Povežite se s nama

Avaz.ba

Bivši ministri zemalja regiona uputili “Apel za Crnu Goru” Evropskoj uniji i NATO-u

Objavljeno

dana

Sa protesta na Cetinju

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Bivši ministri zemalja regiona uputili su večeras svojevrstan „apel za Crnu Goru“ predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel), predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (Leyen) i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem je izražen zabrinutost zbog situacije u ovoj zemlji.

Ditmir Bushati (bivši ministar za Evropu i vanjske poslove Albanije), Enver Hoxhaj (bivši ministar vanjskih poslova i poslanik, Kosovo), Roman Jakič, bivši ministar odbrane i poslanik/europarlamentarac, Slovenija), Emil Kirijaš (bivši državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Makedonije), Žarko Korać (bivši potpredsjednik Vlade i poslanik, bivši potpredsednik parlamenta, Srbija), Zlatko Lagumdžija (bivši predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova, bivši poslanik, Bosna i Hercegovina) i Vesna Pusić (bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i EU, bivša zastupnica, Hrvatska) u apelu su naveli kako sa velikom zabrinutošću prate najnovija dešavanja u Crnoj Gori.

– Budući da smo svi proživjeli balkanske ratove devedesetih ne možemo, a da ne vidimo alarmantne sličnosti između današnjih događaja u Crnoj Gori i događaja koji su doveli do tih ratova od prije dvadeset pet do trideset godina. Crna Gora nije zemlja sa velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Evrope, pa čak i cijelog Jadranskog sliva. Njeno relativno nedavno pristupanje NATO -u značajno je doprinijelo regionalnoj sigurnosti ovog dijela Evrope – navedeno je.

Advertisement

Najagresivniji kritičari

Bivši ministri i poslanicu su poručili kako se na prvu čini da su događaji oko smjene novog poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori povezani s vjerskim pitanjem, ali da “oni zapravo nemaju nikakve veze s religijom, pa čak ni sa politikom ili ideologijom”.

– Oni su još jedna manifestacija sukoba između snaga koje smatraju da Crna Gora ne bi trebala postojati kao posebna država, i onih koji vjeruju da Crna Gora treba ostati nezavisna, sa svim atributima državnosti. Nema sumnje da bi bivša crnogorska vlast mogla biti kritikovana na više nivoa. Međutim, uprkos ovim greškama, oni su snažno vjerovali u nezavisnu Crnu Goru kao vitalnu članicu NATO -a i sa budućnošću u EU. Njihovi najagresivniji kritičari dolaze iz reda ljudi koji odbacuju samu državnost i političku nezavisnost Crne Gore. Dugogodišnje odugovlačenje procesa pristupanja EU zemljama Zapadnog Balkana podstiče instinkte i postupke koji podsjećaju na gorku prošlost”, istakli su potpisnici.

Aktivan politički dijalog

Dalje se u apelu navodi kako “ne morate biti stručnjak za balkansku historiju da biste znali da su svi pokušaji promjene granica na ovom području pomno praćeni ratovima, ljudskim patnjama i ogromnim tragedijama”.

– Još jedno otvoreno mjesto sukoba i krize u Evropi posljednje je što Evropi i svijetu u ovom trenutku treba. Stoga pozivamo naše institucije EU i druge saveznike da se uključe u aktivan politički dijalog sa svim različitim političkim i društvenim akterima u trenutnoj krizi u Crnoj Gori i pomognu u osiguravanju mirnog rješavanja eskalirajućeg sukoba u zemlji. Pretvaranje da se ništa ne događa imat će strašne posljedice po Crnu Goru i region. Posebno je važno primijetiti i suprotstaviti se novim pokušajima da se politički slaba vlada Crne Gore podvrgne uticajima anti-NATO i EU – navedeno je na kraju “Apela za Crnu Goru”.Avaz
Advertisement

Avaz.ba

Ministar Vojin Mitrović za „Avaz“: Povezati Sarajevo, Podgoricu i Tiranu željezničkom prugom

Objavljeno

dana

Autor

Mitrović: Radi se o vrlo bitnom projektu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Uskoro bi željezničkom prugom mogla biti povezana tri glavna grada, i to Sarajevo, Podgorica i Tirana.

Preduvjet za to je konačni dogovor i početak realizacije projekta izgradnje mediteranske željeznice, koja bi, uz jadransko-jonski autoput, povezala zemlje regije od Grčke, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, do Italije, u okviru kojeg je jedan od ključnih segmenata revitalizacija pruge koja bi povezala Mostar (Sarajevo) i Podgoricu, odnosno potez od Čapljine do Nikšića.

Niz sastanaka

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović otputovao je u Crnu Goru, gdje će održati niz sastanaka o ovoj temi.

Advertisement

– Teško je predvidjeti početak radova, ali upravo počinjemo intenzivnije razgovore za izgradnju pruge od Čapljine do Nikšića. Studija je urađena, postoji zainteresiranost tri države. Sigurno je da će ovaj željeznički pravac doprinijeti razvoju BiH. Radi se o vrlo bitnom projektu, o kojem ćemo razgovarati s partnerima u Crnoj Gori – kazao je za „Avaz“ ministar Mitrović.

Govoreći o aktuelnom poskupljenju goriva u BiH, istakao je da čuje vapaje autoprijevoznika, ali naglasio je da to ipak nije u nadležnosti državnog ministarstva.

– Poskupljenje u BiH je rezultat poskupljenja u svijetu, nažalost, teško da mi na to možemo uticati. Hrvatska je imala namjeru da interveniše, ali je odustala. Imali smo sličan ovakav period i tad su cijene bile još više nego trenutno, ipak su se nakon nekoliko mjeseci cijene smirile i došle na normalan nivo. Optimista sam, mislim da ćemo u narednom periodu imati stagnaciju cijena nafte – istakao je Mitrović.

Aerodrom Trebinje

Na pitanje o eventualnoj izgradnji aerodroma u Trebinju, Mitrović je kazao da je na putu do Crne Gore svratio i do Trebinja, gdje je održao niz sastanaka.

– Uprkos izvještavanju medija, mi nikad zvanično nismo dobili upit Hrvatske u vezi s izgradnjom ovog aerodroma. Njihov najbliži aerodrom su Ćilipi, koji je vrlo ograničenog kapaciteta, stoga ne vidim problem – rekao je Mitrović.

Advertisement

Kasnimo s 5G mrežom

– Imamo problem s digitalizacijom u BiH i uspostavljanjem 5G mreže. Obaveza operatera je da u narednih pet godina 4G signalom pokriju cijelo područje BiH. U ovom trenutku moramo raditi na tome, a onda da govorimo o 5G mreži. Sve je trenutno na čekanju, a ja se iskreno nadam da će uskoro proraditi Vijeće ministara BiH i da ćemo konačno dobiti saglasnost javnih emitera koji trebaju da daju zeleno svjetlo i na specifikacije i na tendersku dokumentaciju za naprednu 5G mrežu – rekao je Mitrović.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Nastavite čitati

Avaz.ba

Abazović se sastao sa Guterešom: Crna Gora kao ekološka država odličan koncept

Objavljeno

dana

Autor

Dritan Abazović i Antonio Gutereš

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, sastao se tokom posjete Vašingtonu sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom (Guterres).

– Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Svaka članica Ujedinjenih nacija neophodna je za zajednički uspjeh očuvanja temeljnih vrijednosti UN – objavio je Abazović na Twitteru.

On je naveo da je čast bila razgovarati sa generalnim sekretarom najveće svjetske organizacije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija obično se sastaje samo sa predsjednicima i premijerima država.

Advertisement
  • Objava Abazovića na Twitteru


    Objava Abazovića na Twitteru


    Foto: Printscreen


PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Milijarder iz Azerbejdžana Telman Ismailov dobio azil u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Telman Ismailov pušten je danas iz istražnog zatvora

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Milijarder iz Azerbejdžana Telman Ismailov pušten je danas iz istražnog zatvora, nakon što je prethodno dobio azil.

Ovu informaciju crnogorskim medijima je potvrdio njegov branilac advokat Miloš Vuksanović. On je objasnio da su dodjelom azila istekli uslovi za boravak Ismailova u ekstradicionom pritvoru.

Ismailov je uhapšen početkom oktobra po potjernici Rusije zbog sumnje da je organizovao ubistvo dvojice preduzetnika u Rusiji.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)

AdvertisementAvaz
Nastavite čitati

Najčitanije