Povežite se s nama

Crna Gora

Kako će Joanikije srušiti mauzolej

Objavljeno

dana

Nikolaidis: Mladić je osuđen, ideja u ime koje je ubijao nije

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Andrej Nikolaidis

Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru saopštio je, biranim riječima, da je NATO odobrio helikopterski desant na Cetinje ne bi li bile izbjegnute teže posljedice po mir i stabilnost Crne Gore.

Advertisement

Gotovo istovremeno, prvi NATO mitropolit u Crnoj Gori, Mićović, ponovio je da će mauzolej biti uklonjen sa vrha Lovćena.

Razumijete kako Mićović to planira učiniti?

NATO helikopteri, isti oni koji su, efikasnošću koja nadzilazi sve ono o čemu Glovo i DHL mogu sanjati, izvršili dostavu Mićovića i Perića u Cetinjski manastir, raketiraće Meštrovićevo remek-djelo. Na taj način NATO će djelovati odlučno i preventivno, te spriječiti sukob crnogorskih ekstremista koji će blokirati prilaze mauzoleju jer će se protiviti rušenju jednog od najvažnijih jugoslovenskih spomenika kulture i vladinih snaga kojima će biti naređeno da izvrše nalog nadležne inspekcije i ministarstva – čitaj: Crkve Srbije; čitaj: Aleksandara Vučića.

Zdravko Krivokapić održaće pres konferenciju i saopštiti da je raketiranje naložio zato što je mauzolej policiju gađao mo…ge…le…fjl, hi-hi-hik, to nije moja branša, koktelom.

Osoba koju će gledaoci opisati kao „križanac Milijane Baletić i Emila Labudovića“ saopštiće da RTCG posjeduje snimak koji dokazuje da je mauzolej pucao na policiju.

Advertisement

Dritan Abazović saopštiće da je lično komandovao akcijom raketiranja i da građani, uključujući tu i istoričare umjetnosti i bageriste, mogu biti relaksirani.

Deset minuta po raketiranju vladi Crne Gore će stići čestitka od talibanske vlade Avganistana (tamo je takođe osvježilo), u kojoj se kaže: „U vašim postupcima prepoznali smo vlastitu odlučnost i posvećenost borbi protiv devijantnih društvenih praksi i simbola bezbožništva“.

Čestitku istovjetne sadržine talibani će poslati i u briselsko sjedište NATO-a.

Odmah po raketiranju, mehanizacija Bata Carevića daće se na uklanjanje barikada i ruševina mauzoleja. Biće to, kao i sve što Carević čini, udžbenički primjer privatno-javnog partnerstva.

Već narednog jutra, Dritan će odletjeti u Beograd. Na surčinskom aerodromu dočekaće ga Matija Bećković. Srpska omladina će Dritana na rukama prenijeti od Surčina do Vučićeve rezidencije. Nekoliko mladića koji će ga tom prilikom prijeteći nedolično dodirivati biće privedeni. U policiji će priznati da su saradnici kriminalnih struktura koje žele restauraciju vlasti Mila Đukanovića.

Advertisement

Cetinjski odbor URA-e će saopštiti da je mauzolej bio kolateralna žrtva sukoba dva nacionalizma u Crnoj Gori. U znak protesta zbog rušenja mauzoleja, taj će odbor napustiti gornja polovina jednog URA-ša: njegov um i duh više neće biti uz partiju, dok će njegova stražnjica ostati u fotelji u koju je smješten partijskim zapošljavanjem.

Tea Gorjanc Prelević će javnosti obratiti pravno utemeljenim a sociopatskim saopštenjem i podsjetiti da je ometanje službenog lica u vršenju dužnosti krivično djelo.

Vanja Ćalović će saopštiti da se ne bavi demonstracijama na Cetinju i mauzolejom, nego litijama i autoputom.

Potom će za himnu Crne Gore biti proglašen fragment iz Wagnerovog „Marša Valkira“ koji je u helikopterskoj sceni „Apokalipse danas“ koristio Coppola.

Crna Gora dobiće i novi grb, koji će izgledati ovako: štit u bojama trobojke, sa centralno postavljenim krstom što okružuju ga 4 NATO helikoptera.

Advertisement

Na taj način, Crna Gora će konačno biti pomirena. Sa sudbinom.

Ako vam se čini kako je ovaj tekst zlonamjeran, pun pretjerivanja, groteska u biti, pitam…

A šta biste rekli da vam je prije dvije godine, nakon mitinga u Podgorici na kojem je Joanikije izjavio kako NATO u Crnu Goru može doći samo kao okupator, neko rekao da će tog čovjeka ustoličiti upravo NATO helikopter, oružje i suzavac (u sadejstvu sa mehanizacijom Bata Carevića)?

Šta da vam je neko rekao da će Mićović i Perić, sve pozivajući se na Isusa koji je pretvorio vodu u vino, tamjan pretvoriti u suzavac (kako je primijetio/la neki/a veoma, veoma duhoviti/a autor/ica sa društvenih mreža)?

Rekli biste, ne biste li, da je zloban, da pretjeruje i ono što je sveto pretvara u grotesku?

Advertisement

A šta da vam je neko prije dvije (ili tri godine) rekao da će država koja je bila na korak da postane „prva sljedeća članica EU“ umjesto toga postati prva teritorija pripojena srpskom svetu?

Pisati grotesku o Crnoj Gori znači stvarnost slikati hiperrealistički.

Ne postoji scenario dovoljno apsurdan, iracionalan i bizaran da ne bi mogao postati naša budućnost.

Postoji i dobra strana toga. Tamo gdje je moguće sve što je apsurdno, moguće je i da se ostvari ideja tako apsurdna kao što je ova: da prevagnemo izdaju, podlost, istinske neprijatelje, lažne prijatelje, svu njihovu snagu i svu našu slabost.

I pobijedimo.

Advertisement

U to vjerujem. Jer je apsurdno.Aktuelno

Crna Gora

U ponedeljak sunčano

Objavljeno

dana

Autor

Sjutra do 39 stepeni

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sjutra pretežno sunčano. Na sjeveru, tokom jutra ili prijepodneva, po kotlinama magla ili povećana niska oblačnost.

Vjetar uglavnom slab do umjeren, promjenljivog smjera, na jugoistoku tokom prijepodneva umjeren i jak, sjeveroistočni.

Advertisement

Jutarnja temperatura vazduha od -5 do 10, dnevna od 12 do 23 stepena.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Zahtjevi za Krivokapića i Abazovića: Uklanjanje vjerskih obilježja sa gradskih površina, smjena direktora Rudnika Uglja

Objavljeno

dana

Autor

DPS: Ko se i zašto kockao životima naših građana?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u Njujorku (IZ & KCPGNY) i Islamski centar Monticello (ICM) uručili su pismene zahtjeve predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću. U pismu ističu da izborom aktuelne vladajuće većine od avgusta 2020., radikalni pojedinci i šovinističke grupe, ulice koriste za radikalizaciju kompletnog društva, i da te grupe, kako kažu, šalju vrlo ružne poruke iz crnogorskih gradova.

Ukazali su da je u posljednje vrijeme, kako tvrde, sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova na javnim površinama, brežuljcima, uzvišenjima, mimo crkvi i crkvenih posjeda. Zbog toga, od Vlade Crne Gore traže da donese odluku na nivou države da “vjerska obilježja isključivo budu postavljena na vjerskim objektima i zemljištu istih, nezavisno o kojoj crkvi / zajednici se radi”.

Advertisement

Podsjećaju da je u petak, 22. oktobra, na poziv Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku održan sastanak potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, kako je najavljeno, sa predstavnicima crnogorske dijaspore.

Poziv je, kako su naveli, takođe upućen i Bošnjacima i Albancima porijeklom iz Crne Gore i južnog Sandžaka koji čine članstvo Islamske zajednice & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku (IZ & KCPGNY) i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), koje su predstavljali predsjednici, portparol i zaduženi članovi odbora.  Predstavnici ove dvije institucije, kao i Islamski centar Monticello (ICM) i biznismeni, uručili su, kažu, pismene zahtjeve Vladi Crne Gore, odnosno predsjedniku Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću.

Prema njihovim riječima, Abazović je istakao da naši građani dostojno predstavljaju Crnu Goru u svijetu, dok je, kako su kazali, ministar Radulović naglasio: “Zajedničkim idejama i radom možemo da unaprijedimo razvojni put zemlje koja nam je svima na srcu, bez obzira gdje bili”.

Pismene zahtjeve prenosimo integralno:

Poštovani predsjedniče i potpredsjedniče Vlade CG,

Advertisement

Crna Gora ustavom nedvosmisleno ističe da je nezavisna i suverena država, građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava. Takođe Ustavom Crne Gore je istaknuto da “nosilac suverenosti je građanin koji ima državljanstvo” ove zemlje.

Tako jasno piše u Ustavu Crne Gore (član 1, član 2), time svi građani, odnosno državljani Crne Gore u državi, te emigraciji, iseljeništvu iliti dijaspori, očekuju da se Ustav i zakoni u državi poštuju i primjenjuju od strane vlade i uopšte vlasti na državnom i lokalnom nivou prema građanima na potpuno isti način nezavisno kojem nacionalnom, etničkom ili vjerskom identitetu pripadali, ili u kojem dijelu države živjeli.

Kada je riječ o vladama Crne Gore više od tri decenije, odnosno vlastima jedne stranke, kasnije sa partnerima, otvoreno ukazujemo da su imali maćehinski odnos prema manjinskim narodima, prvenstveno mislimo na Bošnjake i Albance, kako u gradovima u kojima čine većinu ali i drugim mjestima. U vaktu njihove vladavine, uključujući i ratna učešća ’90-tih, ratnom politikom masovno su prognani i iseljeni iz svojih kuća, svoje imovine, posebno mjesta Gusinja, Plava, Rožaja, Petnjice, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja… Nad Bošnjacima i Albancima su činjeni ratni zločini, policijske represalije, hapšenja, deportacije, namješteni politički procesi. Nažalost, krivci nisu kažnjeni, dok su posmrtni ostaci tek nekoliko žrtava otkriveni, dok za više desetina žrtava još nema nikakvog traga. Vlastodršci iz devedesetih sve su učinili da se zločini zamaskiraju.

Mi, sunarodnici nevinih žrtava, nećemo se umoriti u traženju istine i pravde, na tome insistiramo i sada od institcije na čijem ste čelu da se konačno otkriju krivici za zločine nad Bošnjacima – izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni na crnogorskom primorju i deportovani osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Takođe da se otkriju odgovorni za ratne zločine nad Bošnjacima u pljevaljskoj Bukovici, nad albanskim izbjeglicama u Kaluđerskom lazu, ali isto tako i za hapšenje i zlostavljanje sandžačkih prvaka u CG i namještene političke procese protiv njih pod kodom „Lim“.

Poštovana gospodo,

Advertisement

pored navedenog, kao državljanima Crne Gore, koji izuzetno vole svoje zavičaje, ističemo da nam je dobro poznata struktura stanovništva Crne Gore. Multietnička, multivjerska i multikulturna slika Crne Gore treba i mora biti pozitivan primjer za saradnju među narodima ali i napredak i razvoj države.

Izborom aktuelne vladajuće većine od avgusta 2020., radikalni pojedinci i šovinističke grupe, ulice koriste za radikalizaciju kompletnog društva. Iste te grupe, kako se deklarišu srpsko-pravoslavnog svjetonazora sa svojim istupima, šalju vrlo ružne poruke iz gradova CG, posebno na sjeveru, prijeteći pripadnicima islama, nazivajući ih pogrdnim imenima, vrijeđajući najveće islamske svetinje, kao i ispisivanje raznih grafita, veličanje ratnih zločinaca koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, što jeste nedopustivo i anticivilizacijski.

Pohvaljujemo izglasavnje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore kao i smjenu ministra Leposavića zbog negiranja presuda najvećih internacionalnih sudova koji su presudili da je u Srebrenici počinjen genocid.

Ujedno ukazujemo da je u posljednje vrijeme sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova na javnim površinama, brežuljcima, uzvišenjima, mimo crkvi i crkvenih posjeda. Namjere su da se “nekrstu” pokaže: čije je obilježje, odnosno krst, toga je i zemlja / država.

Od vas tražimo da donesete odluku na nivou države Crne Gore da vjerska obilježja isključivo budu postavljena na vjerskim objektima i zemljištu istih, nezavisno o kojoj crkvi / zajednici se radi. Takođe, da sva vjerska obilježja koja se nalaze na javnim opštinskim i državnim površinama budu uklonjena, odnosno izmještena u okviru crkve / zajednice kome ti simboli pripadaju.

Advertisement

Osim toga, u ime institucija / organizacija i naših članova porijeklom iz Crne Gore i Sandžaka koji žive i rade u Njujorku zahtjevamo od Vlade Crne Gore sljedeće:

1. sanaciju rudnika uglja u Pljevljima;
2. moratorijum na otvaranje novih kopova i na izgradnju novog bloka TE u Pljevljima;
3. hitna smjena direktora Rudnika Uglja u Pljevljima zbog segregaciono-fašističke politike u zapošljavanju;
4. uvrštavanje investicije sanacije Plavskog jezera u kapitalni budžet za 2022. godinu shodno projektu sačinjenom od strane lokalne uprave opštine Plav;
5. uvrštavanje investicije izgradnje puteva Petnjica – Bioča, i Petnjica – Haništa – Tutin u kapitalni budžet za 2022. godinu;
6. uvrštavanje investicije izgradnje regionalnog puta Rožaje – Biševo – Tutin u kapitalni budžet za 2022. godinu.
7. uvrštavanje investicije završetka projekta Ski-centar Štedim u Rožajama, u budžet za 2022. godinu.
8. izgradnja Ski-centra na planinama Plava i Gusinja;
9. uklanjanje svih vjerskih obilježja koja su podignuta na gradskim površinama i mimo vjerskih objekata.
10. Na području opštine Plav da prestane diskirminacija i po pitanju korištenja šuma, što je dodatni uzrok za iseljavanje lokalnog stanovništva. Time da se zakonski izvrši povrat šuma pod Upravu Plava, tako da građani i drvoprerađivači imaju zakonsko pravo korištenja.
11. Izmjeniti Zakon o energetici, time spriječiti izgradnju MhE na rijekama i pritokama, na taj način da se onemogući uništavanje prirodnih i turističkih resursa, kao i iseljavanje stanovništva.

Kako radite za sve narode i državu tako vam Bog pomogao!”, piše u pismenim zahtjevima.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Preko Crne Gore stiže 30 odsto avganistanskog heroina

Objavljeno

dana

Autor

Preko Crne Gore stiže 30 odsto avganistanskog heroina

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Kosovo do juga Italije, objavio je italijanski portal “quotidiano.net”. Kako su kazali u tekstu, svojevrsna kuga opijuma se širi Avganistanom, a u pitanju je zarada od 16,34 milijardi dolara kojom su obogaćeni vladari te zemlje – Talibani.

Prema članku portala “quotidiano.net”, u Avganistanu bi se proizvodnja opijuma mogla nazvati tradicionalnom poljoprivredom, ali treba imati u vidu da heroin postaje jedna od pošasti zapadnog društva.

Advertisement

“Uzgoj maka nije ništa drugo do poljoprivredna praksa, konsolidovana tokom vjekova. I upravo iz tog razloga Avganistancima, pogotovo onima koji žive u selima južnih provincija, nemoguće je objasniti da je to apsolutno zlo”, ukazano je u članku italijanskog portala.

Putevi droge, kako se ističe, od srednje Azije vode do droge do Istanbula, odakle jedan krak ide ka sjeveru, do Ukrajine i Rusije, a drugi ka Balkanu.

“U Evropu, dakle, otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom između Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova do juga Italije”, piše u članku.

 Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije