Povežite se s nama

Politika

Uljarević: Vlada nema legitimitet da potpiše ovaj Temeljni ugovor

Objavljeno

dana

Uljarević: Vlada nema legitimitet da potpiše ovaj Temeljni ugovor

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ova verzija Temeljnog ugovora može na Vladi dobiti podršku, ali to bi bila najgora stvar koju bi mogli da urade premijer Dritan Abazović i ministri, smatra Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje.

Dodaje da ugovor mora biti odraz konsenzusa i Vlade i parlamentarne većine.

Advertisement

“U ovom trenutku to ne postoji. Teoretski, ugovor se može usvojiti na Vladi Crne Gore u ovom obliku. Ako se ovakav usvoji, on može duboko uzdrmati njen legitimitet jer Vlada nema legitimitet da takav ugovor potpiše, jer za njega nije dobila podršku u parlamentu. A šta to znači? Da bi premijer Abazović postao sve ono što je bio Zdravko Krivokapić u trenutku kada ga je najžešće kritikovao”, ističe Uljarević.

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, da pitanje Temeljnog ugovora nije najvažnije za budućnost Crne Gore već deblokada pregovaračkog procesa, ona napominje da imajući u vidu da je to rekao predsjednik Demokratske partije socijalista, moramo se pitati šta je pozadina toga.

“A mislim da je pozadina da se DPS i sam predsjednik države predstave kao konstruktivni element, kao onaj ko spušta tenzije dok ih premijer podiže. Ukoliko premijer i dalje bude zatezao to uže, to će dati prostora DPS-u da podrži njegovu smjenu u Skupštini, ali će imati opravdanje da nijesu oni ti koji su podizali tenzije, već su insistirali na evropskim integracijama Crne Gore”, rekla je ona između ostalog Uljarević.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Odbor za spas Zete: Spremni smo na dijalog, predstavnici GP URA, DPS, SDP i BS da odgovore na dopise

Objavljeno

dana

Autor

Studija pokazala ekonomsku opravdanost izvajanja opštine Golubovci, teritorijalni aspekt nije bio predmet analize

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Iz “Odbora za spas Zete” saopštili su da su, u proteklom periodu obavili razgovore sa  predstavnicima Demokrata, Demokratskog fronta, Prave Crne Gore i Pokreta za promjene i od njih, kako su istakli, imaju punu podršku, kako institucionalnu, tako i vaninstitucionalnu.

Takođe ističu da su razgovarali sa predstavnicima SD-a, i za njih je prihvatljivo sve što je prihvatljivo za predlagače ovih zakona, čime su se ogradili od razgovora na ovu temu. Od predstavnika SNP-a se očekuje informacija za održavanje sastanka u narednih par dana.

Iz Odbora za spas Zete, apelovali su na predstavnike (URA, DPS, SDP i BS), da odgovore na nekoliko poslatih dopisa, i održe sastanak sa njima.

Advertisement

“Sigurni smo da bi konstruktivan dijalog doprinio unapređenju navedenog predloga zakona, a sve u cilju uvažavanja mišljenja građana čiji se status pokušava riješiti”, navode u saopštenju.

Apeluju  i na premijera Dritana Abazovića, da takođe uvaži njihove napore za održavanje razgovora na ovu temu.

“Zećani na ovaj način još jednom pokazuju spremnost da putem razgovora sa donosiocima odluka pronađu rješenje, dok predstavnici pomenutih političkih partija svojom pasivnošću pokazuju jedan nedemokratski i neakademski odnos prema zajednici koju predstavljaju, što u krajnjem daje odgovor na pitanje čije interese oni prioritetno zastupaju”, zaključili su iz tog odbora.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Đurović: Pad Vlade značio bi vraćanje na staro i još deceniju praznog hoda sa vrlo negativnim ekonomskim posljedicama

Objavljeno

dana

Autor

Đurović: Aerodrome Crne Gore dati u koncesiju, zašto da ne?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Vlada Crne Gore je u prvih stotinu dana postigla zavidne rezultate a njen premijer Dritan Abazović pokazao hrabrost da donosi krupne odluke i rješava visedecenijske probleme, te bi svaka promjena takvog kursa politike imala negativne posljedice na dalji razvoj i progres Crne Gore, poručio je Goran Đurović, potpredsjednik URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma.

“Stoga, svaki posalnik koji 19. avgusta bude glasao za pad Vlade mora biti svjestan političkih i ekonomskih posljedica takve odluke. Svaki glas za pad vlade znači i ponovno vraćanje na staro i pitanja koja opterećuju društvo (kao što je Temeljni ugovor koji je sada stavljen ad acta) a Crna Gora nema vremena za čekanje i za još deceniju praznog hoda u kojoj bi se ponovo zbijali u nacionalne torove, prebrojavali i vraćali pogubnim balkanskim politikama”, rekao je Đurović.

Kako je kazao, ekonomske posljedice u nadolazećoj krizi najavljenoj za jesen mogu biti ozbiljne i veoma negativne a odgovornost svakog poslanika jeste da dobro sagleda u kakvom problemu može biti država bez vlade.

Advertisement

“Institucije države u tehničkom mandatu ne mogu odgovoriti problemima krize na pravi način. Mjera patriotizma jeste briga o građanima i evropski put države i ne želim da vjerujem da u parlamentu postoji bilo ko ko bi to doveo u pitanje zarad partijskog interesa. Odgovornost je pred svima”,  zaključio je Đurović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

IL TEMPO: Mario Dragi nije primijetio balkansko bure baruta, EU i NATO nijesu reagovali na apele Mila Đukanovića

Objavljeno

dana

Autor

IL TEMPO: Mario Dragi nije primijetio balkansko bure baruta, EU i NATO nijesu reagovali na apele Mila Đukanovića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Luigi Bisignani

Predsjednik Dragi je prorok, ali samo kod kuće. U Libiji više ništa ne možemo da računamo u narednim mjesecima, pod našom totalnom nebrigom je, Balkan takođe rizikuje da eksplodira u destabilizirajućem bratoubilačkom ratu , možda gorem od onog u Ukrajini. Kada Dragi, s neskrivenim ponosom, govori o povećanom međunarodnom kredibilitetu svoje vlade, niko ga ne pita zašto takav kredibilitet nije poslužio za igranje barem ove dvije strane utakmice u kojima je, istorijski gledano, Italija uvijek igrala primarnu ulogu.

U Libiji godinama bjesni građanski rat, dok na Balkanu “SuperMario” i njegove evropske kolege nijesu ni najmanje slušale upozorenja Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore koji se sa vizijom već neko vrijeme bori da približiti to područje Evropskoj uniji. U Madridu je rekao: “Zapadni Balkan je ozbiljno uzdrman i nestabilan, a to se dogodilo zato što EU i NATO nijesu bili politički aktivni koliko bi trebali.” Prema različitim izveštajima, sastavljenim u sjedištu Savezničke komande, koje se nalazi u blizini Monsa, u Belgiji , sada je neizbežan napad Srbije na Kosovo.

Advertisement

Ako se to dogodi, postoji rizik od nekontrolisanog efekta širom Zapadnog Balkana, sa posljedicom sve većeg uticaja Rusije, posebno u zemljama koje nijesu članice NATO-a. Stoga se sukobi i problematična mjesta množe iz dana u dan.

Ako Dragijeva Italija nije preuzela odgovornost oko situacije na Balkanu, kako će se ponašati Melonijeva Italija? Neke nazanke su već tu. Nadležni za vanjske poslove iz Pokreta Fratelli di Italia (FDI), Delmastro Delle Vedove rekao je u parlamentu da postoji veza između pristupanja Švedske i Finske i nove uloge koju je Italija pozvana da igra u NATO-u. Za lojalnu Meloniju, Švedska i Finska se pridružuju onim zemljama koje predsjedavaju evro-istočnim krilom NATO-a, dok je Italiji predodređeno da igra ključnu ulogu kao energetsko čvorište.

Gas i nafta će dolaziti sa juga, dok će gasovodi kojima je gas dolazio do nas sa sjeveroistoka raditi obrnuto (obrnuti tok). Ali kako će pokret Fratelli di Italia da se postavi u odnosu na balkanski haos? U Trstu, nekada našoj kapiji Balkana, desnica, od MSI do Nacionalne alijanse, bila je jaka. Postojao je period u kome se Balkan veoma dobro nosio sa figurama italijanske desnice, a i danas ima mnogo onih koji bi željeli da Beograd bude u NATO.

Advertisement

O ovom pitanju međutim FDI još ćuti, ali Melonijeve proevropske i proatlantske deklaracije su navodno garancija. Veoma delikatan spoljnpolitički “meč” za Giorgiu, ako ikada ode u Palazzo Chigi, kojoj će trebati ministar vanjskih poslova koji savršeno poznaje logiku diplomatije, a ne menadžer fokusiran samo na energiju poput izvršnog direktora Eni Claudio Descalzi.

Najveći menadžment Enija decenijama je uticao na političke izbore jer je zemlja “žedna” inostrane energije poput naše morala da pronađe nove izvore snabdjevanja, inače bi se to odrazilo na ekonomski i politički poredak čitave nacije.

Državna kompanija je nabavljala količine ugljovodonika i sa njima je pala cijena energenata: padom cijene zagarantovan je socijalni mir i rast zemlje. Ova delikatna ravnoteža narušena je objavljivanjem posljednjeg polugodišnjeg izvještaja Enija: sedam milijardi eura profita koji je dijelom utvrđen računom za energiju koji će porasti između 68 i 81 milijarde 2022.

Advertisement

Eni, dakle, više ne predstavlja nacionalnu energijsku sigurnost i interesi njenih dioničara, uglavnom privatnih, više nijesu uporedivi s onima italijanske države.

Descalzijeva putovanja zajedno sa ministrom vanjskih poslova Luigijem Di Maiom u Kongo, Angolu, Mozambik i Alžir nisu poslužila da proizvedu konkretne efekte na cijenu energije i sigurnost snabdijevanja.

Ako nije, zašto Eni još nije zaključio ugovore o snabdijevanju sa kupcima među kojima su i velike kompanije u sjevernoj Italiji? Ako je sav obećani gas već stigao, uključujući i onaj iz Alžira, zašto je italijanska vlada izdvojila 6 milijardi eura da Snam završi skladište? Zašto Eni nije uskladištio više gasa kojeg bi, prema njegovim riječima, imao u izobilju?.

Advertisement

Vidjećemo u septembru koliko će italijanskih preduzeća izjaviti da nijesu sigurni u zalihe gasa za naredne mjesece kada će stići hladnoće, a vidjećemo kako će Snam pokriti disbalans u mreži. I prije svega, očitaćemo račune za struju i plin i tada Italijani više neće imati izbora između mira ili toplih radijatora.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije