Povežite se s nama

Politika

Živković: Gdje su nalogodavci genocida i zločina?

Objavljeno

dana

Crkva Srbije u crnogorskoj politici

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Miodrag Živković (Preuzeto sa Fejsbuk profila)

Pod utiskom srebreničke tragedije čije sjećanje je juče obilježio sav normalan svijet, moramo se zapitati gdje su i što rade inspiratori, ideolozi i nalogodavci genocida i drugih, ne manje užasnih zločina iz naše bliske prošlosti.

Advertisement

Odgovor na ovo pitanje je utoliko važniji, ako znamo da ta prokleta ideologija etnički čistih teritorija nije izmišljena devedesetih. Tada se samo ponovila i uvijek postoji opasnost da se ponovi, dok god ideolozi zla nesmetano “kuju svoje planove”, a samo dio izvršilaca njihovih zlih planova, robija.

Moramo se upitati, gdje su danas akademici Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) koji su tvorci užasnog Memoranduma “Svi Srbi u jednoj državi” koji je bio osnov i temelj užasnog zločinačkog poduhvata, koji je proizveo balkanski pakao krunisan genocidom i brojnim zločinima?

Gdje su danas popovi i vladike koji su “škropili svetom vodom” i blagosiljali pomahnitale horde ratnika na sigurnom putu zla i zločina?

Je li zauvijek nestala ta politika Šešeljevih Radikala i Miloševićevog SPS-a koja je sve to koordinirala i sprovodila u djelo?

Odgovori na ova pitanja su poražavajući i tragično zabrinjavajući!

Advertisement

SANU se nikada nije odrekla zlog Memoranduma, baštini istu ideološku platformu, čvrsto stoji uz vlast i tamo nema samo nekih koji su biološki otišli, ali su ih naslijedili mlađi kadrovi, istih svjetonazora.

Crkva Srbije i njeni popovi i vladike su i dalje najveći čuvari mita o “Velikoj Srbiji” i sjutra bi isto ponovili kada bi im se moglo, što najbolje možemo vidjeti iz njihovog odnosa prema Crnoj gori, Kosovu i Bosni.

A u Srpskoj politici iz devedesetih nažalost, ništa se nije promijenilo. “Sve je isto, samo njega (Miloševića) nema”. Šešeljev najbolji đak (Vučić) vodi Srbiju, a Miloševićev (Dačić) mu pomaže. Za razliku od devedesetih, ova Srpska vlast nema opoziciju.

Važno je znati da ova Srpska politika, crkva Srbije i SANU, nikada nijesu kritikovali Miloševića za zlo koje je učinio, nego samo zato što nije uspio.

Moramo biti svjesni da je ovakva Srbija sa istom konstalacijom političkih, ideoloških i vjerskih snaga identična onoj iz devedesetih i da je kao takva, tempirana bomba ovih nesrećnih balkanskih prostora.

Advertisement

Individualizacijom krivice za zločine i genocid, tačno je, skida se krivica i odgovorsnost sa naroda. Skida se i pored činjenice da je isti taj narod na izborima ubjedljivo odabrao i podržava baš ovakvu vlast u Srbiji. Skida se i iz razloga jer je narod sklon i podložan političkoj, ideološkoj i medijskoj indoktrinaciji, što je u Srbiji vidljivo, ne manje nego tih užasnih devedesetih.

Ipak sam ja zagovornik da značajan dio naroda koji bira takvu vlast, snosi i dio, pa i najmanje odgovornosti, jer glasanjem za takve postaje voljni saučesnik svega onoga što takva vlast proizvodi. Iskreno žalim i dijelim zabrinutost, sada nažalost manjinske Srbije koja uočava sve opasnosti ovakvog vladanja, ali njen glas se nedovoljno čuje.

Sve ovo napisah, da najzad shvatimo kako zločini i genocid jesu djela pojedinaca, a ne naroda, ali i da najozbiljnije shvatimo da su za genocid i zločine odgovarali do sada samo rijetki I direktni izvršioci, a da je najveći dio njih, ne samo na slobodi, nego politički, ideološki i vjerski oblikuje Srbiju i dan danas.

Moramo shvatiti da su tvorci i inspiratori zla i dalje na slobodi i dominantno kreiraju život današnje Srbije. Takva Srbija je opasna za sve svoje susjede. Ona se neskriveno sa svojom crkvom, novcem, medijima i političkim uticajem miješa u unutrašnje stvari drugih država u okruženju. Crna Gora to veoma dobro osjeća i trpi.

Ovakva politika Srbije je latentna opasnost, a kakve posledice može izazvati, najbolje, najbolnije i najbrutalnije svjedoči Srebrenica.

Advertisement

Ovu činjenicu mora uočiti svijet (Evropa i SAD). Srbiji treba pomoći, a i svima nama u okruženju. Srbija se mora denacifikovati uz pomoć svijeta i u tome se ne smije kasniti, jer sa ovakvom Srbijom, svi ovdje živimo na buretu baruta.Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnjom 9. Opštinskom izbornom konferencijom DPS na Žabljaku, nastavljen je trend kadrovskog snaženja partije u cilju efikasnijeg rada stranačke strukture i širenja podrške naše partije u ovoj opštini, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Žabljak.

“Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova, ovo stranačko tijelo će po funkciji činiti i 18 odbornika naše partije iz Skupštine opštine Žabljak.

Advertisement

Na izbornoj konferenciji je bilo riječi o potrebi partije da nastavi proces reformi koji bi trebalo da rezultira novim kvalitetom javnih politika naše partije, intenziviranjem odnosa sa građanima i predanim radom u cilju rješavanja problema sa kojima se naši sugrađani susrijeću”, navode u saopštenju.

Ova izborna konferencija, kako dodaju, imala je za cilj i podmlađivanje sastava Opštinskog odbora kao i ravnopravnu rodnu zastupljenost.

“Podatak da novi Opštinski odbor u svom sastavu broji preko 30% žena i 25% mladih, pokazatelj je spremnosti da se stvori što jača i šira kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svi izazovima, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik i koordinator ispred Predsjedništva DPS dr Jevto Eraković, član Izvršnog odbora Jovan Martinović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Žabljak Milorad Zarubica, članovi Glavnog odbora iz naše opštine, kao i brojni drugi gosti”, zaključeno je u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Objavljeno

dana

Autor

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Delegacija Crne Gore, koja u Njujorku boravi o trošku građana, mirno je odslušala uvrede koje je DPS-ov aktivista, pod okriljem Bošnjačkog saveza, uputio većinskoj Crnoj Gori vrijeđajući srpski narod i SPC, optužujući ih na jedan brutalan način uličarskim jezikom mržnje i šovinizma, navodi se u reagovanju Nove srpske demokratije (NSD) koji su osudili, kako kažu, nastup predsjednika Bošnjačkog saveza Crne Gore Esada Rastodera.

“U petak je, kako javljaju mediji bliski bivšem režimu, u Njujorku, predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore Esad Rastoder žestoko kritikovao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i savjetnika potpredsjednika, Filipa Adžića“, navode iz NSD-a.

Advertisement

Svima je, kako kažu, jasno da je bivši režim izvor svake mržnje i nepočinstva i prepreka pomirenju u Crnoj Gori, pa zato, dodaju, čudi šta je delegacija Vlade tražila na ovom sastanku.

“Ako je bila potreba da u nekoj njujorškoj kafani dobiju podršku okupljenog društva da DF ne uđe u rekonstruisanu Vladu dobili su je, ali se pitamo da li je to put ka stabilizaciji prilika u parlamentarnoj većini i Vladi. Ako je obilazak američkih kafana bio jedan od ciljeva Abazovićeve posjete, predložiće im DF dvadeset drugih kafana u Čikagu i na desetine drugih širom Amerike, gdje će im okupljeno društvo svašta reći zbog toga što je DF do sada bio isključen iz Vlade, poručuju iz NSD-a.

Prema njihovim riječima, od ovog sastanka su prošla dva dana, a još niko se, kako kažu, od predstavnika manjinskih naroda i takozvanih građanskih partija iz opozicije nije oglasio i ogradio od “šovinizma i nacionalizma predsjednika Bošnjačkog saveza, a nadamo se da ćutanje nije odobravanje”.

“NSD i DF oštro osuđuju ovakav nastup Esada Rastodera i ostaju pri stavu da Crnoj Gori nikada nije bila potrebnija politička stabilnost i pomirenje, da je rekonstrukcija Vlade i stabilnost parlamentarne većine jedina brana sve agresivnijoj kampanji bivšeg režima, koji je ovu državu za proteklih trideset godina toliko osiromašio i podijelio da će biti potrebno mnogo znanja i mudrosti da se saniraju sve štete koje su nastale.

Manjinskim narodima još jednom poziv da se izvuku iz ralja DPS-a, da prihvate ponudu parlamentarne većine i da u interesu svog naroda uzmu učešće u kreiranju društveno-političkih kretanja, a ne da u rukama DPS-a i satelita budu sredstvo destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori”, zaključuju iz NSD-a.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Knežević: Djelovi bezbjednosnog sektora ne smiju se otgrnuti od Ustava

Objavljeno

dana

Autor

Knežević: Protesti DF u septembru, Krivokapić da vrati loptu sa petra ili da je mi skinemo

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević (DF) kazao je da se ne smije dozvoliti nikad više da se djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom. Knežević je to rekao za Portal RTCG uoči sjutrašnje sjednice Odbora na kojoj će saslušati predstavnike bezbjednosnog sektora.

“Sjutrašnje kontrolno saslušanje treba da pokaže značaj institucija koje imaju zadatak da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne mogu ni pretpostaviti kakve informacije ćemo sjutra dobiti, ali svakako je zajednička obaveza da doprinesemo da se nikad više djelovi bezbjednosnog sektora ne otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom”, istakao je Knežević.

Advertisement

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu saslušaće sjutra potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, povodom dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Odbor će, kako je najavljeno, saslušati i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića.

Odluku o kontrolnom saslušanju Odbor je donio jednoglasno, na inicijativu predsjednika tog tijela Milana Kneževića.

Obrazlužući inicijativu, Knežević je kazao je da nije tajna da je u Crnoj Gori narušena, ne samo bezbjednosna, već i društveno-politička situacija, i da je to posljedica naslijeđenog višedecenijskog stanja.

“Plašim se da je ovih dana i nedjelja bezbjednosna situacija toliko kulminirala, da posljedice mogu da budu nesagledive, i smatram da je nadležnost Odbora da učini sve i doprinese da se sačuva integritet i institucija i države Crne Gore”, dodao je Knežević.

Advertisement

Sjednica će biti održana u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti.

Sjutrašnje kontrolno saslušanje treba da pokaže značaj institucija koje imaju zadatak da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne mogu ni pretpostaviti kakve informacije ćemo sjutra dobiti, ali svakako je zajednička obaveza da doprinesemo da se nikad vise djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije