Povežite se s nama

Politika

Bojanić Lalović: Obrazovanje najvažniji faktor za modernizaciju i demokratizaciju društva

Objavljeno

dana

Bojanić Lalović: Obrazovanje najvažniji faktor za modernizaciju i demokratizaciju društva

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Obrazovanje je najvažniji faktor za modernizaciju i demokratizaciju društva, ističe profesorica književnosti i predsjednica Alijanse žena DPS-a Glavnog grada Zoja Bojanić-Lalović.

Gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV, Bojanić-Lalović je kazala da treba insistirati na povratku etike građanskog obrazovanja u školama.

Kada je riječ o radu Vlade, ističe da smo svi sa nestrpljenjem očekivali da se završi period populizma i revanšizma i konačno počne sa radom.

Advertisement

Očuvati građanski i sekularni karakter Crne Gore

“Želim da vjerujem da je u pitanju ozbiljna i odgovorna Vlada koja će raditi u interesu Crne Gore i njenih građana, prije svega na očuvanju građanskog i sekularnog principa Crne Gore”, kaže Bojanić-Lalović.

Ističe i da očekuje da će raditi i na prioritetima, prvenstveno ekonomsko-socijalnoj politici, evropskim integracijama i vladavini prava, kao i reformi bezbjednosnog sektora i zdravstvenog sistema.

Advertisement

Izglasavanjem seta zakona, parlamentarna većina čini neke važne korake kada je riječ o anti-kriznim mjerama.

“U prethodnom periodu svjedočili smo divljanju cijena i očekujemo da će nakon izglasavanja Zakona doći do smanjenja cijena goriva od utorka”, navodi Bojanić-Lalović i dodaje da treba voditi računa da se ovaj zakon pravilno primijeni kako se ne bi desilo da prodavci goriva prodaju vrše prema akcizama iz uvoza.

Usvojeni su, podsjeća, i drugi važni zakoni kao što je smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice.

Advertisement

“Vjerujem da ćemo u narednom periodu da odblokiramo procese evropskih integracija i da će Crna Gora vratiti poljuljani imidž u Evropi i da ćemo konačno krenuti putem razvoja i prosperiteta”, poručuje sagovornica Gradske RTV.

Interes učenika i nastavnika u prioritet

Upitana o preispitivanju spornih odluka bivše ministarke Vesne Bratić, kao i njenom eventualnmom povratku na prvobitnu poziciju direktorice gimnazije “Slobodan Škerović”, Bojanić-Lalović odgovara da cilj svih iz obrazovnog sektora treba biti interes nastavnika, učenika i obrazovanja.

Advertisement

“Više vremena za gubljenje nemamo, iza nas je godina stagnacije u procesu obrazovanja, a neophodno je puno toga uraditi”, dodaje Bojanić-Lalović.

Kada je riječ o tužbama direktora, Bojanić-Lalović kaže da postoje dvije vrste tužbi – rješenja o razrješenju u kojima su dobili sporove, kao i prestanak radnog odnosa.

“Ne mislim da je neko očekivao da će rješavanjem tužbi biti vraćen na prvobitnu poziciju, već je cilj bio samo da utvrdimo da li je prekršen zakon”, navodi Bojanić-Lalović, ukazujući da je riječ o 157 tužbi.

Advertisement

Bojanić-Lalović smatra da treba motivisati talentovane učenike, ali i nastavnike.

Pored poboljšanja materijalnog položaja nastavnika, dodaje, treba unaprijediti obuke nastavnika.

Podsjeća da nije u funkciji, odnosno još nije izabran Nacionalni savjet – tijelo od kojeg zavisi usvajanje programa i novih udžbenika.

Advertisement

Govoreći o reformi obrazovanja, Bojanić-Lalović ističe da je izuzetno važno uraditi analizu i tek onda raditi na promjenama, uz uključivanje učenika, nastavnika i roditelja i svih koji žele da daju doprinos.

Razvijanje medijske pismenosti nikada nije bilo potrebnije

Kada je riječ o medijskoj pismenosti, Bojanić-Lalović ocjenjuje da nikada nije bilo potrebnije raditi na njenom razvijanju.

Advertisement

Medijska pismenost je, naglašava, jedna od najvažnijih pismenosti 21. vijeka.

“Neophodno je raditi sa djecom već od predškolskog uzrasta, jer vrlo rano počinju da koriste pametne uređaje i susrijeću se sa raznim štetnim sadržajima. Važno je da mladi nauče da čitaju medijsku poruku i prepoznaju lažnu vijest, jer podjednako nanosimo štetu kada dijelimo neprovjerenu vijest kao i kada je plasiramo”, ocjenjuje Bojanić-Lalović.

Trenutno je, kaže, kriza kada je riječ o medijima i sve se plasira pod velom slobode govora.

Advertisement

Ovo je momenat koji zahtijeva i odgovorno novinarstvo ali i, kako zaključuje, rad na zakonima koji regulišu rad medija.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Jutarnji: Opet se zaljuljala vlast u Crnoj Gori i opet se sve vrti oko SPC

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: Da vakrsne pravda, neka pomirenje nadjača svaku podjelu u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nije prošlo ni sto dana od formiranja manjinske crnogorske vlade, a ona bi već mogla pasti, piše danas Jutarnji list.

Kamen spoticanja opet je Srpska pravoslavna crkva, odnosno potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a o međusobnim pravima i obavezama. Odnos SPC-a i Crne Gore već je jednom doveo do političke krize i odlaska s vlasti, nakon 30 godina, procrnogorske stranke DPS predsjednika Mila Đukanovića, pa se već nagađa da bi (posredno) mogla presuditi i premijeru Dritanu Abazoviću.

Naime, ministri u Vladi žestoko su se “pokefali” oko tog sporazuma, koji nije potpisao ni bivši premijer Zdravko Krivokapić, a zasad se o Ugovoru nisu izjasnili ni iz SPC-a, odnosno još nije usaglašen.

Advertisement

Iz prosrpske Socijalističke narodne partije traže da se potpiše što prije, a iz crnogorskog SDP-a, pak, traže da se onda sličan sporazum potpiše i s Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koju SPC ne priznaje.

Iz SNP-a kažu kako ugovore treba potpisati s “kanonskim crkvama”, a iz SDP-a, pak, poručuju kako ne treba žuriti s Ugovorom jer ne smije važniji prioritet vlade biti ugovor sa SPC-om od “puta u EU”, jer bi to potpuno obesmislilo ideju manjinske vlade.

Stoga se u Podgorici sve češće govori da bi u septembru mogli biti prijevremeni izbori.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

SD: Vlada se nadgornjava, a država na čekanju

Objavljeno

dana

Autor

SD: Ponašanje prema poslaniku Vukoviću najbolji pokazatelj odnosa zvanične Srbije prema Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Baš kako smo i rekli, dok se građanske i vučićevske partije nadgornjavaju u 43. vladi, sad oko toga ko će se kandidovati za Generalnog sekretara RCC, država gubi. Jer, zbog infantilnih igrarija i inaćenja vučićeve URA-e na jednoj strani i građanskih partija na drugoj, koje su, uzgred, svedene na nivo ikebane, za tu poziciju na kraju nije kandidovan-niko, saopštile su Socijaldemokrate (SD).

“Svakog dana se iznova dokazuje tvrdnja Socijaldemokrata da ova vlada Abazoviću služi za lična potkusurivanja, a građanske partije, koje nemaju nikakvog realnog uticaja u vladi, tu činjenicu pokušavaju da zamaskiraju javnim neslaganjima”, ocjenjuju u toj partiji.

U SD-u smatraju da se neslaganja građanskih partija mogu završiti na dva načina.

Advertisement

“Ipak, ta se neslaganja uvijek završe na dva načina: ili su građanske partije preglasane, ili dođe do blokade procesa, kao u ovom slučaju. Kako god okrenemo, dobro se ne može završiti, te se nadamo da će i građanske partije, koje svojim učešćem ili podrškom daju legitimitet ovoj vladi, to uvidjeti dok ne bude bilo kasno”, kazali su iz SD-a.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

DPS Žabljak: DF već počeo da priprema izgovore za poraz koji ih čeka

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: DF već počeo da priprema izgovore za poraz koji ih čeka

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnje saopštenje DF-a Žabljak, povodom produženja mandata predsjedniku opštine Veselinu Vukićeviću, primjer je koliko nisko se može pasti u javnoj komunikaciji i neodgovornom blaćenju i iznošenju neistina, saopštio je Opštinski odbor DPS Žabljak.

“Kompletan tekst prepun je davno izlizanih floskula o antinarodnoj vlasti, izbornoj krađi, i svim ostalim gubitničkim izgovorima koje DF tradicionalno ponavlja, očito svjestan da ih 23. oktobra čeka još jedan ubjedljiv poraz, budući da građani odlično poznaju gospodina Vukićevića, njegov odnos prema njima i sve ono što je urađeno na Žabljaku tokom njegovog dosadašnjeg rada”, ističu u saopštenju.

Prema njihovim riječima, vršenje vlasti je veoma teška i odgovorna obaveza, a najlakše je, kako kažu, sa njihove sadašnje pozicije pisati saopštenja i usput obećavati maglovito zlatno doba.

Advertisement

“Da bi se to postiglo neophodna je jasna vizija, obrazovani i stručni ljudi i bespoštedan rad u interesu građana i grada. Nije ni čudo što se iz vašeg saopštenja vidi da već pripremate izgovore za poraz, budući da je i vama jasno da ništa od navedenog nemate, te da je jedino čime raspolažete u vašoj političkoj ponudi pisanje jeftinih i populističkih saopštenja”, kazali su iz DPS Žabljak.

U DPS-u smatraju da je saopštenje DF Žabljak pisano u “partijskoj centrali u Podgorici”.

“I na kraju, moramo vam reći da imamo neodoljiv osjećaj da ovo saopštenje nije pisano na Žabljaku već u partijskoj centrali u Podgorici. Zbog toga, naš prijateljski savjet je da to ne dozvoljavate ubuduće, budući da se ovdje mi najbolje poznajemo i ostaćemo zajedno da dijelimo dobro i zlo, ma ko vršio vlast u našem gradu”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije