Povežite se s nama

Crna Hronika

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Objavljeno

dana

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Rešetke ga sačuvale

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić navodno je bio prvi na listi za odstrijel kriminalne grupe koju je prema optužnici formirao njegov sugrađanin Janko Vukadinović. Spremili eksploziv za likvidaciju Stanišića, pa njim htjeli da raznesu jednog od vođa kavačkog klana


Stanišić, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić (37) bio je prvi na listi za odstrijel kriminalne grupe koju je navodno formirao njegov sugrađanin Janko Vukadinović (31), ali mu je hapšenje spasilo glavu.

Za to ubistvo Vukadinovićeva kriminalna grupa trebalo je da dobije između 170.000 i 200.000 eura, piše u optužnici podnijetoj protiv Vukadinovića, Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41).

Njih Specijalno državno tužilaštvo tereti za pokušaj ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i navodnog šefa kavačkog klana Slobodana Kašćelana, krajem januara u Tivtu i Podgorici.

Da je Stanišić bio prvi na listi tužiocima je ispričao svjedok saradnik Hasan Turković, navodeći da su planirali da dignu vazduh tog Podgoričanina.

Tvrdio je da mu je Vukadinović iznio planove za neka ubistva i da je prihvatio da uradi “neke stvari”:

”Preko kriptovanog telefona prvo mu je poslao da dođe u naselje Mareza da preuzme jedan morot i bombu. To je svjedok i uradio, tako što je sa Kamenkom (zaštićeni svjedok kodnog imena Kamenko Kučki, prim.aut.) po uputstvu Jankovom otišao u naselje Mareza, krenuo putem prema Grbama i neposredno prije brda se susreo sa tri momka koji su došli kombijem Vito ili Sprinter bijele boje. Na njemu su bile barske registarske oznake. Navodi da od ova tri momka dvojicu nije poznavao, a treći je bio Dušan Boljević… Navodi da je od Dušana Boljevića preuzeo bombu, a ista je bila smještena u jednoj kesi, te je nakon preuzimanja ponio kod svoje kuće, gdje je vidio da ima oblik kuhinjske šerpe, crvenkaste bolje, sa magnetima i da je pokrivena voskom”, piše u optužnici.

Turković je rekao da je Kamenko Kučki od istih momaka tada preuzeo motocikl sive boje:

”Koji je bio planiran za ubistvo Kašćelana, Stanišića ili nekog trećeg lica”.

Propao plan, pa se namjerili na Kašćelana

”Za eksploziv koji je bio nabavljen, a prema Jankovom kazivanju i njihovoj komunikaciji preko kriptovanog telefona, prvo je sa njim trebalo da se ubije Gile Stanišić i to tako što bi mu se ispred njegove kuće, ili na nekim semaforima, ta bomba zakačila za auto. Prema planu, motor kojim bi se ovo djelo izvršilo trebalo je da vozi Ivan Magovčević, a samu bombu, ovu sa magnetima, na auto je trebalo da postavi Kamenko Kuč”, ispričao je svjedok tužiocima.

Ipak, od likvidacije Stanišića se odustalo – uhapšen je zbog navodne otmice maloljetnika i poslat u Istražni zatvor, a lisice na ruke stavljene su i jednom od zaduženih za ubistvo.

”U međuvremenu, Magovčević odlazi u zatvor, isto kao i Stanišić, pa se od toga odustaje. Nakon toga Vukadinović Janko mu je rekao da Kašćelan 22. januara i 2. februara ima zakazana suđenja i da će tom bombom njega da ubiju… Za to su trebali da dobiju 500.000 eura”, piše u optužnici.

Turković nije objasnio kada je Stanišić trebalo da bude ubijen, ali je poznato da je uhapšen prvih dana januara, nakon što ga je 30. decembra 2020. godine N. V. prijavio policiji, navodeći da ga je tridesetsemogodišnjak kidnapovao i uz prijetnju pištoljem tražio da mu dostavi kriptovani telefon, koji nije ni imao.

Stanišić i Stefan Popović u pritvoru su ostali do kraja marta, kada su oslobođeni optužbi da su krajem prošle godine oteli sedamnaestogodišnjaka.

”Dežurni” u crnoj hronici

Svjedok saradnik nije tužiocima ispričao zbog čega je Stanišić navodno bio prvi na listi za ubistva.

Taj Podgoričanin slovi za vođu zagoričke bande, čiji članovi su godinama hapšeni zbog krivičnih djela sa elementima nasilja i punili novinske stupce rezervisane za crnu hroniku. Prema policijskoj evidenciji, Zagoričani su na početku rata kotorskih klanova bili bliski škaljarskoj kriminalnoj grupi, ali su tokom 2018. godine, iza rešetaka, promijenili “dres”.

Stanišić je hapšen i osuđivan više puta. Zbog nasilja na podgoričkom bazenu u julu 2012. godine odležao je godinu i deset mjeseci u zatvoru. U aprilu 2014. godine Radoslav Stanišić, Milovan Perović i sada pokojni Luka Milić divljali su u Kliničkom centru u Podgorici, nakon što je njihov prijatelj sebi pucao u glavu.

Radoslav Stanišić ranjen je 30. juna 2014. godine u centru Podgorice, a zbog toga je Podgoričanin Boban Laković zvani Pobro, osuđen na godinu zatvora. Navodno, Laković je tog dana pucao u Stanišića jer ga je ovaj tri noći ranije brutalno pretukao na istom mjestu. Tada je, tvrdili su sagovornici “Vijesti”, Stanišić zaustavio automobil u kojem je bio Laković, izvukao ga iz kola i izudarao. U decembru 2015. godine hapšen je zbog sumnje da je sa Baranima Velizarem Gardaševićem i Vojislavom Vojvodićem, od trojice Barana pokušao da iznudi 205.000 eura i tri automobila visoke klase. Robijao je i zbog tuče sa pripadnicima Interventne jedinice policije u Velvetu, krajem 2016. godine.

Promijenio dres

Da su otvoreno stali na stranu kavačkog kriminalnog klana vidjelo se na zalasku 2019. godine – Radoslav i njegov brat od strica Vidoje Stanišić (32), krajem decembra te godine sa Markom Pavićevićem (29) i još nekoliko osoba, ispred Centra bezbjednosti Podgorica čekali su jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, nakon što je tom Kotoraninu uz jemstvo ukinut pritvor.

Prethodno, Kašćelana su blindiranim automobilima čekali ispred kapija spuškog zatvora, ali je grupa od šest muškaraca u kojoj su bili privedena na informativni razgovor, gdje je i Kotoranin doveden po napuštanju Istražnog zatvora. Ista ekipa 25. februara 2020. godine je, ispred CB Podgorica, čekala Marija Miloševića, osumnjičenog za ubistva Radomira Đuričkovića, Miodraga Kruščića i umiješanost u ranjavanje novinarke Olivere Lakić.

Dan kasnije Vidoje Stanišić uhapšen je zbog navodnog učešća u pokušaju ubistva Igora Krstovića (36), 28. januara 2020. godine u Zeti… Danilovgrađanin Marko Pavićević i Vuk Orlandić (25) uhapšeni su početkom marta te godine u Baru, zbog sumnje da su planirali ubistvo Jova Đurovića. Đurović je brat pokojnog Luke Đurovića, nekadašnjeg vođe barskog klana.

Radoslav Stanišić hapšen je 2020. godine zbog optužbi da je počinio krivično djelo – izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, odnosno da je nalogodavac serije paljenja vozila Vijesti od 2011. do 2014. godine. Tih optužbi je oslobođen.

Za eksploziv koji je bio nabavljen, a prema Jankovom kazivanju i njihovoj komunikaciji preko kriptovanog telefona, prvo je sa njim trebalo da se ubije Gile Stanišić i to tako što bi mu se ispred njegove kuće, ili na nekim semaforima, ta bomba zakačila za auto”, piše u optužnici.


VijestiVijesti

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Hronika

Milačić podnio krivičnu prijavu protiv Lazovića zbog stvaranja kriminalne organizacije

Objavljeno

dana

Autor

Milačić: Đukanovićev politički brodolom, ostavio savjetnika s lisicama na rukama

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


tražio od tužilaštva da ga uhapse i odrede zadržavanje

Milačić podnio krivičnu prijavu protiv Lazovića zbog stvaranja kriminalne organizacije

Iz Prave tvrde da su navodi Lazovića da nema potrebe da se strahuje od prisustva Blivuka i Miljkovića netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru, a da je on morao imati saznanja o kakvim se licima radi


Milačić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić podnio je danas Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Zorana Lazovića, nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije (UP) za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Iz Prave su kazali da je Milačić podnio prijavu zbog Lazovićevih navoda 28. januara ove godine, kada je kao pomoćnik direktora UP za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, na konferenciji za štampu izjavio da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoj Gori.

On je, podsjećaju tada izjavio: „Istog momenta kada smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti.“

SDT je 18. avgusta saopštilo je da je UP podnijela krivičnu prijavu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, J.N. i Ž.R. zbog sumnje da su ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Iz SDT je tada saopšteno da se Belivuk i NN lice sumnjiče da su u drugoj polovini 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Iz Prave tvrde da su navodi Lazovića da nema potrebe da se strahuje od njihovog prisustva netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru, a da je on morao imati saznanja o kakvim se licima radi.

„Dana 26.08.2021. godine SDT Milivoje Katnić je saopštio da je odluku o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću donio bivši menadžment Uprave policije, a da je zabrana ulaska ukinuta 28. decembra 2021. godine. Kada se konkretna saopštenja o osnovanoj sumnji u izvršenje nekoliko teških krivičnih djela od strane Belivuka i Miljkovića, ali i nekoliko drugih lica dovedu u vezu sa saopštenjem Zorana Lazovića, koji je učestvovao u ukidanju zabrane njihovog ulaska u Crnu Goru, jasno je da su njegovi navodi od 28.01.2021. godine, da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru radi kriminalne djelatnosti i vršenja krivičnih djela, a da je Zoran Lazović zbog funkcije koju je obavljao morao imati jasna saznanja da se radi o licima koja su vršila i koja će vršiti krivična djela na teritoriji Crne Gore“, saopšteno je iz Prave.

Navode da je na ovaj način Lazović stvorio osnovanu sumnju da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika, „kao pripadnik kriminalne organizacije koji je omogućio izvršavanje krivičnih djela ove organizacije na teritoriji Crne Gore“.

„Na osnovu svega navedenog Milačić je predložio da Zorana Lazovića Tužilaštvo liši slobode zbog navedenog krivičnog djela, odredi mu zadržavanje po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačke 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, a iz ovih pritvorskih osnova predloži sudiji za istragu određivanje pritvora“, kazali su.

Prava Crna Gora pozvala je kolege iz parlamentarne većine na spuštanje tenzija i zakopavanja ratnih sjekira, kako bi se odlučno i konkretno posvetili borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pozivamo sve na hitno formiranje Tužilačkog savjeta što je prioritet u demontaži duboko kriminalizovanog bivšeg režima.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Udes u Beranama, stradao devetnaestogodišnjak

Objavljeno

dana

Bjelopoljac poginuo u udesu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


saobraćajna nesreća

Udes u Beranama, stradao devetnaestogodišnjak

Policajci i vatrogasci brzo stigli na mjesto nesreće, ali mladiću nije bilo pomoći


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Đorđe Jelić (19) smrtno je stradao kada je jutros oko pet sati izgubio kontrolu nad vozilom, sletio sa puta u beranskom naselju Pešča i udario u drvo.

On se kretao iz pravca Andrijevice automobilom “pežo 206” i u tom beranskom prigradskom naselju, iz za sada nepoznatih razloga, prešao na drugu traku, a potom uletio automobilom u dvorište i svom silinom udario u orah.

Na mjestu nesreće brzo su bili policajci i vatrogasci, ali mladiću nije bilo pomoći.

On je bio sam u vozilu i u policiji pretpostavljaju da je uzrok neprilagođena brzina.

Uviđaj je obavljen i naložena obdukcija.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih oko 35.000 eura, uhapšene dvije osobe

Objavljeno

dana

Autor

Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih oko 35.000 eura, uhapšene dvije osobe

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


saopšteno iz uprave policije

Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih oko 35.000 eura, uhapšene dvije osobe

„Pripadnici policije su obaviješteni od stane obezbjeđenja AD Luke Bar da su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu „Zenšped group“ d.o.o. kojim je upravljao špediter N.F. (51) iz Bara i špediter J.A. (38) iz Kosova sa prebivalištem u Baru a koji su prevozili veću količinu cigareta“, saopšteno je iz policije


Zaplijenjene cigarete, Foto: Uprava policije

Službenici Uprave policije spriječili su krijumčarenje 1.750 šteka cigareta bez akciznih markica u vrijednosti oko 35.000 eura i zbog krivičnog djela krijumčarenje uhapsili špeditere N.F. (51) i J.A. (38).

„Pripadnici policije su obaviješteni od stane obezbjeđenja AD Luke Bar da su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu „Zenšped group“ d.o.o. kojim je upravljao špediter N.F. (51) iz Bara i špediter J.A. (38) iz Kosova sa prebivalištem u Baru a koji su prevozili veću količinu cigareta“, saopšteno je iz policije.

Pregledom vozila, navodi se, pronađeno je 35 paketa sa 1.750 šteka cigareta bez dokumentacije o transportu i vlasništvu nad akciznom robom, ukupne vrijednosti 35.000 eura.

„Kriminalističkom obradom policija je došla do sumnje da su N.F. i J.A. kao zaposleni u navedenoj firmi u službeno vozilo u Slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar utovarili 35 paketa cigareta bez akciznih markica i dokaza o porijeklu. Ova lica su ih potom neovlašćeno prenijeli preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora i koristeći prolaz na izlaznoj rampi iz Slobodne zone Luke Bar gdje imaju mogućnost službenog prolaza kao zaposleni u špediciji „Zenšped group“ d.o.o. i tako prokrijumčarili cigarete“, piše u saopštenju.

Uhapšeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije