Povežite se s nama

Politika

Martinović: Demokratama prihvatljiv Krivokapićev prijedlog

Objavljeno

dana

Martinović: Sa DF-om nije bilo podjele resora

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Prijedlog premijera Zdravka Krivokapića o rekonstrukciji Vlade Crne Gore za Demokrate je prihvatljiv, kazao je za Radio CG, poslanik i potpredsjednik te partije Vladimir Martinović.

Partije na vlasti danas bi trebalo da dostave komentare na prijedlog Krivokapića da Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

Novi sastanak parlamentarne većine na kojem će pokušati da usaglase stavove u vezi s rekonstrukcijom Vlade planiran je u nedjelju.

Advertisement

„Mi smo se brzo oglasili nakon onoga što je bio epilog tih prvih razgovora i rekli smo da je za nas prihvatljiva ona ponuda koju je premijer iznio i koja je poznata javnosti, jer upravo se ona temelji na sporazumu tri lidera parlamentarne većine nakon pobjede 30. avgusta. Dakle prihvatili smo i prvu fazu pregovora idemo u drugu fazu pregovora i ono što je negdje javnosti poznato, uvijek do sada smo održali riječ i da smo se vodili opštim, a ne pojedinačnim interesima“, poručio je Martinović u izjavi za Radio Crne Gore.

Dogovori i pregovori…

Politička direktorka GP URA Ana Novaković ponavlja da je URA za to da Vlada ostane ekspertska.

Advertisement

„GP URA ni u jednom trenutku nije bio obaviješten o razgovorima i pregovorima koje su Demokratska CG i DF vodili, dakle za te dogovore smo saznali iz saopštenja za javnost 15. septembra tako da nas to upućuje na zaključak da su dogovori vođeni iza zatvorenih vrata te dvije partije“, kaze Novaković.

Martinović je za Radio CG kazao i da Demokratska CG nije sa bilo kim razgovarala i pregovarala oko raspodjele funkcija.

„Mi smo vrlo jasno juče saopštili stav da smo pregovarali samo na onim principima koje su uspostavili trojica lidera parlamentarne većine nakon izbora 30. avgusta. Dakle to je gnusna neistina onih koji očito žele da spinovanjem u javnosti sačuvaju svoje pozicije i svoje fotelje. Dakle ih razgovora i pregovora nije bilo i svi oni koji tvrde tako mislim da su dužni da dostave dokaz o tome, jer je to elementarno pristojno prema građanima, a mi ćemo se i u ovom procesu odnijeti odgovorno kao i svaki put do sada“, naveo je Martinović.

Advertisement

On je saopštio da su Demokrate već pokazale nijesu željni fotelja.

„Podsjetiću da smo mi politički subjekt koji nije u Vladi i da smo prošle godine kada se Vlada konstituisala prihvatili da ne budemo dio te Vlade, a građani evo mogu da sude o tome da je samo jedan politički subjekt dio sadašnjeg sastava Vlade“, poručio je Martinović.

Simonida Kordić iz DF-a kategorična je da ništa nije unaprijed dogovoreno.

Advertisement

“Morate pitati GP URA šta oni misle pod time. Naš stav je da je besmisleno razgovarati o bilo kakvim detaljima iza zatvorenih ili otvorenih vrata, ako nemamo polazne osnove utvrđene”, poručila je Kordić.

Genci Nimanbegu iz FORCE je za Radio CG kazao da nijesu dobili zvaničan poziv od premijera za ragovore o rekonstrukciji Vlade.

“Mi snimo dobili poziv osim telefonskog u ponedjeljak”, kazao je Nimanbegu.

AdvertisementAktuelno

Politika

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Smijenjena direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović saopštila je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče u Skupštini iznijela neistine na račun njenog rada u toj ustanovi.

“Kategorično odbacujem sve izrečene neistine, odgovorno tvrdeći da sam funkciju direktorice NMCG obavljala u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, a povjerene zadatke izvršavala uspješno i transparentno, vodeći računa o zaštiti i unaprijedjenju kulturne baštine i umjetnosti Crne Gore”, navodi Miranović.

Kako je istakla, znajući koliko je savjesno obavljala povjerenu funkciju, te da je odluka o smjeni nezakonita i proizvod političkog revanšizma, pokrenula je zaštitu svojih prava pred nadležnim sudom.

Advertisement

“Što se izjava i rada pomenute Ministarke tiče, rekla bih da nije problem moja smjena, nego je problem što sam jedna od onih koji ne prihvataju njene vrijednosne stavove. Kao što je isključivo odgovorna za trenutne probleme u radu NMCG, uključujuci problem grijanja, a time i adekvatne zaštite i očuvanja  kulturno-umjetničkog i istorijskog blaga pohranjenog u muzejima NMCG, tako je pomenuta ministarka odgovorna za urušavanje svekolike crnogorske kulture i umjetnosti i svega što se tiče crnogorskog identiteta”, navodi Miranović.

“Javnosti radi iznosim par detalja koji govore o njenoj “brizi” za NMCG i identitetske kulturne stigmate Crne Gore. Od dana imenovanja do 30.novembra 2021.godine nije posjetila Narodni muzej, ni kao ministarka, ni kao aktuelna direktorica. Nije odgovorila ni na jedno moje obraćanje, ni  zvanične dopise ustanove za moga mandata, čime je permanentno i u kontinuitetu produkovala štetu NMCG”, tvrdi Miranović.

Ona ističe da posebnu pažnju izaziva ministarkina izjava da je Narodni muzej sada u njenim “sigurnim rukama”.

Advertisement

“Zaista je teško zamisliti da o kulturnim ustanovama, crnogorskoj kulturi i umjetnosti, kulturnoj baštini i identitetski krucijalnim pitanjima Crne Gore sada brine osoba koja negira postojanje crnogorske nacije, države, crkve i crnogorskog  jezika, koja svakodnevno djeluje kao rušiteljka svega crnogorskog. Ministarko Bratić, javno Vas pitam: Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku obzirom da više nije u pitanju samo “neadekvatna zaštita” Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?”, pita Miranović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Srpska pravoslavna crkva je postala redovan učesnik svih izbornih procesa koji se dešavaju u Crnoj Gori. Ona je aktivan učesnik predizborne kampanje za lokalne izbore koji će se 5.septembra održati na Cetinju, kazao je Aleksandar Damjanović iz Crnogorsko kulturne mreže (CKM).

”Njihovo sveštenstvo i ljudii bliski njoj obilaze građane koji su njenji podržavaoci tražeći od njih da svoj glas na predstojećim izborima daju Demokratama. Srpska pravoslavna crkva na odborničkoj listi Demokrata pod rednim brojem dva ima svog kandidata za odbornika predśednika crkvene opštine Cetinje Rajka Radusinovića”, dodao je.

Kako je kazao, evidentno je da je ova vjerska zajednica više voli birački spisak od Svetog pisma i propagiranja religije što bi trebalo da bude njihova osnovna misija.

Advertisement

”Demokrate žele preko SPC da na Cetinju prigrabe glasove koje je na prethodnim parlamentarnim izborima osvoila koalicija Za budućnost Crne Gore i da to predstave kao rast povjerenja u njihovu izdajničku politiku”, navodi Damjanović.

”Pitanje je dana kada će Aleksa Bečić izdati SPC kao što je izdao i SNP partiju koja ga je iznjedrila i afirmisala prvo kao kurira Milana Kneževića zatim kao kandidata za gradonačelnika Podgorice. Ubrzo će Joanikije Mićović shvatiti da mu je podrška Demokratama isto što i ulaganje u poker aparat u krajnjem će sigurano biti gubitnik”, dodao je.

”Pozivam sveštenstvo SPC da očisti paučinu sa Jevanđelja i Svetog pisma i da se okrenu propagiranju religije a da politiku ostavi političarima”, zaključio je u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Objavljeno

dana

Autor

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


SNP nije zadovoljna ovom Vladom i želi izbor nove, ali u okviru postojeće parlamentarne većine, kazao je u izjavi za Antenu M lider SNP-a Vladimir Joković.

Upitan može li se desiti da taj jedan glas koji fali opoziciji za obaranje Vlade, može biti iz SNP-a, Joković kaže:

“To pitanje je pretpostavka. Ne možete tako pitati, ja vam kažem što SNP želi. Može li se to desiti, ja vam kažem da ne može nikako, ali ne možete vi to da me pitate, može li se desiti, šta ja znam šta se može desiti. Ja vam kažem šta je zvanični stav SNP-a, ne želimo ovu Vladu, želimo novu Vladu u okviru postojeće većine uz manjine. Novinari uvijek nešto pitaju šta bi ako bi, ja o tome ne mogu da pričam, ja samo mogu da kažem naš zvanični stav”, kazao nam je Joković.

Advertisement

Podsjetimo iz opozicije je ranije saopšteno da neće podnositi inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi ukoliko ne budu sigurni da će proći u parlamentu. Da bi prošla fali im jedan glas iz opozicije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije