Povežite se s nama

Novosti.rs

BROJ KORISNIKA NARODNIH KUHINJA SE POVEĆAVA: Crna Gora ne smanjuje bacanje hrane

Objavljeno

dana

BROJ KORISNIKA NARODNIH KUHINJA SE POVEĆAVA: Crna Gora ne smanjuje bacanje hrane

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


CRNA Gora nije učinila ništa po pitanju smanjenja bacanja hrane, upozoravaju iz NVO “Banka hrane Crne Gore” na čemu iz ove organizacije insistiraju čitavu deceniju.

Foto B. Dabić

Advertisement

Dok se povećava broj korisnika u narodnim kuhinjama, trgovcima i proizvođačima je jeftinije da bacaju hranu.

Iz Banke hrane Crne Gore navode da se najviše hrane baci u domaćinstvima, ali nije zanemarljiva količina bačene hrane   i  u trgovinama koji hranu na policama drže do zadnjeg dana isteka roka trajanja. Što se ne proda, završi u kanti za smeće.

- Nije mala količina bačene hrane u restoranima i hotelima koja bi mogla da se donira ugroženima. Kada  bi se hrana bolje rasporedila  odnosno ako  bi građane, trgovačka i hotelska  preduzeća  potstakli na donacije i pomoć siromašnima, za šta mogu poslužiti Socijalne prodavnice za koje se Banka hrane bori skoro deceniju,  siromašni bi imali više pomoći a  svi bi  zajedno bolje štitili živitnu sredinu. No postoji  i dalje prepreka u našem sistemu  a to je PDV na  doniranu  hranu , zbog čega je brojni trgovci i proizvođači odlučiju da   hranu  bace jer je jeftinije, navode iz Banke hrane.

Advertisement

Najviše hrane se baca tokom organizacije raznih velikih događaja, svadbi, krštenja i praznika.

-Velike količine hrane preostane i ona neretko  završi na otpadu.Ta hrana bi lako mogla da ode siromašnima, preko Narodnih kuhinja, socijalnoh prodavnica i organizacija koja brinu o  socijalno ugroženima, kada bi postojao zakon koji to reguliše i firma koja bi se ovim poslom bavila. NJen  zadatak bio bi da proveri  ispravnost viška hrane, da je zapakuje u adekvatne posude i prosledi  ugroženima.Neisplativost, nepostojanje adekvatnog sistema koji bi omogućio ugostiteljima, trgovcima, uvoznicima, kažu u saopštenju iz Banke hrane u kome ističu:

- Mi nemamo  ni neophodnu infrastrukturu, uključujući posebne kante i vozila potrebna za sakupljanje i tretman tog otpada.

Advertisement

 U Crnoj Gori se, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, programa za zaštitu okoline, najviše se  hrane baca u poređenju sa državama bivše Jugoslavije, s obzirom na broj stanovnika.

Sve veći broj država zakonski obavezuje trgovine i ugostiteljske objekte da ne bacaju hranu, već da je doniraju onima kojima je potrebna. U Crnoj Gori ne postoji ovakav zakon.

 U Crnoj Gori se 1% otpada reciklira podaci su Monstata  za 2020. godinu.

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

PUCA MILO IZ PRAZNE PUŠKE Miljanić: „Ako pokleknemo sada, uzalud smo se rađali“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


FUNKCIONER Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Ilija Miljanić najavio je kroz rekonstrukciju aktuelne Vlade ili formiranje nove izvršne vlasti sabiranje pobednika parlamentarnih izbora 30.avgusta 2020. godine kada je posle trodecenijske vladavine srušen režim Mila Đukanovića.

Foto: V. K.

Advertisement

-Ako pokleknemo sada, uzalud smo se rađali, poručuje oštro Miljanić uz podsećanje da je velika šansa da u punom sjaju opet zasvetli narodna sloboda propuštena kod Vlade „nejakog Zdravka Krivokapića“.

-Bivši premijer se istrčao da ga čak ni amanet nebeskog mitropolita Amfilohija nije osnažio već je posrnuo i sklizao niz Kamen Goru, naglašava Miljanić, naglašavajući da je on od narodne pobedničke  velike koalicije dobio sve ali ga je DPS prepoznala i survala uz pomoć takođe istrzane grupacije koja nije ni mogla u takvom sastavu da odgovori vremenu.

- Gospodar Milo ovih dana ne uzmiče, već preti Srbima u Crnoj Gori hrvatskom olujom. Ali puca iz prazne puške, jer se taj krvavi naum neće dogoditi, jer mu to mi nećemo dozvoliti.

Advertisement

Miljanić poziva sve da nakon teških tragedija koje su se desile na Cetinje treba konačno pomoći narodu tog grada da se izbori za egzistenciju u ovim teškim vremenima. On podseća kroz šta su građani sve prolazili minulih trideset godina trajanja režima Đukanovića, koliko je majki u crno zavijeno i koliko je mladih života nestalo sa lica zemlje u raznim oružanim obračunima.Ukazuje da se za to vreme desio i raspad crnogorske privrede, dok je propala tranzicija ostavila katastrofalne posledice po crnogorsku ekonomiju, mnoge privredne grane ugasila, zakatančila fabrike, a narod ostavila na prosjački štap.

- Gospodar Đukanović će zasigurno naprasno zbrisati u pogodnom trenutku. Blago je poodavno odnešeno u tajne odaje i bajune zapadnog poklopca kao nagrda za evroatlanske integracije, multietičnost i multineviđelicu, ocenjuje Ilija Miljanić.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

VOZILA SA 2,38 PROMILA ALKOHOLA: Policija uhapsila Nikšićanku

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U NIKŠIĆU je sinoć uhapšena L.K. (58), koja je upravljala vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,38 g/kg, saopšteno je iz Uprave policije.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Advertisement

- Takođe, sinoć je u Nikšiću uhapšen i vozač D.B. (27), kod kojeg je ustanovljeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,94 g/kg - dodaju iz policije.

 Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

ĐUKANOVIĆ NE BIRA POVOD ZA OBRAČUN: Zahtev da se Vladimiru Božoviću zabrani ulazak u Crnu Goru pokazuje odnos i prema Srbiji

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PROGON srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića i zahtev da mu se zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore, iznova pokazuju odnos tamošnjih vlasti prema srpskom narodu, dok pogibiju kakva se dogodila na Cetinju, crnogorski predsednik Milo Đukanović koristi za politikantstvo i "prepucavanje" sa Srbijom.

Vladimir Božović, Foto N. Fifić

Advertisement

Ovako naši sagovornici komentarišu saopštenje iz kabineta Đukanovića, kojim se osuđuje Božovićev potez u situaciji kada cela Crna Gora žali zbog velike tragedije. Crnogorskom predsedniku je zasmetalo što se Božović, šaljući preko svoje imejl adrese Vučićevo pismo saučešća, predstavio kao ambasador, iako je proglašen personom non grata.

Poslanik Demokratkog fronta dr Budimir Aleksić, navodi da je ovo kontinuitet politike ekstremnih srbofobnih elemenata koje predvode Đukanović i Ranko Krivokapić:

- Licemeri i antisrbi koji svakog dana to potvrđuju, pa i u odnosu prema ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori - navodi Aleksić za "Novosti".

Advertisement

- Oni bi da naprave kineski zid prema Srbiji, a da tamo razvijaju biznis i zapošljavaju rodbinu. U Beogradu žive i rade Rankova ćerka i Milova sestra, gde razvijaju biznis.

Đukanović i Krivokapić misle da je Srbija i njihova i srpska, a Crna Gora samo njihova, u kojoj Srbi nemaju nikakva prava nego su i dalje predmet diskriminacije, izrugivanja, ponižavanja, a Srbija bude predmet eksploatacije.

Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, Foto Arhiva

Advertisement

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori dr Momčilo Vuksanović mišljenja je da je najveći problem nepostojanje bilateralnih veza Srbije i Crne Gore, što otežava funkcionisanje srpskih organizacija, institucija i život srpskog naroda na prostoru Crne Gore:

- Mi Božovića doživljavamo kao ambasadora sve dok ga tako bude tretirao zvanični Beograd - kaže Vuksanović.

- Bio sam svedok njegove izjave povodom obeležavanja godišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije, kada je pozvao na zajedništvo i ljubav jednorodnog naroda, a da pritom ni u jednom trenutku nije uvredio bilo koga, a naročito ne državu Crnu Goru i njene građane.

Advertisement

ANĐELKOVIĆ: NEMA POŠTOVANJA

POLITIČKI analitičar Dragoljub Anđelković objašnjava da ovaj potez i te kako liči na kriminalni režim Đukanovića, koji se služi lažima i prevarama, pa čak i u trenucima kada je proglašena žalost zbog pogibije:

- On pokazuje da nema nimalo poštovanja prema žrtvama i porodicama nastradalih. Srbija je skladu sa svim protokolima iskazala poštovanje prema žrtava.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije