Povežite se s nama

Politika

МАНС: На Кримовици никли нови нелегални објекти, Царевић има подршку Владе

Objavljeno

dana

МАНС: На Кримовици никли нови нелегални објекти, Царевић има подршку Владе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


МАНС jе jош у фебруару прошле године надлежном тужилаштву приjавио узурпациjу и нелегалну градњу на Кримовици, након чега jе пред которским тужилаштвом формиран предмет

Наjновиjи снимци Истраживачког центра МАНС-а показуjу да jе предсjедник Општине Будва, Марко Царевић наставио са узурпациjом државног земљишта на Кримовици, али и да су посљедних неколико мjесеци изграђени и нови обjекти без грађевинске дозволе, навео jе Деjан Миловац из ове НВО.

Advertisement

На преко пола милиона квадрата узурпираног државног земљишта у которском селу Кримовице, налази се пољопривредна фарма компаниjе „Царинвест”. Ова компаниjа jе у власништву предсjедника будванске општине, Марка Царевића.

Фарму Царевића чине засади маслина, али и више од 10 нелегално подигнутих обjеката за одгоj различите стоке.

МАНС jе jош у фебруару прошле године надлежном тужилаштву приjавио узурпациjу и нелегалну градњу на Кримовици, након чега jе пред которским тужилаштвом формиран предмет.

Advertisement

image

Спорне парцеле


– МАНС

Ипак, судећи по новим снимцима коjе jе направои истраживачки центар МАНС направио краjем прошлог мjесеца, то ниjе сприjечило Царевића да на Кримовици настави нелегалну градњу и узурпациjу државних парцела.

Advertisement

– Наиме, снимци показуjу да jе Царевић, након што jе истрага против њега почела, подигао jош jедан пословни обjекат од више стотина квадрата, као и да jе на државноj земљи саградио паркинг простор од близу 10.000 квадратних метара. Снимци показуjу и да jе предсjедник Општине Будва, наставио да узурпира државне парцеле ради проширења маслињака, као и да на падинама изнад мора гради нове путеве – истакао је Миловац.

Из МАНС-а наводе да су узурпациjа државне имовине и нелегална градња одавно кривична дjела прописана Кривичном закоником Црне Горе. МАНС-у су у  которском државном тужилаштву саопштили да ће веома брзо дониjети одлуку у односу на приjаву Царевића од прошле године.

– У међувремену, држава, фарму Марка Царевића третира као легалан посао. Подаци о исплатама из државног буџета коjе jе обjавило Министарство финансиjа показуjу да jе Министарство пољопривреде у влади Здравка Кривокапића, наставило да Царевићу уплаћуjе мjесечне субвенциjе како би подржало производњу на узурпираним државним парцелама – казао је Миловац.

Advertisement

image

Уплате субвенција од стране Владе и министарстава


– МАНС

Да подршка нове Владе  фарми Царевића ниjе само финансиjска показуjу и раниjе афирмативне посjете министра пољопривреде, Александра Стиjовића и министра екологиjе ,урбанизма и просторног планирања, Ратка Митровића.

Advertisement

Истраживачки центар МАНСа- jе од министра урбанизма Ратка Митровића покушао да добиjе коментар на нову нелегалну градњу Царевића, али су остали без одговора. Исту судбину за сада има и инициjатива за покретање инспекциjског надзора на Кримовици ,коjу су приjе десетак дана упутили Митровићу.

– Чињеница да Царевић jош увиjек ниjе кривично процесуиран због огромне штете по државни буджет довољно говори о владавини права, док однос нове власти према овом питању показуjе да на дjелу имамо креирање нове генерациjе привилегованих таjкуна блиских властима, по узору на праксу претходне власти. Забрињава чињеница да, након децениjа пустошења државних ресурса, нарочито оних на приморjу, у новоj власти jош увиjек не постоjи довољно политичке воље да се прекине селективном примjеном закона. На питања у вези са новом нелегалном градњом упућена кабинету Царевића, ниjе стигао одговор – наводи Миловац.ДАН
Advertisement

Politika

Ломпар: На Цетињу ће се за пар година тражити стан више

Objavljeno

dana

Ломпар: На Цетињу ће се за пар година тражити стан више

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Ломпар истиче да Цетиње своjу развоjну шансу мора тражити кроз развиjање породичних, малих и средњих предузећа, кроз стварање услова за уплив страних и домаћих инвестициjа

Цетињу jе неопходан живот. Наш императив jе отварање нових радних мjеста, навела jе Владана Ломпар, кандидаткиња за одборницу и потпредсjедница цетињске УРА.

Advertisement

Ломпар истиче да Цетиње своjу развоjну шансу мора тражити кроз развиjање породичних, малих и средњих предузећа, кроз стварање услова за уплив страних и домаћих инвестициjа, а све то рjешавањем постоjећих проблема у бизнис зонама и jачањем Бизнис центра коjи би био истинска подршка предузетницима.

„Jедини начин да младе људе задржимо у Приjестоници jесте да им понудимо могућност да овђе раде и ствараjу“, наглашава Ломпар.

Потпредсjедница цетињске УРА наводи да осим извjесног пресељења државних институциjа коjе ће генерисати отварање нових радних мjеста, УРА ће омогућити низ стимулативних мjера за све оне грађане коjи планираjу започети сопствени бизнис.

Advertisement

„Повратне информациjа коjе добиjамо од инвеститора говоре о томе да ће Цетиње за свега пар година бити град у ком ће се тражити стан више“, закључуjе Ломпар.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

ДФ: Ђукановић открио да разговара са УРА, јасно је зашто није било реконструкције

Objavljeno

dana

ДФ: Ђукановић открио да разговара са УРА, јасно је зашто није било реконструкције

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Они су истакли да такве чињенице не треба да буду сакривене од јавности, а посебно то морају да знају припадници и гласачи парламентарне већине

Мило Ђукановић је објелоданио оно што су многи сумњали у Црној Гори – да одређени кругови блиски УРА или функционери те партије преговарају са њим о конкретној сарадњи. А о тим условима за сарадњу, према његовим ријечима, треба да знају они који треба да знају, поручили су из Демократског фронта.

Advertisement

Они су истакли да такве чињенице не треба да буду сакривене од јавности, а посебно то морају да знају припадници и гласачи парламентарне већине.

– Можда им ова сазнања помогну да схвате зашто није било договора везано за реконструкцију неспособне владе Здравка Кривокапића, коју је подржало 38 посланика, али три посланика УРА су то блокирали. Постаје очигледно зашто се лошим радом Владе компромитује велика народна побједа од 30. августа и зашто се безбједносни сектор не користи за борбу против криминала и корупције који су повезани са бившим режимом Мила Ђукановића – наводе из ДФ-а.

Заправо, како додају, сва снага параполитичких структура које подржавају дјелове извршне власти користила се за наношење штете коалицији “За будућност Црне Горе”, а највећи напори су уложени да се разбије ДФ и умањи снага странака које чине овај монолитни политички савез.

Advertisement

 – У том циљу је просуто много лажи, злоупотребљен је однос међудржавних односа Црне Горе са великим државама западне цивилизације тако што су измишљане и подметане политичке поруке о њиховом директном мијешању у унутрашње ствари Црне Горе. Сада у времену поравнавања међусобних рачуна све испливава на површину – додају.

Како истичу из Фронта, по повратку Дритана Абазовића и Милојка Спајића из САД њима блиски кругови су најављивали долазак високих функционера САД и ЕУ који ће припријетити некима из парламентарне већине, а првенствено нама из ДФ, санкцијама.

 – Такође, ти функционери ће наредити Милу Ђукановићу да се повуче са партијске и политичке сцене. Убрзо се показало да су то биле најобичније измишљотине уз помоћ којих је неко желио да извуче политичку и материјалну корист. Премало је времена у политици провео Дритан Абазовић да би могао да се одупре параполитичким и медијским структурама које желе да управљају Уром. Амбиције су несумњиво велике, а снага је мала да се све отме и приграби за тај мали халапљиви круг – тврде у ДФ-у.

Advertisement

Послије тврдоглавог и уцјењивачког односа коалиције ,,Црно на бијело“ према преосталим двијема побједничким коалицијама, данас су, истичу они,  присуствовали демонстрацији силе Мила Ђукановића, који се славодобитно хвали да је он, захваљујући Здравку и Дритану, опет важан фактор на политичкој сцени Црне Горе.

 – Посебно наглашава да му та неспособна власт није нашла ни доказала ни једну коруптивну и криминалну радњу и да, сада када их је на тај начин власт законски провјерила и легализовала, он и његови најближи сарадници траже да се њихова снага преточи у конкретно учешће у Влади – додају.

Из овог политичког савеза су додали да избјегавање сценарија повратка у мрачну прошлост и поновну владавину Мила Ђукановића не зависи само од 38 посланика.

Advertisement

 – Наш предлог о формирању нове политчке владе састављене од постојеће парламентарне већине и ојачане учешћем аутентичних представника мањинских народа је тема о којој ће се сви изјаснити до 10. децембра. Последња је шанса да три побједничке коалиције, без међусобних уцјењивања,  формирају нову јаку проевропску Владу. То можемо урадити ако се сви ослододе штетних утицаја параполитичких структура и узмемо у обзир интересе грађана Црне Горе, а на прво мјесто ставимо захтјеве свих оних људи који су нас гласали на прошлим изборима – наводе у ДФ-у.

Упозоравају да све остало води Црну Гору у потпуну политичку и институционалну кризу, а у таквом амбијенту се најбоље сналазе они који су опустошлили и опљачкали Црну Гору у протеклих 30 година.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Струјић Харбић о неизбору предсједника ДИК-а: Власт није способна да обезбиједи демократски амбијент за изборе

Objavljeno

dana

Струјић Харбић о неизбору предсједника ДИК-а: Власт није способна да обезбиједи демократски амбијент за изборе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Црноj Гори је потребна нова власт коjа ће откочити многе процесе коjи нас или враћаjу годинама уназад или нас држе заковане у мjесту, у сваком случаjу без напретка, навела је Струјић Харбић за „Дан“

На свега седам дана од локалних изборе у три црногорске општине, позиција предсједника Државне изборне комисије (ДИК) и даље је упражњена. Иако су стизали апели како са домаћих тако и са међународних адреса, посебно од ОЕБС-а, да се чим прије предложи кандидат за ту позицију и изгласа на сједници Скупштине, то се још увијек није десило. Нова сједница Административног одбора заказана је за сјутра, али се наставак поступка за избор предсједника кључне изборне институције није нашао на дневном реду, па је сада и више него очигледно да ће се избори 5. децембра спровести, а да ће Државна изборна комисија, која је другостепени орган у одлучивању, бити у блокади.

Advertisement

Члан Административног одбора и посланик Бошњачке странке Кенана Струјић Харбић казала је за „Дан“ да је заиста неjасно зашто актуелна већина не рjешава таj проблем и зашто jе приступ том веома важном питању тако неозбиљан и неодговоран.

– То jе jош jедан од показатеља да Влада и актуелна власт нису способни да обезбиjеде правно стабилан и поуздан амбиjент и да грађанима Црне Горе омогуће потпуно уживање основних права и слобода попут права гласа, те да jе Црноj Гори потребна нова власт коjа ће откочити многе процесе коjи нас или враћаjу годинама уназад или нас држе заковане у мjесту, у сваком случаjу без напретка – рекла је Струјић Харбић.

Она је додала да вjеруjе да jе посао и обавеза Владе и власти да креираjу сигуран правни амбиjент у држави у коjем ће грађани осjетити потпуну правну сигурност.

Advertisement

– Свjедоци смо, међутим, од самог конституисања ове скупштинске већине да jе она радила управо супротно, од доношења ад хок закона за смjену понекад и само jедног човjека, до немогућности да риjеши нека горућа и важна питања – навела је Струјић Харбић.

Под хитно отворити питање избора предсједника ДИК-а

Из Центра за грађанско образовање (ЦГО) недавно су позвали чланове Административног одбора Милуна Зоговића, Луиђа Шкрељу, Радоша Зечевића, Владана Раичевића, Драгана Вукића, Мома Копривицу, Владимира Мартиновића, Милоша Конатара, Далиборку Пеjовић, Сузану Прибиловић, Дамира Шеховића, Кенану Харбић Струjић и Рашка Коњевића да под хитно отворе питање избора предсједника ДИК-а.

Они су навели да jе поступак избора новог предсjедника ДИК-а одавно започет, али да из непознатих разлога jош ниjе окончан.

Advertisement

– Очекујемо да ће Административни одбор хитно предложити, а Скупштина Црне Горе изгласати стручног кандидата и да оваj избор неће бити предмет партиjских трговина. Предсjедник ДИК-а мора уживати широку подршку, а то захтиjева стављање jавног, а не партиjског интереса у фокус, па ће се и одговорност посланика према демократизациjи и европеизациjи мjерити и према овом избору– саопштили су тада из ЦГО.

Административни одбор је раније завршио саслушање кандидата за предсjедника ДИК-а. Саслушана су три од четири кандидата, и то Никола Мугоша, савјетник у ДИК-у, Амер Шукурица из Подгорице и Јован Војиновић из Бара, док се Никола Медојевић није одазвао позиву на саслушање. То није ни била обавеза кандидата, већ само израз добре воље. Одбор је требало да предложи једног кандидата и такав предлог упути Скупштини на гласање, али се то још увијек није догодило.

Из ОЕБС-а су више пута саопштили да jе избор предсjедника ДИК-а нужност, те да челник те институције треба да има богато искуство у области избора и изборне администрациjе.

Advertisement

Позиција предсједника ДИК-а је упражњена од кад је Скупштина разријешила Алексу Ивановић jер је ДИК 28. децембра прошле године одбила да верификује посланички мандат посланици коалиције „Црно на бијело“ Суади Зороњић, која jе на том мjесту требало да замиjени колегу Филипа Аџића.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije