Povežite se s nama

Društvo

Ревакцину примило 159.313 грађана

Objavljeno

dana

Ревакцину примило 159.313 грађана

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Тренутно је активно 2.740 случајева коронавируса

У Црној Гори ревакцинисано је 159.313 грађана, док је прву дозу вакцине против коронавируса примило jе 190.090 црногорских грађана, показуjу подаци на саjту covidodgovor.me.

Advertisement

Од коронавируса до сада се опоравило 99.556 грађана, док је преминуло 1.636 грађана. Тренутно је активно 2.740 случајева коронавируса.ДАН
Advertisement

Društvo

Ковид успорио рад у КЦЦГ: На магнетну резонанцу срца пацијенти чекају до годину

Objavljeno

dana

Ковид успорио рад у КЦЦГ: На магнетну резонанцу срца пацијенти чекају до годину

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


МР срца ради консултант из Београда, коjи од септембра поново долази и одрађуjе све пациjенте са листе. Могуће jе одрадити наjвише до седам прегледа по jедном доласку, казали су „Дану” из Клиничког центра Црне Горе

На листи чекања за магнетну резонанцу срца (МР срца) у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) налазе се 54 пацијента. Према наводима појединих пацијената, којима је препоручена ова медицинска услуга у Клиничком центру Црне Горе због срчаних тегоба након преболоване короне, на магнетну резонанцу срца се чека до годину дана. Ова медицинска услуга у приватним здравственим установама кошта око 350 еура.

Advertisement

– Прије три мјесеца био сам у Клиничком центру Црне Горе јер ми је конзилијум одобрио да након преболоване короне одрадим магнетну резонанцу срца. Медицинска сестра у КЦЦГ која води евиденцију рекла ми је да ћу на ред доћи за годину јер, наводно, професор из Београда долази једном мјесечно и уради два магнета. Упућен сам да радим МР срца због последица короне. Тада сам био 60. на списку. Наводно, МР срца није рађен годинама, а приватно кошта 350 еура. Такође, у КЦЦГ је и проблем одрадити ЦТ скенер срца, крвних судова јер изостаје сихронизација између изабрних доктора и љекара у Клиничком па се поједни пацијенти враћају без обављеног прегледа – казао је „Дану“ саговорник који на магнетну резонанцу срца чека већ мјесецима.

Одговарајући на питања на ову тему, из Клиничког центра Црне Горе „Дану“ су саопштили да је као и броjне процедуре током прошле године била прекинута и Магнетна резонанца (МР) срца.

– Због овога jе била листа од 54 пациjента. МР срца ради консултант из Београда коjи од септембра поново долази и одрађуjе све пациjенте са листе. Због специфичности и дужине прегледа могуће jе одрадити наjвише до седам прегледа по jедном доласку – казали су нам из Клиничког центра Црне Горе.

Advertisement

Они тврде да преглед МР срца не спада у витално индиковане прегледе jер постоjе примарни прегледи коjи обезбjеђуjу квалитетну диjагностику болесника са срчаним обољењима, као што су ЕХО срца, трансезофагеални ЕХО срца, ЦТ и класична коронарографиjа (снимање крвних судова срца), ергометриjа, стрес ЕХО…

– Све наведене процедуре се рутински раде у Клиничком центру Црне Горе – тврде у овој здравственој установи.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

У Бару откривена Титова спомен плоча

Objavljeno

dana

У Бару откривена Титова спомен плоча

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У урбаном дијелу Бара, најлепша и прва улица у граду носи назив по Јосипу Брозу Титу- Улица Маршала Тита

На Дан општине Бар, 24. новембра, на самом почетку улице Маршала Тита, свечано је откривена спомен плоча која подсјећа да је ова улица отворена на дан 24. новембра 1969.године.

Advertisement

– Овим чином смо  евоцирали успомене многих генерација наших суграђана и обележили почетак улице Маршала Тита, најстарије улице на Тополици, казао је предсједник Општине Бар Душан Раичевић.

Плочу су са предсједником општине открили некадашњи предсједници Општине Бар: Чедо Ратковић, Зарија Лекић, Јусуф Каламперовић и Жарко Павићевић.

У некадашњој Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији осам градова именовано је по Јосипу Брозу Титу. Скоро сви  градови у свих шест република имали су улицу, или трг назавну по славном Титу.

Advertisement

Након распад Југославије сваком граду враћено је првобитно име, а у неким градовима преименовани су и називи улица.

Многе улице и тргови именовани су по Титу не само на југославенском простору него и широм свијета, као почаст великом државнику.

(Новости)

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Društvo

Божовић: Не можемо рећи да смо задовољни повећањем

Objavljeno

dana

Божовић: Не можемо рећи да смо задовољни повећањем

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Никад ниjесмо имали повећање одjедном од 17 одсто, стално су нам повећања била око десет одсто. Не можемо рећи да jе то мало, али да ћемо бити задовољни – нећемо, казао jе предсjедник Синдиката просвjете

Наjављено повећање зарада просвjетним радницима од 17 одсто ниjе мало, али jе недовољно да запослени буду задовољни, казао jе предсjедник Синдиката просвjете Радомир Божовић.

Advertisement

Он jе рекао да повећање од 17 одсто одjедном у просвjети никад ниjесу имали.

„Никад ниjесмо имали повећање одjедном од 17 одсто, стално су нам повећања била око десет одсто. Не можемо рећи да jе то мало, али да ћемо бити задовољни – нећемо“, казао jе Божовић агенциjи МИНА.

Он jе навео да jе одмах након што jе изабран за предсjедника Синдиката 6. септембра, иницирао састанак са министарком просвjете, науке, културе и спорта Весном Братић.

Advertisement

Божовић jе истакао да у Синдикату очекуjу да ће ових дана добити термин за састанак и да ће jедна од тема бити повећање плата.

„Министар финансиjа Милоjко Спаjић jе наjавио да jе то повећање плата у виду укидања диjела за здравственог осигурање, па се мора видjети какав jе то модел“, рекао jе Божовић.

Божовић jе казао да би се, уколико би био усвоjен предлог посланице Бранке Бошњак за измjене Закона о зарадама и другим примањима државних и jавних функционера, према коjима би се зараде љекарима специjалистима и универзитетским професорима знатно увећале, био створен велики jаз.

Advertisement

Према риjечима Божовића, измjене би значиле да би љекар имао плату двиjе-три хиљаде еура, док са друге стране зараде у просвjети, према наjављеном, биле увећане око 100 еура.

Божовић jе наjавио да ће иницирати и рjешавање питања уговора на одређено за просвjетне раднике, наводећи да jе досад била пракса да jе уговор био до 30. jула, а да ће тражити да буде до 31. августа.

Говорећи о неисплаћеним хонорарима професорима коjи су имали часове преко норме у претходноj години, Божовић jе рекао да досадашњи разговори по том питању ниjесу уродили плодом, и да су подниjели тужбу Управном суду.

Advertisement

„Ми смо предлагали Министарству да попишемо људе, да се направи списак оних коjи су имали часове преко норме у претходноj години. Ми не тражимо за све, само за оне коjи су имали часове преко норме. Ниjесу нам разговори уродили плодом. Имамо тужбу пред Управним судом“, додао jе он.

Према риjечима Божовића, просвjетари сматраjу да су у праву и да су закинути.

„Ниjесмо лешинари коjи су уочили слабост друге стране, па да узмемо сваки цент са затезном каматом. Да се плати просвjетном раднику коjи jе поднио одређени дио терета“, казао jе Божовић.

Advertisement

Он jе подсjетио да су љекари награђивани више пута током прошле године, и додао да то ниjе спорно.

„Ми знамо да Клинички центар ниjе радио мjесецима, поjедини љекари ниjесу имали прегледе нити ништа,ковид зона jе нешто друго“, навео jе он.

Божовић jе казао да просвjетари ниjесу хтjели да иду са „,масовним тужбама“, већ да се надаjу да ће моћи да прођу са jедном-двиjе, и да ће то бити знак Министарству да су у праву.

Advertisement

Он jе рекао да Синдикат планира да покрене и питање стамбене политике, да би се видjело на коjи начин Министарство може да помогне да се побољша стамбена ситуациjа просвjетних радника.

Божовић jе навео и да ће се залагати и за повећање плата хигиjеничарима, коjима се тренутни не обрачунава минули стаж.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije