Povežite se s nama

Ekonomija

У Улцињу велики број непријављених туриста

Objavljeno

dana

У Улцињу велики број непријављених туриста

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Пријава гостију и даље је проблем, те по подацима директора Туристичке организације, Гзима Хајдинаге, у односу на претпрошлу годину, туриста је само 60 одсто, што не представља стварно стање

Туристички посленици Улциња тврде да је ова сезона рекордна и да је премашила 2019. Предсједник Удружења угоститеља, Преља Шкреља, тврди да је гостију више за 20 одсто, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Пријава гостију и даље је проблем, те по подацима директора Туристичке организације, Гзима Хајдинаге, у односу на претпрошлу годину, туриста је само 60 одсто, што не представља стварно стање.

-Хтио бих да похвалим граничну полицију која нам је партнер ове године и не само ове године. Ако бројке сабирамо у односу на 2019. годину смо на 60 до 62% пријављених гостију- каже Хајдинага за ТВЦГ.

AdvertisementДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Раст дионица на Вол стриту

Objavljeno

dana

Раст дионица на Вол стриту

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


На Вол стриту jе Dow Jones прошле седмице оjачао 1,1 одсто, на 35.677 бодова, док jе С&П 500 порастао 1,6 одсто, на 4.544 поена, а Nasdaq индекс 1,3 одсто, на 15.090 бодова, преноси СЕЕбиз

На Вол стриту су циjене дионица порасле и прошле седмице, треће заредом, при чему су Dow Jones i S&P 500 индекс достигли нове рекордне нивое, али на осталим свjетским берзама се трговало опрезниjе.

На Вол стриту jе Dow Jones прошле седмице оjачао 1,1 одсто, на 35.677 бодова, док jе С&П 500 порастао 1,6 одсто, на 4.544 поена, а Nasdaq индекс 1,3 одсто, на 15.090 бодова, преноси СЕЕбиз.

Од почетка септембра, када jе достигао рекордни ниво, до почетка октобра С&П 500 пао jе готово шест одсто jер су се улагачи плашили да ће недостатак радника, поремећаjи у набавним ланцима, раст плата и трошкова пословања негативно утицати на зараде компаниjа.

Advertisement

Међутим, досад обjављени пословни извjештаjи показуjу да су америчке компаниjе засад успjеле амортизовати те проблеме, па су Dow Jones и С&П 500 индекси надокнадили губитке из септембра и достигли нове рекордне нивое.

Досад jе више од 100 компаниjа из састава С&П 500 индекса обjавило резултате, при чему их jе око 85 одсто остварило веће зараде него што се очекивало.

Стога сада аналитичари у анкети Ројтерса процjењуjу да су зараде компаниjа и банака из састава С&П 500 индекса у трећем кварталу порасле око 34,8 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, док су приjе двиjе седмице очекивали раст од 29,4 одсто.

„Компаниjе упозораваjу на поремећаjе у набавци и више трошкове пословања, но засад су успjеле задржати профитне марже пребацуjући раст трошкова на потрошаче”, казао jе стратег у фирми Natixis Investment Managers Solutions, Jack Janasiewicz.

Позитивно jе на тржишта утицала и виjест да jе кинеска компаниjа Evergrande осигурала новац за исплату камата на обвезнице.

Advertisement

Исплата тих камата jе требало да буде 23. септембра, међутим тада jе таj велики играч на кинеском тржишту некретнина, коjем приjети банкрот због огромних дугова и пада продаjе, добио одгоду плаћања од мjесец.

Да до краjа викенда Evergrande ниjе исплатио доспjеле камате на обвезнице, компаниjа би завршила у стечаjу.

Како jе компаниjа засад избjегла стечаj, нешто се смирила ситуациjа на кинеском тржишту некретнина. Тим више што власти поручуjу да неће дозволити да случаj Evergrandea ескалира у кризу на тржишту.

Упркос свему томе, улагачи су опрезни jер би jачање инфлационих притисака могло навести централне банке у свиjету на повећање каматних стопа, што су неке већ учиниле.

А то би могло успорити већ ионако успорен опоравак привреде од коронакризе.

Advertisement

Прошле седмице jе обjављено да jе кинески бруто домаћи производ (БДП) у трећем тромjесечjу порастао 4,9 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, што jе наjспориjи раст у годину и мањи од 5,2 одсто, колико су очекивали аналитичари у анкети Ројтерса.

Успоравање опоравка друге по величини свjетске економиjе од коронакризе посљедица jе, кажу аналитичари, поремећаjа у набавним ланцима и на тржишту некретнина, као и недостатка струjе, што jе успорило производњу.

Због тога се на европским берзама прошле седмице трговало опрезниjе. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио jе 0,45 одсто, на 7.204 бода, а франкфуртски ДАX 0,3 одсто, на 15.542 бода. Париски ЦАЦ оjачао jе 0,1 одсто, на 6.733 бода.

А на Токиjскоj берзи jе Никкеи индекс склизнуо 0,9 одсто, на 28.804 бода.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Циjена еуросупера 95 виша од просjека у региону

Objavljeno

dana

Циjена еуросупера 95 виша од просjека у региону

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Према подацима из новог Билтена о циjенама нафтних деривата, литар еураосупера 95 у Црноj Гори кошта 1,43 еура. У Хрватскоj се може купити за 1,48 еура, Албаниjи за 1,44 еура, а у Србиjи за 1,41 еура

Циjена еуросупера 95 у Црноj Гори и даље jе виша од просjека у региону, док jе еуродизел jефтиниjи од просjечне регионалне вриjедности, показуjу подаци из Билтена Министарства капиталних инвестициjа.

Према подацима из новог Билтена о циjенама нафтних деривата, литар еураосупера 95 у Црноj Гори кошта 1,43 еура. У Хрватскоj се може купити за 1,48 еура, Албаниjи за 1,44 еура, а у Србиjи за 1,41 еура.

Литар еуросупера 95 jефтиниjи jе у Сjеверноj Македониjи гдjе кошта 1,24 еура и Босни и Херцеговини (БиХ) 1,21 еура.

Advertisement

Наjjефтиниjи еуросупер 95 плаћаjу грађани Бугарске 1,18 еура, а наjскупљи становници Холандиjе 1,96 еура.

Када jе у питању еуродизел, литар у Црноj Гори кошта 1,3 еура. У Хрватскоj се може купити за 1,47 еура, у Србиjи за 1,44 еура, а у Албаниjи за 1,42 еура.

Литар еуродизела jефтиниjи jе у БиХ гдjе кошта 1,18 еура и Сjеверноj Македониjи 1,11 еура, што jе наjниже у Европи. Наjскупљи еуродизел плаћаjу грађани Шведске 1,92 еура.

Министарство на седмичном нивоу обjављуjе основне податке у вези са малопродаjом нафтних деривата, односно упоредне циjене горива у региону и Европи.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Тунел Созина опслужио 42,42 хиљаде возила

Objavljeno

dana

Тунел Созина опслужио 42,42 хиљаде возила

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


У читавој прошлој години кроз тунел је прошло 1,93 милиона возила, у 2019. њих 2,83 милиона, а у 2018. години 2,82 милиона

Кроз тунел Созина је у периоду од 12. до 18. октобра прошло 42,42 хиљаде возила, већином аутомобила.

Према подацима са сајта Монтепута, који газдује Созином, од почетка ове године тунел је опслужио 2,18 милиона возила.

У читавој прошлој години кроз тунел је прошло 1,93 милиона возила, у 2019. њих 2,83 милиона, а у 2018. години 2,82 милиона.

Advertisement

Тунел Созина отворен је у јулу 2005. године. Нјегова изградња коштала је око 74 милиона ЕУР, од чега је 50 милиона обезбиједила Црна Гора, док је 24 милиона обезбијеђено кредитом Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Тунел Созина дугачак је 4,19 хиљада метара и повезује приморску регију са централним дијелом Црне Горе.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije