Povežite se s nama

Društvo

Stopirana gradnja hotela pored Staroga grada u Budvi

Objavljeno

dana

Stopirana gradnja hotela pored Staroga grada u Budvi

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Odbačena žalba

Stopirana gradnja hotela pored Staroga grada u Budvi

Potvrđeno rješenje o odbijanju saglasnosti nikšićke kompanije da na mjestu poslovnog centra na 50 metara od Staroga grada izgradi višespratni kondo hotel

Advertisement

Roaming – idejno rješenje hotela u Budvi, Foto: –

Advertisement

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma odbacilo je žalbu nikšićke kompanije “Roaming Montenegro” i potvrdilo rješenja urbanističkog građevinskog inspektora koji nije dao saglasnost toj firmi da na mjestu poslovnog centra na 50 metara od Staroga grada izgradi višespratni kondo hotel.

To piše u rješenju Direktorata za inspekcijske poslove resornog ministarstva na čijem je čelu Ratko Mitrović, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Advertisement

Urbanističko-građevinski inspektor zabranio je investitoru “Roaming Montenegro” gradnju kondo hotela jer nije dostavio dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, odnosno nije dostavio dokaz da je platio komunalije Opštini Budva.

Roaming Montenegro je na takvo rješenje podnio žalbu, jer kako su naveli, nije im bilo omogućeno da plate komunalije, pošto opštinska služba za naplatu naknade za za komunalno opremanje građevinskog zemljišta nije postupala po njihovom zahtjevu, suprotno zakonu, zbog čega su uložili žalbu tadašnjem Ministarstvu drživog razvoja i turizma na ćutanje uprave, o kojoj nije do sada odlučeno.

Iz nikšićke kompanije su naveli da su građevinskoj inspektorki dostavili dokaz o uređivanju odnosa o plaćanju komunalija, a to je obračun naknade utvrđen od Sekretarijata za investicije Opštine Budva.

Advertisement

Oni su pojasnili da zabrana gradnje koju je uvela Vlada se ne može odnositi na njih jer su prije toga, još početkom godine, prijavili gradnju, a prošle godine dobili obračun o plaćanju komunalija.

Navode “Roaminiga” iz resornog ministarsva su odbacili kao neosnovane, jer kako navode, obračun komunalija nije dokaz da su regulisani odnosi između Opštine Budva i investitora. Odbačena je i tvrdnja da je prijava gradnje bila prije donošenja moratorijuma, jer ni tada nije pribavio dokumentaciju koja je bila predviđena zakonom.

Vlada Crne Gore je 22. aprila donijela o odluku o izradi Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Budva, kojom je stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta – DUP “Budva centar” i DUP “Bečići”. Time je stopirana gradnja na najtraktivnijem dijelu Budve, uz more od hotela “ Avala” do rta “Zavala”, čime je obustavljeno izdavanje svih dozvola za gradnju.

Advertisement

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva prije par mjeseci uputio je urgenciju premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru Mitroviću da taj vladin resor postupi po presudi Upravnog suda i u ponovnom postupku donesu odluku o odlaganju rješenja o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija namjerava da gradi preko puta hotela “Mogren”.

Iz opštinskog sekretarijata kojima upravljaju kadrovi Demokrata, upozorili su Mitrovićev resor da, ukoliko u što kraćem roku ne uzme u razmatranje urgenciju, da će biti prinuđeni da zaštitu svojih prava potraže pred drugim nadležnim organima.

U urgenciji, koja je adresiran i na Glavnog državnog arhitektu Mirka Žižića, te predsjedniku Odbora Skupštine Crne Gore za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragana Krapovića podsjeća se da je početkom godine Upravni sud prihvatio tužbu Sekretarijata za zaštitu imovine i poništio rješenje nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma kojim je koordinirao Duško Marković o gradnji luksuznog hotela naspram Starog grada.

Advertisement

Sekretarijat je predao tužbu nakon što Markovićev resor krajem septembra prošle godine odbio njihov zahtjev da se odloži rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela, koje je Markovićev resor dao 30 jula prošle godine.

Tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 30. jula prošle godine poništilo rješenje glavnog gradskog arhitekte Opštine Budva od 12. juna koji je odbio da to učini, te dao saglasnost na idejno rješenje hotela. Naime, budvanski glavni arhitekta je do tada u dva navrata odbio da da saglasnost na budući hotel smatrajući da njegovom gradnjom se narušava okolni prostor. Nikšićka kompanija je u žalbi na odluke budvanskog glavnog arhitekte, a koju je MORT uvažio, navela da je projektovani hotel u potpunosti ispratio smjernice zadate Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar”, te da se objekat svojim volumenom u potpunosti uklopio u prostor.

Prema idejnom rješenju, hotel “Roaming” imaće bruto građevinsku površina od 5.782 kvadrata i spratnost 2Po +P+ 9 (dvije podrumske etaže, prizemlje i devet spratova).

Advertisement

”Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u modernom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalazi se 32 jednosobna apartmana, jedan dvosobni apartman i dva trosobna apartmana. Ukupan broj apartmana iznosi 35, dok ukupan broj ležaja iznosi 80”, piše, između ostalog, u idejnom rješenju.

Deveta etaža je, kako se navodi, znatno povučena u odnosu na gabarit objekta, čime se stiče doživljaj da objekat ima osam etaža sa prizemljem, a ne devet, čime njegova dominantna visina manje narušava postojeći ambijent.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije