Povežite se s nama

Politika

I „nezavisno” tužilaštvo krojiće politika?

Objavljeno

dana

I „nezavisno” tužilaštvo krojiće politika?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


dio vladajućih partija međusobno se dogovara o kandidatu za novog v.D. VDT-a

I „nezavisno” tužilaštvo krojiće politika?

Prema nezvaničnim informacijama lista, zbog međupartijskih dogovora o kandidatu za privremenog VDT-a, koji mogu predstavljati neprimjeren upliv politike u tužilaštvo, zabrinuti su u Briselu

Advertisement

”Pitanje VDT-a više nije na mom dnevnom redu”: Rodić – Foto: Boris Pejović, Foto: BORIS PEJOVIC

Advertisement

Uprkos porukama međunarodnih partnera da čelnici pravosuđa treba da budu izabrani uz široki konsenzus i činjenici da tužilaštvo treba da bude nezavisno, dio vladajućih partija međusobno se dogovara o kandidatu za novog vršioca dužnosti (v. d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT), saznaju “Vijesti”.

Da li parlamentarna većina ima uticaj – i ako ima, koliki – na novi saziv Tužilačkog savjeta (TS), koji je kompletiran krajem prošle godine, i koji će 24. januara birati privremenog VDT-a, zasada javnosti nije poznato.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu – koje su stupile na snagu u junu – promijenjen je sastav jedanaestočlanog TS-a, pa tako sad umjesto tužilaca prevagu u tom tijelu imaju ugledni pravnici i predstavnik Ministarstva pravde. Ugledne pravnike poslanici u Skupštini izabrali su prostom većinom, kao što i zakon propisuje.

Advertisement

Članovi TS sa kojima su “Vijesti” juče kontaktirale rekli su da nemaju informacije tome ko bi mogao biti vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, koji bi bio izabran na zakazanoj sjednici. Od njega vladajuća većina, kao što su njeni funckioneri ponavljali u više navrata, očekuje “reforme” u tužilačkoj organizaciji – odnosno navodno neselektivan pristup istragama.

Prema nezvaničnim informacijama lista, zbog međupartijskih dogovora o kandidatu za privremenog VDT-a, koji mogu predstavljati neprimjeren upliv politike u tužilaštvo, zabrinuti su u Briselu. Oni smatraju, kako je prenio “Vijestima” sagovornik iz pravosudnih krugova, da takav proces može rezultirati političkim imenovanjem, koje bi bilo u suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije (VK).

VK je u dva mišljenja o izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu upozoravala na opasnosti od politizacije TS-a.

Advertisement

Iz EK su prethodno pozdravili kompletiranje sastava tog tijela, navodeći da očekuju od njih da postupaju “sa najvišim integritetom, na nepristrasan i profesionalan način”.

”Vjerujemo da će Crna Gora sad prioritetno moći da riješi sva preostala pitanja istaknuta u naknadnom mišljenju VK o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu”, navela je portparolka EK, Ana Pisonero Hernandez.

Zasad se u javnosti kao potencijalni privremeni nasljednici aktuelnog v. d. VDT-a i predsjednika TS-a Dražena Burića, kojem je 10. decembra prošle godine istekao mandat, pominju advokati Goran Rodić i Dražen Medojević.

Advertisement

Rodić je potvrdio “Vijestima” da je kontaktiran tim povodom, rekavši da nije zainteresovan za funkciju. On kaže da je bio zainteresovan 2014. godine, kad kao kandidat za VDT-a nije dobio tropetinsku podršku u Skupštini (49 glasova) za izbor.

Njega je u parlamentu podržala tadašnja opozicija (sadašnja vlast), ali su mu za izbor bili potrebni i glasovi Demokratske partije socijalista (DPS), koje nije dobio.

Za VDT-a je u oktobru 2014. glasovima vladajuće koalicije i tada opozicione Socijalističke narodne partije, izabran Ivica Stanković. “Prije osam godina je bilo uslova da budem izabran, ali sad to pitanje više nije na mom dnevnom redu… Takođe, zbog godina života i staža – a uzimajući u obzir nove zakonske izmjene – ne bih bio dobro rješenje, jer ne bih mogao da ispunim mandat”, rekao je Rodić.

Advertisement

Advokat Dražen Medojević nije želio zvanično da komentariše informacije da mu je ponuđeno da bude v.d. VDT-a. “Vijesti” saznaju da niko iz vlasti s njim nije formalno razgovarao o tome.

Niko sa njim nije zvanično razgovarao: Dražen Medojević
Niko sa njim nije zvanično razgovarao: Dražen Medojevićfoto: Savo Prelević

TS bi na sjednici 24. januara trebalo da konstatuje prestanak mandata Buriću, da izabere novog v. d. VDT-a, te da odredi zamjenika predsjednika TS-a.

Burić je za privremenog VDT-a izabran 10. juna, nakon što je Ivica Stanković stekao uslove za starosnu penziju.

GST Milivoje Katnić i Dražen Burić
GST Milivoje Katnić i Dražen Burićfoto: Savo Prelević

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu ukinuta je odredba da TS određuje v. d. VDT-a iz reda državnih tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Dovoljno je da kandidat ispunjava opšte uslove za državnog tužioca, da ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija, ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima, te da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima. To znači da VDT može biti sudija, advokat, iskusni policajac…

Advertisement

V. d. se određuje na period od šest mjeseci. U slučaju da ne bude izabran VDT, isto lice može još jednom biti određeno za v. d.

TS je bio u višemjesečnoj blokadi, prouzrokovanoj nesuglasicama unutar vladajućih stranaka o kandidatima za to tijelo, čime je bilo onemogućeno otpočinjanje dugo najavljivane borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To tijelo sad može inicirati smjene rukovodioca tužilaštava, čijim radom je nezadovoljno. Razlog za to može biti teži disciplinski prekršaj kojim je nanijeta šteta ugledu tužilaštva.

Advertisement

TS može krenuti u proceduru imenovanja tužioca na nižim nivoima.

Rodić: Konkurencijom do kvalitetnog VDT-a

Advokat Rodić kaže da bi na konkurse za VDT-a trebalo da se javljaju svi koji misle da ispunjavaju uslove za tu funkciju.

”Ohrabrujem sve da se jave, da ne bude da se samo javljaju postojeći tužioci… Tako će se doći do dobrog kandidata. Samo konkurencija može dovesti do kvalitetnog rješenja”, podvlači on.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije