Povežite se s nama

Crna Gora

Đurišić pod lupom SDT-a: Procijenio da opštinska zemlja vrijedi deset puta manje od realne cijene

Objavljeno

dana

Đurišić pod lupom SDT-a: Procijenio da opštinska zemlja vrijedi deset puta manje od realne cijene

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Komsija Uprave za katastar i državnu imovinu, koju je formirao i bio njen član, sadašnji vd direktor Koča Đurišić, je u maju ove godine procijenila da parcela Opštine Bar, koja je predmet prodaje privatnom investitoru, vrijedi četiri eura po kvadratnom metru, iako su okolne parcele u naselju Zaljevo prodavane od 50 eura po kvadratnom metru pa naviše, saznaje Standard.

Opštinski organi u Baru su Upravi za katastar i državnu imovinu vratili procjenu Komisije na ponovno vještačenje, jer su shvatili da 2000 kvadratnih metara u Zaljevu ne vrijedi 8.000 već najmanje 100.000 eura.

Cijeli slučaj je nakon prijave, preuzelo Specijalno državno tužilaštvo i trenutno se vode istražne radnje protiv Đurišića i članova komisije, jer postoje osnovane sumnje za pokušaj zloupotrebe službenog položaja.

Advertisement

Prostim uvidom u oglase može se vidjeti da je vrijednost zemljišta u Zaljevu između 50 i 100 i više eura po kvadratu, pa nije jasno na osnovu čega je Đurišićeva komisija procijenila da ona vrijedi četiri eura, osim ako za to ne postoji neki drugi interes.

Đurišić je inače, nakon zahtjeva Opštine Bar, formirao komisiju u koju je uvukao sve prijatelje i partijske drugove, a prethodnih dana je smijenio skoro sve čelnike opštinskih podružnica Uprave, ali im nije oduzeo ovlašćenja do raspisivanja oglasa za prijem novih.

Portal Standard je 8. juna ove godine, putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama, tražio od Uprave spisak raspisanih javnih oglasa i spisak zaposlenih na osnovu javnog oglasa za period od 12. marta 2021. do 8. juna 2021. godine, spisak radno angažovanih po osnovu drugih ugovora (ugovori o privremenim i povremenim poslovima, ugovori o djelu, ugovori o konsultantskim uslugama i dr) za period od 12. marta 2021. do 8. juna 2021. Zatim, sve odluke i rješenja o imenovanju Koče Đurišića u komisije, za člana ili predsjednika i spisak službenih automobila koje koristi direktor Uprave Koča Đurišić. Zahtjev je poslat 8.6. 2021. godine, a budući da u zakonskom roku nijesmo dobili tražene informacije, Standard se žalio Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama koja je žalbu usvojila.

Advertisement

AZLP je donijela Rješenje kojim se ”nalaže Upravi za katastar i imovinu da donese rješenje po zahtjevu za slobodan pristup informacijama portala Standard u roku od 15 dana”.

Međutim, Uprava ni nakon više od mjesec i po, nije dostavila tražene informacije.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Sjutra pretežno sunčano i veoma toplo

Objavljeno

dana

Autor

Prvi dan 2022. godine biće sunčan i topao za ovo doba godine

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijeme sjutra – pretežno sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti.

U popodnevnim satima, uglavnom u sjevernim predjelima, uz promjenljivu oblačnost ponegdje kiša ili pljusak i grmljavina, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode.

Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha 11 do 25, najviša dnevna do 38 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

JPMD: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Objavljeno

dana

Autor

JPMD: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 21. do 23. juna ove godine, pokazali su da je na 83,6 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 10 odsto lokacija dobrog, dok je na 6,4 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta, saopšteno je iz Morskog dobra.

Kako su kazali, ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

”Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše””, navode u saopštenju.

Advertisement

Dodaju da je u opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15 dok je na 3 ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

”Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je njih 29 voda bila odličnog kvaliteta, na 1 dobrog, te na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 9 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 7 dok je na 2 lokacije ona bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog kvaliteta na 7 mjesta, na 3 lokacije dobrog i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 15 ona bila odličnog, na 5 dobrog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta”, navodi se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Crna Gora nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije

Objavljeno

dana

Autor

Crna Gora nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović govorio je danas na upravo završenom ministarskom sastanku „Dani povezivanja Evrope 2022“ koji se održava u Lionu, Francuska, saopšteno je iz tog resora.

U fokusu govora Ibrahimovića bio je položaj Crne Gore u odnosu na globalne lance snabdijevanja, iskorišćavanje konkurentske prednosti Crne Gore koju crpi iz povoljnog geografskog položaja, pravci razvoja transportne mreže kroz otvaranje novih koridora zasnovanih na principima pametne i održive mobilnosti kao i razvoj intermodalnosti transporta u Crnoj Gori sa fokusom na razvoj intermodalnih terminala.

“Crna Gora do sada nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije, posebno položaj koji ima Luka Bar u odnosu na konkurentske luke. Snažnijim podsticajem razvoja Luke Bar kroz proširenje kapaciteta i izgradnju intermodalnih terminala, nastavkom radova na auto putu kojim se Luka Bar povezuje sa Beogradom, Budimpeštom i Zapadnom Evropom te unapređenjem transportnih veza sa regionom i izgradnjom efikasnijih zajedničkih graničnih prelaza Crna Gora bi mogla veoma brzo povećati obim privredne saradnje sa regionom i popraviti svoju poziciju na evropskoj i regionalnoj transportnoj mapi”, kazao je Ibrahimović obraćajući se na sastanku kojem su prisustvovali Komesarka za stransport EU Adina Valean, ministri za transport zemalja EU kao i ministri za transport iz regiona Zapadnog Balkana.

Advertisement

“U Crnoj Gori posvećeno radimo na pripremama za izradu Studije razvoja intermodalnosti Crne Gore sa idejnim rješenjima intermodalnih terminala, analizi razvoja alternativnih goriva te Strategiji niskokarbonskog razvoja do 2050. g. Prepoznali smo nedostatke planova za razvoj održive mobilnosti, posebno u gradovima, kao i slabu prisutnost tog koncepta u prostorno planskim dokumentima što otežava i poskupljuje njegovu kasniju realizaciju”, naveo je Ibrahimović dodajući da je u narednom periodu neophodno raditi na prevazilaženju tih problema.

“Na sastanku je naglašen značaj otvaranja novih koridora uz primjenu koncepta pametne i održive mobilnosti kao i jačanje institucionalnih i administartivnih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana te značaj podrške EU razvoju transportne mreže na Zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije