Povežite se s nama

Politika

Rakočević: Kriza će biti riješena kada se okupe sve evropske snage i formiraju novu Vladu

Objavljeno

dana

Rakočević: Kriza će biti riješena kada se okupe sve evropske snage i formiraju novu Vladu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Pohvaliti se rezultatima koje ostvaruje Vlada nastavak je igranja zdravim razumom građana Crne Gore. To je nastavak politike pretvaranja laži u istinu. To je bilo glavno oružje nove vlasti koje im je pomoglo da se domognu pozicija, uz pomoć regionalnih i pojedinih domaćih medija, kaže u razgovoru za Dnevne novine poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

Premijer Zdravko Krivokapić se nakon povratka iz Velike Britanije naglo ohrabrio, pa počeo maltene da prijeti da će uz pomoć te države izvaditi Crnu Goru iz kandži organizovanog kriminala. Kako to komentarišete? Da li bi bilo logično da se oglasi i Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori?

RAKOČEVIĆ: Predsjednik Vlade u kontinuitetu nastoji da afirmiše spoljnu politiku prethodnih vlada, što treba pohvaliti. Ipak, nedovoljna ozbiljnost i nedostatak političke trezvenosti izazivaju diplomatske skandale koji urušavaju imidž naše države u evropskim okvirima. Pomoć svih naših NATO partnera u ostvarivanju pune evropske integracije našeg društva je neophodna i dobrodošla, međutim, važnije je da predsjednik Vlade pomogne najprije sebi i sopstvenoj državi, da bi, sljedstveno tome, i drugi pomogli Crnoj Gori.

Advertisement

Pomoći može jednostavno – da raspusti Vladu koja nema dovoljno kompetentnosti, a ima i previše zle namjere u odnosu na Crnu Goru. Najzad, treba li i očekivati nešto drugo od Vlade koju većinski podržavaju antievropski politički subjekti, a koja je formirana, podsjećam vas, po priznanju predsjednika Vlade, u vjerskoj instituciji, konkretno u srpskoj crkvi.

Premijer Krivokapić još se građanima Crne Gore nije obratio sa “građani”, već uglavnom “braćo i sestre”, “divni narode”… Kako Vi to objašnjavate? Da li je to njegov način za “prevazilaženje” podjela ili ih na takav način još više izaziva?

RAKOČEVIĆ: Ne bih rekao da se radi nužno o direktnoj podjeli, već najprije o prebrojavanju, koje zatim vodi ka podjeli. Naime, ideološka misija gospodina Krivokapića je da u potpunosti uništi građanski karakter crnogorskog društva, koji je upisan u Ustav Crne Gore. Građansko društvo, koje smo zajednički gradili decenijama unazad, predstavlja tekovinu antifašizma i moderne Crne Gore i stvara uslove za potpunu društvenu jednakost. Zbog toga je narativ nove većine “narodni” a ne građanski. Ideja je da se društvo najprije svrsta u narode, da se istovremeno crnogorski narod umetne u kontekst srpskog, da bi naposlijetku onaj narod koji je najbrojniji ostvario pripadajući, kako shvata trenutna većina, društveni primat. Takva klasifikacija vodi u konflikt i podjelu, saglasan sam.

Advertisement

Kako će se, po Vašem mišljenju, završiti politička kriza u Crnoj Gori?

RAKOČEVIĆ: Politička kriza u Crnoj Gori će trajati dok se ne ispune dva povezana uslova, bez kojih se ne može dalje. Prvi se tiče Vlade. Naime, trenutna Vlada je jednostavno neuspješna. Ekonomski je unazadila državu, ugrozila investicioni imidž i ambijent, bezbjednosno je oslabila pojedinim anti-NATO kadrovskim rješenjima i pripremila teren za klerikalizaciju društva. Takva Vlada stvara krizu i ekonomsku i političku i društvenu. Takva Vlada mora da padne.

Drugi uslov se tiče vladaj uće većine u Crnoj Gori. Naime, država koja je članica NATO saveza, koja teži postati prva naredna članica EU, koja kani graditi sekularno, antifašističko, multietničko i građansko društvo, mora imati evropsku političku koaliciju na njenom čelu. Evropska koalicija je danas u opoziciji. Dakle, kriza će biti riješena kada se okupe sve evropske snage u društvu koje dijele evropske i građanske vrijednosti i formiraju novu vladu koja će Crnu Goru uvesti u EU.

Advertisement

Javnost je podijeljena povodom stava o građanskom karakteru manjih koalicionih partnera u vlasti Demokrata i GP URA. Kakav je Vaš utisak?

RAKOČEVIĆ: Od formiranja nove vlasti ukazivali smo da ne postoji šansa da se sa antievropskim elementima može graditi evropska Crna Gora. Partije u opoziciji su već 20 godina na evropskoj i građanskoj platformi. Dostignuća politike Crne Gore za sve te godine to potvrđuju. DPS je svojim odgovornim odnosom prema Cmoj Gori, istovremeno, pružio ruku svim evropskim snagama u društvu da osnažimo Crnu Goru i vratimo je na evropski put.

Svaka politička partija, jednom kada se nađe u koaliciji, postaje onoliko dobra koliko je dobra i najslabija karika u tom savezu. To je osnova svakog funkcionisanja u timu. Dakle, sve dok sarađuju sa antievropskim, desničarskim partijama i na centralnom i na lokalnom nivou, Demokrate i URA ne mogu biti drugačiji. Odluka o toj političkoj saradnji je apsolutno na njima. Ostaje da se vidi da li u njihovoj političkoj namjeri ima građanskog i evropskog karaktera, jer politika se dokazuje djelima, a manje pokazuje riječima.

Advertisement

Vlada se svakodnevno hvali uspjesima, dok sa druge strane imamo činjenice koje ih demantuju svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva… kao i veliki porast broja nezaposlenih. Kakva nas jesen očekuje? Da li se može desiti da nas Vlada ponovo tajno zaduži? Uostalom, to su pokušali, ali im zasad nije prošlo…

RAKOČEVIĆ: Pohvaliti se rezultatima koje ostvaruje trenutna Vlade je nastavak igranja zdravim razumom građana Crne Gore. To je nastavak politike pretvaranja laži u istinu. To je bilo glavno oružje nove vlasti koje im je pomoglo da se domognu pozicija, uz pomoć regionalnih i pojedinih domaćih medija.

Zašto stati sada?

Advertisement

Ipak, sada, kada građani od njih očekuju rezultate, jer upravljaju državom, teže se prihvata neistina za istinu, jer je ekonomija vrlo precizna i nedvosmislena. Naime, od početka rada nove Vlade, Crna Gora ima preko 10.000 više nezaposlenih, rast državnog duga za oko 500 miliona eura, zaduženje se koristi isključivo za tekuću potrošnju, a ne za kapitalne investicione projekte, siva ekonomija raste, cijena koštanja životnih namirnica je u stalnom porastu, a standard življenja u opadanju.

Turistička sezona nije pripremljena, jer je nova Vlada imala previše obaveza povodom rastjerivanja investitora i obeshrabrivanja novih privrednih aktivnosti. Ovakve podatke sa žaljenjem primjećujemo. Ekonomija Crne Gore utiče na sve građane, bez obzira na političke i druge razlike. To je oblast gdje nam je najprije potrebno zajedništvo. Nažalost, nova vlast je netransparentna i nekompetentna, pa nas, bojim se, čeka jesen sa puno ekonomskih poteškoća, sa deficitom u budžetu. Oni koji su stvorili problem ne mogu biti dio rješenja problema. Stoga, mora doći do promjene da bi se ekonomija oporavila, a Crna Gora uspravila.

Koalicioni partner u vladajućoj većini DF traži kontrolno saslušanje ministra Milojka Spajića zbog hedžing aranžmana kojim je Crna Gora smanjila kamatnu stopu na dug prema kineskoj EXIM banci, navodeći da javnost treba da zna o kakvom se aranžmanu radi. Vaš komentar?

Advertisement

RAKOČEVIĆ: Zaštita od valutnog rizika se treba pohvaliti, međutim, ukoliko se ispostavi da kamatna stopa nije smanjena kako je Vlada zvanično objavila, neko bi valjda morao da snosi odgovornost. Ukoliko je posao dobro obavljen, biće pohvaljeno, vjerujem od cjelokupne opozicije. Za sada nam ostaje da apelujemo da se sva dokumentacija povodom hedžing aranžmana predoči javnosti, da bismo mogli da razgovaramo na bazi činjenica.

DN: Kako komentarišete činjenicu da je Air Montenegro sponzor vremenske prognoze na RTS-u?

RAKOČEVIĆ: Što se vremenske prognoze na RTS-u tiče, sponzorisane od obezličene nacionalne aviokompanije, imam samo jedan komentar- vala je baš osvježilo.

Advertisement

Ministarstvo finansija objavilo je podatke o finansiranju budžetskih jedinica tokom privremenog finansiranja, koji su pokazali da je samo za jedan mjesec na ime konsultantskih usluga opredijeljeno više od 2,5 miliona, odnosno 120.000 eura dnevno. Imate li objašnjenje otkud potreba za tolikim konsultantskim uslugama, imajući u vidu da ova Vlada sebe naziva ekspertskom?

RAKOČEVIĆ: Najprije, Vlada je tim podacima najotvorenije priznala da nije ekspertska. Da jeste, ne bi angažovala spoljne saradnike da joj daju ekspertsko znanje. Kamo lijepe sreće da su tim ugovorima dobili znanje, budući da je jasno da ga u Vladi nema. Ipak, konsultantski ugovori su očigledno sklapani po političko-partijskoj osnovi, jer rezultat izostaje. Mnogo opasnije za naše društvo biće ukoliko se ovakvo ponašanje ne sankcioniše od strane građana. Ukoliko prođe nekažnjeno, biće to, bojim se, signal za svaku vlast da može da sprovodi samovolju i neodgovornost, promovišući takvu praksu za novu normalnost.

Vjerujete li da je moguće kroz dijelog vlasti i opozicije doći do dogovora koji će omogućiti deblokadu pravosudnog sistema u Crnoj Gori?

Advertisement

RAKOČEVIĆ: Rješenja za koja je potrebna kvalifikovana većina pretpostavljaju neophodnost društvenog konsenzusa. Odgovorni političari treba da se raduju prilikama koje predviđaju spajanje politički suprotstavljenih strana. Ipak, nije dovoljan politički, neophodan je državnički pristup. Da biste slijedili nacionalne interese, morate da stavite po strani kratkoročne partijske interese. Uostalom, politički interes svake partije, u dugom roku, leži u nacionalnom.

Nažalost, čini mi se da nema te mudrosti u političkoj konkurenciji trenutne crnogorske opozicije, na četu sa DPS-om. Bez snažnog uključivanja evropskih partnera, parlamentarna većina neće imati ni hrabrosti ni odgovornosti da stvori uslove da se uskoro dođe do rješenja za pravosudne organe. Sva rješenja za deblokadu pravosudnog sistema mogu biti postignuta do jeseni, a opozicija je spremna na dogovor. Skupštinska većina mora pokazati odgovornost, izgovor za odustajanje više ne postoji.

 

AdvertisementAktuelno

Politika

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Objavljeno

dana

Autor

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


SNP nije zadovoljna ovom Vladom i želi izbor nove, ali u okviru postojeće parlamentarne većine, kazao je u izjavi za Antenu M lider SNP-a Vladimir Joković.

Upitan može li se desiti da taj jedan glas koji fali opoziciji za obaranje Vlade, može biti iz SNP-a, Joković kaže:

“To pitanje je pretpostavka. Ne možete tako pitati, ja vam kažem što SNP želi. Može li se to desiti, ja vam kažem da ne može nikako, ali ne možete vi to da me pitate, može li se desiti, šta ja znam šta se može desiti. Ja vam kažem šta je zvanični stav SNP-a, ne želimo ovu Vladu, želimo novu Vladu u okviru postojeće većine uz manjine. Novinari uvijek nešto pitaju šta bi ako bi, ja o tome ne mogu da pričam, ja samo mogu da kažem naš zvanični stav”, kazao nam je Joković.

Advertisement

Podsjetimo iz opozicije je ranije saopšteno da neće podnositi inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi ukoliko ne budu sigurni da će proći u parlamentu. Da bi prošla fali im jedan glas iz opozicije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Demokrate: Stvari u Budvi izmiču kontroli, očekujemo reakciju Milatovića, Sekulovića i tužilaštva

Objavljeno

dana

Autor

U turskom vlasništvu 28,8 odsto stranih kompanija u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Već skoro mjesec dana traje neviđena hajka na direktoricu Turističke organizacije Budva, Maju Liješević. Uprkos nizu podnešenih krivičnih prijava, između ostalog, zbog obijanja vrata u poslovnim prostorijama organizacije, neovlašćenog upada u računar preko kojeg se vrše plaćanja i konstantnog zastrašivanja zaposlenih od strane neovlašćenih lica, pripadnika budvanskog Demokratskog fronta, gospođa Liješević, čiji je jedini grijeh što obavlja svoj posao po zakonu države Crne Gore, još uvijek nema zaštitu institucija te iste Crne Gore, navodi se u saopštenju Demokrata Budve.

Iz te političke partije su istakli, kao da sve navedeno nije dovoljno, juče su u prostorijama TOB-a u Budvi neovlašćena lica obila sef u kancelariji direktorice Liješević i otuđila službeni pečat TOB-a i faksimil.

“O ovom krivičnom djelu obaviještena je policija od strane direktorice. U prijavi gospođe Liješević navedeno je da su u obijanju sefa učestvovali Nikola Martinović, Nikola Kralj, Vuko Rucović, Stevan Božović, Nemanja Kuljača i Dragan Božović. Neka od ovih lica, konkretno Dragan Božović i Nikola Martinović, su uz asistenciju najbližeg saradnika predsjednika Opštine Budva – Nikole Jovanovića, prije par nedjelja u gluvo doba noći, sa kapuljačama na glavi, neovlašćeno otimali dokumentaciju iz prostorija TOB-a. O tome koliko je zakonito to što su radili govori dovoljno da navedena lica nisu uključivala rasvjetu, već su u maniru klasičnih kriminalaca koristili svjetlo sa mobilnih telefona, o čemu postoji video snimak sa službenih kamera koji je uz prijavu dostavljen službenicima budvanske policije”, piše u saopštenju.

Advertisement

Da stvar bude još tragičnija, kazali su iz Demokratske Crne Gore, “lica koja su juče obijala sef, imali su policijsku asistenciju službenika Milana Lončara i Dragoslava Popovića”.

“Očigledno da ovoj “kalauz koaliciji” koja protivzakonito želi da preuzme upravljanje Turističkom organizacijom Budve u nečasnim radnjama izdašno pomaže i načelnik Bubanja, inače pašenog Marka Carevića”, kazali su iz Kluba Demokrata Budva.

Iako je, kako su istakli, u više dopisa koji su stigli, kako direktorici Liješević, tako i Careviću, od strane nadležnog Ministarstva ekonomskog razvoja na čijem čelu je ministar Jakov Milatović, ukazano na nezakonitost i nelegitimnost takozvane Skupštine TOB-a kojom se na čelo ove institucije žele postaviti poslušnici, nekada Svetozara Marovića, a danas Marka Carevića, očigledno divljanje navedenih osoba u jednoj zvaničnoj instituciji države Crne Gore, još uvijek je nekažnjeno.

Advertisement

“Da podsjetimo, Nemanja Kuljača, javnosti je poznat iz afere “Copyright” u kojoj je Opština Budva oštećena za višemilionski iznos. U sudskom procesu u kojem je direktor ove firme u vlasništvu Marka Kentere, Aleksandar Armenko osuđen, Nemanja Kuljača je svjedočio protiv Opštine Budva. Ne treba se stoga ni čuditi odakle jutros kalauz u njegovim rukama. Što drugo očekivati od nekoga ko je zdušno podržavao ljude koji su zbog svojih krivičnih djela robijali kao dio organizovane kriminalne grupe budvanskog DPS-a? Očigledno je taj njegov “talenat” prepoznao uzurpator državnog zemljišta Carević, poslovni partner Miloša Marovića Marka Kentere, Milo Božović, kao i budvanski Slavoljub Stijepović, Predrag Drago Ivanović”, naveli su u saopštenju.

Iz Kluba Demokrata su poručili da žele upoznati javnost sa, kako su kazali,  sramnim djelovanjem pojedinih sugrađana koji maltretiraju jednu, od crnogorskih institucija, nezaštićenu žensku osobu, poručujemo svima da će ostati vječna sramota nakon ovakvog primitivnog, gangsterskog ponašanja koje pokazuju zadnjih nekoliko nedjelja.

“Takođe, očekujemo konačno energičnu reakciju ministra Milatovića, ministra Sekulovića i crnogorskog tužilaštva. Ako nisu primijetili, u Budvi stvari izmiču kontroli. Što kasnije budu reagovali, biće veća njihova odgovornost”, zaključuje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Jelušić tvrdi da za smjenu Vlade postoji konsenzus DPS-a i DF-a

Objavljeno

dana

Autor

Jelušić tvrdi da za smjenu Vlade postoji konsenzus DPS-a i DF-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Dva najjača politička subjekta – Demokratska partija socijalista i Demokratski front zalažu se za iste stvari, tako da će imati više nego značajan konsenzus oko Prijedloga da se glasa o nepovjerenju Vladi – ocijenila je za Pobjedu poslanica Građanskog pokreta Ura Božena Jelušić.

Istakla je da su DPS i DF po pitanju podrške izvršnoj vlasti vrlo unisoni.

“Isto misle, isto govore. Zalažu se za istu stvar – za smjenu ove Vlade, a po onome što je u parlamentu govoreno i na koji način je postavljeno čini mi se da o tom pitanju već postoji značajno saglasje “, istakla je Jelušić.

Advertisement

Smatra i da bi poslanici Demokratskog fronta trebalo da podrže ovu inicijativu opozicije „ukoliko stoje na pozicijama koje su zacrtali“. Jelušić je navela da kako oko pitanja smjene Vlade postoji saglasnost dvije stranke sa najvećim brojem poslanika – DPS-a i DF-a, manje političke partije ne mogu uticati na ishod odluke.

“Zbog ta dva najveća subjekta praktično nijedna manja politička partija nema nešto posebnog razloga da glasa ili ne glasa, jer ne bi mogla ništa tu da promijeni “, kazala je Jelušić.

Komentarišući posljednju ponudu DF-a koja bi trebalo da riješi političku krizu, na koju bi Ura i Demokrate trebalo da daju odgovor do 10. decembra, Jelušić je kazala da ne vidi ništa posebno novo u toj inicijativi.

Advertisement

“Mi smo jasni u tom smislu da su nam ozdravljenje i neka vrsta normalizacije sudske grane prioritet svih prioriteta”, naglasila je ona.

Jelušić je poručila i da ne vidi razlog zbog kojeg ne bi podržali Platformu opozicije za građanski i evropski konsenzus čiji je cilj rješavanje ključnih pitanja i izazova koji su uslov za dalji evropski put države.

“Svaka akcija koja na neki način može da vodi nekoj inkluzivnosti, pravovremenim, dobronamjernim inicijativama – zašto da ne. I, naravno, ako je lišena bilo kakvih pokušaja da se na nekakav ideološki ili bilo drugi način spinuje ili dovodi u pitanje opredjeljenje Crne Gore za evropske integracije, članstvo u savezima koja smo već preuzeli, pokušaj je da jednu demokratsku inkluzivno-sekularnu državu stavimo na noge i da je učinimo servisom svih građana”, zaključila je Jelušić.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije