Povežite se s nama

Politika

Banović: Objedinjeni lokalni izbori samo uz dogovor, sve ostalo je samovolja

Objavljeno

dana

Banović: Nova vlast radi na pobjedi nacionalističkog projekta Srpskog sveta i u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Odluka o objedinjenim lokalnim izborima može se donijeti samo ako za to postoji opšti politički dogovor i ako se sprovede uz pravilnu zakonsku proceduru. Sve drugo je samovolja, koja će upravo suprotno izjavama predsjednika Skupštine izazvati dodatne podjele i političke sukobe, kazao je Borislav Banović, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije.

“Za odlaganje izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici nije ispunjen ni jedan od tih uslova. Ne postoji saglasnost i ne postoji zakonski osnov”, ističe Banović.

Kako je dodao, trajanje mandata od četiri godine Skupštine Crne Gore i skupštine lokalnih samouprava utvrđen je članom 5 Zakona o izboru poslanika i odbornika.

Advertisement

“Ustavom, član 91, utvrđeno je da se odluke u oblasti izbornog sistema usvajaju sa dvije trećine glasova poslanika. Tako da se ne može izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi i prostom većinom regulisati ovo pitanje. To je neustavno i nezakonito”, ukazuje Banović.

SDP podržava objedinjavanje lokalnih izbora u jednom danu.

“Ako su predlagači iz parlamentarne većine iz principijelnih razloga za to trebalo je pravilnu zakonsku inicijativu podnijeti prije “bitke za Nikšić i Herceg Novi”, kako su srpski mediji nazivali ove izbore. Ovako ispada da sada žele , na nezakonit i politički nekorektan način, iz uskih stranačkih razloga da odlože “bitku” za ova tri grada svjesni da su je već izgubili, pa da smanje štetu pred naredne. To nije u skladu sa demokratskim pravilima i fer postupcima i nije u skladu sa proklamacijama da teže miru u Crnoj Gori”, navodi Banović.

Advertisement

Prema njegovim riječima, kako se grubom i povrh toga nezakonitom političkom silom ne mogu uskratiti ustavna prava građanima ova tri grada da biraju i budu birani, izbori će se održati.

“Ukoliko stvarno i iz principijelnih razloga žele da se prekine sa lošom praksom prečestih izbora u Crnoj Gori, SDP ih poziva da pristupe političkom razgovoru i dogovoru svih partija. Da u kratkom roku postignemo saglasnost i na Ustavom predviđen način pristupimo izmjenama izbornih zakona i produženju mandata skupštinama, gdje je potrebno. Ukoliko bi se zakonske izmjene usvojile na vrijeme, one bi se odnosile na opštine Berane i Ulcinj gdje izbori nijesu raspisani, a po završetku majskih izbora na sve ostale, kako bi se ubuduće izbori održavali u redovnom četvorogodišnjem ciklusu. Bez obzira ko je na vlasti. Tako bi dokazali da je svima mir naša nacija”, poručuje Banović.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Jutarnji: Opet se zaljuljala vlast u Crnoj Gori i opet se sve vrti oko SPC

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: Da vakrsne pravda, neka pomirenje nadjača svaku podjelu u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nije prošlo ni sto dana od formiranja manjinske crnogorske vlade, a ona bi već mogla pasti, piše danas Jutarnji list.

Kamen spoticanja opet je Srpska pravoslavna crkva, odnosno potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a o međusobnim pravima i obavezama. Odnos SPC-a i Crne Gore već je jednom doveo do političke krize i odlaska s vlasti, nakon 30 godina, procrnogorske stranke DPS predsjednika Mila Đukanovića, pa se već nagađa da bi (posredno) mogla presuditi i premijeru Dritanu Abazoviću.

Naime, ministri u Vladi žestoko su se “pokefali” oko tog sporazuma, koji nije potpisao ni bivši premijer Zdravko Krivokapić, a zasad se o Ugovoru nisu izjasnili ni iz SPC-a, odnosno još nije usaglašen.

Advertisement

Iz prosrpske Socijalističke narodne partije traže da se potpiše što prije, a iz crnogorskog SDP-a, pak, traže da se onda sličan sporazum potpiše i s Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koju SPC ne priznaje.

Iz SNP-a kažu kako ugovore treba potpisati s “kanonskim crkvama”, a iz SDP-a, pak, poručuju kako ne treba žuriti s Ugovorom jer ne smije važniji prioritet vlade biti ugovor sa SPC-om od “puta u EU”, jer bi to potpuno obesmislilo ideju manjinske vlade.

Stoga se u Podgorici sve češće govori da bi u septembru mogli biti prijevremeni izbori.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

SD: Vlada se nadgornjava, a država na čekanju

Objavljeno

dana

Autor

SD: Ponašanje prema poslaniku Vukoviću najbolji pokazatelj odnosa zvanične Srbije prema Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Baš kako smo i rekli, dok se građanske i vučićevske partije nadgornjavaju u 43. vladi, sad oko toga ko će se kandidovati za Generalnog sekretara RCC, država gubi. Jer, zbog infantilnih igrarija i inaćenja vučićeve URA-e na jednoj strani i građanskih partija na drugoj, koje su, uzgred, svedene na nivo ikebane, za tu poziciju na kraju nije kandidovan-niko, saopštile su Socijaldemokrate (SD).

“Svakog dana se iznova dokazuje tvrdnja Socijaldemokrata da ova vlada Abazoviću služi za lična potkusurivanja, a građanske partije, koje nemaju nikakvog realnog uticaja u vladi, tu činjenicu pokušavaju da zamaskiraju javnim neslaganjima”, ocjenjuju u toj partiji.

U SD-u smatraju da se neslaganja građanskih partija mogu završiti na dva načina.

Advertisement

“Ipak, ta se neslaganja uvijek završe na dva načina: ili su građanske partije preglasane, ili dođe do blokade procesa, kao u ovom slučaju. Kako god okrenemo, dobro se ne može završiti, te se nadamo da će i građanske partije, koje svojim učešćem ili podrškom daju legitimitet ovoj vladi, to uvidjeti dok ne bude bilo kasno”, kazali su iz SD-a.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

DPS Žabljak: DF već počeo da priprema izgovore za poraz koji ih čeka

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: DF već počeo da priprema izgovore za poraz koji ih čeka

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnje saopštenje DF-a Žabljak, povodom produženja mandata predsjedniku opštine Veselinu Vukićeviću, primjer je koliko nisko se može pasti u javnoj komunikaciji i neodgovornom blaćenju i iznošenju neistina, saopštio je Opštinski odbor DPS Žabljak.

“Kompletan tekst prepun je davno izlizanih floskula o antinarodnoj vlasti, izbornoj krađi, i svim ostalim gubitničkim izgovorima koje DF tradicionalno ponavlja, očito svjestan da ih 23. oktobra čeka još jedan ubjedljiv poraz, budući da građani odlično poznaju gospodina Vukićevića, njegov odnos prema njima i sve ono što je urađeno na Žabljaku tokom njegovog dosadašnjeg rada”, ističu u saopštenju.

Prema njihovim riječima, vršenje vlasti je veoma teška i odgovorna obaveza, a najlakše je, kako kažu, sa njihove sadašnje pozicije pisati saopštenja i usput obećavati maglovito zlatno doba.

Advertisement

“Da bi se to postiglo neophodna je jasna vizija, obrazovani i stručni ljudi i bespoštedan rad u interesu građana i grada. Nije ni čudo što se iz vašeg saopštenja vidi da već pripremate izgovore za poraz, budući da je i vama jasno da ništa od navedenog nemate, te da je jedino čime raspolažete u vašoj političkoj ponudi pisanje jeftinih i populističkih saopštenja”, kazali su iz DPS Žabljak.

U DPS-u smatraju da je saopštenje DF Žabljak pisano u “partijskoj centrali u Podgorici”.

“I na kraju, moramo vam reći da imamo neodoljiv osjećaj da ovo saopštenje nije pisano na Žabljaku već u partijskoj centrali u Podgorici. Zbog toga, naš prijateljski savjet je da to ne dozvoljavate ubuduće, budući da se ovdje mi najbolje poznajemo i ostaćemo zajedno da dijelimo dobro i zlo, ma ko vršio vlast u našem gradu”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije