Povežite se s nama

Politika

Demokrate: Cilj GP URA jeste rušenje Vlade Crne Gore

Objavljeno

dana

Demokrate bojkotuju Skupštinu: Ne želimo davati legitimitet vještačkom dizanju tenzija

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Cilj Građanskog pokreta URA jeste rušenje 42. Vlade Crne Gore, ali tako da za to neko drugi preuzme krivicu, nakon čega bi u novonastaloj situaciji funkcija premijera po njihovim željama bila dostupna i za Dritana Abazovića, navedeno je u reagovanju Demokratske Crne Gore, na izjavu poslanika i potpredsjednika GP URA Miloša Konatara.

Funkcioner GP URA u svom intervjuu za novinsku agenciju MINA, izjavio je da “ukoliko se ne postigne dogovor oko rekonstrukcije i unapređenja rada Vlade, a mi nećemo odustati od naših principa, ova Vlada će nastaviti da funkcioniše”.

“Sredstva kojim se taj cilj ima postići jesu konstantno dizanje tenzija i pravljenje novih sukoba putem zamjena teza i političkog podmetanja koji se javnosti pokušavaju “prodati” za principijelnu politiku. I to građani Crne Gore moraju da znaju. To je ona ista politika u kojoj Abazović tvrdi da je za ustoličenje, a onda traži zabranu ustoličenja”, navedeno je u saopštenju.

Advertisement

Iz Demokratske Cnre Gore poručuju da ta partija “teži stvoriti političko blato iz kojeg bi nastalo lažno opravdanje za GP URA”.

“Putem konstantnih podizanja tenzija i opstruisanja dogovora teži se stvoriti duboko, političko blato iz kojeg bi nastalo lažno opravdanje za GP URA da naprave još jedan potez u maniru Pozitivne i izigraju volju građana koji su razvlastili kriminogeni DPS. Odatle i njihova konstantna vika kako se svi ostali, dakle većina od 38 poslanika, bore za fotelje u samoj Vladi, a samo oni ne bore, jer ih samo oni imaju”, pojašnjava se u saopštenju.

Kako su naveli, primjer za to jeste tvrdnja Miloša Konatara da “ukoliko ne dođe do rekonstrukcije ova Vlada nastavlja da funkcioniše”.

Advertisement

“U toj mega obmani Konatara se upravo i najjasnije vidi cilj GP URA: da ne dođe do rekonstrukcije i da Vlada nastavi da funkcioniše, ali po njihovoj želji do prve krivine. Jer interesi i jasna volja građana Crne Gore ne predstavljaju ništa onima koji se bore isključivo za svoje pozicije”, dodaje se u saopštenju.

Osim toga, poručuju iz Demokrata, Konatar u pokušaju da stvori krivu sliku situacije krajnje “politički licemjerno” ocjenjuje kako sporazum između Demokrata i DF-a znači “objedinjavanje opcije na političkoj decnici”, što bi “liberalne i zelembaće”, kako kažu, “onda trebalo da u očima javnosti učini hiperprogresivcima” iako svi vide da im je ubjedljivo najmilija boja plava i da se samo za nju bore.

“Toliko o liberalnoj, modernoj i zelenoj partiji. Glede toga ko je u stvari desnica najbolje govore činjenice da se na GO GP URA – u istinskom maniru DPS-a – odlučivalo o vjerskom obredu ustoličenja, kao i da su odbornici tog pokreta u SO Cetinje glasali protiv istog, a Abazović tokom napada DPS-a na Cetinju sve radio da policija ne reaguje obezbijedi ustoličenje, miješajući se na taj način u slobodu vjeroispovijesti. Krajnje desničarski”, poručuje se u saopštenju.

Advertisement

Prema njihovim riječima, za pomenuti sporazum je svakom čovjeku jasno da je nastao isključivo kao plod potrebe da se politička situacija u parlamentarnoj većini smiri, te da društvo više ne trpi tenzije, da Vlada dobije podršku da radi svoj posao i da joj se “iznad glave” ukloni prijetnja.

“Drugo zanimljivo podmetanje Konatara jeste da su i Demokrate pri stavu da je ekspertska vlada neuspješna. Kako to može biti istina kad su Demokrate jedini subjekt koji od početka u potpunosti i bezuslovno podržava rad Vlade, ali i premijera Krivokapića, a evo i jedini kojima je i sadašnji predlog premijera u potpunosti prihvatljiv to valjda samo Konatar zna”, ističe se u saopštenju.

Poručuju da je tu “građanima sve jasno”.

Advertisement

“Glede upornog obmanjivanja javnosti da “Demokrate koče i blokiraju proces izbora TS”, još uvijek čekamo da javno dematujete gospodina Milana Kneževica koji je prije neki dan saopstio da je DF zajedno sa Abazovićem dogovarao tužilacke zakone i prateca potanja, protiv kojih je bila EU, ali i da je – iza leđa Demokrata – dogovarani razni odlici trgovine nezavisnim institucijama koje bi morale biti lisene partijskog uticaja. Sad neka nam gospodin Konatar shodno svojoj logici da njih sporazum Demokrata i DF ne obavezuje, objasni na koji način sporazum Abazovića i Mandića obavezuje Demokrate i građane Crne Gore”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, GP URA sad krajnje neumješno pokušava da se pere od činjenice da su “željeli da DF sruši Vladu kako bi u novoj kompoziciji na stolu bila i funkcija premijera”, jer, kako kažu, premijer naravno ne može biti formalno pravno niko drugi u rekonstruisanoj Vladi osim Krivokapića, a to je “kontra njihovog cilja”.

“Jasno je da sve što URA radi jeste opstrukcija. Svaki dan novi uslovi i “principi”. Srećom po Crnu Goru ta vremena su prošla, jer građani svakodnevno sve glasnije svjedoče da ih ovo neodoljivo podsjeća na Pozitivnu u Nikšiću sa čuvenim “Dritanovim uslovima”, “Evorpsko lice” u Podgorici, ali i poslanike Pozitivne 2016. godine u Skupštini Crne Gore kada su takođe “principijelno” spasili Mila Đukanovića. I dalje se nadamo da je svaka sličnost slučajna”, zaključuje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno

Politika

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Objavljeno

dana

Autor

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


SNP nije zadovoljna ovom Vladom i želi izbor nove, ali u okviru postojeće parlamentarne većine, kazao je u izjavi za Antenu M lider SNP-a Vladimir Joković.

Upitan može li se desiti da taj jedan glas koji fali opoziciji za obaranje Vlade, može biti iz SNP-a, Joković kaže:

“To pitanje je pretpostavka. Ne možete tako pitati, ja vam kažem što SNP želi. Može li se to desiti, ja vam kažem da ne može nikako, ali ne možete vi to da me pitate, može li se desiti, šta ja znam šta se može desiti. Ja vam kažem šta je zvanični stav SNP-a, ne želimo ovu Vladu, želimo novu Vladu u okviru postojeće većine uz manjine. Novinari uvijek nešto pitaju šta bi ako bi, ja o tome ne mogu da pričam, ja samo mogu da kažem naš zvanični stav”, kazao nam je Joković.

Advertisement

Podsjetimo iz opozicije je ranije saopšteno da neće podnositi inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi ukoliko ne budu sigurni da će proći u parlamentu. Da bi prošla fali im jedan glas iz opozicije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Marković: Rekonstrukcija Vlade propala, samo političko licemjerje joj može produžiti mandat

Objavljeno

dana

Autor

Marković: Postupak prema Nimanbeguu morao bi da zabrine svakoga u aktuelnoj vlasti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanik Demokratske partije socijalista Duško Marković ističe da su ovih dana učestale prijetnje da se ne smije podržati opravdan i obrazložen prijedlog 40 poslanika za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića.

“One dolaze i od onih koji su Vladu opstruirali od dana kada su je izabrali; i od onih koji su željeli da izaberu novu. Činjenice su neumoljive: aktuelna Vlada mjesecima potvrđuje da je nesposobna i nefunkcionalna, a od prvog dana urušava Crnu Goru i njene vrijednosti. Njena rekonstrukcija je propala, i njen opstanak nije moguć”, istakao je Marković na Tviteru.

A zatim je poručio.

Advertisement

“Svaki dan ove Vlade donosi nesagledivu štetu po našu ekonomiju, zdravlje građana, demokratiju i društvo u cjelini. Samo političko licemjerje i poigravanje sa sudbinom građana i države, i to pred očima domaće i međunarodne javnosti može produžiti mandat Krivokapićevoj Vladi. Podsjećam kolege da Ustav garantuje nezavisnost i samostalnost u opredjeljenju svakog poslanika, pa pozivam da iskoristimo svoj ustavni kapacitet – i da glasamo po sopstvenom uvjerenju”, navodi Marković.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Demokrate: Stvari u Budvi izmiču kontroli, očekujemo reakciju Milatovića, Sekulovića i tužilaštva

Objavljeno

dana

Autor

U turskom vlasništvu 28,8 odsto stranih kompanija u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Već skoro mjesec dana traje neviđena hajka na direktoricu Turističke organizacije Budva, Maju Liješević. Uprkos nizu podnešenih krivičnih prijava, između ostalog, zbog obijanja vrata u poslovnim prostorijama organizacije, neovlašćenog upada u računar preko kojeg se vrše plaćanja i konstantnog zastrašivanja zaposlenih od strane neovlašćenih lica, pripadnika budvanskog Demokratskog fronta, gospođa Liješević, čiji je jedini grijeh što obavlja svoj posao po zakonu države Crne Gore, još uvijek nema zaštitu institucija te iste Crne Gore, navodi se u saopštenju Demokrata Budve.

Iz te političke partije su istakli, kao da sve navedeno nije dovoljno, juče su u prostorijama TOB-a u Budvi neovlašćena lica obila sef u kancelariji direktorice Liješević i otuđila službeni pečat TOB-a i faksimil.

“O ovom krivičnom djelu obaviještena je policija od strane direktorice. U prijavi gospođe Liješević navedeno je da su u obijanju sefa učestvovali Nikola Martinović, Nikola Kralj, Vuko Rucović, Stevan Božović, Nemanja Kuljača i Dragan Božović. Neka od ovih lica, konkretno Dragan Božović i Nikola Martinović, su uz asistenciju najbližeg saradnika predsjednika Opštine Budva – Nikole Jovanovića, prije par nedjelja u gluvo doba noći, sa kapuljačama na glavi, neovlašćeno otimali dokumentaciju iz prostorija TOB-a. O tome koliko je zakonito to što su radili govori dovoljno da navedena lica nisu uključivala rasvjetu, već su u maniru klasičnih kriminalaca koristili svjetlo sa mobilnih telefona, o čemu postoji video snimak sa službenih kamera koji je uz prijavu dostavljen službenicima budvanske policije”, piše u saopštenju.

Advertisement

Da stvar bude još tragičnija, kazali su iz Demokratske Crne Gore, “lica koja su juče obijala sef, imali su policijsku asistenciju službenika Milana Lončara i Dragoslava Popovića”.

“Očigledno da ovoj “kalauz koaliciji” koja protivzakonito želi da preuzme upravljanje Turističkom organizacijom Budve u nečasnim radnjama izdašno pomaže i načelnik Bubanja, inače pašenog Marka Carevića”, kazali su iz Kluba Demokrata Budva.

Iako je, kako su istakli, u više dopisa koji su stigli, kako direktorici Liješević, tako i Careviću, od strane nadležnog Ministarstva ekonomskog razvoja na čijem čelu je ministar Jakov Milatović, ukazano na nezakonitost i nelegitimnost takozvane Skupštine TOB-a kojom se na čelo ove institucije žele postaviti poslušnici, nekada Svetozara Marovića, a danas Marka Carevića, očigledno divljanje navedenih osoba u jednoj zvaničnoj instituciji države Crne Gore, još uvijek je nekažnjeno.

Advertisement

“Da podsjetimo, Nemanja Kuljača, javnosti je poznat iz afere “Copyright” u kojoj je Opština Budva oštećena za višemilionski iznos. U sudskom procesu u kojem je direktor ove firme u vlasništvu Marka Kentere, Aleksandar Armenko osuđen, Nemanja Kuljača je svjedočio protiv Opštine Budva. Ne treba se stoga ni čuditi odakle jutros kalauz u njegovim rukama. Što drugo očekivati od nekoga ko je zdušno podržavao ljude koji su zbog svojih krivičnih djela robijali kao dio organizovane kriminalne grupe budvanskog DPS-a? Očigledno je taj njegov “talenat” prepoznao uzurpator državnog zemljišta Carević, poslovni partner Miloša Marovića Marka Kentere, Milo Božović, kao i budvanski Slavoljub Stijepović, Predrag Drago Ivanović”, naveli su u saopštenju.

Iz Kluba Demokrata su poručili da žele upoznati javnost sa, kako su kazali,  sramnim djelovanjem pojedinih sugrađana koji maltretiraju jednu, od crnogorskih institucija, nezaštićenu žensku osobu, poručujemo svima da će ostati vječna sramota nakon ovakvog primitivnog, gangsterskog ponašanja koje pokazuju zadnjih nekoliko nedjelja.

“Takođe, očekujemo konačno energičnu reakciju ministra Milatovića, ministra Sekulovića i crnogorskog tužilaštva. Ako nisu primijetili, u Budvi stvari izmiču kontroli. Što kasnije budu reagovali, biće veća njihova odgovornost”, zaključuje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije