Povežite se s nama

Politika

Bečić: Open Balkan maglovita inicijativa, partnerima iz EPP sam ponovio da Berlinski proces ima našu punu podršku

Objavljeno

dana

Bečić: Crna Gora se voli, samo ako se voli cijela, od Herceg Novog do Gusinja, od Ulcinja do Pljevalja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokrate će se, kao i uvijek ponašati državnički, odgovorno, patriotski, privrženo Crnoj Gori i crnogorskim interesima i, nastavićemo kao i do sada da dajemo snažan doprinos evropskom putu Crne Gore, kazao je predsjednik ove partije Aleksa Bečić, koji je predvodio delegaciju Demokrata na kongresu Evropske narodne partije u Roterdamu, najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu.

“Učešće na kongresu bila je odlična prilika da razgovaramo i razmijenimo mišljenja sa predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsoli, sa dojučerašnjim predsjednikom Evropske narodne partije gospodinom Donaldom Tuskom, sa novoizabranim predsjednikom EPP-a gospodinom Manfredom Veberom, sa predsjedavajućim parlamentarnog odbora za stabilitizaciju i pridruživanje gospodinom Vladimirom Bilčikom, sa predsjednikom spoljno političkog odbora Evropskog parlamenta gospodinom Dejvidom Mehalisterom, kao i sa dojučerašnjim potpredsjednikom, a od sada rukovodiocem finansijskog poslovanja Evropske narodne partije, a ujedno i čovjekom koji kordinira procesom pristupanja novim članovima EPP-u uvaženim gospodinom, a našim prijateljom Paulom Ranželom”, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, od rukovodstva Evropske narodne partije dobili su uvjerenje da se priprema finalna odluka o prijemu Demokrata u EPP.

Advertisement

“Ovo nisu samo za nas veoma ohrabrujuće vijesti već i za Crnu Goru jer će Demokrate biti snažan, pouzdan i kredibilan partner najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, partije koja daje sadašnju predsjednicu Evropske komisije i predsjednicu Evropskog parlamenta”, navodi Bečić.

Bila je, kaže, ovo prilika da sa evropskim partnerima razmijene mišljenja o svemu onome što su društveno politički procesi kako u Crnoj Gori tako i na evropskom tlu, da se prisjete i svih dostignuća prvih šesnaest mjeseci 27. saziva crnogorskog Parlamenta kojim je Bečić predsjedavao.

“Uradili smo mnogo toga i na polju transparetnosti, javnosti rada, otvorenosti, jačanja kontrolne i nadzorne uloge, veće uloge i pozicije predstavnika manjinskih naroda i žena, a ono na što sam najponosniji jeste da je višemjesečni, prošlogodišnji veoma transparentan i inkluzivan proces rezultirao izborom novih članova Tužilačkog savjeta. Crna Gora je dobila profesionalan, nezavisan i nepristrasan Tužilački savjet koji se reformisao i vrlo brzo ostvario rezultate koji su ohrabrili kako građane Crne Gore tako i naše evropske partnere”, kazao je Bečić.

Advertisement

Demokrate su, tvrdi Bečić, dale ključni doprinos tome da se dese istinske reforme u Tužilaštvu.

“Demokrate će uvijek biti tamo gdje se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, gdje se bori za vladavinu prava, gdje se miri i Crna Gora i region, gdje se bori za građansko društvo, gdje se bori za ekonomsko socijalne reforme i dostignuća. Jer, istina je jedna a to je da, bilo da smo u vlasti ili u opoziciji, mi smo istinski i iskreno privrženi evropskim i evroatlantskim vrijednostima i to je ono što dokazuju naša djela, naši rezultati ali i ono što prepoznaju i naši uvaženi partneri. Crna Gora i mi, u Demokratskoj Crnoj Gori i građani Crne Gore, nismo zainteresovani za zamjenu svemu onome što je članstvo u Evropskoj uniji, već za to da budemo prva naredna članica Evropske unije”, kazao je Bečić.

Bečić je izrazio uvjerenje da će se to desiti i da će Crna Gora i svi mi koji daju nesebičan doprinos slaviti jednu veliku i istorijsku pobjedu.

Advertisement

“Spremnost da radimo na koheziji crnogorskog društva, da nastavimo ono što je naša misija od osnivanja partije, da mirimo Crnu Goru, da dajemo doprinos regionalnoj saradnji će biti naš imperativ i podrška Berlinskom procesu neće izostati. Tim prije, želimo da istaknemo da, kao što dajemo veliku podršku Berlinskom procesu istovremeno i iskazujemo veliku rezervu ka maglovitim inicijativama kakva je po našem mišljenju inicijativa Otvorenog Balkana jer Crna Gora kao mala zemlja mora uvijek i u svakom trenutku, kratkoročno, srednjeročno i dugoročno da vodi računa o bezbjednosti svojih građana, o ekonomskoj konkurentnosti i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu”, ocijenio je Bečić.

“Oni koji se u Crnoj Gori kriju iza navodne regionalne saradnje, a u stvari sve moguće rade o vraćanju dugova su negdje i ovim našim porukama, koje smo podijelili sa evropskim partnerima, dobili jasan stav Demokratske Crne Gore a to je da niko od nas zdravomislećih nije protiv regionalne saradnje već je ovo osnov brže integracije ali naglašavam da mi imamo brojne regionalne inicijative kao što je Berlinski proces i sve one inicijative koje obezbjeđuju inkluzivnost i koje se definitivno odvijaju pod patronatom evropskih institucija”, naglašava Bečić.

Demokrate, kaže njihov predsjednik, streme evropskim integracijama.

Advertisement

“Svi treba da budemo spremni da podnesemo žrtvu i da damo doprinos, da uložimo energiju, da bi iskoristili veliku istorijsku šansu koju ima Crna Gora a to je da postanemo prva naredna članica Evropske unije. Demokrate će se, kao i uvijek ponašati državnički, odgovorno, patriotski, privrženo Crnoj Gori i crnogorskim interesima i, nastavićemo kao i do sada da dajemo snažan doprinos evropskom putu Crne Gore”, zaključio je Bečić.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Abazović u posjeti vatrogascima u Kotoru: Svaka čast herojima, svi koji gase požar biće nagrađeni od države

Objavljeno

dana

Autor

Abazović u posjeti vatrogascima u Kotoru: Svaka čast herojima, svi koji gase požar biće nagrađeni od države

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Svaka čast herojima, poručio je premijer Dritan Abazović koji je danas posjetio na terenu vatrogasce u Kotoru gdje je aktivan požar na lokalitetu Dražin vrt u Perastu.

Kako je saopšteno na Telegramu, Abazović, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem i direktorom direktorata za vanredne situacije Miodragom Bešovićem posjetio je kotorske vatrogasce na lokalitetu Dražin vrt gdje je prethodne večeri veliki požar ugrožavao obližnje kuće.

Advertisement

“Čestitamo lokalnim službama zaštite i spašavanja, koje uz podršku MUP-a, Vojske i dobrovoljačkih društava pokazuju veliku požrtvovanost, profesionalizam i patriotizam, braneći kuće i prirodu od vatrene stihije”, poručio je Abazović.

,,Svi koji učestvuju u gašenju požara biće nagrađeni od države”, istakao je premijer Abazović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Crnogorska zastava i na Omerbašića džamiji u Starom Baru

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na Omerbašića džamiji u Starom Baru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na zidinama ispred Omerbašića džamije u Starom Baru večeras je u znak podrške, okačena crnogorska zastava.

Zajedno sa zastavom okačena su i dva manja transparenta.

“Bog/Alah je jedan. Sve je kulturno blago – majka je Crna Gora”, poruka je napisana na transparentu.

Advertisement

Na ovaj način pružena je podrška crnogorskim građanima koji su pokrenuli akciju postavljanja zastava na brojnim crkvama u Crnoj Gori.

Akcija je pokrenuta nakon što je monahinja S.S.  u subotu zgužvala i bacila na zemlju crnogorsku zastavu okačenu na ogradi Cetinjskog manastira.

Posjećamo, prošle večeri crnogorska zastava okačena je na Osmanagića džamiji u Staroj varoši.

Advertisement

Zastave su danas postavljene i na Sabornoj crkvi Svetog Đorđa i crkvi Svete Gospođe na Njegušima, crkvi Svete Trojice u Lipovu, crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Grahovcu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u Americi?

Objavljeno

dana

Autor

Kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u Americi?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Već par dana kruži providno montirani video kojem je namjera da se blate i ponižavaju naši najaktivniji građani koji cijeli svoj vijek provedu u inostranstvu i posvećuju se naćoj domovini Crnoj Gori, a kao veliki humanisti nezaboravljaju cijelu regiju, saopštio je Upravni odbor Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku. Pitaju kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u SAD-u?

“Kome smetaju ljudi poput velikog donatora i humaniste Smaja Srdanovića i dr Mersima Zilikića? Odgovor je logičan – smetaju onima koji ne vole bošnjacko zajedništvo Merhamet Humanizam i privženost svojoj domovini Crnoj Gori i cijelom Balkanu”, ističu u BSCG iz Njujorka.

Poručuju da je Bošnjački savez njihova jedina nacionalna organizacija, i najoštrije osuđuje ovo podmuklo podmetanje ljudima koji u svojim humanitarnim aktivnostima nikada nijesu gledali ko je odakle i koje je vjere i nacije.

Advertisement

“Zato zgnusno odbacujemo ovo pakovanje kojim žele našu dijasporu spustiti na taj nivo. Pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori i u SAD-u, da podhitno otkriju počinioce ovog nečasnog djela”, zaključuje se u saopštenju BSCG u Njujorku.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije