Povežite se s nama

Novosti.rs

RIBARI CRNE GORE NEZADOVOLJNI: Flota, Luka, mesto za prvi iskrcaj, pa tek onda fabrika

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NA Odluku Vlade Crne Gore koja u okviru projekata "Crnogorski REGROV", planira izgradnju fabrike za preradu ribe u Kotoru reagovali su zajednickim saopstenjem Nacionalno udruženje proizvođača ribe, Udruženje profesionalnih ribara na moru Crne Gore „Škver" i Udruženje ribara "Bar".

Foto: Društvene mreže

Advertisement

Zameraju što u projekat, mada ni oni nisu protiv gradnje fabrike,  niko nije uključio mišljenje ribara jer im, izgleda, to nije ni potrebno. Sumnjaju da će fabrika uvoziti ribu jer je to navika i pravilo koje traje godinama.

- Smatramo da je najveći i jedini cilj kako novac MIDAS-a 2 i IPARD-a 2 preusmeriti u izgradnju fabrike a ne investirati u obnavljanje i kupovinu većih i boljih brodova za izlov ribljih resursa, za izgradnju ribarskih luka i mesta za prvi iskrcaj ribe i razvoja kompletne infrastrukture koja prati ribarski sektor od ulova do prerade ribe, navedeno je između ostalog u saopštenju ribarskih udruženja.

Oni ističu da su neophodni riblji resursi da bi se fabrika gradila, a onda i ribarska luka i mesto za prvi iskrcaj ribe, zatim ribarska komercijalna flota, stručni ribari i posada brodova, uslužna infrastruktura i  pomoćna oprema.

Advertisement

Od svega imamo samo riblje resurse, poručuju ribari i dodaju da su i oni upitni jer uskoro neće imati ni kvote za izvoz plave ribe,a  ni sada ne uspevaju da izlove dozvoljne količine i dokažu Evropi da su sposobni za to.

-Nemamo ribarske luke a nikada ih nismo ni imali. Nemamo mesto za prvi iskrcaj ribe. Imamo staru, zaostalu i oronulu komercijalnu ribarsku flotu, bez vizije države kako da je obnovimo. Ribari stalno predlažu da se stopa PDV-a na uvoz novih ili polovnih brodova i čamaca smanji na nula odsto, a za opremu i ribomaterijal kada se uvozi putem carinske deklaracije, kao i na svežu ulovljenu ribu u Crnoj Gori na sedam odsto, saopšteno je uz uverenje da je to jedini način stimulacije kako bi se ojačala i obnovila ribarska flota i ribarstvo u celini.

Ogorčeni ribari navode da ih na žalost niko u državi ne shvata ozbiljno,mada oni nisu protiv gradnje fabrika ali znaju da se ona ne može graditi samo na osnovu ribljih resursa. Zbog toga traže da se ispoštuje redosled, u protivnom sumnjaju da je neka prevara u pitanju.

Advertisement

Nakon sto su tražili podršku na svim nadležnim adresama u Crnoj Gori dopis će sa svim objašnjenjima poslati i Evropskoj komisiji u Briselu.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

RASVETLJEN POKUŠAJ UBISTVA: Uhapšen mladić iz Nikšića osumnjičen da je ranio Bulatovića

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BUDVANSKOJ policiji trebalo je anje od 24 sata da rasvetli ko je ranio Kristijana Bulatovića (30) iz Podgorice u naselju Potkošljun u noći između petka i subote.

Foto: B. Dabić

Advertisement

Bulatović je zadobio lakše telesne povrede. 

Lisice na ruke policija je stavila mladiću iz Nikšića S.K. (23).

Dok je motiv ranjavanja još nepoznat javnosti, zna se da će mladić uz krivičnu prijavu pred nadležnog tužioca, a na teret mu se stavljaju dva krivična dela: ubistvo u pokušaju u vezi sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Advertisement

- Nadležni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izvršio je uviđaj na licu mesta i kvalifikovao krivično delo – ubistvo u pokušaju. Policija je u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimajući operativno taktičke-istražne mere i radnje, došla do saznanja da je vatreno oružje na štetu K.B. upotrebio S.K. (23) iz Nikšića sa privremenim boravkom u Budvi. Pronađeno je i oduzeto sredstvo izvršenja – pištolj, a K.S. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju u vezi sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija - navodi se u saopštenju Uprave policije.

Podsetimo, Kristijan Bulatović prošle godine je uhapšen zbog sumnje da je oteo A.G, vršeći tako pritisak na njegovog brata da isplati 35.000 evra.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

SMEHOTRESNA AKCIJA: Na Cetinju skupili 245 evra pomoći Ukrajini – Ako ovo ne slomi Putina, ništa neće

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U SKLOPU protestne šetnje za Ukrajinu na Cetinju održana je akcija u kojoj su se prodavale knjige za Ukrajinu.

Foto: EPA

Advertisement

Kasnije je objavljeno da su "Cetinjani skupili 245 evra pomoći Ukrajini".

Ova vest odmah je izazvala i podsmeh na društvenim mrežama. 

- Oni ne znaju da Zelenski ne računa ništa ispod milijarde dolara - jedan je od komentara.

Advertisement

Neki su ironično poručili da je "konačno svanulo u Ukrajini".

- Ako ovo ne slomi Putina, ništa neće. Kad se ja sit isplakah, mogu misliti kako je njemu - nizali su se komentari.

Knjige za akciju donirane su od strane "Fakulteta za crnogorski jezik i književnost".

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: NATO više ne izaziva strah

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


EU je postala suvišni teret za države članice, tvrdi lider PzP Nebojša Medojević.

Nebojša Medojević, Foto DF

Advertisement

- NATO je od vojnog postao politički, ekonomski, ideološki savez koga se nove velike globalne sile više ne plaše - poručio je Medojević na Tviteru.

On je kritikovao i nespremnost Crne Gore da se prilagodi geopolitičkim promenama.

Globalni poredak je u tranziciji. Ništa više neće biti isto. Samo Vlada Crne Gore i Đukanovic i dalje veruju u propale projekte - poručio je Nebojša Medojević.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije