Povežite se s nama

Politika

PKS o Spajićevom planu: Šarena laža ili je heroin loš i nikakav

Objavljeno

dana

Spajić građanima: Račun bez QR koda nijeste u obavezi da platite

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Patriotsko komitski savez (PKS) smatra da je tzv. Maršalov plan Milojka Spajića iz #nijemojavlada, samo šarena laža kojom se drogiraju mase koje žele da povjeruju u bajke novih vlasti. Ono što začuđuje je broj građana koji su, naprečac, povjerovali u ovu populističku priču, taman kao da su im već plate i penzije povećane, saopštili su iz PKS-a.

Advertisement

“Svako ko iole poznaje ekonomske zakone zna da bez veće proizvodnje nema produktivnosti, a bez produktivnosti ni ekonomskog rasta. Takođe valjda svako zna da treba nešto da vidi da bi vjerovao, ili je „heroin loš i nikakav“ pa i nije važno što tzv. Maršalov plan niko vidio nije, niti je iko shvatio kako će Milojko da nađe novac za ove fantazije”, navedeno je u saopštenju.

Iz PKS napominju da Maršalov plan možda i može izdržati par mjeseci.

“Preraspodjelom budžetskih sredstava, nauštrb investicija i otvaranja novih radnih mjesta, možda i može izdržati par mjeseci, koje će, međutim, građane Crne Gore skupo i preskupo koštati, ali tvrditi da se na ovaj način može održivo doći do rasta zarada je politikanstvo bez presedana,u državi đe se broj nezaposlenih već mjeri hiljadama na mjesečnom nivou, posebno zbog poteza apostolskih eksperata, koji, čini nam se, samo rade u cilju kompletnog sloma crnogorske ekonomije”, poručuje se u saopštenju.

Pema njihovim riječima, u tom pravcu treba gledati i “stihijska zapošljavanja” u državnim preduzećima i probijanje budžeta za zarade zaposlenih, povećanje ukupnog broja administracije, koju treba plaćati, što će sve rezultirati samo-novim zaduženjima!

Advertisement

“Ovoj jadovladi je mnogo bijedna tri centa što će dati za litar mlijeka farmerima, a ovamo se bakću povećanjem plata i penzija od 17 do 30 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Iz te Partije pitaju, koliko bilo ko treba biti naivan pa da povjeruje u sve ovo?

“Izuzev Socijalnog savjeta, posebno sindikata koji bi ova i slična pitanja davno trebao postaviti, da ga ima i da se bori za prava radnika, koji, svjedoci smo, ostaju bez posla svakodnevno! Ako predstavnici preduzeća u tom socijalnom savjetu podržavaju “plan” isplate “zarada na ruke”, onda smo zaista baš krenuli ka dnu u kojem će vladati siromaštvo, besparica i nepravda. Mala i srednja preduzeća jedva i sad sastavljaju kraj sa krajem, pa bi povećanje zarada, ironično ali istinito, dovelo do njihovog gašenja. I od čega će onda živjeti crnogorske porodice? U državi dje su cijene svih prehambrenih proizvoda povećane bar 30 odsto, gdje je najskuplji benzin, dje je građevinski materijal odletio u nebo, dje je život skup i preskup i države iz koje sve više građana odlazi”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ibrahimović sa ambasadorom Francuske: Manjinski narodi u Crnoj Gori snažno na kursu evropskih i evroatlantskih vrijednosti

Objavljeno

dana

Autor

Ibrahimović sa ambasadorom Francuske: Manjinski narodi u Crnoj Gori snažno na kursu evropskih i evroatlantskih vrijednosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović sastao se u Podgorici sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijeom.

Advertisement

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i o odnosima Crne Gore i Francuske.

Ibrahimović je Timonijeu čestitao predsjedavanje Francuske Savjetom EU.

“Siguran sam da će narednih šest mjeseci biti snažan zamajac na planu ubrzanja našeg integracionog puta”, kazao je Ibrahimović.

On je istakao da su manjinski narodi u Crnoj Gori snažno na kursu evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

Advertisement

“Raduje nas da i prijateljska Francuska snažno podržava evropski put Crne Gore”, istakao je Ibrahimović.

Ambasador Kristijan Timonije iskazao je očekivanje da će se za vrijeme predsjedavanja Francuske Savjetom EU ostvariti napredak Crne Gore na putu ka EU.

On je još poručio da je za njega izuzetno važan status manjinskih organizacija i poštovanja prava manjinskih naroda.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Neće doći do velikog rata u Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Neće doći do velikog rata u Ukrajini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši šefovi diplomatije i ambasadori Miodrag Lekić i Srđan Darmanović smatraju da neće doći do velikog rata i eskalacije sukoba u Ukrajini.

Advertisement

Bivši šef diplomatije i ambasador Miodrag Lekić kaže da je  uvjeren da neće biti oružanog sukoba u Ukrajini.

“Treba rasteretiti građane Crne Gore te psihoze, pri čemu se u medijimi ističe takav ishod. Nemam podatke iz svjetskih centara, ali ovo je političko propagandna borba”, kazao je Lekić.

Lekić ističe da postoji jedna logika velikih sila da šire svoj uticaj, ali i da resetuju odnosep.

“Tako da ja mislim da će doći do dogovora da se prevaziđe ova kriza. Nakon optimističkog momenta došlo je do pada, zaoštravanja i svi možemo da tumačimo ko je u pravu”, objašnjava on.

Advertisement

Njegov kolega, takođe bivši šef diplomatije i ambasador Srđan Darmanović takođe smatra da do velikog rata ili eskalacije sukoba neće doći.

“Sada se došlo do eskalacije koja je naizgled opasna, nadam se da je ipak naizgled. Putin prijeti da pokrene rat kakav nijesmo u Evropi vidjeli od 1945. godine ako mu se ne preda vrhovna vlast nad Ukrajinom i ako se međunarodni bezbjednosni, evropski poredak ne prepravo po njegovom ukusu”, kaže Darmanović.

Objašnjava da je takav scenario teoretski moguć.

“Ali mislim da je on svjestan rizika rata. Putin nije neuračunljiv čovjek, nego je svoje akcije kalibrirao prema svojim interesima”, kazao je profesor na Fakultetu političkih nauka.

Advertisement

Dodaje da je Putin svjetsan da bi izginulo puno ljudi, ali da ni Ukrajina sada nije bespomoćna.

Darmanović ističe da Ukrajina u bližoj budućnosti neće postati članica NATO-a i zato je čudno što se zahtjev o tome postavlja uopšte.

“Smatram da će diplomatija sada odraditi svoje. Bajden je dao do znanja da je spreman da razgovara. NATO ne može prihvatiti ove uslove. Ne  postoji zapadni političar koji bi prihvatio uslove da suspendujete pravo zemalja da sami odlučuju o spoljnoj politici na osnovu Pariske povelje, da suspendujete povelju NATO-a da ima pravo da se širi, da povučete snage zemalja članica NATO-a. Tako da ako pitate za članice NATO-a, NATO se sigurno neće boriti ako dođe do sukoba, ali će rasporediti snage u svojim članicama na granicama”, kazao je on.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

U svemu smo zajedno

Objavljeno

dana

Autor

U svemu smo zajedno

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Nikola Samardžić (gradski.me)

Advertisement

U Crnoj Gori je u toku puzajući državni udar čija će se ishodišta nazirati i u susedstvu. Crna Gora je bila poligon za odnose koji su vodili privremenom smirivanju sukoba krajem devedesetih, i ponovo je izložena jednom iskušenju koje prevazilazi njene granice i stvarne potrebe. Srbija vuče Crnu Goru ne samo u devedesete, nego i u tridesete, kad je svetosavski kult oživeo pod uticajem carističke ruske emigracije i trendova u Nemačkoj i Italiji. Populizam je u šitokim evropskim okvirima, mada pretežno na političkim i socijalnim marginama, oživeo te trendove u kojima su prisutne i simpatije, i u Nemačkoj i u Italiji, za nov ruski caristički poredak koji preti širokom pojasu istočne Evrope od Crnog mora do Baltika. A zagadio je i naš mali deo sveta. Crkva, vojska i tajna policija su sveto trojstvo tradicionalne i savremene srpske politike koje je prisutno u svim režimima, i u svakom obliku mišljenja koji je u stanju da utiče na pretežna opredeljenja i događaje. Kriza vlasti u Crnoj Gori, gde je premijer uzurpator u pokušaju, tu je i lažni car Šćepan Mali, i izborni proces u Srbiji, nisu samo procesi preuređenja političke moći, nego i ruskog uticaja. I svi lažu, i lažno se predstavljaju. Nije Evropa sad Evropa, nego Vučićev Srpski svet. Nije Otvoreni Balkan Šengen nego Vučićev Gulag.

U Srbiji je opozicija kandidovala generala u penziji, a u opciji su bili i jedan episkop iz Bosne poznat po vezama s korupcionaškim i mafijaškim krugovima i ruskom agenturom u Beogradu, i jedan profesor u penziji, politički i intelektualno blizak nalogodavcima ubistva premijera Đinđića. Deo vladajuće strukture u Crnoj Gori, s premijerom Krivokapićem, kao da je bliži opoziciji u Beogradu i njenim crkvenim i ruskim vezama. Drugi deo crnogorske vladajuće većine je pod Vučićem i jednom više zvaničnom strujom establišmenta.

Promena korumpirane i kvislinške političke kaste nije tema izbora u Srbiji, ona je udobno zauzela sva važna mesta u vlasti i opoziciji, gde vršljaju kremaljske pudlice, udbaši i mantijaši. Demokratija, Evropa, partnerstvo sa SAD, nisu teme predizborne kampanje u Srbiji, i zato je potrebno da one budu ponovo tema kampanje u Crnoj Gori. Jedina suštinski opoziciona poruka bila je poseta Londonu Vučićevog ministra odbrane, s kojim je Vučić u sukobu oko tranzicionog plena i uticaja u podzemlju, gde su Srbiji i gostu ukazane neočekivane počasti. Podrška Vučićevom partijskom suparniku upućena je svega nekoliko dana pošto je pošiljka britanske vojne pomoći Ukrajini morala da zaobilazi vazdušni prostor Nemačke čija je relativizacija svih kriza u Ukrajini u poslednjih dvadeset godina sve jasnija podrška Putinu, ali i njegovim namerama u istočnoevropskom susedstvu, i u bivšoj Jugoslaviji.

U Srbiji niko od opozicionih aktera ne pominje demokratiju, Evropu, pomirenje sa susedima, otvaranje i novi razvoj finansijskog sistema, nov ciklus investicija, suočavanje s vekovnim siromaštvom, novo insitucionalno uređenje vladavine prava i bezbednosti, niti partnerstvo sa SAD. Jasno je da Vučića nijedna reforma na koju nije primoran iz Brisela i Vašingtona ne interesuje, i da je zato potrebna promena vlasti sama po sebi. Ali se promena vlasti sama po sebi odigrala 2020. u Crnoj Gori čiji će povratak sebi samoj, a demokratski je prioritet da to usledi, jedina ohrabrujuća poruka Srbiji da se nakon izbora počne suočavati s celom političkom kastom i korumpiranim establišmentom.

Advertisement

Otvaranje srpskog pitanja u Crnoj Gori imalo je isključivu funkciju zaustavljanja evropske i evroatlantske integracije i modernizacije. Crna Gora neće biti u stanju da srpsko pitanje pacifikuje uključivanjem predstavnika srpske zajednice u evropsku agendu jer je u proteklih 15 godina, nedovoljno oprezno, dopustila da Tadić, Vučić i Đilas unište svaku evropsku alternativu u Srbiji. Da ona ne postoji, bez obzira na još uvek značajnu podršku evropskoj integracii, očigledno je i na početku izborne kampanje, u kojoj se samo prelamaju modaliteti ruskog uticaja i antidemokratske političke kulture. Prvi pokušaj agresije na Crnu Goru nije bio radikalski, nju je pokrenula Demokratska stranka Borisa Tadića, i ostaci njegove agenture, koja je bliska Đilasu, aktivno pokušavaju da očuvaju Krivokapića na vlasti. Vučić je preuzeo ceo paket korupcionaške i kvislinške politike svojih prethodnika. Nju je razvio, ponegde izveo i do apsurda, ponovo izazuvajući sukobe u susedstvu. Vućiću je odgovaralo da se politički odnosi u Crnoj Gori svedu na odnose crnogorske i srpske nacije, računajući da će presuditi uticaj SPC i ruske agenture, i to se u međuvremenu dogodilo.

Ukoliko se Crna Gora iz stanja državnog udara bude vratila u proces kojim će upravljati primena zakona, međunacionalni odnosi ostaće pitanje za budućnost. Srpsko pitanje, time i nezavisnost, celovistost, bezbednost i evropsko opredeljenje Crne Gore, ostaće otvoreno sve dok se u Srbiji ne pojavi nova, snažna, evropska alternativa, i sve dok srpske zajednice ne prihvati evropsko opredeljenje podrškom svakoj proevropskoj vlasti ubuduće. I tridesete su, u Evropi, bile opomena, o ceni jednoga potrošenog vremena, i uzaludnih žrtava.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije