Povežite se s nama

Politika

Nikolić: Vjerujem da će Vlada pasti, izbori najpoštenije rješenje

Objavljeno

dana

Nikolić: Vjerujem da će Vlada pasti, izbori najpoštenije rješenje

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić izrazio je nadu da će aktuelna Vlada pasti tokom glasanja u parlamentu 19.avgusta, ističući da su pri sadašnjem stanju prijevremeni parlamentarni izbori najpoštenije rješenje. On je u emisiji “Intervju” na TVCG kazao da očekuje podršku inicijativi DPS-a da se izglasa nepovjerenje Vladi Crne Gore.

Nikolić je rekao da je Temeljni ugovor sa SPC, kakav je potpisan, neprihvatljiv za Demokratsku partiju socijalista. On je rekao da to nije temeljni ugovor, već samo ugovor.

On je naveo da je premijer Dritan Abazović pristao da se formira komisija koja bi provjerila sadržinu ugovora, ali da je bilo jasno da cilj nije bio da se postigne dogovor.

Advertisement

“Ovaj ugovor mora biti usklađen sa ustavom i zakonima Crne Gore”, rekao je Nikolić.

On navodi da je posebno sporan eksteritorijalni status SPC, kao i to što joj se daju javno-pravna ovlašćenja, što nije slučaj sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

Nikolić navodi da preambula sadrži netačne konstatacije.

Advertisement

“Sve to tumačim na način da je premijeru bio dostavljen tekst koji je morao biti usvojen, odnosno da mu je dat nalog koji je morao da izvrši”, rekao je Nikolić.

On kaže da niko iz EU nije tražio od Abazovića da potpiše Temeljni ugovor, te da ne stoji premijerova tvrdnja da će usvajanje tog dokumenta pomoći u procesu evropskih integracija.

“I to posebno u vremenu kada treba da napravimo ogroman iskorak i da pokrenemo proces deblokade evropskih integracija. Umjesto da se posvetimo evropskoj agendi premijer u politički život ubacuje temu oko koje sasvim izvjesno nema konsenzusa”, naglasio je Nikolić.

Advertisement

On je kazao da nijesu protiv da se donese dokument koji će uvažiti interese vjernika SPC, kojih nije mali broj, i to niko ne previđa, ali to mora biti urađeno u skladu sa zakonom i ustavom.

Nikolić je naveo da Vlada mora da padne da bi država zadržala kakve-takve šanse da se deblokira proces evropskih integracija.

Govoreći o mogućnosti da Demokratska Crna Gora ključno podrži izglasavanje nepovjerenja vladi, on je podsjetio da su Demokrate opoziciona stranka.

Advertisement

“Demokrate su glasale sa DPS za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u parlamentu. Ostavimo Demokratama i drugim strankama da na stranačkim organima donesu odliku, 19.avgust je blizu, vidjećemo kakva će biti sudbina vlade Dritana Abazovića”, kaže Nikolić.

On navodi da je najpoštenije rješenje organizacija prijevremenih parlamentarnih izbora.

“Zašto izbora nije bilo ranije, to je pitanje za druge političke aktere na političkoj sceni”, rekao je Nikolić.

Advertisement

Nije isključio ni mogućnost da se odmah nakon pada aktuelne vlade formira tehnička vlada koja bi pripremila prijevremene parlamentarne izbore.

“Ovu Vladu ćemo srušiti jer nije odgovorno realizovala obaveze prema našim evropskim partnerima”, naglasio je Nikolić.

On je podvukao da je zaustavljanje evropskih integracija udruženi poduhvat URA i DF. Kako je istakao, ova vlada traje 100 dana a za to vrijeme ne postoji konkretan učinak na planu evropske agende.

Advertisement

“Abazović i URA su partnere za deblokadu pravosuđa mogli tražiti u provjerenim političkim partnerima”, naveo je poslanik DPS-a.

On je naveo da je optimista da može doći do izbora kandidata za Sudski savjet iz reda uglednih pravnika, ili makar dijela kandidata, na sjednici parlamenta 16.avgusta.

Nikolić je izrazio nadu da će biti riješeno i pitanje izbora ustavnih sudija, a izrazio je nadu da će lokalni izbori – ranije odloženi zbog obaveza iz evropske agende – biti održani 23.oktobra.

Advertisement

“Crna Gora će izvjesno postati članica EU bez obzira na opstrukcije iz Moskve i Beograda i napore izvršilaca njihovih naloga u Crnoj Gori”, rekao je Nikolić.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Joković: Doći će 19. avgust, sve će maske pasti

Objavljeno

dana

Autor

Joković: Doći će 19. avgust, sve će maske pasti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da rasterećeno očekuju 19. avgust i izglasavanje nepovjerenja Vladi. Istakao je da će tog dana pasti maske, a da je SNP zadovoljan jer je ispunio svoje ciljeve. On je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” rekao da SNP nije dobila ponudu Demokratskog fronta o resetovanju odnosa parlamentarne većine od 30. avgusta.

“Doći će 19. avgust, sve će maske pasti, a mi bezbrižni, šampioni, čekamo taj rezultat. Nije to nikakav dan D. Biće zanimljivo kako će neko formirati narednu Vladu, na koji način će doći do izbora”, kazao je on.

Ističe da je ključni problem što neki politički subjekti donose odluke iz mržnje.

Advertisement

“Dovijeka su se uvijali u neke neodređenosti. Zamislite da neko izjavi da je Temeljni ugovor potpisan zahvaljujući predsjedniku Skupštine koji je dobro vodio sjednicu, a jedini glasali za premijera koji nije potpisao Temeljni”, kazao je on.

SNP nije dobio nikakav poziv da se resetuju odnosi parlamentarne većine od 30. avgusta.

“Kada budem dobio ponudu, mogu o njoj i da razmišljam. Treba da vidimo šta će 19. biti a ovom Vladom”, kazao je on.

Advertisement

Kaže da apsolutno ne razmišlja o tome da li će pasti Vlada 19. avgusta.

“Mi smo ostvarili naš politički cilj. Ono za šta su se zalagali svi politički subjekti koji su bili na litijama. Ne oni koji su došli na kraju i koji nijesu smjeli doći na Trojčindanski sabor. Sad su oni najgrlatiji da ova Vlada nije ništa uradila po pitanju Temeljnog ugovora, već druga vlada. Druga Vlada nije ništa uradila jer nije smjela da ga potpiše. Mi smo iskazali karakter, hrabrost, potpisali ga potpuno svjesni da će biti pokrenuta procedura za našu smjenu”, kazao je on.

Ističe da od svih koji su željeli da se promijeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti i da se potpiše Temeljni ugovor očekuje aplauz zbog svega što su uradili.

Advertisement

“Neki su nastali na izdaji SNP-a, pa oni isti sada govore “nekadašnji časni SNP”, pa što ste napustili taj časni SNP? Neke smo hranili, školovali, ja bih barem ćutao”, kazao je on.

Govoreći o “zapošljavanju po dubini” kazao je da treba uporediti zapošljavanje za vrijeme prethodne i sadašnje Vlade.

Ističe da je Temeljni ugovor potpisan samo zahvaljujući SNP-u i URI.

Advertisement

“DPS najavljuje da će 44. Vlada poništiti taj ugovor. To je pisanje svih pitanja, sve ostalo su političke akrobacije onih koji trenutno i te kako pregovaraju sa DPS-om”, rekao je Joković.

On kaže da je svima bilo jasno da će Temeljni ugovor biti potpisan nakon odluke na Vladi.

“Očigledno je problem s kim je potpisan. Znamo s kim smo pregovarali, šta smo obećali. Riješen je ogromni problem. Poslije ovoga nema više priče o Temeljnom ugovoru”, kazao je on.

Advertisement

Joković je istakao da je demokratski standard da lokalni izbori budu u jednom danu.

“Ne možemo svakih mjesec dana imati negdje neke izbore. To što je nekad neka vlast propustila ti da sprovede je sasvim druga stvar. Donešena je takva odluka i to će tako biti. Ustavni sud je presudio da je to neustavan zakon, ja ne osjećam nikakvu odgovornost. Glasala je većina. Ništa nije suspendovano, prolongirani su izbori, održaće se ako Ustavni sudbude izabran do 23. oktobra. To je sazrijevanje demokratije u crnoj Gori”, kazao je on.

Govoreći o mijenjanju Vlada bez izbora, Joković je kazao da “sve što nije zabranjeno je dozvoljeno”.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Čanak: Nastavlja se pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, cilj je da Rusija izađe na Sredozemlje

Objavljeno

dana

Autor

Čanak: Crna Gora se suočava sa krizom vrijednosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Stvari su potpuno jasne, u pitanju je nastavak državnog udara koji je počet u Crnoj Gori 2016. godine. Dakle, nastavak državnog udara drugim sredstvima. Ovo je pokušaj da Crna Gora nestane sa mape nezavisnih država da bi Rusija imala izlaz na Sredozemlje, rekao je Nenad Čanak, lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Pobjedi komentarišući sramni čin potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije kojim se crnogorsko kulturno i istorijsko nasljeđe predaje u ruke drugoj državi.

Ugovor su, u srijedu, daleko od očiju javnosti, nenajavljeno i uz jako policijsko obezbjeđenje u Vili ,,Gorica“ potpisali premijer Dritan Abazović i šef takozvane SPC Porfirije Perić.

Trideset šest poslanika DPS-a, SDP-LP-a, SD-a, DUA su, nakon potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije, u skupštinsku proceduru su predali prijedlog da se glasa o nepovjerenju Abazovićevoj vladi i to će se desiti na vanrednoj sjednici Skupštine 19. avgusta.

Advertisement

Govoreći o načinu na koji je potpisan ,,temeljni ugovor“ između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve Čanak kaže da se radi o nečasnoj raboti.

“Ovakav način potpisivanja ovoga ugovora koji je veoma neopravdano nazvan ,,temeljnim ugovorom“, zato što se TU potpisuje samo između međunarodno priznatih subjekata, je sam po sebi dokaz da je u pitanju nečasna rabota jer časne stvari se ne rade u tajnosti. Vlast koja ima podršku građana nema potrebe da to od njih krije. Predsjednik vlade koji je zaista predsjednik vlade izabran voljom građana nema potrebe da laže, a Dritan Abazović je lažov, a kako kažu kod nas ko laže taj i krade i stvari su takve potpuno jasne – u pitanju je nastavak državnog udara na Crnu Goru koji je počet 2016. godine”, kaže Čanak.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Vuksanović Stanković: Kad je Abazović ”odradio” posao za beogradskog gospodara, domaći Vučići ga ”pustiše niz vodu”

Objavljeno

dana

Autor

Vuksanović Stanković: Kad je Abazović ”odradio” posao za beogradskog gospodara, domaći Vučići ga ”pustiše niz vodu”

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Sada kada je premijer Dritan Abazović “odradio” posao za beogradskog gospodara, domaći Vučići ga “pustiše niz vodu”, kazala je poslanica Sociajldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, komentarišući izjavu lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića da je Vlada Crne Gore pala sama od sebe i da nije pametno praviti dan D od 19. avgusta, kada će Skupština rzmatrati inicijativu o izglasavanju nepovjerenja.

Vuksanović Stanković je rekla da tako prolaze svi koji umjesto da se bore za svoju državu služe tuđim interesima.

– Neka mu sad Porfirije pošalje helikopter da obilazi klinike po Beogradu – poručila je ona na Tviteru.

AdvertisementAktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije