Povežite se s nama

Politika

DPS Cetinje: Mrvaljević prešao put od protivnika partijskih zapošljavanja do sopstvenog uhljebljenja na direktorsko mjesto

Objavljeno

dana

Operativni štab Prijestonice apeluje na građane da se vakcinišu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Vlada Crne Gore je nastavila sa nezakonitim smjenjivanjima i zapošljavanjima po “dubini i širini”. Za najnoviji primjer partijskog zapošljavanja istaknuto je da je: “ekspert sa dugogodišnjim radnim opusom koji je stekao enormno pravničko iskustvo”, saopštio je Odbor DPS Prijestonice reagujući na imenovanje Danila Mrvaljevića iz Demokrata za vršioca dužnosti direktora Državnog arhiva Crne Gore.

Advertisement

Da nije tragično, kažu, bilo bi smiješno.

“Poput njegovog predsjednika Bečića koji je istakao da ih fotelje ne zanimaju, i novi direktor Državnog arhiva, lokalni vođa Demokrata Danilo Mrvaljević, bio je dugogodišnji protivnik partijskog zapošljavanja. Ali poslije tog i sličnog dugogodišnjeg papagajskog ponavljanja kao i stava da je vlast koju je činio DPS partijski zapošljavala, konačno sjede u fotelju, ni manje ni više – direktora jedne od najznačajnijih nacionalnih ustanova kulture”, navode u saopštenju.

Osvježilo, nema što, poručuju iz cetinjskog DPS-a.

“Nego, vjerovatno ga je za to mjesto, kako je navedeno, preporučilo “enormno pravničko iskustvo”. Međutim, građanima Cetinja je i ovog puta sve jasno, a to će i pokazati 5. decembra. Znaju oni dobro da li je Mrvaljeviću za partijsko uhljebljenje preporuka bila njegovo “enormno pravničko iskustvo”, ili pak podrška ustoličenju mitropolita Srpske crkve i upotrebe sile prema njima”, zaključuju iz DPS-a.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

U svemu smo zajedno

Objavljeno

dana

Autor

U svemu smo zajedno

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Nikola Samardžić (gradski.me)

Advertisement

U Crnoj Gori je u toku puzajući državni udar čija će se ishodišta nazirati i u susedstvu. Crna Gora je bila poligon za odnose koji su vodili privremenom smirivanju sukoba krajem devedesetih, i ponovo je izložena jednom iskušenju koje prevazilazi njene granice i stvarne potrebe. Srbija vuče Crnu Goru ne samo u devedesete, nego i u tridesete, kad je svetosavski kult oživeo pod uticajem carističke ruske emigracije i trendova u Nemačkoj i Italiji. Populizam je u šitokim evropskim okvirima, mada pretežno na političkim i socijalnim marginama, oživeo te trendove u kojima su prisutne i simpatije, i u Nemačkoj i u Italiji, za nov ruski caristički poredak koji preti širokom pojasu istočne Evrope od Crnog mora do Baltika. A zagadio je i naš mali deo sveta. Crkva, vojska i tajna policija su sveto trojstvo tradicionalne i savremene srpske politike koje je prisutno u svim režimima, i u svakom obliku mišljenja koji je u stanju da utiče na pretežna opredeljenja i događaje. Kriza vlasti u Crnoj Gori, gde je premijer uzurpator u pokušaju, tu je i lažni car Šćepan Mali, i izborni proces u Srbiji, nisu samo procesi preuređenja političke moći, nego i ruskog uticaja. I svi lažu, i lažno se predstavljaju. Nije Evropa sad Evropa, nego Vučićev Srpski svet. Nije Otvoreni Balkan Šengen nego Vučićev Gulag.

U Srbiji je opozicija kandidovala generala u penziji, a u opciji su bili i jedan episkop iz Bosne poznat po vezama s korupcionaškim i mafijaškim krugovima i ruskom agenturom u Beogradu, i jedan profesor u penziji, politički i intelektualno blizak nalogodavcima ubistva premijera Đinđića. Deo vladajuće strukture u Crnoj Gori, s premijerom Krivokapićem, kao da je bliži opoziciji u Beogradu i njenim crkvenim i ruskim vezama. Drugi deo crnogorske vladajuće većine je pod Vučićem i jednom više zvaničnom strujom establišmenta.

Promena korumpirane i kvislinške političke kaste nije tema izbora u Srbiji, ona je udobno zauzela sva važna mesta u vlasti i opoziciji, gde vršljaju kremaljske pudlice, udbaši i mantijaši. Demokratija, Evropa, partnerstvo sa SAD, nisu teme predizborne kampanje u Srbiji, i zato je potrebno da one budu ponovo tema kampanje u Crnoj Gori. Jedina suštinski opoziciona poruka bila je poseta Londonu Vučićevog ministra odbrane, s kojim je Vučić u sukobu oko tranzicionog plena i uticaja u podzemlju, gde su Srbiji i gostu ukazane neočekivane počasti. Podrška Vučićevom partijskom suparniku upućena je svega nekoliko dana pošto je pošiljka britanske vojne pomoći Ukrajini morala da zaobilazi vazdušni prostor Nemačke čija je relativizacija svih kriza u Ukrajini u poslednjih dvadeset godina sve jasnija podrška Putinu, ali i njegovim namerama u istočnoevropskom susedstvu, i u bivšoj Jugoslaviji.

U Srbiji niko od opozicionih aktera ne pominje demokratiju, Evropu, pomirenje sa susedima, otvaranje i novi razvoj finansijskog sistema, nov ciklus investicija, suočavanje s vekovnim siromaštvom, novo insitucionalno uređenje vladavine prava i bezbednosti, niti partnerstvo sa SAD. Jasno je da Vučića nijedna reforma na koju nije primoran iz Brisela i Vašingtona ne interesuje, i da je zato potrebna promena vlasti sama po sebi. Ali se promena vlasti sama po sebi odigrala 2020. u Crnoj Gori čiji će povratak sebi samoj, a demokratski je prioritet da to usledi, jedina ohrabrujuća poruka Srbiji da se nakon izbora počne suočavati s celom političkom kastom i korumpiranim establišmentom.

Advertisement

Otvaranje srpskog pitanja u Crnoj Gori imalo je isključivu funkciju zaustavljanja evropske i evroatlantske integracije i modernizacije. Crna Gora neće biti u stanju da srpsko pitanje pacifikuje uključivanjem predstavnika srpske zajednice u evropsku agendu jer je u proteklih 15 godina, nedovoljno oprezno, dopustila da Tadić, Vučić i Đilas unište svaku evropsku alternativu u Srbiji. Da ona ne postoji, bez obzira na još uvek značajnu podršku evropskoj integracii, očigledno je i na početku izborne kampanje, u kojoj se samo prelamaju modaliteti ruskog uticaja i antidemokratske političke kulture. Prvi pokušaj agresije na Crnu Goru nije bio radikalski, nju je pokrenula Demokratska stranka Borisa Tadića, i ostaci njegove agenture, koja je bliska Đilasu, aktivno pokušavaju da očuvaju Krivokapića na vlasti. Vučić je preuzeo ceo paket korupcionaške i kvislinške politike svojih prethodnika. Nju je razvio, ponegde izveo i do apsurda, ponovo izazuvajući sukobe u susedstvu. Vućiću je odgovaralo da se politički odnosi u Crnoj Gori svedu na odnose crnogorske i srpske nacije, računajući da će presuditi uticaj SPC i ruske agenture, i to se u međuvremenu dogodilo.

Ukoliko se Crna Gora iz stanja državnog udara bude vratila u proces kojim će upravljati primena zakona, međunacionalni odnosi ostaće pitanje za budućnost. Srpsko pitanje, time i nezavisnost, celovistost, bezbednost i evropsko opredeljenje Crne Gore, ostaće otvoreno sve dok se u Srbiji ne pojavi nova, snažna, evropska alternativa, i sve dok srpske zajednice ne prihvati evropsko opredeljenje podrškom svakoj proevropskoj vlasti ubuduće. I tridesete su, u Evropi, bile opomena, o ceni jednoga potrošenog vremena, i uzaludnih žrtava.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

VERZIJA TEMELJNOG UGOVORA O KOJOJ SE SPEKULIŠE: Svetosavska sekta preuzima državu Crnu Goru!

Objavljeno

dana

Autor

Beogradska patrijaršija želi da zabrani gradnju hramova Crnogorskoj crkvi

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Temeljni ugovor koji Svetosavski kult krvi i tla, poznat kao svetosavska sekta (SS) koja se vodi pod akronimom SPC treba da potpiše sa Vladom Crne Gore, već mjesecima je predmet kontroverzi i spekulacija javnosti.

Advertisement

Razlog što se o ovom zavjereničkom dokumentu uveliko priča po kuloarima je zato što odlazeća izdajnička vlada ima servilan odnos prema svetosavskoj sekti i zbog takvog ulizivačkog odnosa ponižavaju državu i građane skrivajući sramotni akt.

S obzirom da SS i odlazeća vlada podmuklo i krajnje nesojski već mjesecima kriju sadržaj zavjereničkog ugovora, u javnosti kruže mnoge verzije ovog subverzivnosg akta.

Portal Aktuelno došao je u posjed jedne nezvanične verzije ugovora za koju se spekuliše da je približna originalnom  aktu.

Nacrt Temeljnog ugovora koji Vlada nije učinila javnim na prvi pogled je dovoljan da se pretpostavi zašto su izdajnici iz izvršne vlasti i funkcioneri SS krili ovaj dokument – jer ako bude potpisan to će biti najveća veleizdaja koja će Crnu Goru staviti pod vlast Svetosavskog kulta.

Advertisement

U nezvaničnoj verziji temeljnog ugovora stoji sledeće:

– Predviđa se da SPC bude izuzeta iz Ustava i zakona naše zemlje,

– da policija ne može da uđe u crkvu ako se u njoj krije lice koje je počinilo teško krivično djelo,

– da tužioci o svojim istragama protiv crkvenih lica odmah o svemu moraju da obavijeste SPC,

Advertisement

– da SPC može da preduzima DISCIPLINSKE odluke bez ikakvog uplitanja državne vlasti:

– Državni organi ne mogu preduzimati bezbjedonosne mjere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa, osim u slučajevima kada to nalažu razlozi hitnosti zaštite života i zdravlja ljudi.

– U slučaju vođenja krivičnog postupka ili istrage o kliricima i vjerskim službenicima Crkve zbog eventualnih krivičnih djela koja su predviđena Krivičnim zakonikom, nadležni organi će o tome prethodno obavijestiti nadležnog arhijereja.

– Nadležne crkvene vlasti imaju pravo da u skladu sa pravoslavnim kanonskim poretkom i odgovarajućim crkvenim propisima donese odluke duhovne i disciplinske prirode bez ikakvog uplitanja državne vlasti.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Joković sjutra sa Porfirijem: Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC ispravljanje nepravde prema njoj

Objavljeno

dana

Autor

Joković sjutra sa Porfirijem: Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC ispravljanje nepravde prema njoj

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Lider Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković izjavio je u emisiji “360 stepeni” na N1 da potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom predstavlja “ispravljanje nepravde prema njoj”, kao i da je to trebalo da bude urađeno u maju prošle godine, kada je premijer Zdravko Krivokapić boravio u Beogradu. Ističe da se SPC nije miješala u politička pitanja u ovoj državi, kao i da se država Srbija nije miješala u unutrašnja pitanja susjedne države.

Advertisement

„Dritan Abazović se sastao privatno sa našim patrijarhom. Ja imam poziv i sjutra se sastajem sa patrijarhom. Zadovoljstvo mi je da se sastanem sa Patrijarhjom srpskim Porfirijem“, rekao je on i dodao da ne želi da komentariše posjetu Abazovića.

Komentarišući temeljni ugovor sa SPC, on je naveo da je usaglašen maja mjeseca prošle godine premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić trebao da potpiše taj dokument. Međutim, nepoznato mu je zašto to nije urađeno, i šta se u međuvremenu desilo.

“Ne vidim zašto se sad, kada je na provjeri povjerenje Vladi Crne Gore, da se izlazi u javnost i objavljuje da će Vlada da potpiše Temeljni ugovor. Zašto nije u prethodnih godinu i po dana”, zapitao se on.

“Ključni stav ove Vlade je bio da se promijeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, i da se potpiše Temeljni ugovor… I to je pitanje za Zdravka Krivokapića, otkud baš sad, u ovom trenutku, i zašto nije do sada, kada je sve bilo dogovoreno u maju prošle godine”, rekao je Joković.

Advertisement

Prema njegovim riječima, Krivokapić je trebao da potpiše Temeljni ugovor kada je došao u Beograd. Nakon toga, podsjeća, izgubio je podršku Demokratskog fronta.

“Da je imao političke odgovornosti u punom smislu riječi, Krivokapić je tada trebao da izađe pred parlament i da provjeri da li ima povjerenje ili nema… Nije urađeno ono što je dogovoreno i otuda je ljutnja Srpske pravoslavne crkve”, istakao je Joković.

Ocjenjuje da Vlada Crne Gore, koja nema puni politički kapacitet, ne treba sada da potpisuje Temeljni ugovor.

Kaže da bi u slučaju da njemu bude dužnost da potpiše Temeljni ugovor – njemu to predstavljalo “istinsku čast”.

Advertisement

“Suština je da to bude potpisano, kao što je potpisano sa Islamskom vjerskom zajednicom i Katoličkom crkvom u Crnoj Gori. Ništa se drugo ne traži, nego da se na istim osnovama potpiše ono što su potpisale druge dvije vjerske zajednice. Dakle, ovdje je riječ o ispravljanju nepravde prema SPC “, kazao je on.

Potpisivanje veliki iskorak u odnosima Crne Gore i SPC

Joković je podvukao da će potpisivanje Temeljnog ugovora biti “veliki dan i veliki iskorak u odnosima države Crne Gore i Srpske pravoslavne”.

“Nikada se SPC nije miješala u političke odnose u Crnoj Gori. Posljednja dešavanja su zbog nepravednosti ovog zakona. DPS je zakonom uključio SPC u proteste koji su tako bili vođeni i koji su bili veličanstveni”, naveo je on na N1.

Advertisement

Dodaje da je svrha Zakona o vjerskim zajednicama bila otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

“Crkva se je miješala samo u domenu onoga što se tiče crkve. A to miješanje Srbije, ja nikada nisam primijetio da se država Srbija miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore”, smatra Joković.

On je ocijenio kao neuspješan dosadašnji rad Vlade Crne Gore, navodeći da nijedna strana investicija nije došla, da se broj nezaposlenih enormno povećao, a da odnosi unutar stranaka u okviru vladajuće koalicije “gotovo da nisu ni postojali”.

“Zašto je to tako, to je pitanje za premijera”, kazao je Joković.

Advertisement

Komentarišući predstojeću sednicu Skupštine Crne Gore, on je ocijenio da “Vlada pala onog trenutka kada je Demokratski front rekao da je više ne podržava”.

Pošto nije došlo do sada do provere podrške Vlade u parlamentu, očekuje da će se to desiti na sljedećoj sednici.

“Što god da bude, ništa strašno. Sazrijevanje demokratije”, prokomentarisao je Joković, ne isključujući mogućnost izbora neke nove Vlade Crne Gore.

On je na pitanje da li će učestvovati u izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore rekao da “SNP neće rušiti Vladu, ali i da neće žaliti za njom”.

Advertisement

Joković demantuje da je pregovarao o eventualnom angažovanju u narednoj Vladi Crne Gore i ističe da “nijednu riječ o tome nije progovorio ni sa kim”.

“Ne znam ni ko bi bio premijer, ni ko bi bio u sastavu nove Vlade. Sve je ovde otvoreno. Ne može niko reći kako će biti”, zaključio je on.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije