Povežite se s nama

Društvo

Tadić: Nabavljen dron za snimanje onih koji namjerno izazivaju požare

Objavljeno

dana

Tadić: Alarmantno u Nikšiću, policija da pojača kontrole

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


podrška iz vazduha

Tadić: Nabavljen dron za snimanje onih koji namjerno izazivaju požare

„Sa Upravom policije smo u komunikaciji, tako da sve sumnjive situacije snimamo i direktno šaljemo njima na procesuiranje“, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spašavanja


Tadić, Foto: Privatna arhiva
Advertisement

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Nikšić od danas imaju i sopstvenu podršku iz vazduha.

Komandir nikšićke Službe zaštite i spašavanja Slavko Tadić kazao je „Vijestima“ da su, poslije dvije nedjelje iscrpljujuće borbe sa šumskim požarima, kao i osnovanih sumnji da je većina namjerno podmetnuta, od sopstvenih sredstava kupili dron visokih performansi za snimanje iz vazduha, kojim će snimati požare, tražiti lakše šumske puteve za vozila i ljudsvo, obilaziti kritična mjesta i „snimati nesavjesne građane koji namjerno izazivaju požare“.

„Sa Upravom policije smo u komunikaciji, tako da sve sumnjive situacije snimamo i direktno šaljemo njima na procesuiranje“, naveo je Tadić.

Najavio je da počinju sa svakodnevnim obilascima Trebjese, Uzdomira, Budoša, Tovića, Deponije, kao i drugih lokaliteta u toj opštini.

Advertisement

„Učinićemo sve što je u našoj moći da sa kolegama iz Uprave policije pronađemo i procesuiramo sve one koji na bilo koji način uništavaju i pale naše šume“, kazao je Tadić.


VijestiVijesti

Društvo

Amerikanci doniraju četiri patrolna čamca

Objavljeno

dana

Amerikanci doniraju četiri patrolna čamca

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


plovila i oprema za mornaricu vcg

Amerikanci doniraju četiri patrolna čamca

Iz SAD dolazi do sada najveća konkretna materijalna podrška crnogorskoj vojsci, vrijedna 10,7 miliona dolara, iako su SAD u proteklih petnaestak godina izdvojile ukupno preko 17 miliona dolara


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Crna Gora će uskoro, donacijom Sjedinjenih Američkih Država ukupne vrijednosi 10,7 miliona dolara, dobiti četiri moderna brza mala patrolna čamca sa pratećom opremom i rezervnim djelovima.

To će bti do sada pojedinačno najveća američka konkretna donacija vojne opreme Crnoj Gori, iako su SAD u proteklih petnaestak godina izdvojile ukupno preko 17 miliona dolara, prvenstveno na programe obuke i stručnog usavršavanja pripadnika crnogorskih oružanih snaga i bezbjednosnog sektora.

Što se Mornarice VCG tiče, ona je do sada od SAD dobila više manjih donacija u obliku nekoliko manjih plovila za specijalne, odnosno snage za protivminska dejstva, kao i ronilačke i druge opreme, ukupne vrijednosti nešto veće od pola miliona dolara. Predstojeća donacija četiri brza patrolna čamca biće, međutim, do sada najveći konkretan američki doprinos povećanju operativnih kapaciteta Mornarice – vida VCG u koji je crnogorsko Ministarstvo odbrane do sada najmanje ulagalao u smislu modernizacije i povećanja operativnih sposobnosti.

Advertisement

Ministarstvo odbrane SAD predstojeću donaciju plovila i opreme za Mornaricu Vojske Crne Gore realizovaće kroz američki Zakon o finansiranju izgradnje kapaciteta partnerskih stranih snaga bezbjednosti, preko Kancelarije za odbrambenu saradnju pri Ambasadi SAD u Crnoj Gori. Riječ je o dva lota opreme vrijedna ukupno 10.631.056 dolara. Prvi lot uključuje isporuku ukupno četiri nova brza mala patrolna čamca (FPB) tipa “Archangel 44”. Ove aluminijumske patrolne čamce kakvi se koriste u američkoj Obalnoj straži, raznim drugim bezbjednosnim službama, ali i stranim oružanim snagama koje su ih od SAD dobijale peroteklih godina, gradi kompanija “Safe Boat International” iz američke savezne države Vašington.

Patrolni čamci tipa ”Archangel 44” dugi su 13,4 i široki 4,26 metara, a gaz im iznosi samo 0,76 metara, što uz pogon izveden preko dva vodomlazna propulzora, a ne klasičnih propelera, plovilu omogućava da obavlja operacije i u ekstremno plitkim priobalnim vodama i ušćima rijeka. “Archangel 44” pogone dva dizel motora Cateprillar snage po 565 konja što plovilu težune samo nešto preko 12 tona, omogućava da postigne veliku maksimalnu brzinu od preko 45 čvorova.

Plovila krstare visokom ekonomskom brzinom od 30 čvorova sa kojima imaju maksimalni doplov od 300 nautičkih milja. Svaki brod opslužuje posada od četiri člana, a na “Archangel” se mogu ukrcati maksimalno do 24 čovjeka, što ovo plovilo čini pogodnim da se koristi i prilikom brzih intervencija za spasavanje brodolomnika na moru. Svaki “Archangel” koji će dobiti MVCG pojedinačne je vrijednosti 2,28 miliona dolara, a patrolni čamci će pored moderne elektronske navigacijsko-komunikacione opreme, biti opremljeni i najsavremenijim FLIR (forward looking infrared) termovizijskim uređajima za pretraživanje, od kojih svaki košta po 21 hiljadu dolara.

Uz patrolne čamce i FLIR uređaje, prvi lot donirane opreme čine i rezervni djelovi za plovila ukupne vrijednosti veće od milion dolara, te razna pateća i oprema za bezbjednost i spasavanje, te softver ukupne vrijednoti preko 422 hiljade dolara. Drugi lot donacije čini naoružanje za ove patrolne čamce sa pripadajućim rezervnim djelovima i priborom ukupne vrijednosti skoro 63.000 dolara, a riječ je o četiri teška puškomitraljeza M2 Browning kalibra 12,7 mm.

Mornarica VCG tiče je do sada od SAD dobila više manjih donacija u obliku nekoliko manjjih plovila za specijalne, odnosno snage za protivminska dejstva, kao i ronilačke i druge opreme, ukupne vrijednosti nešto veće od pola miliona dolara. Predstojeća donacija četiri brza patrolna čamca biće do sada najveći konkretan američki doprinos povećanju operativnih kapaciteta Mornarice – vida VCG u koji je crnogorsko Ministarstvo odbrane do sada najmanje ulagalao u smislu modernizacije i povećanja operativnih sposobnosti.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Smailović: Bošnjačka stranka pokazala odgovoran odnos prema studentima

Objavljeno

dana

Autor

Smailović: Bošnjačka stranka pokazala odgovoran odnos prema studentima

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


poslanik bs o usvojenim izmjenama zakona

Smailović: Bošnjačka stranka pokazala odgovoran odnos prema studentima

Poslanik BS kazao je da je obrazovanje mladih važan segment koji je u vrhu prioriteta te stranke


Smailović, Foto: Bošnjačka stranka
Advertisement

Poslanici Bošnjačke stranke danas su još jednom pokazali da se i iz opozicionih klupa mogu donositi odluke u interesu građana, u situaciji kada su dijelu vladajuće većine prioritet uski patrijski interesi i bojkot sjednica parlamenta, kazao je poslanik BS Amer Smailović.

Potpisima poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, uvršten je u dnevni red Prijedlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju kojim će se za još dvije godine produžiti rok za upis na specijalističke studije i završetak magistarskih studija po starom sistemu bez dodatnog plaćanja školarine.

“Taj Prijedlog je glasovima Bošnjačke stranke i poslanika opozicionih partija dobio podršku, u uslovima kada parlamentarna većina nije mogla obezbijediti ni kvorum za održavanje sjednice. Na ovaj način smo još jednom pokazali da smo u pravom smislu konstruktivna opozicija koja pokazuje odgovoran odnos prema svim građanima, u ovom slučaju prema studentima, kojima smo omogućili da nastave i uspješno okončaju svoje studije“, saopštio je Smailović.

Advertisement

Poručio je da je obrazovanje mladih važan segment koji je u vrhu prioriteta Bošnjačke stranke.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

DF: Popović da se vrati u Sputnjik, u slobodno vrijeme da uči procedure NPCG i smisao očuvanja prirode

Objavljeno

dana

Autor

Poslanički klub DF prekida saradnju sa Vijestima

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


podržali direktoricu nacionalnih parkova

DF: Popović da se vrati u Sputnjik, u slobodno vrijeme da uči procedure NPCG i smisao očuvanja prirode

„Mnogo više brine odsustvo želje kod Nebojše Popovića da nešto nauči, nego sva njegova podmetanja i laži o ljudima koji svim srcem rade na poslovima koji su im povjereni“, kazali su iz DF-a


Foto: Demokratski front, DF
Advertisement

Demokratski front (DF) iskazao je danas podršku direktorici Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) i funkcionerki tog političkog saveza Jeleni Kljajević za sve što je, kako su kazali, radila i što radi na ozdravljenju tog „devastiranog i decenijama pljačkanog preduzeća“.

Iz DF-a su poručili predsjedniku Upravnog odbora NPCG Nebojši Popoviću, koji je na toj poziciji naslijedio funkcionerku DF-a Marinu Jočić, kako bi najbolje bilo da se vrati u Sputnjik, gdje je radio kao spoljni saradnik, a da u slobodno vrijeme uči procedure NPCG i smisao očuvanja prirode.

Kazali su da je Popović na konstitutivnoj sjednici Upravnog odbora NPCG, prvoj za dva mjeseca boravka na toj dužnosti, donio „izvještaj napisan u nekom partijskom budžaku, koji nema veze sa stvarnošću“, i u kome „samo nedostaje optužba za ubistvo Paje Patka“.

Advertisement

Upravni odbor NPCG je, kako se navodi u zaključcima sa sjednice koje je dostavio Popović, ocijenio da je stanje u tom preduzeću zabrinjavajuće u svim aspektima, te da su članovi tog tijela, koje je imenovala Vlada, od direktorice i menadžmenta preduzeća uskraćeni za dostavljanje relevantnih, tačnih i vjerodostojnih informacija o poslovanju preduzeća, „čime je prekršen Statut preduzeća, kao i Poslovnik o radu UO“.

U DF-u smatraju da je tim izvještajem prikazano „žalosno nepoznavanje suštine“ postojanja tog javnog preduzeća, a samo u cilju diskreditacije direktorice NPCG Jelene Kljajević i prethodne predsjednice UO Marine Jočić, ali i kompletnog menadžmenta koji je „sve snage i iskustvo stavio u funkciju uzdizanja tog duboko posrnulog preduzeća“.

„U prilog toj činjenici govori i podatak su NPCG u prethodnoj godini poslovali sa 992,332 hiljade naslijeđenog gubitka, a da će poslovnu godinu, prema sačinjenom finansijskom planu završiti sa dobitkom u iznosu od 521,085 hiljada. Sa svoja dva privatna člana UO postavljenim na te funkcije, mimo Statuta i Pravilnika Preduzeća, juče je izglasao zaključke o katastrofalnom stanju u parkovima, čemu se smije gotovo čitav kolektiv. Uz nepristojno i neprimjereno ponašanje, a uz podršku svoja dva nelegitimna pajtosa iz UO, usudio se da pokuša da prevari i nadležno ministarstvo, i Vladu, ali i svu javnost, ne uzimajući u obzir potpune podatke o poslovanju JP u prethodnih devet mjeseci. Prema podacima za koje profesionalno, materijalno i ljudski odgovaramo, Preduzeće je ostvarilo nezapamćen uspjeh. Naravno, uz legalnu podršku Vlade i resornog ministarstva, ostvarilo je odličan rezultat koji uključuje projekciju da će ovu godinu završiti sa preko pola miliona eura u plusu“, navodi se u saopštenju DF-a.

Kazali su da, u poređenju sa referentnom 2019. godinom, relevantni podaci govore da je ostvaren plan Vlade, odnosno, da je ostvareno 65 posto prihoda od prodaje ulaznica, da su planovi upravljanja ostvareni sa preko 70 odsto, kao i da su napravljeni značajni pomaci u sprječavanju krivolova, u tehničkoj opremljenosti preduzeća „i još u mnogo čemu“. Iz DF-a napominju i da su u prvih devet mjeseci ostvarene značajne uštede po osnovu goriva, dnevnica, službenih putovanja, stimulacije…

„Sve bi ovo gospodin Popović lako saznao da je svoju paznju i vrijeme utrošio na dobrobit Preduzeća, a ne na opsesiju kako da dobije profesionalni angažman, laptop koji mu po Pravilniku ne pripada, kao i službeno auto koje mu trenutno nije baš po ukusu. I pri tome, Nebojša Popović bestidno nudi funkciju direktora Preduzeća kolegama, zaboravljajući da nisu svi na prodaju kao on, koji je do imenovanja imao samo najgore riječi za premijera i ovu Vladu.“

Advertisement

„Zato mislimo da bi i za gospodina Popovića, i za JPNPCG, i za Pravu Crnu Goru čiji je on eksponent, najbolje bilo da se vrati u Sputnjik gđe je radio kao spoljni saradnik, a da u slobodno vrijeme uči procedure Preduzeća i smisao očuvanja prirode. Jer mnogo više brine odsustvo želje kod Nebojše Popovića da nešto nauči, nego sva njegova podmetanja i laži o ljudima koji svim srcem rade na poslovima koji su im povjereni“, zaključuje se u saopštenju DF-a.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije