Povežite se s nama

Avaz.ba

Krivokapić: Nema pobjednika, ni poraženih

Objavljeno

dana

Zdravko Krivokapić: Obratio se javnosti

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju bio je povod „određenim strukturama“ da destabilizuju Crnu Goru, uvedu nered, haos i nepoštovanje Ustava i zakona, kazao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i dodao da su to „oni koji pokušavaju od 30. avgusta da prekroje rezultate izborne volje građana“, prenosi Danas.

Krivokapić je istakao i da je država pokazala stabilnost, te da se pokazalo da nema te politike koja je za građane bitnija od politike mira, kazao je premijer u prvom uživo obraćanju javnosti poslije nereda na Cetinju gdje je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski.

Nema podjela

-Upravo to je ono što je najveća pobjeda svih nas. Nema ni pobjednika, ni poraženih. Dobili su svi građani, jer su pokazali da su dostojanstveni. Da mogu u najtežim trenucima izdrže ono što su njihovi preci izdržavali u još težim okolnostima i da smo napravili jedan iskorak ka pomirenju. I da u Crnoj Gori više nema podjela po nacionalnoj, vjerskoj, historijskoj i ideološkoj pripadnosti – kazao je Krivokapić.

Advertisement

U narednih sedam dana znat će se ko je šta radio ili nije radio, a trebalo je.

Odgovarajući na pitanja, premijer je negirao učeše bilo koga sa strane u organizaciji događaja, a na pitanje ko je komandovao dešavanjima na Cetinju – on ili direktor Uprave policije Zoran Brđanin, rekao je da se prelomni trenutak desio u 4.30 sati ujutro kada je rekao da ide na Cetinje.

-Ne interesuje me ko će da me štiti. Moj život ne vrijedi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat. Rekao sam ja idem u helikopter, idem na Cetinje i bit ću sa patrijarhom i mitropolitom. Tek tada je dio Uprave policije ili pošteno rečeno jedinstveno se pokazalo djelovanje komandnog sistema, krenuo komandni proces koji je trajao negde do 11 sati ujutro – pojasnio je on.

Tada je komandi sistem prepušten profesionalcima.

Advertisement

Ko treba da bude komandant

-Ko treba da bude komandant? Onaj ko je profesionalac. Do tada nije postojao nijedan scenario koji je obećavao bilo kakvu nadu da se može nešto promijeniti. Da li je bilo ideja, bilo je ideja, ali mi živimo u periodu kada treba da pokažemo da nasilje ne treba da dominira nad mudrošću. Svi su željeli da vide silu i da se na silu odgovori adekvatno. To se nije desilo i propali su planovi onih stratega koji su Crnu Goru 30 godina doveli u ovakvo stanje – objasnio je Krivokapić.

Crna Gora se nalazila u vrlo delikatnoj i kompleksnoj situaciji, dodao je on.

-To je nešto što su svi građani mogli da vide i bila je prirodna njihova strepnja kako će se to završiti. Kao što danas možemo da svjedočimo, vidite da nije ovaj događaj bio toliko značajan sa stanovišta ustoličenja mitropolita Joanikija – kaže Krivokapić.

Kako prenosi Radio-televizija Crne Gore, Krivokapić je istakao da je zahvaljujući, prije svega odlučnoj akciji Uprave policije, svih policajaca i angažovanog dijela Vojske Crne Gore, sve proteklo, „što je najvažnije, bez bilo ikakvih povrijeda“, iako su bezbjedonosne službe događaj tretirale kao visoko-rizičan sa mogućim nesagledivim posljedicama.

-Neko je namjerno pravio takvu situaciju. Vršio medijsko spinovanje, omogućavao preko društvenih mreža, a čak najverovatnije i preko određenih rezervnih platformi koji postoje u Crnoj Gori. Takve softvere mogu da imaju samo legitimne službe bezbjednosti – istakao je Krivokapić.

Advertisement

Krivokapić se zahvalio svim građanima Crne Gore, koji su, kako kaže, napokon pokazali da je Crna Gora ono što je oduvijek bila – slobodarska, demokratska i što je najvažnije, uzdržana od bilo kakvih sukoba.

„Niko neće biti pošteđen“

Premijer Crne Gore rekao je da će se u narednih sedam dana analizirati situacija oko dešavanja na Cetinju i poručio da „niko neće biti pošteđen“.

On je na konferenciji za novinare rekao da će „svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način snositi odgovornost“.

-U komandnom dijelu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbjedio ili nije obezbjedio, uradio ili ne, djelovao ili ne i to će u sljedećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti – poručio je premijer Crne Gore.

AdvertisementAvaz

Avaz.ba

Grafit posvećen ratnom zločincu Mladiću osvanuo i u Herceg Novom

Objavljeno

dana

Autor

I u Herceg Novom grafit podrške kasapinu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Grafiti posvećeni ratnom zločincu Ratku Mladiću posljednjih dana osviću širom Crne Gore, a autori su za sada nepoznati, javlja AntenaM.

Nakon Kotora i Podgorice, jutros fotografija grafita stiže iz Herceg Novog, gdje je uz Mladićev lik napisano „heroj“.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Lokalni izbori: Đukanovićevoj stranci apsolutna vlast u Petnjici

Objavljeno

dana

Sa današnjeg glasanja

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića moći će samostalno da formira vlast u Petnjici, iako je osvojila najveći broj glasova u tri crnogrske opštine u kojim su jučer održani lokalni izbori.

Stranke parlamentarne većine na državnom nivou predvođene Demokratskim frontom (DF) su preuzele vlast u Mojkovcu. Na Cetinju je DPS osvojila najveći broj mandata, ali neće moći samostalno formirati vlast.

Advertisement

U Mojkovcu koaliciona vlast stranaka

Kako je saopćeno iz Demokratskog fronta (DF), u Mojkovcu će biti formirana koaliciona vlast stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou.

Demokratska partija socijalista će poslije 16 godina vladavine, izgubiti vlast u Mojkovcu, iako pojedinačno ima najviše mandata, ali nema koalicioni kapacitet za formiranje lokalne vlasti.

U Mojkovcu, opštini na sjeveru Crne Gore, pravo glasa imalo je 6.814 birača, učestvovalo je šest izbornih lista a bira se 31 predstavnik za lokalni parlament

Na Cetinju je pravo glasa imalo 13.753 birača

Iako je na Cetinju ostvarila najbolji rezultat, Demokratska partija socijalista će morati da formira koaliciju sa nekim od dosadašnjih partnera.

Advertisement

– DPS je osvojio oko 43 posto glasova. Očekivanja su da DPS bude okosnica vlasti u Cetinju. I da će biti formirana koaliciona vlast i stabilna većina – saopćio je nosilac liste Miloš Ražnatović.

Iz partija vladajuće koalicije na državnom nivou, na izborima u Cetinju učestvovali su Građanski pokret Ura i Demokrate koji su osvojili po oko 10 posto glasova, dok Demokratski front nije učestvovao. Na Cetinju je pravo glasa imalo 13.753 birača.

U Petnjici DPS osvojio apsolutnu većinu

Demokratska partija socijalista je proglasila pobjedu na lokalnim izborima u Petnjici, koja je nastanjena dominantno bošnjačkim stanovništvom.

Nosilac liste u Petnjici Erol Muratović je sopštio da će DPS u toj opštini imati apsolutnu većinu od 17 odbornika, od ukupno 31.

Advertisement

Izborni dan na Cetinju i u Petnjici protekao je mirno dok je u Mojkovcu bilo manjih incidenata.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Nastavite čitati

Avaz.ba

Preliminarni raspored mandata na Cetinju: DPS osvojio 15 mandata, SDP 7, URA 4…

Objavljeno

dana

Autor

Birališta na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici su zatvorena u 20 sati

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Birališta na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici su zatvorena u 20 sati.

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Cetinju raspored mandata na Cetinju izgleda trenutno ovako: DPS 15 mandata, SDP 7 mandata, URA 4 mandata, Demokrate 3 mandata, Stara garda LSCG 3 mandata.

Prema nezvaničnim podacima Demokratska partija socijalista na izborima u Petnjici osvojila je 17 mandata, Bošnjačka šest, SPP tri, Demokrate i Socijaldemokrate dva mandata, Socijaldemokratska partija jedan, a Socijalistička narodna partija nije osvojila nijedan mandat. U Petnjici je pravo glasa imalo 6.264 birača, piše AntenaM.

Prema podacima Pobjede, u Mojkovcu koalicija oko DPS je osvojila 14 mandata, koalicija „Za budućnost Mojkovca“ sedam mandata, Demokrate četiri mandata, Ujedinjena Crna Gora dva mandata, URA dva mandata i lista „Ne damo Mojkovac“ dva mandata.

Advertisement

Iz Demokratskog fronta rekli su da je došlo do promjene vlasti u Mojkovcu.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Nastavite čitati

Najčitanije