Povežite se s nama

Novosti.rs

ZBOG KRŠENJA ZAKONA O RADU OSTALI BEZ POSLA: Protest bivših radnika obezbeđenja Rudnika uglja u Pljevljima

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VIŠE OD 40 radnika koji su preko agencije bili angažovani na obezbeđenju Rudnika uglja AD Pljevlja održali su protest ispred Uprave pljevaljske rudarske kompanije.

M.Drobnjak

Advertisement

Oni smatraju da je ugrožena njihova egzistencija i radnička prava nakon što je Agencija Sekjuriti gard Montenegro iz Podgorice preuzela poslove obezbeđenja pljevaljskog rudenika.

Bivši radnici obezbeđenja tvrde da je problem nastao onda kada su dobili popnudu od rukovodstva agencije ,, Security Guard Montenegro" d.o.o Podgorica, da rade kod njih ali sa dvanaestočasovnim radnim vremenom, ili nekih 240 sati mesečno, sa minimalnom zaradom od 450€, što je, kako kažu, očigledno grubo kršenje Zakona o radu.

Oni su najavili  i radikalizaciju protesta ukoliko niko od nadležnih u državi i Rudniku ne provere njihove tvrdnje i pomognu u rešavanju problema.

Advertisement

Tvrde da su im ugrožena prava, jer je njih četrdesetak ostalo bez posla, zbog grubih kršenja radničkih prava i zakona o radu. Istakli su da svi poseduju sertifikate i dozvole za zaštitu lica i imovine za razliku od radnika koji su trenutno angažovani umesto njih.

-Sama ponuda Agencije nije u skladu sa zakonom jer ponudom od 651 hiljadu eura, nije moguće isplatiti 105 radnika, sa minimalnom zaradom. Prema tenderskoj dokumentaciji za zaštitu lica i imovine traži se obezbeđivanje 20 pozicija, 3 patrole sa po dva radnika, i rukovodilac, na period od godinu dana, što bi bilo potrebno nekih 711 hiljada eura, pa ako se bude poštovao Zakon o radu neće biti dovoljno sredstava za zarade zaposlenih, kazali su bivši radnici.

Oni ističu  da Agencija trenutno zapošljava ljude bez dozvola za zaštitu lica i imovine, “pa čak na pozicijama koje su obavezno štićeni objekti, i od vitalnog značaja za Rudnik uglja”.

Advertisement

-Samom ponudom koju je Agencija ponudila nije moguće ostvariti potraživanja iz tenderske dokumentacije RU, što se i pokazalo u ovih petnaestak dana koliko obavljaju poslove, ali to neko prikriva i ne želi da prikaže realno stanje na terenu, koje ide i na štetu nas, a i na štetu Rudnika uglja. Na ove i na sve druge propuste ukazali smo inspekciji rada, Direktoratu za bezbednost, zaštitne poslove i nadzor, kabinetu predsednika Vlade CG, kabinetu ministra rada i socijalnog staranja, kabinetu ministra kapitalnih investicija, ali niko nam se nije obratio evo već petnaestak dana. Obratili smo se i direktoru Rudnika uglja Milanu Lekiću, predsedniku odbora direktora RU Dušanu Janjuševiću, i rukovodiocima bezbednosnog sektora Klačaru i Gogiću, ali se ništa nije od tada preduzelo po ovom pitanju. Agencija i dalje nastavlja sa svojim radom, i dalje krši potraživanja RU iz tenderske dokumentacije, i dalje neko prikriva njihove propuste, a mi i dalje čekamo poštovanje zakona, naveli su radnici u saopštenju koje je pročitao Jovan Vuković.

Oni su istakli da ne traže da nastave da rade kao radnici Rudnika uglja, već samo da se poštuju njihova naša radnička prava.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

OPASNOST NA PLAŽI KOD BUDVE: Primećen sitan odron

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


IZ Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) upozorili su kupače da prirodna stena kod plaže Mogren u Budvi predstavlja opasnost budući da su primećeni sitni odroni.

Fot Morsko dobro

Advertisement

 Iz Morskog dobra apeluju na građane i turiste da se kupaju na kupalištima koja su organizovana u skladu sa Pravilnikom.

 - Mole se kupači da zaobilaze taj deo obale. Naglašavamo da se radi o lokalitetu takozvano Plava laguna, koja se nalazi van granica uređenog i opremljenog kupališta. Tako da ovom prilikom apelujemo na sve građane da se ponašaju odgovorno - navedeno je Facebook stranici JP Morsko dobro.

 - Javno preduzeće “Morsko dobro” apeluje na sve posetioce da za odmor i rekreaciju biraju uređena i izgrađena kupališta na kojima se poštuju bezbednosni uslovi u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti, opremljenosti, vrstama i korišćenja kupališta na moru. Uslovi za bezbjednost na uređenom kupalištu podrazumevaju organizaciju spasilačke službe i obelažavanje vodene strane kupališta - poručuju  iz JP Morsko dobro.

Advertisement

BONUS VIDEO:

PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

AMBASADOR BOŽOVIĆ U HERCEG NOVOM: Posetio „FK Obilić“, domaćini mu priredili sjajan doček

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


AMBASADOR Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u pratnji generalnog konzula Republike Srbije Zorana Dojčinovića posetili su stadion FK „OBILIĆ“ u Herceg Novom gde su našli na izuzetnu dobrodošlicu uprave kluba, navijača i prijatelja.

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Domaćini su podsetili da je mnogo gostiju dolazilo na njihov mali stadion, ali da će uvek pamtiti oktobar 2020. godine kada je na stadion stigla – Srbija!

Foto: Privatna arhiva

- Danas, gledano unazad, mnogo toga se izdešavalo, vetrovi istorije duvaju i nose nejake ali neke ljude, emocije i sećanja, nikako ne mogu da pomere iz čistoga i hrabrog srca. Uskoro nam u grad dolazi naš patrijarh, dolazi kod nas, među svoj narod. Pamtiće Herceg Novi taj dan, dokle god bude Novoga i Novljana, pamtiće i ponosiće se. Bićemo i mi svi tu, kao što smo i pre i kao što ćemo uvek biti, sve sa nadom da ćemo tom prilikom ponovo sresti svoga dragog prijatelja i najveću podršku, našeg ambasadora. Verujemo u to jer neke se stvari samo dese, tako, kao i ona, tog oktobra 2020, poručili su domaćini, na čemu im se toplim rečima zahvalio ambasador Vladimir Božović:

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

- Čestitam na svim dosadašnjim uspesima koji su u uslovima kada je teško nositi tako veliko i časno ime kao vaše ravni podvigu. Radujem se našem ponovnom susretu i srdačno vas pozdravljam u ime Ambasade Republike Srbije i svoje lično ime. Živele Srbija i Crna Gora i njihovo večno bratstvo i prijateljstvo. Živeo besmrtni Obilić - kazao je ambasador Božović.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

DVOSTRUKI ARŠINI U CRNOJ GORI: Policija progoni monahinju zbog zastave, a pogledajte šta su radile „komite“ (FOTO)

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


AKTIVISTA iz Crne Gore Luka Tapušković objavio je fotografije skrnavljenja crnogorske zastave od strane onih koji se nazivaju komitama.

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Podsećamo, crnogorska policija je podnela krivičnu prijavu protiv monahinje S.S, koja se sumnjiči za krivično delo – povreda ugleda Crne Gore. Iako su monahinju optuživali da je tobože bacila crnogorsku zastavu, snimak koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje da je ona skinula zastavu, a potom ponela da je vrati onima koji su je nezakonito okačili.

Sa druge strane, oni koji sebe nazivaju komitama nekoliko puta su skrnavili crnogorsku zastavu, ali za to nikada nisu pozvani na odgovornost.

Advertisement

- Jesu li i ovo monahinje radile ili neki privilegovani pojedinci? Državna zastava Crne Gore je zakonom zaštićena. Isto tako je i zakonom propisano gde i kako se ističe. Bila je i na litijama, vezana sa našom trobojkom. Nosili su je ljudi koji su nacionalno Crnogorci, a koji znaju šta je Srpska pravoslavna crkva. Prosto su želeli i oni da budu na litijama i da zavijore svoju zastavu i bili su pozdravljeni od strane svih nas. Ipak je Alaj barjak - Alaj bajrak. Iako je, bar po mom, loša kopija. Sad se satanizuje monahinja jer je sklonila (nije bacila) državnu zastavu. A bacimo pogled na slike dole. Ovo nije niko od monahinja uradio nego "patriote". I niko za sva ova skrnavljenja zastave nije odgovarao. Dvostruki aršin? Nego šta - poručio je Luka Tapušković.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije