Povežite se s nama

Politika

Vučurović: DF podržava izjavu Kovačevića o Srebrenici

Objavljeno

dana

Vučurović: Oni koji napadaju Vukovića to rade samo zbog toga što je Srbin

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„progon od strane tužilaštva“

Vučurović: DF podržava izjavu Kovačevića o Srebrenici

„Razobličavaćemo na svakom mjestu laži i pokušaje da se satanizuje naš narod i njegova borba, kako je to krenulo u čitavom regionu. Preveliki smo mi narod da bi se povijali pred našim protivnicima“

Advertisement

Foto: Skupština Crne Gore

Advertisement

Svi poslanici i funkcioneri Demokratskog Fronta (DF) podržavaju izjavu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića o Srebrenici, poručili su iz tog političkog saveza.

Podgoričko Više državno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv Kovačevića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Advertisement

Poslanik DF-a Jovan Vučurović reagovao je povodom, kako je kazao, progona Kovačevića od strane tužilaštva.

„Svi naši poslanici i funkcioneri podržavaju ono što je Marko Kovačević saopštio i svi mi stojimo iza njega“, poručio je Vučurović.

On je kazao da „kriminalna hobotnica Mila Đukanovića“, koja je još uvijek prisutna u tužilaštvu, misli da može ponovo da progoni Srbe.

Advertisement

„Ovog puta zbog izjava i stavova iza kojih stoje i naši glasači i čitavi srpski narod“, rekao je Vučurović.

On je dodao da su se prevarili svi koji su mislili da će Rezolucijom o Srebrenici i orkestriranim sudjenjima ućutkati DF i srpski narod da govori istinu.

„Razobličavaćemo na svakom mjestu laži i pokušaje da se satanizuje naš narod i njegova borba, kako je to krenulo u čitavom regionu. Preveliki smo mi narod da bi se povijali pred našim protivnicima“, kazao je Vučurović.

Advertisement

On je poručio da se ne čude poslanici koji su glasali za rezoluciju o Srebrenici zbog neugodnosti koje doživljavaju na granici sa Srbijom, jer su tim činom pokušali da ponize Srbe i Srbiju i da nas proglase nečim što nikad nismo bili.

„Da ne pominjemo kakve su još sramne poteze povlačili iz DPS u odnosu na Srbiju i srpski narod. Sa druge strane, u Crnoj Gori, njihovo tužilaštvo, kojim komanduje Milo Đukanović želi da kažnjava funkcionere DF zbog izgovorene riječi“, kazao je Vučurović.

Vučurović je dodao da je pod hitno potrebna reforma sudstva i tužilaštva, kao i procesuiranje onih koji progone ljude zbog izgovorene riječi.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement

Politika

Marković: Vlada mjesecima potvrđuje da je nesposobna i nefunkcionalna, rekonstrukcija je propala, opstanak nemoguć

Objavljeno

dana

Autor

Marković: Da postoje Krivokapićevi Vlada i Kabinet - možda bi imalo smisla polemisati

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„ovih dana učestale prijetnje da se ne smije podržati opravdan i obrazložen predlog 40 poslanika „

Marković: Vlada mjesecima potvrđuje da je nesposobna i nefunkcionalna, rekonstrukcija je propala, opstanak nemoguć

Po njegovim riječima „svaki dan ove Vlade donosi nesagledivu štetu po našu ekonomiju, zdravlje građana, demokratiju i društvo u cjelini“

Advertisement

Marković, Foto: Boris Pejović

Advertisement

Aktuelna Vlada mjesecima potvrđuje da je nesposobna i nefunkcionalna, a od prvog dana urušava Crnu Goru i njene vrijednosti, saopštio je danas Duško Marković, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji predsjednik Vlade Crne Gore.

„Njena rekonstrukcija je propala, i njen opstanak nije moguć“, istakao je Marković na Tviteru.

On je poručio da su „ovih dana učestale prijetnje da se ne smije podržati opravdan i obrazložen predlog 40 poslanika za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića“.

„One dolaze i od onih koji su Vladu opstruirali od dana kada su je izabrali i od onih koji su željeli da izaberu novu“, napisao je Marković.

Po njegovim riječima „svaki dan ove Vlade donosi nesagledivu štetu po našu ekonomiju, zdravlje građana, demokratiju i društvo u cjelini“.

„Samo političko licemjerje i poigravanje sa sudbinom građana i države, i to pred očima domaće i međunarodne javnosti može produžiti mandat Krivokapićevoj Vladi. Podsjećam kolege da Ustav garantuje nezavisnost i samostalnost u opredjeljenju svakog poslanika, pa pozivam da iskoristimo svoj ustavni kapacitet – i da glasamo po sopstvenom uvjerenju“, naveo je Marković na Tviteru.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Politika

Zorčič Bečiću: Slovenija se potrudila da stavi na sto proširenje EU, Crna Gora postigla najveći napredak

Objavljeno

dana

Autor

Zorčič Bečiću: Slovenija se potrudila da stavi na sto proširenje EU, Crna Gora postigla najveći napredak

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„situacija je zahtjevna, dolazi do velikih debata u društvu“

Zorčič Bečiću: Slovenija se potrudila da stavi na sto proširenje EU, Crna Gora postigla najveći napredak

„Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u EU zaista i došlo“, istakao je Zorčič

Advertisement

Bečić i Zorčič, Foto: Skupština Crne Gore

Advertisement

Slovenija se kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije (EU), potrudila se staviti na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan, saopštio je predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da su Zorčič i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić održali zajedničku pres konferenciju u Državnom zboru Slovenije.

Advertisement

„Obraćajući se medijima poručili su da dvije zemlje imaju jako dobre i sadržajne bilateralne odnose na svim poljima, te istakli da je nastojanje da se tokom trajanja aktuelnih mandata saradnja dodatno ojača i produbi na parlamentarnom nivou“, ističe se u saopštenju Skupštine.

U saopštenju se navodi da je „potvrdivši da Crna Gora i Slovenija imaju jako dobre međusobne odnose na svim poljima, Zorčič istakao da je njihova ambicija u toku njihovog mandata da se ti odnosi prodube i na parlametarne nivoe“.

„Slovenija kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije, potrudila se staviti na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan. Crna Gora je na tom području postigla među zemljama najveći napredak. Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u EU zaista i došlo“, istakao je Zorčič.

Advertisement

On je dodao da kako bi došlo do uspjeha u toj saradnji, treba povećati i produbiti i parlamentarnu saradnju.

„Zajedno sa kolegom Bečićem, dogovorili smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi produbili saradnju između grupa prijateljstva, moguća je i saradnja u okviru grupe poslanica u parlamentima, gdje bi se mogle na tim forumima razmijeniti iskustva kako po pitanju reformi i usvajanja zakonodavstva, tako da bi država kao Crna Gora mogla ući u EU. Veoma je važno, i zato smo kolega Bečić i ja razmijenili iskustva kako voditi parlament, što je u uslovima današnje epidemije teško ne samo u EU, nego i u svijetu. Dakle, situacija je zahtjevna, dolazi do velikih debata u društvu, naravno i u parlamentu, sve to se zaoštrava, i zato treba naći načina kako premostiti ta pitanja. U Sloveniji se možemo suočavati sa raznim opstrukcijama opozicije, a u Crnoj Gori čak i nekih vladajućih stranaka i zato je toliko važnije naći načina kako voditi taj društveni i parlamentarni dijalog“, kazao je Zorčič.

On je kazao da mora pomenuti i situaciju na Balkanu.

Advertisement

„Gdje, kako znamo, dolazi do sve veće pojave populizma i euroskepticizma, i sa kolegom Bečićem o tome smo već razgovarali tokom ove posjete i nastavićemo naše razgovore“, kazao je Zorčič.

Iz Skupštine su saopštili da je „Zorčič zaključio da se na parlamentarnom nivou nađe neki konsenzus kako se trendovi ne bi nastavili i kako bi se poduprla evropska perspektiva i napredak, izražavajući vjeru da će tome značajno doprinijeti ova posjeta, kao i dalje saradnje između obje zemlje“.

Bečić se zahvalio Zorčiču na dobrodošlici i gostoprimstvu.

Advertisement

„Dozvolite mi na početku da se zahvalim mom prijatelju, mom kolegi predsjedniku Zorčiču, na zaista divnim riječima dobrodošlici i gostoprimstvu koje osjećamo na svakom koraku boravka u, nama veoma prijateljskoj i dragoj, Sloveniji. Nakon posjete predsjednika Zorčiča Crnoj Gori u junu mjesecu, više naših susreta koje smo imali širom Evrope, u multilateralnim formata parlamentarne saradnje, mog boravka krajem septembra u Ljubljani, na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, definitivno da ova bilateralna posjeta moje malenkosti i delegacije crnogorskog Parlamenta, daje još jedan pečat našim odličnim ličnim relacijama ali, slobodan sam reći, i izvanrednim odnosima dvije zemlje“, istakao je Bečić.

On je dodao da „naše dvije zemlje karakteriše bliskost naroda, karakteriše činjenica da nemamo otvorenih pitanja, niti bilo kakvih problema u bilateralnim odnosima“.

„Imamo zajedničku istoriju, dijelimo zajedničku sadašnjost, i idemo zajednički, siguran sam, u uspješnu evropsku i evroatlantsku budućnost. U tom pravcu zaista zahvaljujem Sloveniji na velikoj političkoj i ekspertskoj stručnoj pomoći koju je pružala i pruža Crnoj Gori i na polju evroatlantskih integracija gdje je Slovenija odigrala veliku značajnu ulogu da bi Crna Gora postala punopravna članica NATO saveza, ali i na polju evropskih integracija, gdje je Slovenija i sada, predsjedavajući Evropskom unijom, pokazala zaista punu privrženost afirmaciji politike proširenja ka zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je Bečić.

Advertisement

On je kazao da „Crna Gora, kao zemlja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, koja je lider u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, koja ima stoprocentnu usklađenu politiku sa politikom Evropske unije, koja ima usklađenu monetarnu politiku sa monetarnom politikom Evropske unije, koja ima rekordnih 80% podrške građana u procesu evropskih integracija, kao zemlje koja definitivno sa 600.000 stanovnika ne može da poremeti bilo kakve strateške tokove unutar Unije“.

„Očekujem i naravno, siguran sam da će dobiti dalju podršku Slovenije na evropskom putu, a vjerujem da će to zajednički rezultirati uspjehom zbog kojeg će se radovati, ne samo građani Crne Gore, već i građani Slovenije da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije. Crna Gora nema bilo kakvu dilemu, za nas je evropski i evroatlantski put bez alternative, ali vjerujem da je uspješan završetak evropskih integracija Crne Gore i činjenica da očekujemo i da se zalažemo da Crna Gora postane prva sljedeća članica Evropske unije, snažna poruka i velika potreba i EU da bi motivisala druge zemlje Zapadnog Balkana da nastave putem evropskih integracija i da zemlje Zapadnog Balkana niti žele niti će imati drugi put. Čini mi se da smo se usaglasili da pozicije koje pokrivamo koje su uvijek izazovne u složenim političkim prilikama i zemljama parlamentarnih demokratija, treba da nastavimo da dajemo doprinos smanjenju tenzija, polarizacije, eleminisanju svega što su ekstremizmi i primitivizmi na političkoj pozornici, kako bi afirmisali dijalog, mir i toleranciju kao puteve bez alternative. Kao što je predsjednik Zorčič rekao, nastavljamo parlamentarnu saradnju na nivou odbora, poslaničkih klubova, grupa prijateljstava, naših ženskih klubova, i na taj način je produbiti oni što smo nas dvojica predsjednika učvrstili na najvišem nivou“, kazao je Bečić.

Iz Skupštine su saopštili da Bečić, u pratnji delegacije, boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji na poziv Zorčiča.

Advertisement

„Predsjednik Bečić je tokom posjete Sloveniji razgovarao sa predsjednikom Državnog zbora Igorom Zorčičem, a tokom trećeg dana posjete sastaće se i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, kao i sa delegacijom šefova klubova poslanika na čijem čelu će biti Danijel Krivec, predstavnik poslaničke grupe Slovenačke demokratske stranke u Državnom zboru. Crnogorska delegacija, koja na čelu sa predsjednikom Bečićem, uključuje potpredsjednicu Branku Bošnjak, poslanika Borisa Bogdanovića i savjetnicu predsjednika Sandru Radević, tokom posjete Sloveniji obići će slovenačko primorje, grad Piran i Postojnsku jamu, poznatu turistička atrakcija bivše Jugoslavije“, zaključuje se u saopštenju.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Danas panel debata o budućnosti Evrope

Objavljeno

dana

Autor

Krivokapić: Ova vlada nije problem crnogorskog puta ka EU, ne postoji euroskepticizam prema proširenju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Krivokapić i Dovžan na otvaranju

Danas panel debata o budućnosti Evrope

„Razgovaraće se i o pitanju ulaganja u mlade“, kaže se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Advertisement

Foto: Printscreen YouTube

Advertisement

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Gašper Dovžan otvoriće danas regionalni panel Zapadni Balkan: Budućnost Evrope je naša zajednička agenda.

Na panelu će potpredsjednici vlada, ministri za evropske integracije i glavni pregovarači iz zemalja Zapadnog Balkana razgovarati o narednim koracima u procesu evropskih integracija Zapadnobalkanske šestorke, klimatskim promjenama i ciljevima u oblasti životne sredine.

Advertisement

„Razgovaraće se i o pitanju ulaganja u mlade“, kaže se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Kako su kazali govoriće glavni pregovarač Zef Mazi, pomoćnica direktora i šefica Odsjeka za strategiju i politike integracije u Direkciji za evropske integracije Darija Ramljak, glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Saopšteno je da će govoriti potpredsjednik Vlade za evropske poslove Nikola Dimitrov, pomoćnik ministra za evropske integracije Miroslav Gačević i potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala.

Advertisement

Navodi se da će panel, prvi u nizu, kao suštinski doprinos zemalja Zapadnog Balkana debati o budućnosti Evrope, biti održan u hibridnom modelu iz Podgorice.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije