiocem dužnosti direktora UPC-a Aleksandrom Damjanovićem.

Iz PKCG su naveli da je predmet sastanka bila prezentacija Informacije o poslovanju privrednih subjekata na osnovu predatih finansijskih iskaza za prošlu godinu.

Advertisement

PKCG je na osnovu podataka dobijenih od Uprave prihoda i carina pripremila Analizu finansijskih iskaza za prošlu godinu.

U radu sastanka, kako se navodi, učestvovali i su predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović, vršilac dužnosti generalnog sekretara Mitar Bajčeta, direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović.

Dodaje se da je na sastanku učestvovala i načelnica odsjeka za poreske prijave UPC Svetlana Vukčević, načelnica Odsjeka za usluge, kontakt centar i edukaciju javnost Milica Vuletić i načelnik Odsjeka za centralni registar obveznika i osiguranika Ivan Komatina.

“PKCG i UPC će i dalje blisko sarađivati na aktivnostima koje doprinose suzbijanju sive ekonomije i unapređenju ambijenta za poslovanje privrednika”, kaže se u saopštenju.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Krivokapić: Mjere koje je Spajić najavio za ponos Vladi

Objavljeno

dana

Autor

Krivokapić: Atak na imovinu krenuo sa formiranjem tzv. CPC, neko je ono što je bila državna svojina izbrisao gumicom

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


motivacija za rad na unaprjeđenju standarda građana

Krivokapić: Mjere koje je Spajić najavio za ponos Vladi

„Svima kojima su lični ili partijski interesi iznad Crne Gore, poručujemo: pustite nas da radimo! Svima koji žele da pomognu, dobrodošli su“, kazao je premijer


Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Advertisement

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da najavljene mjere ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, u okviru programa „Evropa sad!”, služe za ponos Vladi na čijem je čelu.

Dodatna su, kako je rekao, i motivacija za predani rad na unaprjeđenju životnog standarda svih građana.

„Svima onima, kojima su lični ili partijski interesi iznad Crne Gore, poručujemo: pustite nas da radimo! Svima koji žele da pomognu, dobrodošli su! Konačno će mladi i vrijedni ljudi dobiti priliku da učestvuju u stvaranju svjetlije i prosperitetnije budućnosti ove prekrasne zemlje“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Advertisement

Spajić je na današnjoj pres konferenciji najavio da će iduće godine biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade, da neće biti oporezivane zarade do bruto iznosa od 700 eura, da će smanjenje dažbina za koje bi trebalo da se poveća zarada zaposlenog iznositi 17 odsto. Najavio je i da će minimalna zarada biti povećana na 450 eura, dok će prosječna neto zarada zbog tih mjera, kako je najavio ministar, biti povećana na 700 eura.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije