Povežite se s nama

Ekonomija

Istraživanje i inovacije ključni element za jačanje konkurentnosti u svim djelatnostima

Objavljeno

dana

Istraživanje i inovacije ključni element za jačanje konkurentnosti u svim djelatnostima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Biljana Šćepanović održala je sastanak sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, na kojem je ocijenjeno da postoji dobra saradnja između dvije zemlje, koje njeguju prijateljske veze utemeljene na zajedničkoj istoriji.

Sagovornice se su saglasile da istraživanje i inovacije predstavljaju ključne elemente za jačanje konkurentnosti u svim djelatnostima, te istakle da je od izuzetne važnosti i edukacija mladih ljudi, naročito kada su u pitanju nove tehnologije.

“Postoji velika mogućnost saradnje sa Republikom Turskom kada su u pitanju oblasti iz nadležnosti našeg Ministarstva”, kazala je Šćepanović predočivši tom prilikom brojne aktivnosti novoformiranog Ministarstva u oblastima nauke i inovacija.

Advertisement

Ministarka je ukazala na važnost saradnje u okviru Horizont Evropa programa, ističući da Crna Gora i Turska imaju isti status u ovom programu – status pridruženih zemalja sa pristupom svim akcijama Programa kao i zemlje članice.

“Veliko i bogato iskustvo Turske u djelovanju naučno-tehnoloških parkova, kojih Vaša zemlja ima čak 47, takođe može biti od izuzetnog značaja za Crnu Goru budući da naš prvi naučno-tehnološki park (NTP Crne Gore) tek dobija svoju kuću u okviru kampusa našeg državnog Univerziteta, a za koji vjerujemo da će biti centar okupljanja naučnih i tehnoloških kompanija velikog potencijala”, poručila je ministarka.

Ambasadorka Ozan se zahvalila na gostoprimstvu i iskazala spremnost za intezivnijom saradnjom, naglašavajući brojne sličnosti, naročito, u politikama inovacija Crne Gore i Turske. Ozan je kazala da je cilj Republike Turske da postane jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija.

Advertisement

Ovom prilikom, ambasadorka je uputila poziv ministarki za učešće na petom TEKNOFESTU – turskom festivalu vazduhoplovstva i tehnologije koji se organizuje uz partnerstvo brojnih organizacija koje igraju ključnu ulogu u razvoju nacionalne tehnologije u Turskoj – koji se održava od 30. avgusta do 4. septembra u Istanbulu.

Podsjećamo, saradnja između Crne Gore i Turske u oblastima nauke i tehnološkog razvoja datira još od 2013. godine. Na sastanku je predočeno i razmatranje realizacije Sporazuma sa Savjetom za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK), imajući u vidu upravo brojne specijalizovane istraživačke institucije koje djeluju u okviru ovog Savjeta, a koji je inicirala naša zemlja krajem 2018. godine.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Počeli pregovori o direktnoj avio liniji Podgorica – Sarajevo

Objavljeno

dana

Autor

Počeli pregovori o direktnoj avio liniji Podgorica – Sarajevo

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Uspostavljanje direktne avio linije Podgorica – Sarajevo bilo bi ekonomski plodonosno i za Crnu Goru i za Bosnu i Hercegovinu, ocijenili su predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldin Dobardžić i direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Alan Bajić.

To je konstatovano tokom radne posjete predsjednika Odbora direktora ACG kolegama u Sarajevu.

“Nakon razgovora imam izuzetno pozitivne utiske, a posebno me raduje što je Međunarodni aerodrom Sarajevo prepoznao značaj potencijalne saradnje sa Aerodromima Crne Gore. Uz saglasnost Ministarstva kapitalnih investicija, cijenim da bi uspostavljanje direktne, cjelogodišnje avio linije između Podgorice i Sarajeva, ali i, eventualno, uvođenje sezonskih letova iz Sarajeva ka Tivtu, rezultiralo ekonomskim benefitima ne samo za obje kompanije već i za obje zemlje“, kazao je Dobardžić.

Advertisement

Na sastanku je bilo riječi i o procesu modernizacije i proširenju kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a iskustva, kako je dodao Dobardžić, biće važna i za Crnu Goru.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Cijene nafte na najnižem nivou od februara

Objavljeno

dana

Autor

Cijene nafte na najnižem nivou od februara

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Cijene nafte su prošle sedmice na svjetskim tržištima oštro pale, spustivši se na nivoe od februara pod pritiskom zabrinutosti da bi recesija u globalnoj ekonomiji dovela do pada potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je prošle sedmice 8,7 odsto na 94,92 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 9,7 odsto na 89,01 dolara, prenosi SEEbiz.

Znatan pad cijena nafte nadovezao se na julski pad, tokom kojeg je barel na londonskom tržištu pojeftinio oko četiri odst, a na američkom gotovo sedam odsto. Cijena nafte na međunarodnim tržištima sada je na najnižem nivou od februara.

Advertisement

Trgovce naftom prošle sedmice brinula je snažna inflacija, usporavanje ekonomskog rasta i potražnje, a još veći pad cijene barela ograničavala je tijesna ponuda.

Zabrinutost zbog recesije pojačala se nakon što je britanska centralna banka u četvrtak podigla kamatnu stopu 50 baznih bodova, na 1,75 odsto, najviše u zadnjih 27 godina, te upozorila da bi ekonomija mogla ove godine utonuti u recesiju koja bi mogla potrajati sve do 2024.

S druge strane, američka ekonomija već je zabilježila dva tromjesečja pada aktivnosti, te je po definiciji već u tehničkoj recesiji. Ipak, investitore više zabrinjava skok zaposlenosti u julu za 528 hiljada, što je više od očekivanja i ujedno 19. mjesec zaredom da broj zaposlenih u najvećoj svjetskoj ekonomiji raste. To, naime, otvara put Fedu da nastavi s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.

Advertisement

Fed je već u dva navrata podigao kamatne stope za 0,75 procentna boda, odnosno ukupno 1,5 odsto, a slično bi mogao učiniti i u septembru, jer želi da obuzda inflaciju. Više kamatne stope negativno utiču na ekonomski rast, što bi zauzvrat moglo dovesti do pada potražnje za naftom najvećeg svjetskog potrošača.

S druge strane, ponuda nafte i dalje je slaba. Broj bušotinskih postrojenja, rani pokazatelj buduće proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), smanjen je sedmicu prije 5. avgusta, prvi put u zadnjih deset sedmica i to za njih sedam, na ukupno 598, podaci su kompanija za energetske usluge Baker Hughes Co.

Grupa naftnih proizvođača OPEC+ dogovorila je sredinom sedmice da će povećati svoj cilj proizvodnje nafte za 100 hiljada barela dnevno u septembru, ali to je jedno od najmanjih povećanja proizvodne kvote otkad su uvedene 1982. godine, pokazuju podaci OPEC-a.

Advertisement

Kao razlog tako skromnog povećanja kvota navedeni su smanjenih proizvodni kapaciteti tog naftnog kartela, odnosno “vrlo ograničenu dostupnost” rezervnih kapaciteta, koji se drže za slučaj “ozbiljnih poremećaja snabdijevanja”.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Savković: Pejović ispunio obećanje, isplatio šest minimalnih zarada

Objavljeno

dana

Autor

Plansko isključenje ćelija u KAP-u završava se u četvrtak

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Srđan Savković, jedan od bivših radnika Uniprom KAP-a, saopštio je da je direktor tog preduzeća Veselin Pejović u potpunosti ispunio obećanje dato radnicima Kombinata aluminijuma.

Podsjetimo, KAP je zbog povećanja struje redukovao proizvodnju i morao je da smanji broj radnika.

Savković kaže da je Pejović dao obećanje da će radnicima koji se ne zaposle ili ne nađu posao isplatiti šest minimalnih zarada, što je i učinio, iako nije bio u obavezi.

Advertisement

Dodaje da za to ima i potvrdu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije