Povežite se s nama

Politika

SLUŽBENICI KOJI NIJESU LITIJAŠI U VLADI TRPE TEROR ”Napušti zgradu za sat, ili će te obezbjeđenje izvesti”

Objavljeno

dana

SLUŽBENICI KOJI NIJESU LITIJAŠI U VLADI TRPE TEROR ”Napušti zgradu za sat, ili će te obezbjeđenje izvesti”

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Teokratsko izdajnička Vlada diletanata za nešto više od pola godine uspjela je Crnu Goru da pretvori u kandidata za provinciju ”srpskog sveta”, stopira put države ka EU i ekonomski je unazadi 15 godina. Ali funkcionerima Vlade se mora odati priznanje da rade odličan posao kada je u pitanju brutalni revanšizam prema kadrovima zapošljenim za vrijeme bivše vlasti.

Već smo pisali kako Portal Aktuelno duže vremena dobija pritužbe ogorčenih službenika Vlade, posebno onih koji rade u Generalnom sekretarijatu (GSV) i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, koji apeluju ”da se nad njima vrši teror i progon” kao i da je u pojedinim resorima stvoren ”ambijent nesigurnosti i straha”.

Advertisement

Nakon što smo objavili tekst o torturi kroz koju prolaze ”nepodobni” funkcioneri i činovnici, našoj redakciji obratilo se još ogorčenih službenika Vlade, koji do detalja opisuju brutalni progon na ličnoj osnovi, koji nad njima sprovode u Generalnom sekretarijatu Vlade (GSV) glavna sekretarka i njen zamjenik.

Ogorčeni na kontroverzni par iz GSV

Naši sagovornici iz Vlade ogorčeni su na generalnu sekretarku Žanu Praščević Milačić, inače suprugu salonskog Srbina, ruskog aparatčika poznatog po nekulturnom ponašanju i incidentima, trenutnog poslanika Marka Milačića.

Marko Milačić i Žana Praščević

Naglašavaju da se Praščević Milačić ”iživljava nad nepodobnim službenicima”, a da joj u torturi zapošljenih pomaže njen kotroverzni zamjenik, inače veoma intimni saradnik Nikola Kandić.

Podsjetimo, Kandić je domaćoj i regionalnoj javnsoti postao poznat kada je prije dva mejseca podgoričkim ulicama divljao u službenom ”mercedesu”, pod rotacijama preticao i prolazio na ”crvena” svijetla, da bi na kraju udario u ”mercedes” koji se zatekao na raskrsnici. Upravo je Praščević – Milačić bila njegov suvozač u ovoj ludoj vožnji.

Advertisement

Za sat napušti zgradu, ili će obezbjeđenje da djeluje

Portal Aktuelno od ogorčenih insajdera iz GSV dobio je imena sluzbenika kojima je generalna sekretrka  u poslednjih mjesec uručila rješenja i mnoge prerasporedila po kazni u staru zgradu Pobjede ili  Protokola. Zbog neprijatnosti i osvete koju bi mogli da dožive, portal Aktuelno oobjaviće samo inicijale zaposlenih.

Ludo i brzo: Službeni mercedes nakon šro su ga Kandić i Praščević Milačić koristili za iživljavanje po podgoričkim ulicama

”Prva službenica koja je preko arhive dobila novo rasporedno rješenje kojim je po novoj sistematizaciji potvrđeno prethodno mjesto koje je godinama pokrivala, A.B. – morala je u roku od jednog sata da napusti zgradu Vlade. Obezbjeđenje je dobilo nalog da je izvede ako sama ne napusti zgradu, ne dajući joj vremena da odnese svoje lične stvari”, rekli su naši insajderi iz Vlade koji već duže vremena trpe brutalnu torturu.

Kako navode, službenica A.B. je pokušala da pita zamjenika generalnog sekretara Vlade Kandića za razloge takvog postupanja na šta je dobila odgovor da ”izađe iz kancelarije i da ne želi da razgovara sa njom”. Nakon toga premještena je u staru zgradu Pobjede.

”Sluzbenica koja je dobila istovjetno rješenje o razrješenju bez obrazloženja, a koja je bila savjetnica Generalnog sekretara Vlade je A.V. koja već gotovo deset godina radi u ovoj instituciji. A.V. je godinama obavljala najsloženije poslove u GSV i samoj Vladi koji zahtijevaju posebnu stručnost i samostalnost u radu i odgovornosti. Pored poslova slobodnog pristupa informacijama, odnosno odlučivanja u upravnom postupku, vodila je upravne sporove, odnosno zastupala Vladu, pred Vrhovnim sudom. Radila je u najodgovornijim oblastima koja se tiču tajnosti podataka čijim bi otkrivanjem mogla nastupiti stetne posljedice za bezbjednost države i druge njene interese i druge redovne poslove”, rekli su naši izvori koji dodaju da je A.V. zbog svoje profesionalnosti, stručnosti i znanja bila je savjetnik Generalnog sekretara Vlade.

Advertisement

Praščević Milačić sa Amfilohijem: Da li su u GSV podobni samo kadrovi sa Radovićevom potvrdom?

”Nakon dolaska nove generalne sekretarke Vlade uručeno joj je rješenje iz višeg u niže zvanje, takođe bez ikakvog obrazloženja i razloga. A razlog svakako nije profesionalni”, rekli su naši izvori.

Maltretiranje ”nepodobnih”

Kako dalje navode, LJ.M. službenica koja 30. godina radi u Generalnom sekretarijatu Vlade i koja je profesionalno i odgovorno obavljala osjetljivije  poslove koje se tiču čuvanja tajnih podataka, takođe je raspoređena na isti način u zgradu Protokola i to na radno mjesto vozača!?

”Z.V. samostalni savjetnik iz Sluzbe za odnose sa javnošću takođe je dobio novo  rješenje i pokušao da razgovara sa generalnom sekretarkom Vlade koja nije htjela da ga primi na razgovor pravdajući da se ne nalazi u kabinetu. D.Đ.  samostalni savjetnik iz Službe za odnose sa javnošću,  na isti način je preraspoređena u staru zgradu Pobjede, čak prvo usmeno bez dobijenog rješenja”, navode naši sagovornici.

Još jedna žrtva revanšizma nove teokratkse vlasti je D.V., dugogodišnja službenica iz Službe za odnose sa javnošću, koja je na isti način je preraspoređena u zgradu Pobjede.

Advertisement

”T.R. je dobila rješenje kojim se stavlja van snage rješenje o raspoređivanju na radno mjesto koje je imala po sistematizaciji, i dalje je njeno stanje neriješeno. To je primjer klasčnog maltretiranja. I.B. takođe je dobio nalog da se u roku od sat vremena iseli u zgradu Pobjede”, navode naši izvori.

Prepodobnom premijereju Zdravinju Boci sve je uredu ako to odobre Bog i Sveti Sava

Kod Milačićke i Kandića samo uz najavu

Osim pomenutih, kako nam je rečeno, najavljeno je da će biti još preraspodjela u GSV.

”Nije jasno kako službenik može da se zaštiti od samovolje jednog takvog rukovodioca i kako se uopšte mogu zaposleni preraspoređivati svaka dva mjeseca nakon već dobijenih rješenja po Pravilniku o sistematizaciji GSV-a koji je stupio na snagu 22. aprila 2021. godine”, navode naši sagovornici.

Kako navode naši izvori, još jedan novi sporni postupak generalne sekretarke bio je upravo u petak 30. juna kada su zaposleni nakon dobijenih rješenja o odmoru morali da ostanu u zgradi odnosno kancelarijama, a da pri tome nijesu imali nikakav radni zadatak.

Advertisement

”Rečeno im je da ostanu i čekaju. Kada više nijesu mogli da izdrže, pitali su zašto čekaju i dobili  instrukciju da mogu da idu u razmaku od 18h do 21h, zavisno od sluzbi. Inače, nakon pokušaja dva službenika da pitaju rukovodstvo za razloge premještaja, svima je poslat mail da se moraju najavljivati telefonskim putem kod Generalne sekretarke Vlade i njenog zamjenika Nikole Kandića”, rekli su naši izvori.

U nemilosti jer nemaju potvrdu da su bili na litijama?

Kako se spekuliše, razlog  zbog kojih se ”nepodobni” službenici u GSV proganjaju je jer nemaju potvrde da su učestvovali u litijama.

Umjesto diplome, potvrda da si bio na litijama!?

Kako je juče objavljeno, jedna od presudnih refernci za dobijanje ugovora o radu „po dubini“, odnosno za „obična“ radna mjesta, je potvrda koju izdaje Srpska pravoslavna crkva, a kojom kandidat garantuje poslodavcu – državi, odnosno novim vlastima, da je bio/la učesnik protestnih litija 2020. godine.

Stotine „litijaša“ zahvaljujući tim potvrdama prethodnih mjeseci dobili su posao, dok je hiljade njih na čekanju.

Advertisement

S obzirom da je Praščević Milačić poznata kao vatrena pobornica Srpske crkve i prekaljena litijašica koja svaki dan kadi kancelarije u Vladi, postoji velika vjerovatnoća da zapošljene proganja jer nemaju potvrdu o učešću u litijama koju izdaje SPC.

U.P.A.Aktuelno

Politika

Janović: DPS pripremila izmjene i dopune Zakona i sporta, očekujem brzu reakciju Skupštine

Objavljeno

dana

Autor

Janović: DPS pripremila izmjene i dopune Zakona i sporta, očekujem brzu reakciju Skupštine

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši ministar sporta Nikola Janović istakao je da je DPS pripremila izmjene i dopune Zakona o sportu, kako naši sportisti ne bi bili prisiljeni da u budućnosti nastupaju bez crnogorskih simbola na velikim takmičenjima, a naša zemlja bez mogućnosti da organizuje međunarodna takmičenja.

Problem je nastao prošle sedmice kada je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopšteno da je Uprava za sport i mlade ignorisala je Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su mali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

Advertisement

“Kao državnotvorna odgovorna partija DPS je ne čekajući nikoga u dva dana je završila izmjene i dopune Zakona i pomenutih članova i učinili sve što je bilo potrebno da bi se on uskladio sa antidoping kodeksom iz januara 2021. godine. Već smo to stavili u skupštinsku proceduru i apelujem na stručnu službu Skupštine da to što prije procesuira i apelujem na rukovodstvo Skupštine da ove izmjene i dopune što prije stavi na dnevni red kako bi imali mogućnost da ih izglasamo. Očekujem podršku svih kolega iz parlamenta”, rekao je Janović.

Ističe i da je poslije svih loših odluka nove vlasti, došao red i da se uruši i sport.

“Teško je pobrojati sve propuste vlasti u posljednjih godinu. Od nepoštovanja Ustava, zakona, dovođenja nestručnih ljudi. To su propusti koju su se reflektovali na svaku sveru društvenog života. Urušavaju sve, a sada je na red došao i sport, jedan od najboljih crnogorskih brendova i stubova ideniteta svake države. Saznali smo jednog jutra da se za par dana, ukoliko se žalba koja treba da bude poslata Svjetskoj antidoping agenciji ne usvoji, naši sportisti neće imati pravo da nastupaju pod našom zastavom i Crna Gora neće više biti u mogućnosti da organizuje međunarodna takmičenja. Ne znam koliko crvenih linija je ova vlast prešla i mi se pitamo da li je ova crvena linija posljednja. Toliko je propusta učinjeno da više ne znamo da li je ovo slučajnost. Suština je da se sistemski urušava crnogorski identitet. Sve ovo govorim kao neko ko je bio vrhunski sportista i dugogodišnji kapiten vaterpolo reprezentacije i osvajao medalje sa posebnim ponosom”, istakao je Janović i dodao:

“Situacija koja može da se dogodi je skandalozna. Sve se dešava zbog toga što nisu upodobljena dva člana Zakona o sportu kada je u januaru 2021. stupio svjetski antidoping kodeks na snagu. Svih ovih mjeseci nisu završili svoj posao i da samo zbog žalbe, koja ističe 6. oktobra, naši sportisti i dalje nastupaju na način na koji to treba da rade.”

Neophodno je da se promijene dva pomenuta člana Zakona o sportu.

Advertisement

U jednom članu trebalo bi da piše “u anti-doping komisiji moraju da budu ljekari, pravnici, ekonomisti…”, a u drugom “Zakon stupa na snagu za sedam dana ili danom objavljivanja u Službenom listu”.

Na potezu je Skupština Crne Gore.Aktuelno
Nastavite čitati

Politika

Perić: Crkva gubi ulaskom u politiku

Objavljeno

dana

Autor

Perić: Crkva gubi ulaskom u politiku

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Kad god crkva uđe na politički ili teren identiteskih pitanja uvjeren sam da ona gubi, kazao je profesor književnosti Srđan Perić gostujući u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

“Nacionalne teme su snažan pokretač političkih procesa. Ko god govori o tim temama htio ili ne ulazi na polje politike a tada dolazi do određenih tendencija, ispoljavanja interesa i nekih vrsta geostrateških promišljanja kojima crkva, kao zajednica vjerujućih, ne dobija”, kazao je Perić komentarišući ustoličenje episkopa budimljansko nikšićkog Metodija juče u Berana i poruke upućene sa tog skupa.

Advertisement

Prigodnije bi bilo, kaže, da se ustoličenje prenosilo na nekom drugom kanalu RTCG jer parlamentarnom ime govori koji su sadržaji dominantno zastupljeni na njemu.

“Nije sporno da crkva ima svoju ulogu u društvu, ali kada se crkvi pruži pozicija koja djeluje da ima privilegovan položaj i ulazi više u svjetovni svijet niti je to dobro za društvo niti je dobro za nju”, ističe Perić.

Izbori nijesu izvjesni narednih nekoliko mjeseci, ako ne i duže, pa ćemo, uvjeren je prisustvovati nekoj vrsti dogovora oko sastava nove Vlade.

Mislim da je dobro za svaku vlast da u njoj participitraju stranke manjina što se u Crnoj Gori nije desilo”, naglasio je Perić.

Nepoštovanje epidemioloških mjera predstavnika vlasti na jučerašnjem događaju on vidi kao selektivno poštovanje mjera kojem je bila sklona i prethodna vlast.

Advertisement

“Zvuči apsurdno da možete hipotetički da zatvorite neki lokal, kafić ili frizerski salon zbog toga što je dvoje ljudi bilo bez maske a sa druge strane u najrazličitijim okolnostima predstavnici Vlasti se ne drže pravila koje su sami donijeli”, rekao je Perić.

Da se prethodna vlast pridržavala tih mjera neselektivno, ističe, njihova kritika bi sada imala kredibilitet i suštinski bila korektna.

“Nova vlast je preuzela i nastavila princip selektivne primjene propisa od prethodne. Ako ne poštujete ono što sami propisujete s kojim pravom od drugog tražite da to poštuje?”, upitao je Perić.

Svaka zajednica koja je bazirana na nepravdi suštinski sama sebe urušava, a početak nepravde je, kako je kazao, selektivna primjena zakona i drugih propisa.

“Vjerujem da mjere distance, držanja maske, vakcinacije imaju imaju smisla. Da li ovakva primjena može da bude blagotvorna i doprinosi li nečemu, da li se stepen povjerenja u zdravstveni sistem podiže na ovaj način i da li se na ovaj način olakšava ili otežava zdravstvenim radnicima …? Sigurno im se otežava. Ne pomaže se borbi protiv pandemije na ovaj način. Treba snažno insistirati da se to mijenja. Drugog načina nema. Opravdanja da je to radila prošla vlast pa sada može i ova meni ne pije vodu”, zaključio je Perić.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Abazović: Komanda na Cetinju nije izašla iz zakonskih okvira

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: Komanda na Cetinju nije izašla iz zakonskih okvira

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Odbor za bezbjednost i odbranu danas će kontrolno saslušati čelnike bezbjednosnog sektora povodom postupanja njegovih pripadnika u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Advertisement

Na kontrolnom saslušanju su potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministarka odbrane Olivera Injac, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Miodrag Bešović. 

Odlučeno je da je dio sjednice otvoren za javnost.

Abazović je kazao da nema nikakve potrebe praviti apokalipsu od deševanja na Cetinju.

-Mislim da nikome nije do sukoba. U budućnosti sve treba da damo maksimalni doprinos da se poveća stepen tolerancije. Moja je glavna poruka da želim da vidim Crnu Goru u kojoj se takve scene neće ponavljati- naveo je Abazović.

Dodao je da to bio skup visokog rizika.

Advertisement

-Dešavanja su mogli da izazovu šire sukobe u Crnoj Gori. To se na sreću nije desilo. Sačuvan je građanski mir i to je najbitnije. Svi pokušavamo da  budemo generali poslije bitke, ali je najvažnije da je sačuvan mir i da nije izbugljen nijedan ljudski život. Ne bi se Crna Gora pomirila za 30 godina da se tamo nekome nešto desilo- naveo je Abazović.

Naveo je da komanda nije izašla iz zakonskih okvira.

-Oni koji su imali mogućnost da komanduju to su radili. Da li je bilo različitih mišljenja, jeste. Zaista ne vidim ništa sporno. Mislim da je situacija izvedena na najbolji način. Još jednom apelujem na sve da lažnim informacijama ne podgrijavamo atmosferu. Što se tiče sektora bezbjednosti ja sam zadovoljan. Ne dozvoljavam da sada neko želi da baci sjenku na nešto što je pozitivno. Stojim do kraja sa svojim kolegama za nešto što su bile teške odluke- precizirao je Abazović.

Kako je dodao, događaji iz 4. i 5. septembra mogli su da izazovu sukob širokih razmjera koji bi se prelivali na druge gradove u Crnoj Gori.

Sekulović je ocijenio da je ponašanje policije bilo proporcionalno situaciji i da će svaki pojedinačan slučaj biti ispitivan.

Advertisement

-Cetinjski događaji su primarno posljedica loše političke klime, nedostatka dijaloga koji su mogli da dovedu do gubitka života. Da smo izgubili jedan ljudski život ne bismo sjedjeli ovdje i ko zna šta bi bilo sa Crnom Gorom. Rekao sam ranije da se to desilo mi bismo sahranili tog dana Crna Gora. Srećom, do toga nije došlo. Što se tiče lanca komandovanja on je funkcionisao u skladu sa zakonom. Kada sam preuzimao funkciju rekao sam da ću raditi u skladu sa zakonom i tako je i bilo- naveo je Sekulović.

On je dodao da Crna Gora ovako podijeljena teško može dalje.

-Lićno mi nije stalo da li ću biti na ovoj funkciji ili ne, ali sam zabrinut za sudbinu Crne Gore. Da bismo usmjerili društvo u pravom smjeru potrebno je da svi svoj posao radimo kako treba i sa dobrom namjerom. Nadam se da će ova cetinjska epizoda sve da nas opameti- naveo je Sekulović.

Injac je navela da su dezinformacije i medijski pritisci prouzrokovali da dio građana osjeti dozu nesigurnosti.

-Vjerujem da nam je svima jasno da smo u paradoksalnoj situaciji. Ovdje nas danas saslušavaju bivši ministri koji su zaboravili šta su radili dok su bili na tim funkcijama. Danas tumače zakone na drugačiji način. Tu konkretno mislim na bivšeg ministra Boškovića, gdje se pokušajem dezinformisanja dovodeći u pitanje čin korišćenja vojnog helikoptera. Ja ću reći kako sam ja postupala i poštovala zakon kao i kako Bošković nije poštovao zakon dok je bio ministar. To nije NATO helikopter već naš, koji su platili građani Crne Gore. Takve poruke su slate u javnost da bi se stvorio politički narativ- navela je Injac.

Advertisement

Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić kazao je da Zakon o parlamentarnom nadzoru propisao da sjednice Odbora budu zatvorene za javnost.

-Kada je riječ o ANB-u, kada se saslušava direktor ANB-a moraju biti zatvorene za javnost- naveo je Vukšić.

Direktor policije Zoran Brđanin kazao je da bi lično volio da sjednica bude otvorena za javnost ali da postuje dokumenta označena stepenom tajnosti i da se to mora poštovati.

-Ovo je bio možda najizazovniji zadatak i zahvaljujući pripadnicima Uprave policije obavljen je bez kapi krvi. Postojale su planirane, pripremne i realizovane radnje usmjerene za izazivanje nasilja. Mi iz policije posjedujemo dokaze i nadamo se da će sve ovo biti proceusirano i odgovarajućim postupcima sprovedeno do kraja- naveo je Brđanin.

Policija je, kako je kazao, imala zadatak da nađe balans između ljudskih, vjerskih prava i očuvanja bezbjednosti.

Advertisement

-Morate znati da su naš imperativ bili isključivo ljudski životi. Moglo je da bude različitih scenarija ali je najbitnije da nije izgubljen nijedan život. Policija je, bar dok sam ja njenom čelu, van politike. Žao mi je što se ne sastajemo da pričamo o stvarima koje su naš prioritet a to su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala- kazao je Brđanin.

Kontrolno saslušanje inicirao je predsjednik Odbora Milan Knežević, a inicijativa je jednoglasno usvojena na sjednici tog tijela 15. septembra.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije