Povežite se s nama

Gamers - Video Igre

AMD i Microsoft donose FidelityFX na Xbox Series X|S

Objavljeno

dana

AMD i Microsoft donose FidelityFX na Xbox Series X|S

Najnovije Gamers Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsAMD i Microsoft donose FidelityFX na Xbox Series X|S

Saopštenje za javnost

Danas se održava Microsoftova web konferencija „Game Stack“, koju je softverski gigant organizovao kako bi okupio male i velike razvojne timove igara za PC i Xbox i upoznao ih sa tehnološkim unapređenjima koja je kompanija, sa partnerima, pripremila u domenu razvoja svojih alata, API-a i samog OS-a, kada je reč o gamingu.

AMD-ovi inženjeri su gostujući predavači, pored svojih kolega iz Microsofta i industrije. „Game Stack“ je iskorišćen kao događaj na kome je kompanija objavila značajne vesti za programere igara – kako za PC, tako i za Xbox seriju konzola.

Advertisement

AMD FidelityFX – kolekcija naprednih grafičkih tehnologija otvorenog koda, dostupnih PC developerima na GPUOpen portalu, biće od sada dostupna i Xbox developerima kroz Microsoftov razvojni SDK!

FidelityFX čini razvoj i implementaciju naprednih vizuelnih efekata mnogostruko lakšim i bržim. Kontrastno Adaptivno Pooštravanje (CAS), Varijabilno senčenje, kao i uklanjanje šuma iz raytraced senki, su samo neke od tehnologija koje će od sada biti dostupne i programerima za Xbox. Ovo će igračima na Xbox konzolama doneti još impresivnije igre, dok će programerima koji portuju naslovove sa konzola na PC dramatično ubrzati posao i olakšati život.

Inače, GPUOpen je danas obogaćen sa unapređenim FidelityFX Denoiser algoritmom, koji dramatično poboljašava uklanjanje Raytracing šuma iz fotorealističnih senki.

Advertisement

Tokom „Game Stack“ webinara/konferencije, softverski tim iz Ryzen divizije je prezentovao novi „Performance Guide“ koji objašnjava pozitivnu praksu  u programiranju grafičkog koda unutar igara ili grafičkih endžina, a sve sa ciljem boljeg iskorišćavanja procesorskih resursa i specifičnosti „Zen2/3“ arhitekture na kojoj je zasnovana nova Xbox serija igračkih konzola. Dodatno, AMD je izbacio novu verziju „CPU ore counts“ programskih rutina, koje se lako implementiraju i jednostavno i brzo omogućavaju korektnu detekciju fizičkih i logičkih jezgara unutar procesora, obezbeđujući programskom kodu da maksimalno iskoristi potencijal procesora sa više jezgara.

Microsoft je objavio novu verziju svog „SDK“ paketa, nazvanu „DirectX 12 Agility“. Ona se ovako zove zato što je dizajnirana na način koji omogućava developerima da mnogo lakše i brže implementiraju DX12 API i sve njegove najnaprednije mogućnosti, u svoje nove igre. AMD nastavlja da se fokusira na osnaživanje podrške za DirectX12 Ultimate API kroz čitavu liniju RDNA2 baziranih GPU-ova. Takođe, AMD je posvetio kompletnu podršku za novi Microsoftov DirectStorage suplement DirectX12 Ultimate API-a.

HLSL Shader Model 6.6 je svakako najveće unapređenje DirectX 12 API-a koje je Microsoft predstavio, a koje donosi velike nove mogućnosti i mnogo značajniju fleksibilnost sa podrškom za 64-bitne celobrojne atomikse, dinačično povezivanje resursa, derivate proračunskog senčenja i još mnogo toga. AMD je zarad podrške za „High Level Shader Lenguage“ (HLSL) Shader Model 6.6 pripremio posebnu verziju Radeon upravljačkog softvera namenjenu programerima igara.

Advertisement

Izvor: AMDBenchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Gamers - Video Igre

CS:GO klasik u dramtičnom finalu IEM Katowice 2022, FaZe pobedio G2

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Gamers Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Finale između FaZe klana i G2 Esports-a jednostavno morate videti ukoliko ste ljubitelj Counter Strike igre, obzirom da su oba tima bili na svom trenutnom maksimumu, ipak ekipa na čelu sa Karrigan-om je uspela briljantnim partijama da dobije favorizovani G2 i nakon izgubljenih finala 2017. i 2018. godine po prvi put osvoji trofej na turniru u Katovicama. Pored Karrigan-a koji je mozak FaZe CS:GO tima, istakli su se Broky koji je ujedno bio MVP igrač, zatim Ropz koji je do ludila dovodio protivničku ekipu , kao i Twistzz i jks sa ludačkim partijama bukvalno lomili protivnika u ključnim trenucima pokušaja G2 da se vrati u igru za titulu.

 

AdvertisementBenchmark
Nastavite čitati

Gamers - Video Igre

Lost Ark postavila novi rekord u broju istovremenih igrača na Steamu, sa preko 1,3 miliona gejmera onlajn

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Gamers Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Lost Ark je postala jedna od retkih igara na Steam-u koja je dostigla preko 1 milion istovremenih igrača. I ne samo to, već je ovaj MMO nalik Diablu sada nadmašio DOTA 2 i postao jedna od najigranijih igara u čitavoj istoriji Steam-a. Nakon što je sa ovom brojkom izbio na treće mesto na listi, odmah iza CS:GO, nije prošlo mnogo i Lost Arc je prešla 1,3 miliona igrača u istom trenutku koji ovu igru igraju online i izbila na drugo mesto, iza neprikosnovene PUBG: Battlegrounds, koja je standardno iznad 3 miliona igrača.

Advertisement

Originalni Lost Ark, besplatni ARPGMMO, objavljen je u Južnoj Koreji 2019. godine za PC. Nakon što je tamo postigao ogroman uspeh, izdavač Lost Ark Smilegate udružio se sa Amazonom kako bi doneo hit igru u SAD i Evropu. Pokrenut je u periodu plaćenog ranog pristupa pre nekoliko dana, pre zvaničnog besplatnog izdanja. Čak i u tim uslovima, prikupila je preko 500.000 igrača za samo nekoliko sati, postavši jedna od najpopularnijih novih igara na Steam-u.

 

AdvertisementBenchmark
Nastavite čitati

Gamers - Video Igre

Grand Theft Auto V stiže na konzole poslednje generacije u martu

Objavljeno

dana

Autor

Grand Theft Auto V stiže na konzole poslednje generacije u martu

Najnovije Gamers Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Dok se čini da PS5 i Xbox Series X verzije GTA V neće dobiti ništa novo kada su u pitanju sadržaj i nove priče, post na blogu koji otkriva novi datum objašnjava kako će iskoristiti snagu novih sistema. Rockstar Games obećava 4K rezoluciju i podršku od 60 kadrova u sekundi (fps), bolju udaljenost crtanja, detaljnije teksture, HDR, Ray tracing, bolje vreme učitavanja, haptičku povratnu informaciju i 3D zvuk.

GTA Online će dobiti ista poboljšanja, a takođe će dobiti i samostalno izdanje za one koji su samo zainteresovani za multiplayer. Rockstar Games više neće zahtevati od igrača da završe prolog GTA V pre nego što mu pristupe, a takođe dobija i prerađeni vodič. Na PS5 i Xbox Series X, Hao’s Special Works auto shop će biti ekskluzivno dostupan i nadogradiće automobile tako da imaju „elitne performanse vožnje koje u potpunosti iskorištavaju nadograđenu snagu novog hardvera konzole“.

Samostalna verzija GTA Online biće besplatna na PS5 prva tri meseca. Rockstar Games je takođe potvrdio da će igrači moći da prenesu GTA V i GTA Online progresiju na ove sisteme sledeće generacije uz „jednokratnu migraciju“.

Advertisement

 

Advertisement

Ovi remasteri sledeće generacije su najavljeni u junu 2020. kao prvi tokom Sonijevog PS5 predstavljanja uživo. Ipak, od tada nismo videli mnogo remastera. Prošle godine su dobili datum objavljivanja 11. novembra, ali su na kraju pomereni za mart 2022. jer je Rockstar smatrao da je portovima potrebno „nekoliko dodatnih meseci za poliranje i fino podešavanje“.

Umesto njega, dobili smo GTA: The Trilogyy — The Definitive Edition, remastere tri klasične GTA igre. Nažalost, ta kolekcija je izašla nespremna i prerano. Sada, sve oči su uprte u ove portove sledeće generacije GTA V kako bi videli da li i oni imaju tehničkih problema prilikom objavljivanja, ili je ovo odlaganje zaista bilo od koristi.

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije