Povežite se s nama

Politika

CIVIS predložio da Vlada ima 16 ministarstava i jednog potpredsjednika

Objavljeno

dana

CIVIS predložio da Vlada ima 16 ministarstava i jednog potpredsjednika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


upitan nastavak pregovora

CIVIS predložio da Vlada ima 16 ministarstava i jednog potpredsjednika

”Vijestima” iz više partija potvrdili da nisu dobili poziv za sastanak koji je za danas bio najavio Mandić

Advertisement

Pavićević, Foto: Luka Zekovic

Advertisement

Razgovori parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade najvjerovatnije danas neće biti nastavljeni.

”Vijestima” je iz više partija potvrđeno da nisu dobili poziv za sastanak, koji je za danas bio najavio jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić.

Advertisement

Nastavak pregovora pod znakom je pitanja nakon što je Građanski pokret (GP) URA prekjuče saopštio da prije organizovanja novog sastanka partija vlasti, treba napraviti analizu dosadašnjeg rada kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Premijer je prethodno predložio da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

On je vladajućim strankama bio ostavio rok do petka da se izjasne o njegovom predlogu, kako bi danas zauzeli zajednički stav o tome i nakon toga prešli na razgovore o modelu rekonstrukcije Vlade.

Advertisement

Iz Pokreta za promjene i Radničke partije premijeru nisu poslali izjašnjenje o predlogu rekonstrukcije, jer, kako navode, vladajuća većina nema načelni dogovor o tom pitanju.

Savez građana CIVIS predložio je Krivokapiću da Vlada zadrži ekspertski karakter.

Iz CIVIS-a su u pismu Krivokapiću, u koje su “Vijesti” imale uvid, naveli da u načelu podržavaju zaključke iz prve faze pregovora, kojima je, kako navode, iskazana spremnost za prevazilaženje aktuelne političke situacije.

Advertisement

Oni smatraju da bi rekonstruisana Vlada trebalo da ima jednog potpredsjednika i 16 ministarstava – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo javne uprave i digitalnog društva, Ministarstvo energetike, Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, Ministarstvo urbanizma i prostornog planiranja, Ministarstvo ekologije i održivog razvoja, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvo finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo turizma.

U Vladi bi, dodaju, bilo neophodno naći mjesta za predstavnike manjinskih naroda.

”Smatramo i da bi bilo potrebno formirati Upravu za sport i mlade, kao nezavisnu državnu instituciju”, navodi se u odgovoru CIVIS-a na premijerov predlog.

Advertisement

Iz Prave Crne Gore su saopštili da im je prihvatljivo da Vlada ima 16 resora i tri potpredsjednika.

Lider i poslanik Prave, Marko Milačić, kazao je da pozdravlja premijerov predlog da koncept Vlade bude ekspertski, što, kako je naveo, ne isključuje da resorno stručni budući ministri budu i političari.

”Prava Crna Gora, konačno, pozdravlja predlog premijera i sama i te kako ohrabruje učešće manje brojnih naroda u Vladi, s naglaskom da jedan od važnih kriterijuma pri njihovom odabiru bude da li je predložena ličnost u prethodnom periodu bila politički okaljana saradnjom s kriminogenom strukturom koju predvodi Milo Đukanović”, istakao je Milačić.

Advertisement

Iz GP URA juče su ponovili da prije novog sastanka treba napraviti analizu rada Vlade.

”Da dobijemo analizu rada svakog ministarstva i svakog ministra, vidimo mjerljive parametre, kriterijume po kojima ćemo zajednički doći do zaključka da li i u kojoj mjeri treba mijenjati strukturu Vlade, i ko od ministara je ispunio ono što su bila očekivanja, a ko nije”, kazao je agenciji Mina potpredsjednik GP URA, Miloš Konatar.

On tvrdi da ni taj pokret, ni bilo ko drugi nikad nije pominjao mogućnost da lider GP URA Dritan Abazović bude premijer u rekonstruisanoj Vladi, dodajući da je to jedna u nizu obmana Demokrata.

Advertisement

Iz Demokrata su odgovorili da cilj GP URA “rušenje” Vlade.

”Ali tako da za to neko drugi preuzme krivicu, nakon čega bi u novonastaloj situaciji funkcija premijera po njihovim željama bila dostupna i za Abazovića. Sredstva kojim se taj cilj ima postići su konstantno dizanje tenzija i pravljenje novih sukoba putem zamjena teza i političkog podmetanja koji se javnosti pokušavaju ‘prodati’ za principijelnu politiku”, poručili su iz Demokrata.

Advertisement

VijestiVijesti

Politika

Demokrate Budva: Sef u kancelariji Liješević obijali Martinović, Kralj, Rucović, Božovići i Kuljača

Objavljeno

dana

Autor

Demokrate Žabljak: Bošković nastavlja sa partijskim zapošljavanjem i napredovanjem i uoči lokalnih izbora

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„liješević podnijela prijavu“

Demokrate Budva: Sef u kancelariji Liješević obijali Martinović, Kralj, Rucović, Božovići i Kuljača

„Da stvar bude još tragičnija, lica koja su juče obijala sef, imala su policijsku asistenciju službenika Milana Lončara i Dragoslava Popovića“

Advertisement

Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora

Advertisement

Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Budva saopštio je danas da već skoro mjesec dana traje neviđena hajka na direktoricu Turističke organizacije Budva (TOB), Maju Liješević.

„Uprkos nizu podnešenih krivičnih prijava, između ostalog, zbog obijanja vrata u poslovnim prostorijama organizacije, neovlašćenog upada u računar preko kojeg se vrše plaćanja i konstantnog zastrašivanja zaposlenih od strane neovlašćenih lica, pripadnika budvanskog Demokratskog fronta (DF), gospođa Liješević, čiji je jedini grijeh što obavlja svoj posao po zakonu države Crne Gore, još uvijek nema zaštitu institucija te iste Crne Gore. Kao da sve navedeno nije dovoljno, juče su u prostorijama TOB u Budvi neovlašćena lica obila sef u kancelariji direktorice Liješević i otuđila službeni pečat TOB i faksimil direktorice Liješević“, ističe se u saopštenju.

Advertisement

Budvanske Demokrate su dodale da je „o ovom krivičnom djelu obaviještena policija od strane direktorice“.

„U prijavi gospođe Liješević navedeno je da su u obijanju sefa učestvovali Nikola Martinović, Nikola Kralj, Vuko Rucović, Stevan Božović, Nemanja Kuljača i Dragan Božović. Neka od ovih lica, konkretno Dragan Božović i Nikola Martinović, su uz asistenciju najbližeg saradnika predsjednika Opštine Budva – Nikole Jovanovića, prije par nedjelja u gluvo doba noći, sa kapuljačama na glavi, neovlašćeno otimali dokumentaciju iz prostorija TOB. O tome koliko je zakonito to što su radili govori dovoljno da navedena lica nisu uključivala rasvjetu, već su u maniru klasičnih kriminalaca koristili svjetlo sa mobilnih telefona, o čemu postoji video snimak sa službenih kamera koji je uz prijavu dostavljen službenicima budvanske policije“, navodi se u saopštenju.

Da stvar bude još tragičnija, kako dodaju budvanske Demokrate, lica koja su juče obijala sef, imala su policijsku asistenciju službenika Milana Lončara i Dragoslava Popovića.

Advertisement

„Očigledno da ovoj „kalauz koaliciji“ koja protivzakonito želi da preuzme upravljanje TOB u nečasnim radnjama izdašno pomaže i načelnik Bubanja, inače pašenog Marka Carevića (predsjednik Opštine Budva). Iako je u više dopisa koji su stigli, kako direktorici Liješević, tako i predsjedniku Careviću, od strane nadležnog Ministarstva ekonomskog razvoja na čijem čelu je gospodin Jakov Milatović, ukazano na nezakonitost i nelegitimnost takozvane Skupštine TOB kojom se na čelo ove institucije žele postaviti poslušnici, nekada Svetozara Marovića, a danas Marka Carevića, očigledno divljanje navedenih osoba u jednoj zvaničnoj instituciji države Crne Gore, još uvijek je nekažnjeno“, ističu u saopštenju.

Navode i da je Nemanja Kuljača, javnosti je poznat iz afere „Copyright“ u kojoj je Opština Budva oštećena za višemilionski iznos.

„U sudskom procesu u kojem je direktor ove firme u vlasništvu Marka Kentere, Aleksandar Armenko osuđen, Nemanja Kuljača je svjedočio protiv Opštine Budva. Ne treba se stoga ni čuditi odakle jutros kalauz u njegovim rukama. Što drugo očekivati od nekoga ko je zdušno podržavao ljude koji su zbog svojih krivičnih djela robijali kao dio organizovane kriminalne grupe budvanskog DPS-a? Očigledno je taj njegov „talenat“ prepoznao uzurpator državnog zemljišta Carević, poslovni partner Miloša Marovića i Marka Kentere Milo Božović, kao I budvanski Slavoljub Stijepović Predrag Drago Ivanović. Na kraju ovog obraćanja, kojim želimo da upoznamo javnost sa sramnim djelovanjem pojedinih sugrađana koji maltretiraju jednu, od crnogorskih institucija, nezaštićenu žensku osobu, poručujemo svima da će ostati vječna sramota nakon ovakvog primitivnog, gangsterskog ponašanja koje pokazuju zadnjih nekoliko nedjelja. Takođe, očekujemo konačno energičnu reakciju ministra Milatovića, ministra Sekulovića i crnogorskog tužilaštva. Ako nisu primijetili, u Budvi stvari izmiču kontroli. Što kasnije budu reagovali, biće veća njihova odgovornost“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Martinović: Primio sam treću dozu vakcine, to je najmanje što možemo da uradimo da bi pomogli zdravstvenim radnicima

Objavljeno

dana

Autor

Martinović: Primio sam treću dozu vakcine, to je najmanje što možemo da uradimo da bi pomogli zdravstvenim radnicima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


potpredsjednik i poslanik demokrata na tviteru poručio

Martinović: Primio sam treću dozu vakcine, to je najmanje što možemo da uradimo da bi pomogli zdravstvenim radnicima

Martinović je poručio da se zdravstveni radnici nadljudskim naporima bore protiv pandemije

Advertisement

Martinović, Foto: Twitter

Advertisement

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i poslanik u Skupštini Vladimir Martinović saopštio je da je danas primio treću dozu vakcine.

„Danas sam primio treću dozu vakcine. To je najmanje što svi možemo da uradimo da bismo pomogli zdravstvenim radnicima koji se nadljudskim naporima bore protiv pandemije i društvu u cjelini da se izborimo sa virusom“, napisao je Martinović na Tviteru.

Advertisement

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Politika

Marković: Vlada mjesecima potvrđuje da je nesposobna i nefunkcionalna, rekonstrukcija je propala, opstanak nemoguć

Objavljeno

dana

Autor

Marković: Da postoje Krivokapićevi Vlada i Kabinet - možda bi imalo smisla polemisati

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„ovih dana učestale prijetnje da se ne smije podržati opravdan i obrazložen predlog 40 poslanika „

Marković: Vlada mjesecima potvrđuje da je nesposobna i nefunkcionalna, rekonstrukcija je propala, opstanak nemoguć

Po njegovim riječima „svaki dan ove Vlade donosi nesagledivu štetu po našu ekonomiju, zdravlje građana, demokratiju i društvo u cjelini“

Advertisement

Marković, Foto: Boris Pejović

Advertisement

Aktuelna Vlada mjesecima potvrđuje da je nesposobna i nefunkcionalna, a od prvog dana urušava Crnu Goru i njene vrijednosti, saopštio je danas Duško Marković, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji predsjednik Vlade Crne Gore.

„Njena rekonstrukcija je propala, i njen opstanak nije moguć“, istakao je Marković na Tviteru.

On je poručio da su „ovih dana učestale prijetnje da se ne smije podržati opravdan i obrazložen predlog 40 poslanika za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića“.

„One dolaze i od onih koji su Vladu opstruirali od dana kada su je izabrali i od onih koji su željeli da izaberu novu“, napisao je Marković.

Po njegovim riječima „svaki dan ove Vlade donosi nesagledivu štetu po našu ekonomiju, zdravlje građana, demokratiju i društvo u cjelini“.

„Samo političko licemjerje i poigravanje sa sudbinom građana i države, i to pred očima domaće i međunarodne javnosti može produžiti mandat Krivokapićevoj Vladi. Podsjećam kolege da Ustav garantuje nezavisnost i samostalnost u opredjeljenju svakog poslanika, pa pozivam da iskoristimo svoj ustavni kapacitet – i da glasamo po sopstvenom uvjerenju“, naveo je Marković na Tviteru.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije