Povežite se s nama

Politika

”MARKONI” SKLONJEN IZ BIA-e: Bio u kontaktu sa Abazovićem, slikao se sa Krivokapićem, štitio vođe klanova i koordinirao hibridnim ratom protiv Crne Gore

Objavljeno

dana

”MARKONI” SKLONJEN IZ BIA-e: Bio u kontaktu sa Abazovićem, slikao se sa Krivokapićem, štitio vođe klanova i koordinirao hibridnim ratom protiv Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Dugogodišnji načelnik uprave bezbjednosti i prvi operativac srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Marko Parezanović prva je veća žrtva čistke koja se pod jakim pritiskom zapadnih zemalja sprovodi u Srbiji.

Parezanović je kako saznajemo iz dobro upućenih izvora, po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića već odstranjen iz službe.

”Parezanoviću je oduzet pištolj i izbačen je iz službe, ali se to za sad krije da ne bi izbio skandal”, kazali su izvori portala Aktuelno.

Advertisement

Kako navode naši izvori, Vučić ovim potezom želi da dokaže da se okrenuo prema zapadu, jer je Parezanović  glavni ruski čovjek u regionu. Predsjednik Srbije, kako kažu naši izvori, do sad nije smio da ga skloni zbog straha od ruske odmazde,  jer je Parezanović bio veoma blizak ruskoj obavještajnoj službi  – FSB. Bio je direktno povezan sa Sergejem Besedom koji je bio načelnik 5-og odjeljenja FSB. Beseda i njegov zamjenik Anatolij Boljuh stavljeni su u kućni pritvor 9. marta.

”Parezanović je jednom nedjeljno letio avionom PINKA za Moskvu da sa Besedom razmijeni informacije. Jer su imali dogovor sa Srbijom, dok je Vučić samo gledao u Moskvu kada je u pitanju razmjena informacija”, rekli su naši izvori.

Segej Beseda u kućnom pritvoru od 8. marta
Advertisement

”Markoni” u Sky aplikaciji

Zvanični razlog za smjenu Parezanovića je njegovo prepoznavanje u Sky aplikaciji preko koje je komunicirao sa vođama regionalnih kriminalnih grupa.

”Visoki policijski funkcioner zaštitnik klanova Veljka Belivuka i Grand klana u Crnoj Gori, koji se u Sky aplikaciji vodio pod pseudonimom ‘Markoni’ otkriven je prije 20 dana. Radi se o Marku Parezanoviću (sada već bivšem) drugom čovjeku BIA-e, bivšem šefu ove organizacije za Beograd, do skoro najmoćnijem čovjeku u srpskoj tajnoj službi”, rekli su naši izvori.

Advertisement

Parezanović se pominje kao čovjek koji je koordinirao hibridnim ratom prema Crnoj Gori, a pod njegovom komandom širene su razne laži i dezinformacije preko propagandnih ispostava srpskih bezbjednosnih službi kao što su ”portali” IN4S, Borba i Glas javnosti.

”Parezanović je takođe bio glavni čovjek koji je organizovao litije u Crnoj Gori, a koordinirao je i akcijom ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju”, kazali su naši izvori.

Kako dodaju, upravo je Parezanović, takozvani ”Markoni” koji se pominje u Sky aplikaciji i koji je, prema pisanju srpskih medija, dobijao skupocjene poklone od vođa kriminalnih klanova.

Advertisement

Organizovao političke litije i propagandni desant na Crnu Goru

”On je preko beogradskih tabloida i crnogorskih propagandnih ispostava BIA-e plasirao priču da državni vrh Crne Gore u saradnji za Radojem Zvicerom planira ubistvo Aleksandra Vučića. U stvari, baš on je bio u komunikaciji sa istim tim Zvicerom i članovima njegovog kriminalnog klana i štitio ih”, rekli su naši izvori.

Veze sa crnogorskim političkim vrhom

Parezanović je poznat i po bliskim vezama sa bivšim i sadašnjim vrhom crnogorske vlasti.

Advertisement

Bivši premijer Zdravko Krivokapić i tada zvanično drugi čovjek BIA, a u stvarnosti prvi operativac srpske tajne službe Parezanović uslikani su zajedno na nepoznatoj lokaciji.

Krivokapić i Parezanović na nepoznatoj lokaciji

O čemu je i šta razgovarao sa Parezanovićem, gdje se i kada sa njim sastao pitanja su na koja Krivokapić nikad nije dao odgovor.

Parezanović je, kako saznaje portal Aktuelno, takođe poznat po veoma bliskim vezama sa sadašnjim premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, za koga se još od kad je došao u Vladu spekulisalo da radi za BIA-u i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Advertisement

Kako su kazali naši izvori, Abazović se prije nekoliko mjeseci, kada je obavljao funkciju potpredsjednika vlade sastao sa Parezanovićem u Bosni i Hercegovini (tačnije Hercegovini) na tajnoj lokaciji.

Premijer Abazović: Nije prijavljivao tajne vožnje?

Abazovića je tada na sastanak sa Parezanovićem dovezao funkcioner URA-e Luka Rakčević.

”Rakčević je samo dovezao Abazovića na sastanak sa Parezanovićem. Nakon što ga je dovezao Abazović se prebacio u automobil Parezanovića sa kojim se vozio oko sat. Rakčević ih je čekao u svom autu”, rekli su naši izvori.

Advertisement

O vezama aktuelnog premijera Abazovića i srpskog političkog vrha preko tajnih službi portal Aktuelno naknadno će pisati.

U.P.A.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Komar: Svaki ministar koji podigne ruku za ovakav Ugovor nosi ličnu krivicu za nenadoknadivu štetu

Objavljeno

dana

Autor

Komar: Svaki ministar koji podigne ruku za ovakav Ugovor nosi ličnu krivicu za nenadoknadivu štetu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Svaki ministar i ministarka koji podignu ruku za usvajanje tzv. Temeljnog ugovora sa SPC nosi ličnu krivicu za nenadoknadivu štetu koja će tim činom biti učinjena crnogorskom društvu, upozorava profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Olivera Komar.

Njenu objavu na Tviteru prenosimo integralno:

“Integracija u Evropsku uniju u destabilizovanom i podijeljenom crnogorskom društvu jedini je prioritet oko kojeg postoji široki konsenzus.

Advertisement

Preko 74% građana i građanki svih vjera i nacija, koji glasaju za sve partije i imaju najrazličitije političke stavove, eksplicitno podržava evropski put Crne Gore. Evropska integracija i želja za reformama jedine su koje nas sve povezuju.

Umjesto da obnavlja društvo na ovom konsenzusu, posebno sada, kada su se „vrata“ Evropske unije iznenadno na kratko širom otvorila i kada ova Vlada sticajem međunarodnih okolnosti dobija istorijsku šansu da obezbijedi privođenje kraju pregovora i integraciju relativno brzo, premijer ničim opravdano gura na dnevni red potpisivanje ugovora koji je sa relevantnih pravnih adresa označen kao neusuglašen sa pravnim poretkom Crne Gore, od strane evropskih partnera kao neprioritetan, i koji učvršćuje podjele, te antagonizuje polovinu biračkog tijela – ugovora koji najvjerovatnije izaziva pad te iste Vlade.

Iako ćemo novim izborima vjerovatno izaći iz ovog mučnog i nefunkcionalnog eksperimenta upravljanja zasnovanog na obmanama i potcjenjivanju građanki i građana, izgubićemo šansu za ubrzanom integracijom koju priželjkujemo.

Advertisement

To, pak, nikome nije u interesu sem onima koji žele trajnu nestabilnost na Zapadnom Balkanu. Svaki ministar i ministarka koji podignu ruku za usvajanje ovakvog ugovora nosi ličnu krivicu za nenadoknadivu štetu koja će tim činom biti učinjena crnogorskom društvu.

Sa druge strane, odgovornost je i obaveza svakog pojedinca, organizacije i partije koja smatra da je evropski put prioritet ovog društva, da stane na put njegovoj očiglednoj opstrukciji”, napisala je Komar.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Proglas građana i građanki: Namjera Vlade da sa SPC potpiše ugovor – akt nacionalne izdaje

Objavljeno

dana

Autor

Proglas građana i građanki: Namjera Vlade da sa SPC potpiše ugovor – akt nacionalne izdaje

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Iskazujemo odlučno i oštro protivljenje namjeri Vlade Crne Gore da sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) potpiše predstavljeni ugovor o takozvanom definisanju međusobnih odnosa, navodi se u tekstu Proglasa građana i građanki Crne Gore koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora.

“Taj čin bi za sve nas, dolje potpisane, predstavljao akt nacionalne izdaje jer ono što je navedeno u tekstu navodno usaglašenog ugovora prevazilazi sve što je od istinskog interesa i značaja za stvarni, svakodnevni, život vjernika i svještenstva jedne vjerske zajednice i predstavlja ozbiljnu manipulaciju koja može trajno narušiti političke, građanske i međuetničke odnose u Crnoj Gori”, ističe se u proglasu koji je potpisalo preko 6.000 građana i građanki Crne Gore.

Namjera predstavljenog teksta ugovora je, kako je ocijenjeno, da se predstavi da je Crnu Goru “stvorila i održala SPC koja na taj način polaže pravo na njeno gotovo kompletno istorijsko i duhovno nasljeđe uključujući i pravo da usmjerava i njen dalji sveukupni razvoj”.

Advertisement

“Smatramo da Vlada Crne Gore ne smije pristati na ovakvo tretiranje istorije jer se radi o provjerljivim falsifikatima sa namjerom da je cjelokupna crnogorska tradicija srpska. Namjera ove i prethodne Vlade u potpunosti (raz)otkriva da motiv litija “Ne damo svetinje” nije bio odbrana vjerskih prava i sloboda nego klerikalizacija i potčinjavanje Crne Gore interesima jedne vjerske zajednice i države Srbije. Zbog udvorništa režimu predsjednika Aleksandra Vučića, Vlada Crne Gore daje SPC prava koja joj ne priznaje ni matična država Srbija – pravni kontinuitet od 1220. godine, iako joj ga Srbija priznaje tek od 1836. godine”, navodi se u tekstu Proglasa građana i građanki Crne Gore.

Umjesto da se, dodaju, konkretnim ugovorom, država Crna Gora postavi “kao zaštitnik sekularnog poretka, što joj je u dužnosti po Ustavu ove zemlje, ona se prilagođava željama SPC i imerijalistiučkim ciljevima države Srbije”, koja na, ocijenjeno je u tekstu proglasa, perfidan način pokušava da sebi prisvoji milenijume hrišćanstva na ovom prostoru.

“Podržavamo Vladu Crne Gore da sa svim vjerskim zajednicama zaključi samo one ugovore kojima će se otkloniti svaki vid eventualne diskriminacije i unaprijediti vjerske slobode. Zadatak Vlade nije da narušava građanski mir, slogu i međuetničke odnose, niti da falsifikate i manipulacije utvrđuje i proglašava za istorijske činjenice. Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da se posveti evropskoj budućnosti Crne Gore i jednom za uvijek da odustane od vjerske agende”, zaključuje se u tekstu Proglasa građana i građanki Crne Gore.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Vulin odgovorio Abazoviću: Samo Crna Gora može da ima Dritana

Objavljeno

dana

Autor

Vulin odgovorio Abazoviću: Samo Crna Gora može da ima Dritana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Svako ima pravo na svoje mišljenje, tako ja mislim da nema svaka Vlada Dritana, to može da ima samo Crna Gora, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je dodao i da misli da ne bi valjalo da Crna Gora ima Vulina u Vladi.

„Ako ne znate zašto, pitajte Zvicera, Kavčane, Škaljare. Ne znam ni zašto je nekorektno da poslanici, koji glasaju da su Srbija i Srbi odgovorni za genocid koji nisu počinili, zbog sopstvene bezbjednosti budu zaustavljeni i malo zadržani na granici. Taman toliko da im se da vremena da se predomisle i vrate nazad, prije nego uprljaju sebe ulaskom u Srbiju, državu genocida koja po njihovom glasanju i izjavama samim svojim postojanjem preti Crnoj Gori. Nije zato nekorektno dati priliku uvaženim poslanicima da na granici razmisle da li su im važniji politički principi za koje glasaju ili nekretnine koje posjeduju u Srbiji, na moje veliko iznenađenje svaki put između principa i nekretnina prevagnule su nekretnine“, odgovorio je Vulin crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću.

Advertisement

Podsjećamo, Abazović je izjavio ranije da svaka Vlada ima svog Vulina i da je nekorektno zadržavanje crnogorskih poslanika na srpskoj granici koji su u parlamentu Crne Gore glasali za rezoluciju po kojoj je Srbija genocidna država.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije