Povežite se s nama

Avaz.ba

Dobrosusjedski odnosi ključni za stabilnost Zapadnog Balkana

Objavljeno

dana

Podžić u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa je od ključnog značaja, kako za unapređenje međusobnog povjerenja, tako i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, saglasili su se ministri odbrane Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) Olivera Injac i Sifet Podžić.

Podžić kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Injac.

– Injac je izrazila zadovoljstvo prilikom da ugosti ministra Podžića, te naglasila da će Crna Gora, kao NATO članica, nastaviti da promoviše vrijednosti transatlantske porodice – kaže se u saopćenju.

Advertisement
 • Injac je izrazila punu podršku evroatlantskim integracijama BiH


  Injac je izrazila punu podršku evroatlantskim integracijama BiH


  Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore


Injac je istakla da Crna Gora, kao država koja je svoj put ka ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja trasirala kroz sveobuhvatne reforme sistema, ima poseban senzibilitet za napore i posvećenost koje BiH ulažu na tom istom putu.

– Injac je izrazila punu podršku evroatlantskim integracijama BiH, dodatno imajući u vidu da bi ostvarenje tog cilja bilo podsticaj za realizaciju drugog spoljnopolitičkog prioriteta BiH – članstva u Evropsku uniju – kaže se u saopćenju.

Ona je, kako su kazali iz Ministarstva odbrane, naglasila potrebu daljeg unapređenja postojećih dobrosusjedskih odnosa i kontinuiteta saradnje između dvije države.

Advertisement

Injac je rekla da Crna Gora i BiH imaju novi nivo odnosa kada je saradnja između dva resorna ministarstva u pitanju.

– Posebno mislim na činjenicu da je tokom procesa reforme vojno – diplomatske mreže donijeta odluka da uspostavimo poziciju izaslanika odbrane Crne Gore u BiH koji će svoju dužnost obavljati na nerezidentnoj osnovi – kazala je Injac.

 • Sa sastanka u Crnoj Gori


  Sa sastanka u Crnoj Gori


  Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

  Advertisement

Ona je poručila da Crna Gora tu odluku smatra jednim velikim iskorakom ka unapređivanju bilateralnih odbrambenih odnosa između dvije države.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Injac uvjerena da će bilateralna saradnja u domenu odbrane u narednom periodu, uprkos globalnoj pandemiji COVID-19, ostati intenzivna i sadržajna.

– Injac je iskazala zadovoljstvo saradnjom koja se odvija u okviru Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) kao NATO akreditovanog Centra – navodi se u saopćenju.

Podžić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, akcentovao značaj evroatlantskih integracija kao važnog spoljnopolitičkog prioriteta BiH.

Advertisement

– S tim u vezi, istakao je visok stepen implemetacije obaveza koje su proizilazile iz Programa reformi odbrane 2019/2020, uprkos implikacijama koje je, posebno u finansijskom aspektu, imala pandemija COVID-19 – navedeno je nako nsastanka.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Podžić kazao da je zadovoljan dosadašnjom bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije države i da je zahvalio na podršci Crne Gore u okviru reformskih procesa BIH.

– Podžić se saglasio sa Injac da je jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa od ključnog značaja, kako za unapređenje međusobnog povjerenja, tako i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana – rečeno je nakon sastanka dvoje ministara.

Kao jedan od primjera da su mehanizmi regionalne saradnje dragocjen instrument u procesu unapređenja dobrosusjedskih odnose, Podžić je, kako su navodi u saopštenju, naveo saradnju BiH i CG u okviru Američko jadranske povelje, BMTF, BCHOD, SEDM i RACVIAC.Avaz
Advertisement

Avaz.ba

Popa: Svi akteri da rade zajedno na ključnim reformama

Objavljeno

dana

Autor

Kristina Oana Popa

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Šef Delegacije EU u Podgorici Kristina Oana Popa poručila je da svi akteri u Crnoj Gori treba da postignu konsenzus i da zajedno rade na ključnim evropskim reformama, kako bi obezbijedili dalji napredak države ka EU.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović danas se u prostorijama Delegacije EU sastao sa ambasadorima zemalja članica Unije, sa kojima je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji, saopšteno je iz Vlade.

Abazović je na sastanku sa ambasadorima zemalja EU rekao da Vlada stoji čvrsto na putu evropskih integracija.

Vlada je, kako je poručio, maksimalno posvećena bržem i efikasnijem zatvaranju najvažnijih poglavlja pregovaračkog procesa, kako bi Crna Gora u što kraćem roku postala prva naredna punopravna članica EU.

Advertisement

„Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, izvještaju o napretku, ali i o brojnim konkretnim aktivnostima koje se očekuju u narednom periodu“, navodi se u saopštenju Vlade u Podgorici.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Predsjednik Odbora za sigurnost Skupštine Crne Gore traži dozvolu za nošenje oružja

Objavljeno

dana

Autor

Milan Knežević

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i jedan od čelnika vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević izjavio je da mu je sigurnost ugrožena, ali da su procjene nadležnih da mu ne treba obezbjeđenje.

– Ja ga i ne tražim, ali tražim da mi Uprava policije izda dozvolu da nosim oružje – rekao je Knežević na konferenciji za medije koju je sazvao povodom aktuelne sigurnosne situacije u Crnoj Gori, prenosi RSE. 

Knežević je kazao i da je u maju 2020 upućena službena zabilješka iz Konzulata u Cirihu Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije “o tome da određena lica u dogovoru sa licima iz bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori planiraju njegov atentat”, te da je za to imenovano određeno lice koje je, prema njegovim riječima, trebalo da za to uzme 600.000 eura.

– Dao sam izjavu policiji, ali niko te ljude nije saslušao i do danas ne znam što se uradilo po tom pitanju – rekao je Knežević.

Advertisement

Uz ocjenu da je sigurnosna situacija u Crnoj Gori alarmanta, Knežević je komentarisao sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu održanu 25.oktobra i kazao da slučaj privođenja bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića “ima sve elemente špijunaže”.

U istrazi o prisluškivanju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića je priveden bivši šef ANB-a Dejan Peruničić, koji je nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu 22.oktobra pušten da se brani sa slobode.

Peruničića zbog zloupotrebe službenog položaja, umjesto, kako je naveo, da ispita da li je riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi.

Smatra da zbog toga Katnić treba da bude suspendovan i procesuiran.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)

AdvertisementAvaz
Nastavite čitati

Avaz.ba

Iz računara mrtvog Bulatovića: Agent govori o nalogodavcu prisluškivanja državnog tužilaštva

Objavljeno

dana

Autor

Luka Bulatović je pronađen mrtav 15. oktobra u jednom stanu u Podgorici

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu pogledali su juče nekoliko video-snimaka pronađenih u prenosnom računaru koji je ostavio stradali agent tajne službe Luka Bulatović, ali i čuli izjavu njegovog kolege koji je postavio prislušni uređaj u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), crnogorske “Vijesti” se pozivaju na više izvora.

Osim snimka kojim se Bulatović posthumno obraća glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, navodno odgledan je i onaj na kom je snimljena poruka za doskorašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Sagovornici lista sa sastanka u takozvanoj “gluvoj sobi” u državnom parlamentu, tvrde da Bulatović na jednom od video-zapisa govori da nije znao za prisluškivanje kabineta GST Katnića.

Navodno, sa drugog snimka Lazoviću poručuje da se “ne sveti zbog izdaje”.

Advertisement

Prema istim informacijama, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji je postavio “bubicu”, na saslušanju u tužilaštvu rekao je kada je i po čijem naređenju to učinio.

Sedam i po sati

Prema istim informacijama, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji je postavio “bubicu”, na saslušanju u tužilaštvu rekao je kada je i po čijem naređenju to učinio.

Kazao je, tvrdi sagovornik “Vijesti”, da nije znao da je u pitanju nezakonita aktivnost.

Advertisement

Izvori lista kazali su i da je Katnić odgovarajući članovima Odbora rekao da je Peruničić nalogodavac nezakonitog prisluškivanja, a da su snimci završavali i u Rusiji.

Sjednica tog skupštinskog tijela trajala je gotovo sedam i po sati, a saslušani su koordinator bezbjednosnih službi i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, v. d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor ANB-a Dejan Vukšić i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

 • Abazović je novinarma rekao da su im prezentovani materijali koji imaju oznaku tajnosti.


  Abazović je novinarma rekao da su im prezentovani materijali koji imaju oznaku tajnosti.


  Foto: AGENCIJA

  Advertisement

Članovi Odbora saglasili su se da je bezbjednosna situacija u državi u značajnoj mjeri narušena i da postoji opravdana bojazan od daljeg urušavanja.

To je nakon sjednice rekao predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević, dodajući da se nada da su juče raspravljali o posljednjoj zloupotrebi bezbjednosnog sistema.

Knežević je kazao i da je Odbor posebno istakao da nedavni događaji u bezbjednosnom sektoru značajno stvaraju osjećaj nesigurnosti kod crnogorskih građana.

Komentarišući ocjenu Abazovića da je “situacija u državi bezbjedna i redovna”, Knežević je kazao da će potpredsjednik Vlade, kada se adaptira na vremensku razliku, jer je tek stigao iz posjete SAD, shvatiti da Crna Gora nije bezbjedna.

Ne želeći da iznosi detalje sa sjednice, Abazović je novinarma rekao da su im prezentovani materijali koji imaju oznaku tajnosti.

Advertisement

Ocijenio je da su zloupotrebe bivšeg menadžmenta ANB-a najvjerovatnije uticale na psihičko stanje Bulatovića.

Samoubistvo pod pritiskom

Odgovarajući na pitanje da li su ih snimci uvjerili da je Bulatović izvršio samoubistvo, ili je pak moguće da je na njega vršen pritisak, kazao je da nije medicinski stručnjak da ocjenjuje je li na Bulatovića vršen pritisak da izvrši samoubistvo.

Rekao je i da je Bulatovića “pritiskala atmosfera”, poručivši da treba da se stvara atmosfera koja će biti sigurna za ljude koji žele da otkrivaju nedjela.

– Nisam siguran da je on razotkrio zloupotrebu, rekao je Abazović govoreći o slučaju otkrivanja prisluškivanja Katnićevog kabineta.

Advertisement

Abazović je dodao da sigurno postoji odgovornost bivšeg direktora ANB-a Dejana Peruničića u tom slučaju, ali da ga nisu uvjerili da je on i nalogodavac tog posla.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije