Povežite se s nama

Crna Gora

Simbolika

Objavljeno

dana

Simbolika

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Danilo Brajović

Inspiracija za ovaj tekst dolazi od g. Konatara iz URA, koji doslovice kaže: „Konačno ljudi nijesu pričali o 1918, komitama, već o realnim stvarima, povećanju plata“.

Kad je Willy Brandt (tek) 1970. godine kleknuo ispred spomenika Jevrejima u Varšavi, što je ustvari uradio? Na simboličkoj ravni, ovaj gest je značio pokajanje zbog zločina nad Jevrejima. Dakle, niti se njemu klečalo, niti bi to bilo bitno da to nijesu viđele sve oči svijeta.

Advertisement

Njemački kancelar Willy Brandt kleči pred spomenikom nacističkih žrtava u Varšavi i moli za oprost 1970. godine.

Kad se Ljubo Čupić nasmijao sekund prije nego će biti strijeljan, sjaj toga osmijeh je odnio pobjedu kojom se ponosimo. Naravno, nama koji se ponosimo njome.

Odnio je taj osmijeh pobjedu na simboličkoj ravni.

Kad je helikopter VJ odnio limenu crkvu na Rumiju, odnio je pobjedu. Na simboličkoj ravni. Za račun čega i koga, kasnije.

Advertisement

Simboličko “zapišavanje” teritorije od strane SPC po nalogu Rista Radovića, foto:visit-ulcinj.com

Kad je onomad pucano na Stari most u Mostaru, prije 28 godina, srušen je. Onaj koji je pucao na most nije pucao na most. On je pucao na simboliku koju STARI most nosi sa sobom. Most su djelimično oštetili VRS i JNA a presudni hitac je opalio HVO. Reklo bi se da je svima smetao.

Na simboličkoj ravni oni koji su pucali u njega su poraženi.

Boško i Admira. Mladi par ubijen na ničijoj zemlji, simboli su rata u BIH. Voljeli su se i to je bio njihov jedini grijeh. Pokušali su pobjeći  iz Sarajeva 1993. godine, ali su ubijeni sa leđa snajperskim hicima na mostu Vrbanja. Prvi metak je pogodio Boška i usmrtio ga. Zatim je pogođena Admira koja je iako smrtno ranjena dopuzala do njega, zagrlila ga i tako izdahnula.

Advertisement

Boško Brkić i Admira Ismić, sarajevski Romeo i Julija zagrljeni do smrti

Njihova tijela su ležala na mostu čak sedam dana.

Sahranjeni su zajedno, imali su 25 godina.

Što li ovo ima reći na simboličkoj ravni? Ko je taj što je ubio ljubav sa leđa?

Advertisement

“Jedini metak na koji Crna Gora može biti ponosna”, foto: Index.hr

Admiral Vladimir Barović, ubio se 29. septembra 1991. godine, na Visu, na dan kad je preuzeo dužnost komandanta „Vojnopomorskog sektora Boka“. U oproštajnom pismu je naveo da je agresija JNA na Hrvatsku suprotna crnogorkoj časti, pa time izražava neslaganje sa vrhovnom komandom JNA. Vjerujem da ga ova bratija koja sa vama dijeli vlast smatra izdajnikom. Što li njegove riječi simbolizuju?

Kralj Nikola je 1879. godine, po oslobođenju Bara napisao pjesmu posvećenu Selim-begu. Zove se „Turčin“.

Odlomak:

Advertisement

„…Žao mi je što te ruže, premda si mi krvnik stari, pitam:

U boj ko to može da se s tobom barabari – do nas šaka siromaha.“

Što reći o simbolici ove pjesme, u kojoj se pjeva o Sultanu Turske, vjekovnom neprijatelju Crne Gore?

Advertisement

Đe ste rasli g. Konataru? (Miloš Konatar, Skupština Crne Gore)

Mnogo je primjera „Čojstva i junaštva“. Ali ne znam državu koja se ne ponosi njima. U suštini razmišljem đe ste vi rasli g. Konataru? Đe ste učili školu? Vi želite da se ne načinju teme koje „stvaraju podjele“, čime abolirate one koji su devedesetih pravili krvoproliće po bivšoj Jugi ali što je važnije zaboravljate one naše, i Crnogorce, a i sve ljude koji pripadaju kodeksu časti Admirala Barovića, svih navedenih, na sve četiri strane svijeta. Vi želite da napravite robotizovane praznoglavce koji će imati dobru platu da bi imali da zoblju. Na simboličkoj ravni – koritare. Time nastave svoju jedinu misiju, jer ko pristaje na taj plan ima samo jednu namjenu, na simboličkoj ravni: Da prerađuje hranu u govna.

I da se vratim temi:

Limena crkva na Rumiji, produkt pok. Rista Radovića, crnogorskog majstora obmane i laži, foto: Wikipedia

Limena crkva na Rumiji?

Advertisement

Po sred mjesta đe se iznosi krst Vladimira Dukljanskog? Sve tri vjere zajedno? Da, Risto Radović je bio majstor obmane i laži, znao je on što ta crkva radi na simboličkoj ravni. Isto što i ona krstionica na moru, sagrađena mimo volje „snage države“ koju je trebalo oburdati.

Nije Vam jasno ko su komite a uz to vas i ne interesuje zbog bolje plate?

Nepoznata Vam je činjenica da je 1918. godine ukinuta i crnogorska država i crkva?

Advertisement

Ne osjećate potrebu da se ta istorijska nepravda ispravi?

Logično Vam je da snagom trojstva demokratije, sile i suzavca, patrijarh crkve Srbije mora da zapiša Cetinjski Manastir? Zapitaste li se što ne zapiša onaj omiljeni njihov, kad je trebalo da bude hirotonisan u Peći u pećkoj patrijarhiji, pa ne sleće tamo helikopterom nego pješke, pravo u Beograd?

Kakva li je tu simbolika u pitanju?

Advertisement

Ustoličenje s’ neba popa Jovana Mićovića

„Junaštvo je štititi sebe od drugoga a čojstvo – drugoga od sebe“ rekao je jedan, Vama očigleno nebitan lik.

Napisao je i knjigu „Primjeri čojstva i junaštva“.

Znate li zašto? Zato što ih je bilo malo!

Advertisement

Mnogo više je slijepaca ili sljedbenika filozofije „kuku tome od koga smo jači“, nego ovih drugih. Među kojima su i komite…

Pa ti primjeri služe da se uče, da bi potomci tih velikana, a i ostali kroz simboliku njihovih postupaka, znali kojim putem dalje. Da više nikad ne osvanu u – mraku.

Da poentiram: Neznanje je car zla svakojega…

Advertisement

Danilo Brajović

Cetinje, 11. decembar 2021.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U nedjelju pretežno sunčano i toplo

Objavljeno

dana

Autor

U nedjelju pretežno sunčano

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pretežno sunčano i veoma toplo. U popodnevnim satima slab do umjeren razvoj oblačnosti, a u planinama, na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajno kiša ili grmljavina. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha 13 do 27, najviša dnevna 29 do 39 stepeni.

Podgorica: Sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti. Jutarnja temperatura vazduha oko 26, najviša dnevna do 39 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Vujičić: Osuđujem svaki pokušaj manipulacuje djecom u vjerske svrhe

Objavljeno

dana

Autor

SD: Sjutra performans protiv rodno zasnovanog nasilja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dvije učiteljice risanske Osnovne škole “Veljko Drobnjakovic” pozivaju putem viber grupe svoje ucenike drugog i treceg razreda na obiljezavanje crkvenog praznika Petrovdana, 12.jula, kazala je u reagovanju predsjednica Omladine Socijaldemokrata Herceg Novog, Tanja Vujičić.
”Da podsjetim učiteljice da zakon ne dozvoljava religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole.
Da li učiteljice svjesno krše zakon?
Osudjujem svaki pokušaj manipulacije djecom u vjerske svrhe, kao i njihovo pozivanje na prisustvo crkvenim obredima  od strane prosvjetnih radnika.”, zaključila je u saopštenju.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Nakon nevremena u Pljevljima požari na više lokacija

Objavljeno

dana

Autor

Nakon nevremena u Pljevljima požari na više lokacija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pljevlja je oko 17.30 sati zahvatilo jako nevrijeme praćeno kišom i grmljavinskim procesima.

Još u toku nevremena Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja su dojavljeni požari u selima Kosanica i Crljenice, javlja PV Informer.

Vatrogasci su intervenisali u selu Kosanica sa dva vatrogasna vozila i četiri pripadnika službe.

Advertisement

Do požara je najvjerovatnije došlo od udara groma ali će uzrok požara na Kosanici, gdje je u potpunosti izgorela kuća M.L. iz Pljevalja utvrditi istraga.

Obavještenja je policija koja je izašla na lice mjesta. Pošto je selo Kosanica dosta udaljeno od Pljevalja , dok su vatrogasci stigli mogli su samo da obezbjede da se požar ne prenese na susjedne objekte, piše PV Informer.

U selu Crljenice koje se nalazi na drugom kraju opštine Pljevlja, mještani su na vrijeme primjetili požar i uspješno ga sami sanirali.

Advertisement

Iz Službe zaštite i spašavanja će preventivno obići i tu lokaciju gdje je usljed jakog nevremena i dugotrajnog grmljavinskog pražnjenja došlo do požara na štali.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije