Povežite se s nama

Crna Gora

Savjet traži od MUP-a da očisti Cetinje od suzavca

Objavljeno

dana

Savjet traži od MUP-a da očisti Cetinje od suzavca

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Savjet za građansku kontrolu rada policije, postupajući po pritužbi građanke Zorke Zoje Vidove Ivanović razmotrio je postupanje policijskih službenika na demonstracijama na Cetinju, 5. septembra, organizovanim povodom ustiličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori  i usvojio je nakon obavljene rasprave odgovarajući zaključak.

Zorka Zoja Vidova Ivanović (1989), menadžerka sa Cetinja, preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, obratila sa Savjetu za građansku kontrolu rada policije i ukazala na svoje iskustvo sa dejstvom suzavca u tom gradu.

Advertisement

Ona je u pritužbi precizirala da se njen sin koji ima godinu i sedam mjeseci igrao, 10. septembra, vrlo kratko, gotovo dva minuta, sa lopticom na gradskom trgu (trg kralja Nikole).

“Stavio je usta i počeo je da plače, da se crveni, suzi, kija… To stanje je trajalo 15 minuta”, kazala je Ivanović.

Naglasila je da se to sve dešava pet dana nakon bačanja suzavca na toj lokaciji. Kako joj je rođena sestra ljekarka, nije zatražila medicinsku pomoć već se sa njom konsultovala.

Ivanović je zatražila da se provjeri postupanje policije tog dana na Cetinju, da li je došlo do prekoračenja ovlašćenja u pogledu korišćenja hemjskih sredstava, te da li je trenutno bezbjedno i da li treba naložiti detaljnije čišćenje javnih površina.

Ona je zahtjevala da u postupku građanske kontrole policje bude navedena pod punim identitetom.

Advertisement

Savjet je, na vanrednoj sjednici od 5. septembra 2021. godine, ocijenio da je prilikom intervencija policije na Cetinju, na različitim lokacijama, došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava.

Savjet je konstatovao da se prekomjerna upotreba hemijskih sredstava odrazila na zdravlje i redovan život i onih građana Cetinja koji nijesu uzeli učešća u javnim okupljanjima.

“Prekomjerna upotreba hemijskih sredstava, koju više gotovo ne spore ni visoki zvaničnici Vlade Crne Gore, ne može se opravdati višim ciljevima i predstavlja odsustvo humanosti i poštovanja ljudskog dostojanstva”, navodi Savjet.

Savjet registruje da se prekomjerna upotreba hemijskih sredstava na Cetinju negativno odrazila i na zdravlje životinja, kako onih na farmama, vlasničkih kućnih ljubiamaca i životinja koje su napuštene i na ulici, pri čemu je određeni broj njih usljed toga i uginuo.

Savjet upućuje hitnu preporuku Ministru unutrašnjih poslova da se u Vladi založi, da se o trošku Vlade Crne Gore, a u saradji sa službama Prijestonice Cetinje, pristupi detaljnijem čišćenju i dekontaminaciji svih javnih površina, uključujući i zelene površine, a na kojima je, ili u bliziini istih, djelovala policija upotrjebljavajući prekomjernu upotrebu CS gasa i drugih hemijskih sredstava.

Advertisement

Savjet je uvjeren da će to biti prvi u nizu drugih ozbiljnjih koraka koji su potrebni za smirivanje javnosti i povratak povjerenja.Aktuelno

Crna Gora

U protekla 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Objavljeno

dana

Autor

U protekla 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Crnoj Gori u protekla 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih nezgode u kojima su tri osobe teže povrijeđene.

Prema podacima policije u Podgorici i Nikšiću su se dogodile po tri nesreće, a u Baru dvije.

Advertisement

Po jedna saobraćajna nezgoda je evidentirana na Cetinju, Danilovgradu, Budvi, Herceg Novom i Pljevljima.

Policija je izdala 286 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeta 27 prekršajnih prijava.

Policija je oduzele šest pari registarskih oznaka.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Izostala podrška policije djevojci koja je prijavila oca: Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio

Objavljeno

dana

Autor

Izostala podrška policije djevojci koja je prijavila oca: Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Građanskom aktivisti, generalnom sekretaru Crnogorskog helsinškog odbora, Aleksandru Saši Zekoviću juče se za pomoć obratila dvadesetogodišnja djevojka zbog toga što je policija odbila da joj pomogne kada je u subotu, odmah iza ponoći, prijavila oca da je prati, a koji je ranije prijavljivan za nasilje u porodici. Obrazloženje policajca koji joj se javio na telefon bilo je: „Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio“.

Zeković je Pobjedi potvrdio da je odmah juče uputio dopis u ime CHO direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu sa zahtjevom da naloži provjeru zašto je izostala brza i efikasna podrška policije ovoj djevojci.

Advertisement

Objašnjava da je ona prijavila ugrožovanje sigurnosti od jednog od roditelja.

– Oko ponoći sam primjetila oca da me čeka da završim sa poslom. Osjetila sam strah, sakrila sam se i čekala da ode. Poslije određenog vremena, kada je vidio da me nema, svojim vozilom se, pod punim gasom, uputio ka zgradi gdje stanujem gdje je nastavio da me čeka. Tada sam pozvala policiju, međutim, dobila sam odgovor da se tu ništa ne može uraditi, jer ako mi nije prijetio te noći da oni tu ne mogu ništa uraditi – ispričala je ona Zekoviću.

Plakala je i molila policiju da nešto urade i da provjere dosije njenog oca, jer je već bio privođen zbog nasilja u porodici.

– Na to je policajac odgovorio: „Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio“. Ukazala sam i na slučaj pokojne Šejle da je isto tako tražila pomoć koja je izostala, na što je policajac rekao: „To nije isto“ – navela je ona.

Kada je izostala policijska podrška ova dvadesetogodišnjakinja je, kako je ispričala Zekoviću, rekla ocu da se nalazi „blizu Mašinske škole, u blizini stanice policije“ i kad se on uputio tamo, ona je ušla u zgradu u kojoj stanuje i zaključala se u stan.

Advertisement

– Crnogorski helsinški odbor je zatražio od Brđanina da naloži hitne provjere zašto je izostala blagovremena i djelotvorna podrška policije, kao i da se pažljivo presluša razgovor između građanke i policijskog službenika koji je morao biti evidentiran na registrofonu – kazao je Zeković za Pobjedu.

Dodaje i da je CHO ostvario direktan kontakt sa Brđaninom, „koji je pokazao senzibilisan i profesionalan odnos prema slučaju i najavio preduzimanje hitnih provjera“.

– Obavijestio nas je i da je obraćanje CHO odmah dostavljeno na dalje postupanje načelniku Centra bezbjednosti Goranu Jokiću – rekao je Zeković.

On ističe da je izuzetno važno da policija ima brz odgovor, upozoravajući da svaka nezainteresovanost i odgađanje policijskog postupanja žrtvu nasilja može izložiti dodatnom riziku.

– Policijski službenik u konkretnom slučaju je trebalo da reaguje preventivno i uputi patrolu kako bi se procijenila stvarna ranjivost i ugroženost žrtve i odgovorilo na njenu potrebu da bude zaštićena – kategoričan je Zeković.

Advertisement

Brine ga što je izostala podrška policije „građanki kojoj se mogla i trebala pružiti pomoć“.

– Policija je trebalo da je isprati do ulaza u stan, kako bi i bliski rođak vidio da nije bez zaštite što bi, uz razgovor sa njim, i te kako moglo preventivno i upozoravajuće uticati na njegovo dalje ponašanje i njen osjećaj sigurnosti – ističe Zeković, koji je bio i dugogodišnji predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Nevladina organizacija Centar za ženska prava objavila je nedavno da je u Crnoj Gori svakog drugog dana po jedna žena žrtva porodičnog nasilja, navodeći da im se za deset mjeseci ove godine za pomoć obratilo 180 žena za pomoć.

Upozorili su i da se žene koje pretrpe nasilje, najčešće prvo obrate institucijama.

Iz Instituta za javno zdravlje prije nekoliko dana su saopštili da u Crnoj Gori rodno zasnovano nasilje spada u skrivene i visoko stigmatizovane teme, pa se nasilje veoma rijetko prijavljuje.

Advertisement

U saopštenju kojim su iskazali podršku narandžastoj kampanji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, kako bi se skrenula pažnja javnosti na žene i djevojčice da ne kriju i ne trpe bilo kakav oblik nasilja, već da moraju biti zaštićene, a nasilnici najoštrije kažnjeni, ukazali su da je jedan od ozbiljnih razloga neprijavljivanja nasilja nepovjerenje u one institucije, koje bi trebalo da budu na prvoj liniji pružanja pomoći žrtvama.

Nasilje u porodici u žiži je crnogorske javnosti od 30. septembra kada je na kućnom pragu svog porodičnog doma, gdje je potražila spas, ubijena devetnaestogodišnja Šejla Bakija. Ubio je nevjenčani suprug Ilir Đokaj (28), koji je teško ranio i njenog oca.

Ispostavilo se da je Bakija živjela u strahu od Đokaja i da ga je prijavljivala, ali institucije nijesu postupile adekvatno.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Bar: Ulcinjanka osumnjičena da je ukrala 4.400 dolara, državljanin Srbije za krađu novca i oružja

Objavljeno

dana

Autor

Bar: Ulcinjanka osumnjičena da je ukrala 4.400 dolara, državljanin Srbije za krađu novca i oružja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Barska policija je uhapsila L.I. (21) iz Ulcinja zbog sumnje da je izvršila krivično djelo teška krađa.

“Ona je u naselju Dobra voda u Baru prilikom vožnje u vozilu oštećenog lica iskoristila njegovu nepažnju i iz torbice otuđila novac u iznosu od 4.400 američkih dolara”, saopšteno je iz policije.

Advertisement

Osim toga, u Baru je policija uhapsila i D.M. (40) iz Srbije zbog sumnje da je izvršio krivično djelo krađa i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“On je iz porodične kuće oštećenog lica otuđio pištolj Zastava CZ99, kalibra 9 mm LUGER i pištolj Zastava CZ M57, kalibra 7.62 mm”, navode iz policije

Intenzivnim radom barske policije izvršioci ovih djela su identifikovani, locirani i procesuirani.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije