Povežite se s nama

Dom i Dizajn

Najbolji način da poboljšaš kvalitet vazduha u kući

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Cees Schaap / Alamy / Alamy / Profimedia

Jednostavno, a deluje.

Advertisement

Zagađen vazduh je problem sa kojim se suočavamo svakodnevno, a ljudi širom sveta pronalaze načine kako da imaju bolji i kvalitetniji vazduh u svom domu. Loš kvalitet vazduha uzrokuje bolesti, alergije, probleme u čitavom organizmu. Ova zagađenja su okom nevidljiva, ali su svuda oko nas i nastavljaju da nam štete, čak i kada o tome ne razmišljamo. U zatvorenoj prostoriji naš vazduh treba da bude svež, čist i nezagađen, ali kako da to postignemo kada ćemo da otvorimo prozor i vazduh od spolja će da uđe unutra?

Prema najnovijim istraživanjima, kvalitet vazduha unutar našem doma je mnogo zagađeniji nego napolju. Može da bude dva do pet puta veće zagađenje u kući, verovali ili ne. Vazduh u kući sadrži spoljašnja zagađanja, ali i ona nastala prilikom kuvanja, isparenja od sredstava koje korstimo za čišćenje, od prašine koja se nakuplja.

Advertisement

Ipak, postoje neke stvari mogu da pomognu, pišu na sajtu Mogu ja to sama.

Biljke mogu da budu korisne

Ako trenutno ne možete da priuštite filtere za čišćenje vazduha, biljke su prirodno rešenje. Osim što su dekorativne i čine da naš prostor izgleda lepše, one pomažu da lakše dišemo. Sobne biljke mogu da pročiste vazduh tako što uklanjaju toksine iz vazduha. Nisu sve biljke pogodne za kućni uzgoj, pa treba da se raspitate koje bi vam najviše odgovarale za čišćenje vazduha.

Advertisement

Biljke koje su odlične za čišćenje vazduha u zatvorenom su: palma areka, zlatna puzavica, drecena, sanseverija.

Važno je da pravilno brinete o svojim biljkama jer kada nisu zdrave, mogu da proizvode biološke toksine i dodatno zagade vazduh.

Koristite eko proizvode za čišćenje

Advertisement

Organska jedinjenja koja ispravaju zbog korišćenja sredstava koja su puna hemijkalija mogu dodatno da zagade vazduh u vašem domu. Ove hemikalije se pojavljuju svaki put kada upotrebljavate veštačke mirise, a njih ima u skoro svakom kupovnom proizvodu. Zato je bolja varijanta korišćenje prirodnih, eko proizvoda za čišćenje, bez dodatnih mirisa i bez hemikalija.

Trebalo bi da izbegavate u širokom luku osveživače vazduha, sprejeve, dezodoranse, sredstva za čišćenje na bazi jakih kiselina.

Zabranite pušenje u prostoriji u kojoj boravite ili spavate

Advertisement

Osim što pušenje ugrožava zdravlje, ono nije poželjno ni za druge ljude koji su u blizini. Duvanski dim ima uticaj na kvalitet vazduha u prostoriji, posebno ako je ventilacija loša. Zamolite svoje goste da ne puše u kući ili im recite da puše na terasi. Možda će u početku biti neprijatno prekinuti njihov ritual, ali radite za svoje dobro, i za dobro svih prisutnih. Duvanski dim je gust i zadržava se u prostoriji, a ne moramo ni da govorimo o samom mirisu cigareta, kog je teško osloboditi se.

Redovno čistite i održavajte kuću

Advertisement

Polen, prašina, višak vlage – sve su to neprijatelji kojih nismo svesni. Oni utiču na naše zdravlje i mogu da izazovu probleme sa plućima, probleme sa slabljenjem imuniteta, ali i razne alergije… Spisak problema je dug, zato zaista treba da vodimo računa o tome da nam kuća uvek bude besprekorno čista.

Savetujemo da redovno menjate posteljinu, temeljno usisavate tepihe, čak i ona teško dostupna mesta, brišete prašinu, sušite veš uz otvoren prozor. Sve ovo može pomoći da smanjite zagađenje u domu i poboljšate kvalitet vazduha.

BONUS VIDEO: Aerozagađenje i kako se zaštititi

Advertisement

***

600: { items: 1 },

1024: { items: 1 },

1366: { items: 1 } } }); } });Zadovoljna
Advertisement
1 Komentar

1 Komentar

  1. Milica

    18/03/2022 at 12:04

    Jedan od dobrih resenja je i fotokataliticki preciscivac vazduha koji ubija duvanski dim i sve necistoce uiz vazduha.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Dom i Dizajn

Brutalno dobar enterijer stana na Vračaru nas ostavlja bez teksta

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Vračar Foto: peterforsbergphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Ima i baštu od 100 kvadrata.

Advertisement

Apartman 47/1 se nalazi u prizemlju novoizgrađenog stambenog objekta na Vračaru.

„Projektom se, u okvirima napete urbanističke strukture predmetne lokacije, traga za netipičnom stambenom mikroatmosferom, koristeći se nemerljivim potencijalom pripadajućeg dvorišta“, rekao je za Gradnju arhitekta Miloš Milivojević, autor projekta enterijera.

Advertisement

Osvetljenje je gotovo u svim delovima apartmana rešeno korišćenjem indirektnih izvora svetlosti, kako bi se izbegle oštre senke, „prostor ispunio osećajem mekoće i postigla iluzija prostornosti na mestima gde je to bilo neophodno“.

View this post on Instagram

Advertisement

A post shared by Milos Milivojevic (@studiomilosmilivojevic)

Pažljiv odabir materijala i nameštaja, te njihovo uklapanje, ovom stanu daju snažnu autentičnost.

Advertisement

Beton i hrastov masiv

Enterijer je rešen jasnim i potpuno čistim arhitektonskim potezima. Beton kao osnovni konstruktivni materijal objekta je u svom izvornom obliku, sa svim nepravilnostima i gradilišnim oznakama sačuvan u stanu.

View this post on Instagram

Advertisement

A post shared by Milos Milivojevic (@studiomilosmilivojevic)

Betonski plafon se pruža u kontinuitetu, dok su pojedini betonski elementi zadržani kao snažni markeri u prostoru. Velike bele zidne površine kontriraju gruboj teksturi plafona.

Advertisement

S druge strane, pod i komadi nameštaja u hrastovom masivu, svojom toplinom i finom završnom obradom suprotstavljaju se betonu stvarajući osećaj ugodnosti i ravnoteže.

Konzolni trpezarijski sto

Kuhinja je kao dominantni komad nameštaja lišena svih suvišnih detalja. Naglašena je markantnom crnom bojom i u vidu kakvog svedenog eksponata, prostorno gledano postavljena na nivou ekcesa.

Advertisement

Nasuprot kuhinjskog bloka, u najosvetljenijem delu stana ka dvorištu, postavljen je trpezarijski sto, po želji klijenta centralno mesto okupljanja.

„Trpazarijski sto svojom neočekivanom konzolnom postavkom stvara prostornu napetost i zajedno sa kuhinjskim blokom predstavlja najizražajniji deo stana“, ističe arhitekta.

Advertisement

Advertisement

U čitavom stanu detalji su potpuno svedeni, uglavnom crni, a njihova oskudnost u kvantitetu naglašava njihovu oblikovnost i prisutnost u enterijeru.

Nekoliko komada brendiranog nameštaja enterijeru daje oštru crtu sofisticiranosti.

Advertisement

Bašta u centru grada

Dnevna zona, dominantni prostor predmetnog apartmana, je kliznim staklenim zidom u potpunosti povezana sa otvorenim prostorom orijentisanim ka unutrašnjosti bloka.

View this post on Instagram

Advertisement

A post shared by Milos Milivojevic (@studiomilosmilivojevic)

U dvorištu je formirana komforna zona sedenja na otvorenom natkrivena bioklimatskom pergolom i ušuškana zelenilom.

Advertisement

Iako je prvobitno pozicija stana u zgradi bila nepovoljna, arhitekta je veštim prostornim manevrima uspeo da ga pretvori u komotno mesto za život.

***

Advertisement

Bonus video: Boemski salonac u kom je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Advertisement

Zadovoljna
Advertisement
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Koliko ti u Srbiji treba para da renoviraš kupatilo? Luks i bejzik varijanta

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Shutterstock

Spremite čelične živce i gomilu para.

Advertisement

Ukoliko ste rešeni da se upustite u renoviranje kupatila, morate da budete spremni da pripremite i dosta para, ali i vaše živce jer skoro da postoji nepisano pravilo –  to nikada ne traje onoliko koliko majstori garantuju.

Već na samom početku bi trebalo da izgradite neku ideju o stilu i izgledu vašeg kupatia, pa će ta odluka diktirati i neke naredne izbore kao što su pločice, sanitarije i ostali kupatilski nameštaj, kao i detalje koji će ukrašavati vaše kupatilo, a na kraju, samim tim i cenu cele akcije koju planirate.

Advertisement

Što se tiče vremena koje ćete morati da izdvojite za renoviranje kupatila, procene su različite, ali se beogradski majstori uglavnom zaklinju da posao ne bi trebalo da traje duže od dve nedelje, a neki su nam čak dali i vreme od 10 dana.

Foto: DGLimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Naravno, ovo je samo ako imate sreće i nabavite majstore koji će odraditi ceo posao, jer u protivnom ćete najpre imati posla sa vodoinstalaterom, električarem i verovatno molerom.

Morate uskladiti njihovo vreme i preklapanja u radu, pa se tako proces može odužiti, ne daj bože, i na mesec dana. Dobro se pripremite!

Advertisement

Okrenuli smo nekoliko brojeva telefona majstora koji se bave renoviranjem kupatila da vidimo šta nam je sve to potrebno za ovaj posao.

Prvo što su nas svi majstori pitali jeste veličina kupatila, mi smo dali mere malog kupatila veličine 2mx2m. U kupatilo ove površine potrebno je ugraditi oko 22m2 keramike, odnosno kupiti oko 25m2 pločica.

Advertisement

Za početak, ukoliko se odlučite na kompletno renoviranje, spremite se da izdvojite minimum 70 evra za rušenje stare keramike i demontažu stare sanitarije.

Kako veliki deo poslova nećete moći da uradite sami, već ćete morati da angažujete majstora, spremite se da upravo na to date najviše novca. Primera radi, izradu hidroizolacije majstor će vam, sa njegovim materijalom, naplatiti bar 100 evra, dok je izrada vodovodne i kanalizacione instalacije sa materijalom znatno skuplja – 350 evra i više.

Samostalno nećete moći da obavite ni posao izrade elektro instalacije, te ćete majstoru, koji će koristiti svoj materijal, platiti barem 70 evra.

Advertisement

Pošto smo kontaktirali sve majstore koji sami obavljaju svaki deo posla, cena kompletnog renoviranja kupatila ove površine, sa promenom instalacija bi vas izašla negde u rangu od 1.500 evra do 2.500 evra.

Cena pločica varira u odnosu na to da li vam trebaju zidne ili podne. Zidne pločice su dosta jeftinije, i najjeftinija varijanta koju smo pronašli bi vas izašla 337 dinara po komadu, dok su najjeftinije podne pločice 1.200 dinara po komadu, a ukoliko niste zadovoljni najjeftinijom varijantom budite spremni na to da cene pločica idu i do nekoliko hiljada dinara, pa mogu preći i 10 hiljada.

Advertisement

Majstor Slobodan nam je rekao: „Skoro svi smo zauzeti, posla ima previše, a renoviranje starog kupatila je skupo, budući da u cenu ulazi i obijanje i rušenje stare keramike, odvoz, utovar i istovar šuta kao i demontiranje starih sanitarija i postavljanja novih, ali ako hoćete, majstore rezervišite na vreme, obavezno mesec dana unapred, a cena još zavisi i od toga na kom ste spratu i da li zgrada ima lift“.

Kad ste završili sa instalacijama, pločicama i krečenjem na redu su nove sanitarije, wc šolja, lavabo i tuš kabina ili kada.

Advertisement

Važno je da znate dimenzije sanitarija za kojima tragate, a one će takođe i odrediti cenu.

Cene wc šolja kreću se od 3.500 dinara, dok vodokotlić možete kupiti i za 1.600 dinara, majstori ne preporučuju ugradne vodokotliće jer kako kažu popravke mogu da budu nezgodne, koliko god oni lepo izgledali.

Advertisement

Kada su u pitanju kade, možete ih pronaći od 13.600 pa naviše, dok su tuš kabine nešto skuplje, te neke od najjeftinijih koštaju po 22.000 dinara.

Lavabo bi mogao da vas izađe najjeftinije od svega, sam lavabo bi koštao od 2.000 na gore, a ako hoćete sa ormarićem, najpovoljniji bi vas koštao oko 6.000 dinara. Međutim, ako niste zadovoljni najjeftinijom opremom u ponudi su uvek i skuplje sanitarije. Geberit lavabo sa ormarićem, na primer, košta 115.000 dinara.

Advertisement
Foto: Kinek00 / Alamy / Alamy / Profimedia

Treba da znate, da ovde troškovima nije kraj, ne treba da zaboravite na različite sitnice koje svako od nas ima u kupatilu, a koje ljudi često ne uračunaju u sumu koju su spremni da izdvoje.

Pripremite se na kupovinu raznih polica, držača, prostirki i sličnih stvari za enterijer vašeg kupatila.

Takođe. budite spremni i za dodatne, neplanirane troškove, poput toga da vam zafali materijala, lepka ili nečeg trećeg.

Advertisement

Ako bi mogli da sumiramo, rekli bi da najjeftinije renoviranje kupatila košta otprilike 2.000 evra kada uračunamo u to sve što nam je potrebno od novih stvari, a što se tiče luks varijante vašeg novog kupatila budite spremni da izdvojite oko 7-8 hiljada evra. Sami radovi vas neće koštati skuplje, ali kvalitet određuje cenu sanitarija koje budete kupovali, a neke od stvari poput tuš kabine ili kade mogu da izađu i preko 1.000 evra.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Advertisement

***

AdvertisementZadovoljna
Advertisement
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Kako da uštedite struju, a kuvate svaki dan zdravija jela

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Promo

Svako ima svoju viziju šta je idealna kuhinja: nekome je bitan dizajn, nekome kakvi su uređaji, a nekome da u kuhinji ima dovoljno mesta i za druženje, ali i da uređaji budu takvi da mogu da pomognu pri kuvanju i uštede struju.

Advertisement

Influenser i bloger Milan Vučićević, svima poznat kao Nichim Izazvan, podelio je sa nama šta je to za njega idealna kuhinja: ona koja vam omogućava da kuvate kao profesionalac, da se u njoj družite sa prijateljima, ali i da možete uređaje da preporučite drugima jer štede energiju i na neki način doprinose očuvanju životne sredine.

Zato je ovaj čuveni influenser i bloger, za sebe odabrao uređaje „Beko“ i to one iz najnovije linije „Beyond“ koja je stigla na naše tržište.

Advertisement
Foto: Promo

– “Beko“ uređaji zadovoljavaju kriterijume nove regulative izdate od strane EU, energetski su efikasni i omogućavaju manju potrošnju vode. Za nas krajnje korisnike to znači manji račun za struju, a pored toga manje karbon dioksida, manja emisija ugljendioksida u atmosferu. To je primer kako može da se brine o životnoj sredini, što i treba da bude misija svake društvno odgovorne firme koja gleda u budućnost. A izbarao sam „Beko“ uređaje jer sam kod ove kompanije prepoznao baš to – želju da svojim proizvodima, od načina proizvodnje do performansi koje imaju, da čuvaju planetu i životnu sredinu, ali i zdravlje potrošača. Svi „Beko“ uređaji imaju osobine koje treba da ima uređaj budućnosti – od najnovijih tehnoloških osobina koje olakšavaju posao u kuhinji i čine ga zadovoljstvom, pa sve do toga da su neki delovi samih uređaja napravljeni od reciklažnih materijala i biomase“ – kaže Milan Vučićević.

Jedan od konkretnih primera na kojima se vidi da kompanija „Beko“ ulaže u budućnost i održivost svojih proizovda je i EcoFiber rerna koja je 5% napravljena od recikliranog otpada i 65% od otpada od industrijskog konca koji se koristi u plastičnim delovima kao što su plastika za dekoraciju vrata i poklopac ekrana. Čak 50% unutrašnjeg poklopca ekrana „Beko Beyond“ rerne napravljeno je od industrijskog otpada.

Foto: Promo

– Beko ima još ovakih primera, kaže Nichim Izazvan i objašnjava:

– Posude za jaja u firižideru napravljene su od otpada od ljuske jajeta i bioplastike. Dve posude za jaja svakog frižidera sadrže otpad od ljuske od 5 jaja. Zatim, poklopac ventilatora je 100% plastika na biološkoj bazi iz održivih resursa kao što su kukuruzni skrob ili šećerna trska!

Pored ovakvih osobina, ono što potroošači traže jeste efikasnost uređaja, njihova dugotrajnost i njihov moderan dizajn. „Beko Beyond“ ispunjava i ove uslove. Rerne iz linije „Beyond“ imaju opciju pečenja na pari, a ova moderna tehnologija inspirisana je upravo prirodom – da namirnice iako su termički obrađene zahvaljujući spremanju na pari zadrže svoje nutritivne vrednosti.

Advertisement

Pored toga, „Beko Beyond“ ugradni uređaji modernog su dizjana i uklapaju se u svaki ambijent, ali ono što ih posebno izdvaja je tehnologija koja garantuje dugotrajnost ovih uređaja što je za kranjeg kupca najvažnije.

Svoju novu liniju ugradnih uređaja, kompanija „Beko Balkans“ koja već sedam godina upešno posluje u Srbiji, predstavila je nedvano svojim partnerima iz celog regiona, a bila je to idealna prilika da se novi uređaji i „testiraju“.

U tome je pomogao jedan od najcenjenijih kuvara u Srbji, master chef Filip Ćirić koji je u rerni „Beyond“ pripremio pikantnu jagnjetinu i baklave.

Advertisement
Foto: Promo

Direktor kompanije „Beko Balkans“, Alp Arbatli na predstavljanju nove linije i sam je skrenuo pažnju koliko je ovoj kompaniji važno da bude među liderima kada je reč o brizi za potrošača, ali i za životnu sredinu.

– Svesni smo da je održivi svet moguć sa koracima koje preduzimamo da poboljšamo budućnost, a već danas pravimo konkretne korake kako bismo svet učinili održivim sutra, uz tehnologiju koju razvijamo da bismo poboljšali planetu, život i naše poslovanje. “Beko” je posvećen zaštiti planete dizajniranjem i proizvodnjom uređaja od recikliranih i bio-baziranih materijala, energetski efikasnih proizvoda i ulaganjem u efikasnost resursa u proizvodnji. Upoznajte naše proizvode i uživajte u jelima koja ćete u njima da pripremate – rekao je direktor “Beko Balkans”, Alp Arbatli.

***

AdvertisementZadovoljna
Nastavite čitati

Najčitanije