Povežite se s nama

Politika

Bogdanović poručio Abazoviću: Rješenje nijesu izbori i rušenje Vlade, iako se na tome se tajno radi

Objavljeno

dana

Bogdanović poručio Abazoviću: Rješenje nijesu izbori i rušenje Vlade, iako se na tome se tajno radi

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Složenost društveno-političke situacije zahtijeva ozbiljnost i spremnost na kompromise ključnih političkih subjekata. Zato su Demokrate pokazale otvorenost da se o svim opcijama mogućeg dogovora unutar vladajuće većine razgovara kako bi se našlo najbolje rješenje, jer rješenje nijesu izbori i rušenje Vlade, na čemu se tajno radi, saopštio je danas predsjednik Kluba poslanika Boris Bogdanović, odgovarajući na prozivke potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je ranije poručio da Demokrate i Krivokapić kažu da li su za to da lideri DF-a uđu u Vladu.

“Žalimo što se neodgovornim igrama, uz različite izgovore, nastavlja opstrukcja najavljene rekonstrukcije”, naveo je on u izjavi dostavljenoj medijima.

On kaže, podsjeća javnost “malo tog žongliranja”.

Advertisement

“Prvo je izgovor bio Sporazum tri lidera o zapadnom kursu države, kojeg su i napisale Demokrate. Zatim se odustalo od ekspertske Vlade, pa prešlo na koncept nestrančke Vlade koja je suprotna zajedničkoj izjavi Bečića, Krivokapića i Abazovića od 31. avgusta prošle godine. Onda se došlo do ideje da se prvo napravi Izvještaj o radu Vlade za proteklu godinu, kao uslov za nastavak dijaloga, uz analizu učinka svakog od članova Vlade, uključujući i premijera. To sve jede vrijeme, a cilj može biti samo rušenje ove Vlade”, naglašava Bogdanović.

Prema njegovim riječima stav Demokrata je jasan – bez riječi smo odmah prihvatili pisani predlog premijera, zasnovan na Sporazumu.

“To znači da premijer predlaže kadrovska rješenja o rekonstrukciji, a mi smo prihvatili da ponudimo više kandidata za jednu funkciju ili zamijenimo predloženog kandidata, kako bi zajednički došli do kandidata sa kojim su saglasne obje strane, jer je ovo dvosmjeran proces. O konačnom predlogu čitavog sastava rekonstruisane Vlade možemo se, kao ozbiljni političari, izjasniti tek kad vidimo usaglašena kadrovska rješenja premijera i vladajućih partija. Ne želimo da učestvujemo u igri poznatih partnera i sinhronizovanih saopštenja koja vodi razbijanju pregovora, a sve kako se ne bi ni došlo ni do faze predlaganja kandidata, odnosno kako bi se ušlo u rušenje ove Vlade”, poručuje on.

Advertisement

Dakle, kako kaže, Abazović postavlja pitanja na koja ni sam nije odgovorio, jer jedno govori DF-u, a drugo međunarodnim partnerima.

“U međuvremenu, nikako da svi dobijemo odgovor od Dritana Abazovića na jednostavno pitanje: da li on prihvata pisani predlog premijera i koncept 38 poslanika, ili i dalje insistira na nestranačkoj Vladi? Ukoliko insistira na nestranačkoj Vladi, koja Demokratama nije problem, da li je spreman da istu pricipijelno napusti i vrati se u parlament, na poziciji potpredsjendika, što mu i pripada, saglasno izbornom rezultatu, jer ne možemo govoriti o nestranačkoj Vladi u kojoj sjedi samo jedna partija”, ističe Bogdanović.

Znači, dodaje on, za Demokrate je prihvatljiva – ili rekonstrukcija Vlade po modelu premijera i Sporazumu tri lidera ili istinski nestranačka Vlada bez aktivnih ili skrivenih stranačkih ili potencijalno stranačkih političara, uz pisanu obavezu da niti jedan član Vlade neće osnovati partiju ili biti dio partije, učestvovati u izbornim kampanjama i biti kandidat na izbornim listama.

Advertisement

“Dakle, niti ima predloga rekonstrukcije bez premijera, niti ima izglasavanja rekonstrukcije bez glasova poslanika. Da bi razgovori o rekonstrukciji, kao i bilo koji ozbiljan politički dijalog uspio, niko nema prava da traži od drugog što nije spreman sam kao politički subjekt dati. Jedino ako smo tu otvoreni i principijelni možemo doći do kompromisa”, zaključio je Bogdanović.

Da bi razgovori o rekonstrukciji, kao i bilo koji ozbiljan politički dijalog uspio, niko nema prava da traži od drugog što nije spreman sam kao politički subjekt dati. Jedino ako smo tu otvoreni i principijelni možemo doći do kompromisa.Aktuelno
Advertisement

Politika

DPS Petnjica: Otvaranje novih radnih mjesta i nastavak ulaganja u poljoprivredu

Objavljeno

dana

Autor

DPS: Nova vlast zanemaruje penzionere, lišava ih svih modaliteta pomoći

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poljoprivreda predstavlja stratešku granu razvoja Petnjice i veliku šansu za otvaranje novih radnih mjesta. U prilog tome, u narednom periodu kroz razne vidove pomoći, a tu prije svega mislimo na finansijsku i stručnu pomoć, nastavićemo da pomažemo razvoj poljoprivrede naše opštine, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Petnjica.

”Naš plan je da pružimo finansijsku i stručnu pomoć mladim bračnim parovima koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Takođe kroz subvencije za nabavku sjemena žita omogućićemo poljoprivrednim proizvođačima da uvećaju površine pod žitima, a u isto vrijeme ćemo obezbijediti i podršku registrovanim pčelarima u vidu premija po pčelinjoj zajednici. Dio tog plana je i buduća izgradnja Kuće meda za potrebe Udruženja pčelara”, dodali su.

”Naša partija nakon pobjede na predstojećim lokalnim izborima u Petnjici, ima konkretan plan finansijske i stručne pomoći ali i podsticajnih mjera za sve grane poljoprivrede, kao i za nabavku potrebne mehanizacije i opreme. Upravo potpuna realizacija predizbornog plana i programa u proteklom četvorogodišnjem mandatu lokalne vlasti, svim građankama i građanima Petnjice daje sigurnost da će i ovaj biti u potpunosti sproveden u djelo”, zaključili su u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Smijenjena direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović saopštila je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče u Skupštini iznijela neistine na račun njenog rada u toj ustanovi.

“Kategorično odbacujem sve izrečene neistine, odgovorno tvrdeći da sam funkciju direktorice NMCG obavljala u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, a povjerene zadatke izvršavala uspješno i transparentno, vodeći računa o zaštiti i unaprijedjenju kulturne baštine i umjetnosti Crne Gore”, navodi Miranović.

Kako je istakla, znajući koliko je savjesno obavljala povjerenu funkciju, te da je odluka o smjeni nezakonita i proizvod političkog revanšizma, pokrenula je zaštitu svojih prava pred nadležnim sudom.

Advertisement

“Što se izjava i rada pomenute Ministarke tiče, rekla bih da nije problem moja smjena, nego je problem što sam jedna od onih koji ne prihvataju njene vrijednosne stavove. Kao što je isključivo odgovorna za trenutne probleme u radu NMCG, uključujuci problem grijanja, a time i adekvatne zaštite i očuvanja  kulturno-umjetničkog i istorijskog blaga pohranjenog u muzejima NMCG, tako je pomenuta ministarka odgovorna za urušavanje svekolike crnogorske kulture i umjetnosti i svega što se tiče crnogorskog identiteta”, navodi Miranović.

“Javnosti radi iznosim par detalja koji govore o njenoj “brizi” za NMCG i identitetske kulturne stigmate Crne Gore. Od dana imenovanja do 30.novembra 2021.godine nije posjetila Narodni muzej, ni kao ministarka, ni kao aktuelna direktorica. Nije odgovorila ni na jedno moje obraćanje, ni  zvanične dopise ustanove za moga mandata, čime je permanentno i u kontinuitetu produkovala štetu NMCG”, tvrdi Miranović.

Ona ističe da posebnu pažnju izaziva ministarkina izjava da je Narodni muzej sada u njenim “sigurnim rukama”.

Advertisement

“Zaista je teško zamisliti da o kulturnim ustanovama, crnogorskoj kulturi i umjetnosti, kulturnoj baštini i identitetski krucijalnim pitanjima Crne Gore sada brine osoba koja negira postojanje crnogorske nacije, države, crkve i crnogorskog  jezika, koja svakodnevno djeluje kao rušiteljka svega crnogorskog. Ministarko Bratić, javno Vas pitam: Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku obzirom da više nije u pitanju samo “neadekvatna zaštita” Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?”, pita Miranović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Srpska pravoslavna crkva je postala redovan učesnik svih izbornih procesa koji se dešavaju u Crnoj Gori. Ona je aktivan učesnik predizborne kampanje za lokalne izbore koji će se 5.septembra održati na Cetinju, kazao je Aleksandar Damjanović iz Crnogorsko kulturne mreže (CKM).

”Njihovo sveštenstvo i ljudii bliski njoj obilaze građane koji su njenji podržavaoci tražeći od njih da svoj glas na predstojećim izborima daju Demokratama. Srpska pravoslavna crkva na odborničkoj listi Demokrata pod rednim brojem dva ima svog kandidata za odbornika predśednika crkvene opštine Cetinje Rajka Radusinovića”, dodao je.

Kako je kazao, evidentno je da je ova vjerska zajednica više voli birački spisak od Svetog pisma i propagiranja religije što bi trebalo da bude njihova osnovna misija.

Advertisement

”Demokrate žele preko SPC da na Cetinju prigrabe glasove koje je na prethodnim parlamentarnim izborima osvoila koalicija Za budućnost Crne Gore i da to predstave kao rast povjerenja u njihovu izdajničku politiku”, navodi Damjanović.

”Pitanje je dana kada će Aleksa Bečić izdati SPC kao što je izdao i SNP partiju koja ga je iznjedrila i afirmisala prvo kao kurira Milana Kneževića zatim kao kandidata za gradonačelnika Podgorice. Ubrzo će Joanikije Mićović shvatiti da mu je podrška Demokratama isto što i ulaganje u poker aparat u krajnjem će sigurano biti gubitnik”, dodao je.

”Pozivam sveštenstvo SPC da očisti paučinu sa Jevanđelja i Svetog pisma i da se okrenu propagiranju religije a da politiku ostavi političarima”, zaključio je u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije