Povežite se s nama

Ekonomija

DPS preko svoje firme isisao novac iz Boksita

Objavljeno

dana

DPS preko svoje firme isisao  novac iz Boksita

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Prvo preko MN Prominent pa onda preko swift

DPS preko svoje firme isisao novac iz Boksita

Rudnici boksita dok su bili državni godinama goriva i mazivo kupovali od firme koja je u zvaničnom vlasništvu DPS-a

Advertisement

Foto: BORIS PEJOVIC

Advertisement

Demokratska partija socijalista je preko svoje firme “MN Prominent” godinama bila snabdjevač gorivima i mazivima Rudnika boksita dok je direktor bio Veselin Grbović, a zatim su taj posao prebacili na firmu “Swift”. Tako je izvlačen novac iz državne firme a mnogi su od tog goriva, dok su Boksiti gradili tunel Sozinu, napravili kuće i vikendice na moru, kazao je juče pred skupštinskom Komisijom za privatizaciju bivši radnik Rudnika boksita Rašo Čivović.

On je kazao da je tada radio u administraciji kompanije i da mu je posao, između ostalog, bio i primanje tih faktura, a da je naknadno shvatio o čemu se radilo. On je naveo da je direktor ove firme jedno vrijeme bio i dugogodišnji poslanik DPS-a Branko Čavor.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, zvanični vlasnik kompanije “MN Prominent” bio je DPS, a i sjedište kompanije bilo je u njihovim prostorijama u zgradi u Ulici Jovana Tomaševića. Firma je osnovana u avgustu 2002. godine, a likvidirana u decembru 2014. Promijenila je više članova odbora direktora i izvršnih direktora, ali je duži period član odbora direktora bio Veselin Grbović, dok je Čavor jedno vrijeme bio izvršni direktor, a u drugom periodu predsjednik odbora direktora.

Advertisement

Grbović je bio izvršni direktor a kasnije i predsjednik odbora direktora Rudnika boksita od 1998. do privatizacije 2005. godine, odnosno poklapaju se tri godine njegovog upravljanja Boksitima i postojanja firme “MN Prominent”.

Čivović je kazao da je nepravdi bilo i nakon 2005. kada je Vlada prodala Boksite ruskom biznismenu Olegu Deripaski, i da je o tome javno govorio zbog čega je šikaniran. Naveo je i da mu je jedan od direktora, predstavnika ruskog vlasnika, kazao da će ispaštati jer mnogo priča. Čivović je naveo da je jedini radnik koji nije dobio socijalni program, kao i da je zbog raznih nezakonitih poslova Boksita predao tužilaštvu više krivičnih prijava, ali da stoje u fioci.

Kazao je i da je za dokazivanje ovih nezakonitosti trošio svoj novac, a da mu sada prijete sudski troškovi od 96 hiljada eura i da mu nije priznat status “zviždača”.

Advertisement

Komisija za privatizaciju je raspravljala o prodaji Boksita Deripaski 2005. godine i njenim posljedicama, ali i svemu onome što se desilo nakon toga i sadašnjem stanju rudnika.

Predsjednik Komisije Maksim Vučinić je naveo podatak da je iz rudkopa od početka rada 1948. zvanično izvađeno rude čija je vrijednost, po sadašnjim cijenama, 624 miliona eura. Da je prije privatizacije kompanija imala 1.400 radnika, da nakon privatizacije nije bilo očekivanih investicija, da je uslijedio bankrot sa minusom od 138 miliona eura, kao i da su “Uniprom metali” iz stečaja kupili imovinu, dok je donedavno bilo angažovano više podizvođača. On je naveo da je ovo rudno bogatstvo u vlasništvu svih građana i da je posao komisije da preispita privatizaciju i njene posljedice i da da zaključke.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore kazao je da je ono što je kazao Čivović poziv za tužilaštvo “i ovakvo kakvo je sada”, a da će se time sigurno baviti buduće “oslobođeno” stega bivšeg režima.

Advertisement

Zdenka Popović iz Demokrata navela je da su Boksiti još jedan od primjera kako su novokomponovani biznismeni mogli da rade šta su željeli i podsjetila na čudna smanjenja cijene imovine kompanije prilikom prodaje iz stečajne mase.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da je ta partija poznata po tome da ne štiti svoje članove od krivične odgovornosti, ali da treba da je dokažu nadležne pravosudne institucije, a ne da se vjeruje neprovjerenim pričama.

Komisija će naknadno pripremiti zaključke koji bi bili usvojeni na narednoj sjednici. Predstavnica Ministarstva kapitalnih investicija, resornog za rudarstvo, Vera Keranović, kazala je da će se oni izjasniti kada dobiju zaključke Komisije. G.K.

Advertisement

Najkvalitetnija ruda iskopana za dvije godine

Poslanik DF-a Dragan Bojović kazao je da je razgovarao sa više inženjera Boksita i da je od njih dobio podatke da se u ovim rudnicima godinama krše propisi iz ugovora o koncesiji, da se grubo kopa samo najkvalitetnija ruda, dok se uništava rudno bogatstvo na kojem bi se ostavario niži profit, pravi velika šteta državi i ostavljaju veliki ekološki problemi za oblast Župe nikšićke. On je naveo da je obaveze da se jednako kopa i kvalitetna i manje kvalitetna ruda i da se one miješaju, ali da se sada to ne radi kako bi privatnik ostvario što veći profit.

“Na Zagradu je najkvalitetnija ruda koja za izdati period koncesije vrijedi 71,5 miliona eura. Kada bi se ona otkopavala deset godina principom otkrivke, kao što bi trebalo, ukupan neto prifit bio bi za vlasnika 15 miliona eura. Međutim, oni su prešli na podzemni kop i za dvije godine iskopali samo najkvalitetniji dio a ostalo ostavili neupotrebljivo uz ekološku štetu. Tako su prema procjeni ostvarili profit od 35 miliona eura”, kazao je Bojović.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Objavljeno

dana

"BTL Medical Montenegro" da vrati "Sinofarmu" pet miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PRIVREDNI SUD DONIO PRESUDU U AFERI „RESPIRATORI“

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Prvostepenom presudom podgorička kompanija „BTL Medical Montenegro“, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora u martu 2020. godine. BTL uložio žalbu Apelacionom sudu, a respiratori se od sredine ljeta prošle godine nalaze u skladištu Luke Bar

Advertisement

Foto: preduzetnica.me

Advertisement

Privredni sud je po tužbi beogradske kompanije “Sinofarm” donio presudu po kojoj je podgorička kompanija “BTL Medical Montenegro”, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama, zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora. BTL, čiji je vlasnik Sanja Lekić, uložio je žalbu Apelacionom sudu.

Protivtužbeni zahtjev podgoričke kompanije je Privredni sud odbacio kao neosnovan.

Advertisement

”Vijesti” imaju uvid u prvostepenu presudu Privrednog suda iz januara ove godine.

Dvije kompanije, su 28. marta 2020. godine potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora “ACM 812A” za pet miliona eura, a dan kasnije još jedan vrijedan 3,9 miliona eura za još 200 marke “shangrila 510S”. Respiratori su, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine dva dana kasnije, nakon ukupnog avansa od 8,9 miliona eura, koliko je beogradska firma uplatila 30. marta 2020. godine.

”BTL Medical” je, međutim, nekoliko dana kasnije, 3. aprila, obavijestio da ne može na vrijeme da ispuni obaveze, zbog čega je “Sinofarm” zatražio povraćaj novca, posebno ukazujući na to da je “nabavka respiratora na tržištu postala od krucijalne važnosti za zdravstvene sisteme i da je zbog katastrofalne slike širenja pandemije koronavirusa i broja oboljelih Srbija imala urgentnu potrebu za predmetnim respiratorima u ugovorenom roku isporuke”. U međuvremenu, “BTL Medical” je vratio 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora “jer se on izvršava”. Iz “Sinofarma” su priznali da su “napravili neoprostivu komercijalnu grešku”, jer su novac uplatili bez bankarske garancije i samo na riječ izvršne direktorice podgoričke kompanije Olivere Đuranović, pa ga sada traže sudskim putem.

Advertisement

Iz beogradskog “Sinofarma” su tvrdili da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su provjerom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion eura.

”Usvaja se tužbeni zahtjev tužioca ‘Sinofarm’ prema tuženom ‘BTL Medical Montenegro’.Utvrđuje se da je ugovor o kupoprodaji od 28.03 2020. godine zaključen između tužioca i tuženog raskinut. Obavezuje se tuženi da na ime uplaćane kupoprodajne cijene isplati tužiocu novčani iznos od pet miliona eura sa zakonskom zateznom kamatom od 30.marta 2020.godine pa do dana konačne isplate, a u roku od osam dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnom prinudnog izvršenja” piše u presudu sudije Privrednog suda Faruka Mušovića.

Prema podacima Centralne banke, račun podgoričke kompanije je u blokadi na iznos duga od 6,63 miliona eura.

Advertisement

Advokat “BTL Medical Montenegra” Goran Petrović za “Vijesti” je juče kazao da su uložili žalbu Apelacionom sudu i da očekuje da ona bude uvažena.

”Ovo je čist ugovorni odnos o isporuci robe i mi smo neprijatno iznenađeni ponašanjem Privrednog suda. U žalbi smo naznačili da je sve što je naznačeno u tužbi i presudi nezakonito. Članom 3 zaključenog ugovora definisano je da će se roba isporučiti kada se uplati novac i po uplati novac je pošao na račun trgovca koji je bio dobavljač. Sudija je odbio da sasluša direktora riječke firme Egzotrejd Borna Cicero preko koje su nabavljani respiratori i da se pribavi izvještaj od kineske kompanije da su pare legle na račun. Nadamo se da će se žalba uvažiti i da će se naložiti predloženo saslušanje i pribavljanje ovog izvještaja”, istakao je Petrović.

On je kazao da su respiratori stigli prošlog ljeta i da se nalaze u skladištu u Luci Bar.

Advertisement

Zbog ovog slučaja “Sinofarm” je podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za prevaru i stvaranje kriminalne organizacije, ali je istom tužilaštvu uslijedila prijava i od strane “BTL Medical Montenegro”.

Petrović je kazao “Vijestima” da su obje odbačene jer se radi Privrednom sporu.

Tužilaštvo BIH saslušalo Lekićku zbog nabavke 100 respiratora

Kompanija “BTL Medical Montenegro “ u vlasništvu Sanje Lekić koja prije epidemije COVID-19 nije bila među značajnijim uvoznicima medicinske opreme u Crnoj Gori, našla se u središtu još jedne sporne trgovine respiratorima, za potrebe zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine (BIH).

Advertisement

Bosanski mediji su 2020.godine objavili da se kompanija pominje kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe tamošnjeg zdravstva, a da cijeli posao istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova agencija je tamošnjem sudu i tužilaštvu predala izvještaj o pretresima u Federalnoj upravi civilne zaštite i firmi “Srebrena malina”, sa kojom se “BTL” pominje u ugovoru o nabavci 100 respiratora.

Tužilaštvo BIH je u februaru ove godine za bosanski portal Klix zvanično saopštilo da su 11. februara 2021. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Samira Cerića i Sanje Lekić, radi postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s predmetom “Respiratori”.

Bosanski portal prenosi i da im je Tužilaštvo BIH saopštilo da je putem međunarodne pravne pomoći zamolilo saslušanje Sanje Lekić i da je ona saslušana u svojstvu svjedoka.

Advertisement

Marković je kazao da njegov klijent nema nikave veze sa slučajem u BIH, niti sa firmom “”Srebrena malina” i najavio je krivičnu prijavu protiv Kristijana Marića.

Marić je,kako prenosi bosanski portal, vlasnik firme Promotion, kojem je Tužilaštvo BiH dalo imunitet od krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

“Anjumara” dobila spor potiv BTL Medical Montenegro”

Privredni sud je donio presudu i u korist beogradske kompanije “Anjumara” kojom je obavezao podgoričku kompaniju “BTL Medical Montenegro “ da joj isplati 772,5 hiljada eura sa zateznom kamatom počevši od 25.marta 2020.godine u roku od osam dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnom izvršenja.

Advertisement

”Utvrđuje se da je povučena protivtužba ‘BTL Medical Montenegro’ kojom je tražio da se obaveže ‘Anjumara’ da preuzme ugovorenu robu 30 respiratora model PA700B, kao i preostalu količinu naručenih respiratora koju je isplatio po profakturi tuženog, ali sa oznakama PA700B i PA900B ili da primi povrat cijene za ovu količinu respiratora koji će biti preciziran nakon davanja nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke”, navodi se u presudi Privrednog suda u koju “Vijesti” imaju uvid.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Svjetska banka ponudila pomoć za reformu penzionog sistema i javne uprave

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


saopštio državni sekretar janko odović

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine

Advertisement

Foto: Luka Zeković

Advertisement

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odobrilo je slanje humanitarne novčane pomoći Ukrajini u izosu od 50.000 eura, kazao je državni sekretar u ovom Vladinom resoru Janko Odović.

Novac će biti izdvojen iz Tekuće budžetske rezerve.

Advertisement

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine.

„Crna Gora izražava solidarnost sa narodom Ukrajine. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je upravo odobrilo slanje novčane pomoći, a predložili smo da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine“, napisao je Odović na Tviteru.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

Objavljeno

dana

Minimalna potrošačka korpa za jun 656,9 eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„povećan životni standard“

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu“, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja

Advertisement

Foto: Shutterstock

Advertisement

Realizacija programa Evropa sad uticala je na povećanje životnog standarda građana i ublažila negativne efekte rasta cijena uzrokovanih eksternim šokovima na globalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Upoređivanjem cijena osnovnih životnih namirnica iz januara prošle godine sa cijenama iz januara ove, jasno se može vidjeti u kojoj mjeri bi bila oslabljena kupovna moć građana bez povećanja neto zarada, kroz program Evropa sad“, rekli su iz Ministarstva.

Advertisement

Kako su kazali, da je nivo zarada u januaru ostao na nivou iz decembra prošle godine, za prosječnu platu bi se moglo kupiti znatno manje namirnica u poređenju sa početkom prošle godine.

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu. Potrebno je naglasiti da se dio potrošačke korpe koji se odnosi na izdatke za hranu može, prvi put, kompletno pokriti iz minimalne zarade“, rekli su iz Ministarstva.

Dakle, povećanje plata je, kako smatraju, najefikasniji mehanizam kojim se u ovakvim situacijama Vlada može boriti protiv globalnog povećanja cijena, a u cilju očuvanja životnog standarda građana.

Advertisement
tabela MEK
foto: MEK

„I neke od najrazvijenih zemalja u ovom trenutku posežu upravo za ovakvom mjerom, povećavajući minimalnu cijenu rada, a time i raspoloživi dohodak građana“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kako su rekli, u cilju obezbjeđivanja boljeg životnog standarda, osim brojnih drugih mehanizama, pripremilo Zakon o privremenoj kontroli cijena životih namirnica za građane koji se nalazi na javnoj raspravi. Predloženi zakon može u kratkom roku imati efekte kako bi se održala stabilnost životnog standarda.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je treći put predložilo izmjene Zakona o akcizama, tražeći ponovo da Skupština omogući Vladi da odlukom može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

„Ova Vlada je, za samo godinu rada, obezbijedila i četvrtu podršku penzionerima sa najnižim primanjima, a sada iznosi 3,9 miliona eura za njih preko 77 hiljada“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije