Povežite se s nama

Politika

Demokrate: URA umjesto ekspertske sada hoće nestranačku Vladu

Objavljeno

dana

Demokrate bojkotuju Skupštinu: Ne želimo davati legitimitet vještačkom dizanju tenzija

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nakon što su iz GP URA  odgovorili na prijedlog premijera Zdravka Krivokapića, poručujući da je rekonstrukcija Vlade Crne Gore moguća samo putem ekspertsko-nestranačkog principa, te da je izglasavanje Tužilačkog savjeta apsolutni državni i društveni prioritet, reagovali su iz Demokrata.

Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je GP URA “konačno jasno odredila da je protiv tog sporazuma”, te da je njihov lider Dritan Abazović zajedno sa DF-om pisao i dogovarao tužilačke zakone.

Napominju da GP URA sada umjesto ekspertske, sada hoće nestranačku Vladu.

Advertisement

“S obzirom na činjenicu da je javnost veoma dobro upoznata sa svim aspektima situacije i da se jasno vidi ko od početka bezuslovno podržava promjene a ko stalno uslovljava, nećemo dužiti. URA-ino neutemeljeno tumačenje sporazuma trojice lidera prvo demantuje sam sporazum u kom jasno piše da će nova, demokratska Vlada biti ekspertska, konstituisana od kadrova kojis u stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost. A zatim ih demantuje ih i sam premijer svojim predlogom druge faze pregovora”, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Sve što je premijer predložio, napominju iz Demokrata, zasnovano je na sporazumu, ali je veoma dobro što se, kako kažu, “URA konačno jasno odredila da je protiv tog sporazuma”.

“Sad umjesto ekspertske hoće nestranačku Vladu. I to može biti prihvatljivo, ali će URA morati da izađe iz te Vlade, kao i svi njeni članovi Vlade. Nećemo dozvoliti krajnje drsku ideju da GP URA ovom društvu izdaje tapije prvo na status eksperta, a zatim i na tumačenje sporazuma. Svi ovi obrti, ove drame, dizanje tenzija “zbog principa” su već viđeni. Ali “principijelni” moraju da znaju da ovog puta na to neće pristati građani ove zemlje koji su osvojili pobjedu nad mafiokratskim režimom DPS-a”, dodaje se u saopštenju.

Advertisement

Što se tiče podmetanja ko je sa kim sklapao dogovore i na koji način i po koju cijenu, naglašavaju iz te Partije, najbolje svjedoči jučerašnji istup Milana Kneževića, koji je jasno “naveo da su oni iz DF-a zajedno sa Dritanom Abazovićem pisali i dogovorili tužilačke zakone i druge paket aranžmane”.

Napominju da URA nije demantovala Kneževića, jer kako kažu, “Knežević govori ono što svi znamo”.

“Konačno, zašto Demokrate toliko insistiraju na nepartisjkom Tužilačkom savjetu građani Crne Gore su imali prilike da vide sinoć u emisiji “Načisto na TV Vijesti: ovo društvo nema luksuz da ikad više dobije stranačku ličnost u instituciji koja ima da obavi presudan posao za budućnost ove zemlje i koja po logici stvari mora biti nepristrasna! Nikad više “milivoje” bilo koje partije! Zato nezavistan T”, dodaje se u saopštenju.

Advertisement

Jedino sa čime se apsolutno složu jeste “da se razlikujete od Demokrata. I to suštinski”.

“Mnogo je razlika, i mnogo ubjedljivih primjera koji te razlike potvrđuju, ustalom kao i razloke sa DPS-om, ali da ovog puta sublimiramo suštinu: ideološki se razlikujemo jer mi ne favorizujemo nijednu naciju, već su u našem vrednosnom sistemu sve nacije apsolutno ravnopravne. Ideološki se razlikujemo i po tome što nijednom čovjeku ne osporavamo pravo na lično vjersko, nacionalno ili bilo koje drugo svojstvo i samoodređenje, niti ga žigošemo ili mu lijepimo etikete zbog vršenja tog prava, a niti izmišljamo, poput vas u namjeri da nam u informerskom stilu lažima i gadostima nanesete štetu. Moralno se razlikujemo jer je za nas dogovor svetinja, data riječ je temelj, i ne postoji partijski ili lični interes koji to može ugroziti”, navedeno je u saopštenju.

Zato, kako kažu, od početka jedini “podržavamo Vladu u kojoj nas nema, i jedini radimo sve da do stabilizacije dođe”.

Advertisement

J”oš jednom pozivamo GP URA da ne slijede želje Veljovića i naredbe Vučić(ević)a, nego da pročitaju još jednom sporazum koji su potpisali prošle godine i da stanu iza svojih riječi i svog potpisa od prije godinu dana. Jer Crna Gora više nema ni dan za gubljenje”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement

Politika

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Smijenjena direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović saopštila je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče u Skupštini iznijela neistine na račun njenog rada u toj ustanovi.

“Kategorično odbacujem sve izrečene neistine, odgovorno tvrdeći da sam funkciju direktorice NMCG obavljala u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, a povjerene zadatke izvršavala uspješno i transparentno, vodeći računa o zaštiti i unaprijedjenju kulturne baštine i umjetnosti Crne Gore”, navodi Miranović.

Kako je istakla, znajući koliko je savjesno obavljala povjerenu funkciju, te da je odluka o smjeni nezakonita i proizvod političkog revanšizma, pokrenula je zaštitu svojih prava pred nadležnim sudom.

Advertisement

“Što se izjava i rada pomenute Ministarke tiče, rekla bih da nije problem moja smjena, nego je problem što sam jedna od onih koji ne prihvataju njene vrijednosne stavove. Kao što je isključivo odgovorna za trenutne probleme u radu NMCG, uključujuci problem grijanja, a time i adekvatne zaštite i očuvanja  kulturno-umjetničkog i istorijskog blaga pohranjenog u muzejima NMCG, tako je pomenuta ministarka odgovorna za urušavanje svekolike crnogorske kulture i umjetnosti i svega što se tiče crnogorskog identiteta”, navodi Miranović.

“Javnosti radi iznosim par detalja koji govore o njenoj “brizi” za NMCG i identitetske kulturne stigmate Crne Gore. Od dana imenovanja do 30.novembra 2021.godine nije posjetila Narodni muzej, ni kao ministarka, ni kao aktuelna direktorica. Nije odgovorila ni na jedno moje obraćanje, ni  zvanične dopise ustanove za moga mandata, čime je permanentno i u kontinuitetu produkovala štetu NMCG”, tvrdi Miranović.

Ona ističe da posebnu pažnju izaziva ministarkina izjava da je Narodni muzej sada u njenim “sigurnim rukama”.

Advertisement

“Zaista je teško zamisliti da o kulturnim ustanovama, crnogorskoj kulturi i umjetnosti, kulturnoj baštini i identitetski krucijalnim pitanjima Crne Gore sada brine osoba koja negira postojanje crnogorske nacije, države, crkve i crnogorskog  jezika, koja svakodnevno djeluje kao rušiteljka svega crnogorskog. Ministarko Bratić, javno Vas pitam: Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku obzirom da više nije u pitanju samo “neadekvatna zaštita” Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?”, pita Miranović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Srpska pravoslavna crkva je postala redovan učesnik svih izbornih procesa koji se dešavaju u Crnoj Gori. Ona je aktivan učesnik predizborne kampanje za lokalne izbore koji će se 5.septembra održati na Cetinju, kazao je Aleksandar Damjanović iz Crnogorsko kulturne mreže (CKM).

”Njihovo sveštenstvo i ljudii bliski njoj obilaze građane koji su njenji podržavaoci tražeći od njih da svoj glas na predstojećim izborima daju Demokratama. Srpska pravoslavna crkva na odborničkoj listi Demokrata pod rednim brojem dva ima svog kandidata za odbornika predśednika crkvene opštine Cetinje Rajka Radusinovića”, dodao je.

Kako je kazao, evidentno je da je ova vjerska zajednica više voli birački spisak od Svetog pisma i propagiranja religije što bi trebalo da bude njihova osnovna misija.

Advertisement

”Demokrate žele preko SPC da na Cetinju prigrabe glasove koje je na prethodnim parlamentarnim izborima osvoila koalicija Za budućnost Crne Gore i da to predstave kao rast povjerenja u njihovu izdajničku politiku”, navodi Damjanović.

”Pitanje je dana kada će Aleksa Bečić izdati SPC kao što je izdao i SNP partiju koja ga je iznjedrila i afirmisala prvo kao kurira Milana Kneževića zatim kao kandidata za gradonačelnika Podgorice. Ubrzo će Joanikije Mićović shvatiti da mu je podrška Demokratama isto što i ulaganje u poker aparat u krajnjem će sigurano biti gubitnik”, dodao je.

”Pozivam sveštenstvo SPC da očisti paučinu sa Jevanđelja i Svetog pisma i da se okrenu propagiranju religije a da politiku ostavi političarima”, zaključio je u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Objavljeno

dana

Autor

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


SNP nije zadovoljna ovom Vladom i želi izbor nove, ali u okviru postojeće parlamentarne većine, kazao je u izjavi za Antenu M lider SNP-a Vladimir Joković.

Upitan može li se desiti da taj jedan glas koji fali opoziciji za obaranje Vlade, može biti iz SNP-a, Joković kaže:

“To pitanje je pretpostavka. Ne možete tako pitati, ja vam kažem što SNP želi. Može li se to desiti, ja vam kažem da ne može nikako, ali ne možete vi to da me pitate, može li se desiti, šta ja znam šta se može desiti. Ja vam kažem šta je zvanični stav SNP-a, ne želimo ovu Vladu, želimo novu Vladu u okviru postojeće većine uz manjine. Novinari uvijek nešto pitaju šta bi ako bi, ja o tome ne mogu da pričam, ja samo mogu da kažem naš zvanični stav”, kazao nam je Joković.

Advertisement

Podsjetimo iz opozicije je ranije saopšteno da neće podnositi inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi ukoliko ne budu sigurni da će proći u parlamentu. Da bi prošla fali im jedan glas iz opozicije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije