Povežite se s nama

Politika

Vuksanović Stanković: Lokalni izbori će biti održani u terminu u kojem su već zakazani

Objavljeno

dana

Vuksanović Stanković: Lokalni izbori će biti održani u terminu u kojem su već zakazani

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kaže da se odluka o objedinjavanju lokalnih izbora može donijeti samo ako za nju postoji opšta saglasnost, odnbosno konsenzus i zakonski osnov.

“Odluka o objedinjenim lokalnim izborima može se donijeti samo ako za to postoji opšti politički dogovor i ako se sprovede uz pravilnu zakonsku proceduru. Za odlaganje izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici nije ispunjen ni jedan od tih uslova. Ne postoji saglasnost i ne postoji zakonski osnov. Sve drugo je samovolja i pravno nasilje nategnute skupštinske većine”, navela je ona na konferenciji za medije.

Kako je dodala, trajanje mandata od četiri godine Skupštine Crne Gore i skupštine lokalnih samouprava utvrđen je članom 5 Zakona o izboru poslanika i odbornika.

Advertisement

“Ustavom, član 91, utvrđeno je da se odluke u oblasti izbornog sistema usvajaju sa dvije trećine glasova poslanika. Tako da se ne može izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi i prostom većinom regulisati ovo pitanje. To je neustavno i nezakonito. Očito je razlog za to, strah skoro svih članova trojne koalicije na vlasti od izborne volje građana koji u ove tri opštine glasaju. Kako se grubom i povrh toga nezakonitom političkom silom ne mogu uskratiti ustavna prava građanima ova tri grada da biraju i budu birani, izbori će se održati”, kazala je poslanica SDP-a.

“Ukoliko stvarno i iz principijelnih razloga žele da se prekine sa lošom praksom prečestih izbora u Crnoj Gori, SDP ih poziva da pristupe političkom razgovoru i dogovoru svih partija. Sve ostalo je puki marketing, bez bilo kakvog pravnog pokrića”, istakla je ona.

Član Predsjedništva SDP Bojan Zeković naveo je da izmjene zakona koje su predate u skupštinsku proceduru prije par dana uopšte i nemaju za cilj da omoguće održavanje izbora u jednom danu, a što se vidi iz sadržaja predloženog zakona. Jedini cilj je bježanje od izbora.

Advertisement

“Zakon uopšte ne tretira Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budvu, Gusinje, Tuzi.. kao da ti gradovi nijesu u Crnoj Gori. Nemamo ni odgovor na pitanje šta sa onim opoštinama u kojima mandat, iz bilo kog razloga bude trajao kraće od četiri godine, kako obezbijediti da ne izlaze iz jednistvenog termina izbora. Dakle i kada bi se ovaj neustavni zakon usvoji i dalje mi imalipet ili šest termina lokalnih izbora. Zakon se tim pitanjima i ne bavi, jer to predlagače ne interesuje, jedini cilj ovog zakona je da partije vlasti na nezakonit način pobjegnu od izbora”, naveo je Zeković.

Kako je dodao, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa svojom poslugom u Crnoj Gori vodio bitku za Nikšić, nijesu htjeli da čuju sugestije EU, ne samo o izborima u jednom danu, nego ni o nedozvoljenosti stranog uticaja.

“Danas kada i oni koji od aktuelne vlasti nijesu očekivali ništa osim elementarne političke ozbiljnosti, poštovanja zakona i prekida loših praksi vide da su prevareni, vlast jedini spas vidi u bježanju od izbora. Dogovor oko usklađivanja termina loklanih izbora je potreban, ali to podrazumijeva širok dogovor kako bi izmjenili Zakon o izboru odbornika i poslanika za koji Ustav u čl. 91. St. 3 predviđa 2/3 svih poslanika. Ovo što sada imamo u proceduri je u direktonj suprotnosti sa ključnim odredbama Zakona izboru odbornika i poslanika, oko trajanja mandata i održavanja izbora, a što tvrde i sami predlagači. Dakle, od izbora se ne može pobjeći, a za dogovor oko lokalnih izbora u jednom danu i uopšre reforme izbornog zakonodatvstva kucaju na otvorena vrata”, zaključio je Zeković.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ivanišević o slučaju Vladimira Božovića: Nadam se da ovaj čovjek poznaje stid

Objavljeno

dana

Autor

Ivanišević o slučaju Vladimira Božovića: Nadam se da ovaj čovjek poznaje stid

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ivan Ivanišević ambasador Crne Gore u Francuskoj komentarisao je slučaj bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića koji se i dalje predstavlja kao nosilac te funkcije.

”Kad elementarna pristojnost, čojstvo i profesionalna odgovornost pokleknu pod najnižim porivima”, napisao je Ivanišević komentarišući saopštenje kabineta Predsjednika Crne Gore u kojem navode da će tražiti zabranu ulaska Božovića u Crnu Goru zbog toga što se i dalje predstavlja kao ambasador Srbije.

”Nadam se da ovaj čovjek poznaje stid. Zbog njega samog. Zbog funkcije, koju je u ime Republike Srbije, obavljao u našoj državi”, kazao je Ivanišević.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Kabinet Đukanovića: Pismo Vučićevog saučešća stiglo sa adrese Vladimira Božovića, još jedan čin nepoštovanja institucija CG

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović uputio saučešće Zemanu: Tužne slike iz prijateljske Češke

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na adresu kabineta Predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića upućeno predsjedniku Đukanoviću povodom nesreće na Cetinju u kojoj je život izgubilo 11 lica, među kojima dvoje djece, a šestoro povrijeđeno. Pismo je upućeno sa zvanične e-mail adrese Vladimira Božovića koji se predstavio kao ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, saopšteno je iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića.

Iz kabineta Đukanovića podsjetili su javnost Crne Gore da je Vladimir Božović odlukom Vlade Crne Gore u novembru 2020. proglašen personom non grata.

“Današnji potez predstavlja još jedan čin nepoštovanja institucija Crne Gore. Neprihvatljivo je da i tragičan događaj na Cetinju, Vladimir Božović koristi da nastavlja sa svojom praksom lažnog predstavljanja i kršenja međunarodnih konvencija”, istakli su u saopštenju.

Advertisement

Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Kabinet Predsjednika Crne Gore će, kako su najavili, ovim povodom zatražiti određena postupanja od strane Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore od strane Vladimiru Božoviću.

“Napominjemo da je pismo iste sadržine drugi put u toku dana proslijeđeno sa zvanične e-mail adrese Ambasade Srbije u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

DF sjutra donosi odluku o Sudskom savjetu

Objavljeno

dana

Autor

Lideri DF-a povodom potpisivanja Ugovora sa SPC: Crna Gora se vraća svojoj vjekovnoj duhovnoj i moralnoj vertikali

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjedništvo Demokratskog fronta sjutra će donijeti odluku oko Sudskog savjeta, saznaje Dan.

Sjednica predsjedništva partije biće održana u 18 sati.

Poslanici će na sjednici koja će biti održana 16. avgusta odlučivati o Sudskom savjetu, a spisak kandidata dobio je zeleno svijetlo na Odboru za politički sistem.

Advertisement

Oni su ranije donijeli odluku kojom su profesori Pravnog fakulteta Radoje Korać i Nebojiša Vučinić kao i advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš izabrani za kandidate iz reda uglednih pravnika za Sudski savjet.

Poslanici DF-a Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Jovan Vučurović tada su bili uzdržani.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije