Povežite se s nama

Crna Gora

Bursać: Četnici sa Planete majmuna

Objavljeno

dana

Bursać: Srbizacija, nakaradna budućnost Crne Gore?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Dragan Bursać

Uvod: “Smiješno je gledati sve te hiperbradate četnike koji kao da su došli sa Planete majmuna, sve do momenta kad se uzobiljite; radi se o monstrumima koji su klali nejač, koji su ubijali djecu, koji su zatrli sve što im se na putu našlo, a nosilo je petokraku ili je bilo nesrpsko…e onda više nije tako smiješno.“

Kustinim stazama četništva

Advertisement

Nagradno pitanje glasi, znate li ko je izgovorio ovu umotvorinu:

Dobro došli u slobodne srpske planine! Godine 1941. antifašizam je iz Bosne i Hercegovine preseljen na Taru i jedan čovjek je ušao u istoriju tako što je postao prvi antifašista. Njegova sudbina nije bila tako srećna. Njegovo ime je Draža Mihajlović. Mi smo dužni da kažemo da je on prvi antifašista na svijetu “

Ne znate čije su ovo nakaradne ideje i konstrukti? Ovo je kazao Emir Nemanja Kusturica juče na otvaranju svog Kustendorfa na Mokroj Gori.

Advertisement

Eto, tako je i ovaj srbijanski režimski radnik posato ili bolje reći ostao još jedan u nizu ljubitelja srpskih nacističkih kolaboracionista u Drugom svjetskom ratu. Ali ovdje je ponajmanje riječ o Kusturici i njegovoj nevjerovatnoj mimikriji i umijeću da se dodvori svakom srpskom gazdi-od Miloševića nekad do Vučića danas.

Ima jedna druga stvar, a to je potpuna normalizacija četnika, iskonskih fašista u srpskom društvu i javnom diskursu. U toj normalizaciji učestvuju sve svefere javnog mnjenja i ona je takva i tolika da je zapravo nemoguće ući u bilo koju poru društva, a da se ne vide “heroji četnici“.

Velika šarena četnička laž

Advertisement

Pa smo tako stigli do filma ili kako se to veli “prvog četničkog filma“, što je opet laž u samoj najavi. Naime, vjerovatno ste čuli da se u Srbiji u kinima prikazuje opskurno i bizarno smeće, četnički film “Opkoljeni“ u kome je sve, doslovno sve laž. Jednako kao i vjera da se radi o nekakvim oslobodiocima, a ne koljačima i kvislinzima.

Hajmo po redu.

Kao što kazah, u najavi stoji da je riječ o “prvom četničkom filmu“. Ovo propagandno smeće nije čak ni to. Četnički filmovi su rađeni još za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa je tako poznata rojalistička propagandana skaska “Chetniks, the Fighting Guerilla” iz 1943. Dakle, ovaj posljednji nakaradni uradak je nastao bezmalo 80 godina kasnije.

Advertisement

Ali, dabome, nije to sve u sistemu i nomenklaturi četničkih lagarija.

Sljedeća obmana tiče se same radnje filma.

Narativ sažete u nekoliko rečenica izdvojenih iz sinopsisa ide otprilike ovako:

Advertisement

Srbija, jesen 1942. godine. Brojne esesovske jedinice pretresaju teren u potrazi za četnicima. Četnici primenjuju gerilsku taktiku: Rasturaju se u manje formacije i odlaze dublje u planine. Da li će pojačanje Kalabiću stići na vreme? Da li postoji izlaz kada 200 vojnika opkole njih četvoricu?

Šta je ovdje problem?

Naime, u trejleru filma i u orginalnom scenariju navedena su dva potpuno različita događaja. Povijesničar Milovan Pisari kaže govoreći za VOICE da u tekstu na osnovu kog je urađen film postoji više nejasnoća i neprovjerenih informacija, kao i da nije pronašao podatke o akcijama protiv komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u Otadžbini Nikole Kalabića tokom 1942 godine.

Advertisement

U trejleru filma se navodi da je to trenutak kada SS-ovci opkole i žele da uhapse Kalabića i navodi se da se to dešava 1942. godine. U tekstu na sajtu, se pak poziva na operaciju „Hajka“, koju se Nemci izvršili 1944. godine. To su dve u potpunosti različite stvari. U trejleru se vidi i SS divizija Princ Eugen, koju su činili banatski Nemci. Ona je osnovana početkom marta 1942. godine, a oni su u jesen te godine, prema podacima, bili u okolini Kopaonika i lovili tamošnje partizane. On je izmislio tu dosta stvari, preuzeo iz različitih konteksta i napravio jednu kombinaciju“ kazao je povijesničar Pisari.

Kada kaže “on“ Pisari misli na autora filma i reditelja, publicistu Miloslava Samardžića, četog gosta na kanalu Balkan Info, koji je poznat po prekrajanju istorije i stvarnju alternativnih i lažnih pogleda na istu. Samardžić se odavo bavi ovim “sportom“ u kome su podmetačine i obamne sastavni dio posla. To ga je vjerovatno kvalifikovalo da snimi ovu ulltimativnu filmsku laž.

Dabome, nije to sve, niti može biti sve.

Advertisement

Film je loš “samo zato“ što je Kalabić izdao Dražu???

Zanimljiv je diskurs srpskih pripejd ljevičara na iznajmljivanje kojima vrvi Srbija i koji, pazite sad, zamjeraju što je film prikazan u svijetlu ispravnosti Kalabića, koji je izdao Dražu Mihailovića. Kao da je uopšte važno i etički vrijedno što je jedan neonacista radio drugom. Obojica su kvislinzi i tačka! Ipak, tako ne razmišlja srbijanski državni povijesničar Predrag Marković koji kaže:

Bizarno je praviti heroja od Kalabića, koji je izdao Dražu Mihailovića, a i njegove jedinice su napravile najveće zločine, koji su kompromitovali cijeli četnički pokret. Bilo je četnika koji su se borili protiv Nijemaca, ali u tim borbama nije učestvovao Kalabić”.

Advertisement

Po Markoviću, čitav problem leži u faktu da je Kalabić “izdao“ Mihajlovića. Sve ostalo je valjda OK. To što je riječ o dvojici krvavih, zlih izdajnika, ponajmanje je izgleda važno. Pa se u Srbiji itekako primila ideja o “dobrom Draži“ i “zlim Kalabićima“.

A sam film?

Naravno da je propagnadističko smeće, o kojem ne treba trošiti riječi. To je uradak, zapravo, koji se može posmatrati kao tragični pokušaj filma. I da, može se gledati sa zanimanjem jedino u smislu biranja najgoreg ostvarenje u istoriji filma. Čak je i zabavno promatrati sve te ljude koji kao da su došli sa Planete majmuna i koji kao da se u svojim nastranim kostimima pokušavaju predstavi kao izvanzemaljska bića, sve do momenta kad se samo uzobiljite; radi se o monstrumima, koji su klali nejač, koji su ubijali nesrpsku djecu po Istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori, koji su vršili masovna silovanja Bošnjakina, koji su zatrli sve što im se na putu našlo, a nosilo je petokraku…e onda više nije tako smiješno.

Advertisement

Četnički film u srpskom svetu

A još je manje smiješno kad vidite listu bioskopa u kojima se prikazuje ovo, ni ime mu se ne teba spominjati. Mapa je to projektovanog srpskog sveta, iz koga je samo zahvaljujući rekaciji javnosti skrajnuta Podgorica sa svojim multipleksom

Mapa je to srama koja vonja na laž, zablude i fašizam, taman kao i narečeni srpski svet.

Advertisement

“Opkoljeni“ su porno uradak bez seksa, odsječeni od realnosti, odsječeni od istine, odsječeni od normalnih životnih tokova, taman kao i narečeni srpski svet, a pomenuto četničko smeće, osim propaganadističke retorike koja rehabilituje ratane zločince, ima kazati još jednu stvar, a to je unormaljivanje nenormalnog.

Pa tako junaci sa četnčke Planete majmuna zapravo postaju “dobre čike“, koje se bore za pravu stvar.

Mislite da je sve ovo izdvojen kinematografski incident, koji se nije primio u narodu? Milsite da je ovo tek svenuli pelcer? Razmislite još jednom.

Advertisement

Sjetite se citata sa početka teksta. Sjetite se šta za četnike kaže Emir Kusturica i koliko ih hvali. Hoće li i on praviti svoj četnički film?

Ako se to desi, onda će i definitivno ona ubijena djeca, žene i svi ostali, stradali od srpske kame biti zaboravljeni.

Sa ili bez četničke Planete majmuna.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Diskusija na temu Mladi i obrazovanje sjutra u Kući Stojanovića

Objavljeno

dana

Autor

Diskusija na temu Mladi i obrazovanje sjutra u Kući Stojanovića

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U četvrtak. 18. avgusta u 20 h u Kući Stojanovića biće održana diskusija na temu „Mladi i obrazovanje“ na kojoj će govoriti predstavnici ove uzrasne grupe Sofija Kirsanov, Sara Lakićević i Ivona Perazić.

Medijator programa je mr Blanka Marković.

Sagovornici će, prvenstveno kroz svoja iskustva, imati priliku da govore o kvalitetu, standardima i savremenosti obrazovanja na crnogorskim obrazovnim institucijama te o mogućnostima koje nude različita obrazovna usmjerenja.

Advertisement

Takođe, razgovorom se želi napraviti i poređenje između obrazovanja u Crnoj Gori i inostranstvu. Na kraju biće riječi i o značaju i uticaju koji visoko obrazovanje ima na društvo uopšte a osobito na mlade.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Srpski državljanin utopio se u Sutomoru

Objavljeno

dana

Autor

Srpski državljanin utopio se u Sutomoru

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Srpski državljanin Z. J. (50) iz Majdanpeka utopio se u Sutomoru, javljaju beogradski mediji.

Nesreća se dogodila danas u prijepodnevnim satima, a okolnosti pod kojima je došlo do tragedije još uvijek nisu poznati.

Mediji prenose da je Z. J. bio na godišnjem odmoru sa porodicom i prijateljima.

Advertisement

“Sad smo saznali šta se dogodilo i još ne vjerujemo. Kako se priča po gradu, trebalo je da se vrate sa odmora sjutra”, rekao je jedan od sugrađana Majdanpeka, a prenijela je Nova.rs.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Maloljetnik osumnjičen da je iz pekare ukrao 450 eura

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen vozač: Pijan vozio suprotnim smjerom auto-putem, kažnjen 700 eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pripadnici barske policije uhapsili su maloljetnu osobu koja se sumnjiči za krivično djelo krađa.

Naime, D.I. (15) iz Ulcinja je, kako se sumnja, 15. avgusta oko 22 časova u Sutomoru iskoristio nepažnju zaposlenih, ušao u unutrašnjost jedne pekare i iz registra kase otuđio novac u iznosu od oko 450 eura, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

“Policija je preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti, identifikovala izvršioca i rasvijetlila ovo krivično djelo. D.I. je uhapšen i priveden nadležnom tužiocu za maloljetnike na dalje postupanje”, navodi policija.

Advertisement

Osim toga, policija je u Baru uhapsila i F.N. (54) koji je, kako se sumnja, 16. avgusta oko 17 časova sa plaže u mjestu Šušanj, iskoristivši nepažnju oštećene, otuđio mobilni telefon, te se udaljio u nepoznatom pravcu.

“Barska policija je identifikovala izvršioca, a po nalogu nadležnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru protiv njega je podnijeta krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da je izvršio krivično djelo krađa”, navodi policija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije