Povežite se s nama

Kurir.rs

SEZONA POŽARA POTRAJAĆE NEDELJAMA Naučnici u strahu od otapanja permafrosta u Sibiru

Objavljeno

dana

SEZONA POŽARA POTRAJAĆE NEDELJAMA Naučnici u strahu od otapanja permafrosta u Sibiru

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Letnji šumski požari već su prouzrokovali rekordna emitovanja CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajaće nedeljama, objavila je u sredu evropska agencija Kopernikus.

Advertisement

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli da otope permafrost i oslobode još više ugljen-dioksida koji se nalazi u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 miliona hektara, a dim je ove nedelje stigao sve do Severnog pola.

Emisije štetnih gasova od juna iznose više od 505 megatona ekvivalenta ugljen-dioksida, procenjuje Kopernikus, program EU za posmatranje Zemlje.

Advertisement
Sibir, Rusija, požar
foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za celu požarnu sezonu, rekao je naučnik Kopernikusa Mark Parington.

Jakutija se nalazi u severoistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je nezavisna, bila bi osma najveća zemlja na svetu.

Sibir, požar, ruski vatrogasci, šumski požar, 0610915112
foto: Maxim Slutsky / TASS / Profimedia

Iako su šumski požari deo prirodnog šumskog ciklusa u tom području, naučnici su zaprepašćeni razmerima i intenzitetom požara poslednjih godina.

To se podudara sa jakim zagrevanjem Arktika gde prosečne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku sveta.

Kurir.rs/Jutarnji list


KurirKurir
Advertisement

Kurir.rs

OŠTEĆEN AVION VLADE CRNE GORE: Svi funkcioneri Crne Gore izašli u poslednji čas, s njima bio i šef skupštine Aleksa Bečić (FOTO)

Objavljeno

dana

Autor

OŠTEĆEN AVION VLADE CRNE GORE: Svi funkcioneri Crne Gore izašli u poslednji čas, s njima bio i šef skupštine Aleksa Bečić (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Péter Gudella / Panthermedia / Profimedia

Avion Vlade Crne Gore oštećen je sinoć na Aerodromu Podgorica.

Advertisement

U incidentu, koji se dogodio oko 22 sata, nije bilo povređenih, potvrđeno je „Vijestima“.

Neposredno pre incidenta, iz aviona su izašli državni funkcioneri i članovi delegacije.

Na avionu Vlade Crne Gore najverovatnije je došlo do loma stajnog trapa, piše portal Radio-televizije Crne Gore, koji je objavio fotografije aviona.

Advertisement

U avionu je bila delegacija predvođena predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem, koja je boravila u Ljubljani na Samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana.

O događaju su obavešteni nadležni organi, koji će sprovesti istragu, kako je i zbog čega došlo do incidenta.

Iz policije nije bilo zvaničnog saopštenja ovim povodom.

Kurir.rs/Vijesti.me/RTCG

Advertisement


KurirKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

PRAVO LICE CRNE GORE: Vladika Metodije ustoličen u Đurđevim stupovima uz povike „dostojan“!

Objavljeno

dana

Autor

PRAVO LICE CRNE GORE: Vladika Metodije ustoličen u Đurđevim stupovima uz povike „dostojan“!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rs


Nije se u dva dana svečanosti kod manastira kraj Berana čula nijedna ružna ni prekorna reč, niti je ko koga popreko pogledao, niti rekao da mu se pomeri s puta

Vasilije Radović iz Donje Morače stajao je juče iznad Ðurđevih stupova pa gledao onaj silni narod u molitvi, dok sluša reč patrijarha srpskog Porfirija…

Advertisement

– E, ovo ti je, junače moj, ona prava, lijepa, poštena, divna, junačka i čojska Crna Gora – rekao mi je Vasilije.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

I nije se, zaista, u dva dana svečanosti kod manastira Ðurđevi stupovi kraj Berana, dočeka patrijarha Porfirija i ustoličenja novog vladike budimljansko-nikšićkog Metodija, čula nijedna ružna ni prekorna reč, niti je ko koga popreko pogledao, niti ko kome rekao da mu se pomeri s puta…

Vladika Metodije
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

– A kako je bilo na Cetinje, viđeli ste i vi u Srbiji… Nego, rekli su bili neki komite sa Cetinja da će doći u Berane da završe ono što su tamo započeli, nego ih nemade – prisetili su se juče, kad je lturgija već bila završena, neki momci koji su stajali u pristranku kraj crkve mašući trobojkama.

Ko je vladika Metodije

Policija ga tukla tokom protesta

Vladika Metodije izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, na tronu eparhije nasledio je mitropolita Joanikija.

Rođen je 1. aprila 1976. u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. U čin episkopa hirotonisan je u julu 2018.

Advertisement

Nema tog medija u regionu koji 27. decembra 2019. nije izveštavao o skandalu koji se desio u Crnoj Gori – na mostu na Ðurđevića Tari, na dan izglasavanja zakona o slobodi veroispovesti, pljevaljska policija je pretukla episkopa Metodija.

Episkop, koji je zbog povreda završio na lečenju na VMA, rekao je kasnije da je sasvim neplanirano završio s narodom koji je stao u odbranu svetinja, a kad je kordon policije krenuo ka masi i počeo da tuče, on nije mogao da ih ostavi.

Tradicija

Vasojevići su u subotu uveče, kako im i dolikuje, u Ðurđevim stupovima dočekali srpskog patrijarha, kako su to činili i ranije.

– Niko srećniji od nas Vasojevića večeras, a Berane je srce Vasojevića, najvećeg srpskog plemena u Crnu Goru. A kako bi se drugačije ovde kraj Nemanjića lavre osećali mi koji smo starinom potomci Nemanjića – kaže Miomir Raičević, rodom iz ovih krajeva.

Advertisement

U nedelju rano ujutru opet su ispred manastira bile hiljade i hiljade ljudi, ogrnuti trobojkama, svečani, radosni. Kad se ispred manastira pojavio vladika Metodije, dočekali su ga povicima „dostojan, dostojan“, neki su klicali i „vladiko, sokole“, patrijarha Porfirija narod je dočekao aplauzima, povicima „dobro došao, vaša svetosti“…

A patrijarh Porfirije podsetio je narod na slavne dane od pre godinu i po, kad su odavde, iz Vasojevića, krenule litije, kad je narod mesecima, po kiši, zimi, snegu, u litijama pešačio od grada do manastira, od manastira do grada, da brani svetinje.

– Vera naša, vera slavna, naša vera pravoslavna – pevao je juče narod.

– Živ je Bog. Živ je Bog i ovde među vama. Živ je Bog u ovoj svetoj zemlji iako su mnogi pomislili da su Boga izagnali sa ovih prostora. Ali poslednje decenije, a naročito poslednja godina pokazali su da je Bog živ u ovom narodu pre svega kroz čovekoljubive, mirotvorne, molitvene litije, koje su početak imale upravo ovde – govorio je juče patrijarh Porfirije u Ðurđevim stupovima.

Oj, Kosovo, Kosovo…

Advertisement

Posle svete liturgije i ustoličenja novog vladike budimljansko-nikšićkog, narod je pozdravio i novi vladika koji je u eparhiju došao na mesto sadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

I u subotu uveče i u nedelju ujutru od Berana, od Andrijevice, uz Limsku dolinu i niz Limsku dolinu stizale su nepregledne kolone naroda. Jedni koji su se pojavili iz Berana, uzbrdo, nosili su trobojke, pevali: „Hriste Bože, raspeti i sveti, srpska zemlja kroz oblake leti, leti preko nebeskih visina“, drugi su pred crkvom klicali „Kosovo – Srbija, Kosovo – Srbija“, treći su, kad su ispred crkve upaljene baklje, zapevali: „Oj, Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena, zemljo slavnih vitezova Lazara i Miloša“…

– Ako se išta od prošle godine do danas promenilo, to je da danas smijemo glasno pevati Kosovu i glasno reći da smo Srbi, mada, mi smo to govorili i ranije, nismo se mi nikad plašili – ispratili su me juče iz Berana momci s trobojkom i zamakli kroz grad…

Patrijarh Porfirije

Svako ko krene na crkvu biva poražen

Patrijarh Porfirije je tokom govora pozvao na međusobno poštovanje.

Advertisement

– Bilo da se radi o komšijama, sugrađanima iste države, bez obzira na to kom narodu pripadaju, bez obzira da li su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati ili bilo koji drugi narod i bilo da su Srbi – da svi budu otvoreni za drugog i drugačijeg, čak i onda kad se na drugi način moli Bogu – istakao je patrijarh.

On je poručio da crkva nije od ovoga sveta, a neki, istakao je, hoće da je uvuku u zemaljsko blato.

– Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada – naveo je poglavar SPC.

Berane
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Hit

Trobojka od 120 metara

Vernici koji su došli iz Vasojevića na ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija doneli su i razvili srpsku trobojku dugu čak 120 metara. Razvijanje zastave okupljeni građani su pozdravili aplauzom.

Advertisement
Hram
foto: Printscreen

Neobično

Vladika Jovan skočio padobranom

U čast dolaska patrijarha Pofirija u Berane, vladika pakračko-slavonski Jovan je pre dva dana, dan uoči ustoličenja, skočio padobranom, zajedno s Nenadom Kuzmanovićem, iz aerokluba „Nikšić“, koji je nosio trobojku. Skok su okupljeni građani pozdravili aplauzom, a vladika je po spuštanju rekao da se prizemljio. Inače, kako prenose mediji, i vladika Metodije skače iz padobrana, nedavno je skakao na Kapinom polju u Nikšiću.

Vladika Metodije
foto: Printsccreen/RTS

Zoran Šaponjić


Kurir

Advertisement
MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice
02:23

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice
02:23

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo liceKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Kurir.rs

USTOLIČEN EPISKOP METODIJE U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Patrijarh Porfirije održao govor, prisustvovale hiljade vernika FOTO, VIDEO

Objavljeno

dana

Autor

USTOLIČEN EPISKOP METODIJE U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Patrijarh Porfirije održao govor, prisustvovale hiljade vernika FOTO, VIDEO

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Kurir/Z.Š.

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama danas se održalo ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Advertisement

HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata
00:33

HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata

Svečana liturgija počela je u 9 časova. Liturgiju kao i svečani čin ustoličenja, predvodi patrijarh srpski Porfirije, koji je u Crnu Goru doputovao juče, a svečani doček mu je priređen u manastiru Ðurđevi stupovi ispred kog se okupio veliki broj vernika.

Advertisement
Berane, ustoličenje
foto: Kurir/Z.Š.

11.00 Metodije ustoličen, govor patrijarha Porfirija

„Pre svega i iznad svega, a to obuhvata i sve pomenute obraćam se vama braćo i sestre pravoslavni hrišćani. Dobro došli u ovu svetinju Nemanjićku, u ovu zemlju u kojoj su duboki koreni plemena Vasojevića, u zemlju iz čijih korena je izašlo stablo protkano nauzvišenijim duhovnim dometima, ali i narodnim, pravoslavnog naroda koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi ali i srpskom pravoslavnom narodu“.

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Obraćanje patrijarha Porfirija
01:10

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Obraćanje patrijarha Porfirija

„Kada kažemo „pravoslavni“ to znači da je u samoj svojoj suštini reč o hrišćanskom, o jevanđeljskom, što znači da jeste koren koji daje plodove koji su definisani i svesni samih sebe, koji poznaju ko su i šta su, koji znaju odakle su i koji im je cilj. I baš zato što sve to znaju bivaju sposobni da mogu u istoj meri, na isti način kao što poštuju sebe i vole sebe, da na isti način vole i drugoga, u svim njegovim dimenzijama, bilo da se radi o komšijama, sugrađanima, bilo da se radi o građanima jedne države, bilo da su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati da li su bilo koji drugi narod, i naravno da li su Srbi. Sve to skupa, baš zbog toga što potiče iz vasojevićkog korena mogu da poznavajući sebe i svoje ne budu zatvoreni u sebe nego da budu otvoreni za drugog, čak i onda kada se na drugi način moli Bogu, jer Bog je taj koji procenjuje“, rekao je patrijarh Porfirije.

9.00 Počela svečana liturgija

Advertisement

Posle liturgije koju predvodi patrijarh Porfirije uslediće čin ustoličenja vladike Metodija.

POČELA SVEČANA LITURGIJA, HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA
00:23

POČELA SVEČANA LITURGIJA, HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA

Oko manastira je na hiljade ljudi.

Advertisement
USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Počela liturgija
00:25

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Počela liturgija

Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata.

Berane, ustoličenje, Manastir Đurđevi stupovi
foto: Kurir/Z.Š.

8.50 Patrijarh Porfirije stigao u manastir Đurđevi stupovi na ustoličenje episkopa Metodija

Patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je u manastir Đurđevi stupovi gde će predvoditi svečani čin ustoličenja vladike Metodija.

Berane, ustoličenje, Patrijarh Porfirije
foto: Kurir/Z.Š.

8.30 Stigao Zdravko Krivokapić

Na ustoličenje episkopa Metodija stigao je i predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Berane, ustoličenje, Vladika Metodije, Zdravko Krivokapić
foto: Kurir/Z.Š.

Ustoličenje se održava u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvaničnike koje će prisustvovati tom činu.

Berane, ustoličenje
foto: Kurir/Z.Š.

Prostor i okolina manastira su dobro pripremljeni za prijem.

Berane, ustoličenje
foto: Kurir/Z.Š.

Svečana liturgija počela je u 9 časova. Zvona na manastiru Đurđevi stupovi najavila su dolazak patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija.

Ko je vladika Metodije

Advertisement

Pažnju javnosti vladika Metodije privukao je krajem aprila ove godine kada je zajedno sa episkopom Jovanom viđen na aerodromu Ečka u Zrenjaninu. Njegova fotografija u padobranskoj uniformi, umesto u mantiji, u kojoj najčešće viđamo monahe, odmah nas je uverila da je on sve, samo ne običan.

Berane, ustoličenje, Vladika Metodije
foto: Kurir/Z.Š.

Metodije (45) veliki je ljubitelj padobranstva kojim se bavi još od 2016. godine, a osim ovog sporta, vladika voli i životinje. Posebnu ljubav gaji prema konjima.

Poznato je da se vladika ne odvaja i od gusla, o čemu svedoče mnogi snimci, a jedan takav je nastao nakon što je hirotonisan za Episkopa dioklijskog, Vikarnog Episkopa blaženo počivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. On je odguslao stihove Petra Petrovića Njegoša: Nema dana bez očnoga vida, niti prave slave do Božića…

Inače, vladika Metodije rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, u crnogorskoj porodici od roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. Njegova porodica potiče iz Crne Gore, iz mesta Žabljak.

DOBRODOŠLICA RANKA MINIĆA SA ŽABLJAKA PATRIJARHU PORFIRIJU
00:09

DOBRODOŠLICA RANKA MINIĆA SA ŽABLJAKA PATRIJARHU PORFIRIJU

Advertisement

Kurir.rs/Z.Š.


Kurir

HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata
00:33

HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata

Advertisement
USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Obraćanje patrijarha Porfirija
01:10

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Obraćanje patrijarha Porfirija

POČELA SVEČANA LITURGIJA, HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA
00:23

POČELA SVEČANA LITURGIJA, HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA

Advertisement
USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Počela liturgija
00:25

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Počela liturgija

DOBRODOŠLICA RANKA MINIĆA SA ŽABLJAKA PATRIJARHU PORFIRIJU
00:09

DOBRODOŠLICA RANKA MINIĆA SA ŽABLJAKA PATRIJARHU PORFIRIJU

Advertisement
HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata
00:33

HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Sve protiče u miru, nema nikakvih incidenata

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Obraćanje patrijarha Porfirija
01:10

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Obraćanje patrijarha Porfirija

POČELA SVEČANA LITURGIJA, HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA
00:23

POČELA SVEČANA LITURGIJA, HILJADE VERNIKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA

Advertisement
USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Počela liturgija
00:25

USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA: Počela liturgija

DOBRODOŠLICA RANKA MINIĆA SA ŽABLJAKA PATRIJARHU PORFIRIJU
00:09

DOBRODOŠLICA RANKA MINIĆA SA ŽABLJAKA PATRIJARHU PORFIRIJUKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije