Povežite se s nama

Novosti.rs

PROGON DRUGIH GARANTUJE PROPAST : U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama juče svečano obeležena eparhijska slava Sveta Marija Magdalina

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SEĆAMO se stradanja našega naroda koji je na današnji dan prognan iz Srpske Krajine u Hrvatskoj. Prognano je preko 200.000 ljudi, ubijeno oko 2.000, uglavnom nejači, dece, žena i starijih iznad 60 godina...

Foto M. Sekulović

Advertisement

Ovako je juče u katedralnom hramu Eparhije budimljansko-nikšićke, manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, besedio episkop budimljansko-nikšićki Metodije, nakon liturgije koju je služio sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem.

- Otišli su iz svoje zemlje iz koje su proterali naš narod i time svedočeći da sebe nisu usrećili, jer je ta zemlja ostala i ostaje polako pusta i iseljava se, a to je velika opomena ne samo za njih koji su napravili taj veliki greh prema svojim susedima i sažiteljima, narodu koji je tu večan i autohton a koji je proteran, nego je to opomena za sve one koji misle da terajući druge ljude koji su različiti i drugačije misleći ili se na različiti način Bogu mole ili se uopšte ne mole, da će usrećiti sebe i svoju državu ako njih budu proterali ili ako im budu naneli zlo. Jer, ako se zlo vrši kao u ime nekog "višeg cilja", taj cilj i rezultat će uvek biti naopak i propast, jer to nije način na koji nas je Hristos učio kako treba da živimo. Sigurno na taj način nećemo biti izabrani u poslednjem danu kada Hristos bude dolazio - kazao je episkop Metodije, osvrćući se na zločinačku akciju "Oluja".

Foto M. Sekulović

Advertisement

On je poručio da Sveta Marija Magdalina pokazuje put kojim treba da idu svi hrišćani.

- Marija Magdalina je imala veliku ljubav prema učitelju svom i Gospodu Isusu Hristu zato što je kao Gospod u jevanđelju govorio "Ko veliku ljubav ima mnogi mu se gresi opraštaju"... Mi čekamo, kao i svi hrišćani koji su se upokojili i koji će biti u ovoj vojujućoj crkvi na ovoj zemlji, drugi povratak Hristosov - besedio je epsikop Metodije.

Foto M. Sekulović

Advertisement

STRADANJE KROZ VEKOVE

EPISKOPIJU budimljansko-nikšićku je utemeljio Sveti Sava pre 802 godine, sa svojim bratom od strica županom Prvoslavom, koji počiva u manastiru Đurđevi stupovi, i tu postavio prvog budimljanskog episkopa Jakova. Ta episkopija je do sredine 17. veka živela punim životom, dok je nisu Turci uništili. Mitropolita budimljanskog Pajsija, optuženog da podiže ustanak protiv Turaka, na vratima Đurđevih stupova živog su razapeli i odrali. Od tada za narednih 350 godina ova episkopija je bila upražnjena i mnogo stradala.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

OPASNOST NA PLAŽI KOD BUDVE: Primećen sitan odron

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


IZ Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) upozorili su kupače da prirodna stena kod plaže Mogren u Budvi predstavlja opasnost budući da su primećeni sitni odroni.

Fot Morsko dobro

Advertisement

 Iz Morskog dobra apeluju na građane i turiste da se kupaju na kupalištima koja su organizovana u skladu sa Pravilnikom.

 - Mole se kupači da zaobilaze taj deo obale. Naglašavamo da se radi o lokalitetu takozvano Plava laguna, koja se nalazi van granica uređenog i opremljenog kupališta. Tako da ovom prilikom apelujemo na sve građane da se ponašaju odgovorno - navedeno je Facebook stranici JP Morsko dobro.

 - Javno preduzeće “Morsko dobro” apeluje na sve posetioce da za odmor i rekreaciju biraju uređena i izgrađena kupališta na kojima se poštuju bezbednosni uslovi u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti, opremljenosti, vrstama i korišćenja kupališta na moru. Uslovi za bezbjednost na uređenom kupalištu podrazumevaju organizaciju spasilačke službe i obelažavanje vodene strane kupališta - poručuju  iz JP Morsko dobro.

Advertisement

BONUS VIDEO:

PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

AMBASADOR BOŽOVIĆ U HERCEG NOVOM: Posetio „FK Obilić“, domaćini mu priredili sjajan doček

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


AMBASADOR Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u pratnji generalnog konzula Republike Srbije Zorana Dojčinovića posetili su stadion FK „OBILIĆ“ u Herceg Novom gde su našli na izuzetnu dobrodošlicu uprave kluba, navijača i prijatelja.

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Domaćini su podsetili da je mnogo gostiju dolazilo na njihov mali stadion, ali da će uvek pamtiti oktobar 2020. godine kada je na stadion stigla – Srbija!

Foto: Privatna arhiva

- Danas, gledano unazad, mnogo toga se izdešavalo, vetrovi istorije duvaju i nose nejake ali neke ljude, emocije i sećanja, nikako ne mogu da pomere iz čistoga i hrabrog srca. Uskoro nam u grad dolazi naš patrijarh, dolazi kod nas, među svoj narod. Pamtiće Herceg Novi taj dan, dokle god bude Novoga i Novljana, pamtiće i ponosiće se. Bićemo i mi svi tu, kao što smo i pre i kao što ćemo uvek biti, sve sa nadom da ćemo tom prilikom ponovo sresti svoga dragog prijatelja i najveću podršku, našeg ambasadora. Verujemo u to jer neke se stvari samo dese, tako, kao i ona, tog oktobra 2020, poručili su domaćini, na čemu im se toplim rečima zahvalio ambasador Vladimir Božović:

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

- Čestitam na svim dosadašnjim uspesima koji su u uslovima kada je teško nositi tako veliko i časno ime kao vaše ravni podvigu. Radujem se našem ponovnom susretu i srdačno vas pozdravljam u ime Ambasade Republike Srbije i svoje lično ime. Živele Srbija i Crna Gora i njihovo večno bratstvo i prijateljstvo. Živeo besmrtni Obilić - kazao je ambasador Božović.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

DVOSTRUKI ARŠINI U CRNOJ GORI: Policija progoni monahinju zbog zastave, a pogledajte šta su radile „komite“ (FOTO)

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


AKTIVISTA iz Crne Gore Luka Tapušković objavio je fotografije skrnavljenja crnogorske zastave od strane onih koji se nazivaju komitama.

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Podsećamo, crnogorska policija je podnela krivičnu prijavu protiv monahinje S.S, koja se sumnjiči za krivično delo – povreda ugleda Crne Gore. Iako su monahinju optuživali da je tobože bacila crnogorsku zastavu, snimak koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje da je ona skinula zastavu, a potom ponela da je vrati onima koji su je nezakonito okačili.

Sa druge strane, oni koji sebe nazivaju komitama nekoliko puta su skrnavili crnogorsku zastavu, ali za to nikada nisu pozvani na odgovornost.

Advertisement

- Jesu li i ovo monahinje radile ili neki privilegovani pojedinci? Državna zastava Crne Gore je zakonom zaštićena. Isto tako je i zakonom propisano gde i kako se ističe. Bila je i na litijama, vezana sa našom trobojkom. Nosili su je ljudi koji su nacionalno Crnogorci, a koji znaju šta je Srpska pravoslavna crkva. Prosto su želeli i oni da budu na litijama i da zavijore svoju zastavu i bili su pozdravljeni od strane svih nas. Ipak je Alaj barjak - Alaj bajrak. Iako je, bar po mom, loša kopija. Sad se satanizuje monahinja jer je sklonila (nije bacila) državnu zastavu. A bacimo pogled na slike dole. Ovo nije niko od monahinja uradio nego "patriote". I niko za sva ova skrnavljenja zastave nije odgovarao. Dvostruki aršin? Nego šta - poručio je Luka Tapušković.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije