Povežite se s nama

Novosti.rs

SVETI SAVA OSTAJE U KOTORSKOJ GIMNAZIJI: Ministarstvo kulture poništilo rešenje prosvetne inspekcije

Objavljeno

dana

SVETI SAVA OSTAJE U KOTORSKOJ GIMNAZIJI: Ministarstvo kulture poništilo rešenje prosvetne inspekcije

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MINISTARKA prosvete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, poništila je rešenje prosvetne inspekcije koja je naložila da se iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik jezik u Gimnaziji u Kotoru ukloni poster na kome je lik Svetog Save.

Direktorka Gimnazije u Kotoru Slavica Stupić

Rok koji je inspekcija ostavila v.d. direktora kotorske Gimnazije Slavici Stupić bio je sedam dana a naloženo je i da  u zakonskom roku pismeno obavesti prosvetnu inspektorku da li je rešenje o uklanjanju ispoštovala.

Advertisement

Podsetimo direktorka Stupić ranije je za "Novosti" rekla da će nadležnom ministarstvu uložiti žalbu na ovo rešenje, a sliku Svetog Save neće pomeriti ni za milimetar. Objasnila je i da je reč o uramljenoj kopiji prikaza lika Rastka Nemanjića, Svetog Save, a ne o religijskom delovanju.

Poster se uz brojne druge reprodukcije - fotografije  književnika i prosvetitelja nalazi u učionicama za CSBH jezik i književnost, sasvim u kontekstu edukativnog materijala i obrazovnog programa za taj predmet. Uz sve to "sporni" poster prosvetitelja i učitelja na zidu učionice stoji skoro četiri decenije i baš nikome nije smetao.

U poništenom rešenju navedeno je između ostalog da Zakona o obrazovanju i vaspitanju propisuje da u obrazovnim ustanovama nije dozvoljeno religijsko delovanje. Propisano je takođe da se direktor javne ustanove može razrešiti ako dozvoli političko ili religijsko organizovanje i delovanje u ustanovi javnog obrazovanja – piše u zapisniku.

Po oceni drugostepenog organa,  prvostepeni organ je povredio pravila postupka Zakona o upravnom postupku, jer u dispozitivu rešenja, a posebno u obrazloženju, nije precizno ukazao i definisao na koji način slika. tj. kopija lika Rastka Nemanjića, predstavlja  religijskog delovanja i povredu prava na obrazovanje.

Advertisement

Po navodima v.d. direktorice, to je sastavni deo edukativnog materijala za izvođenje nastave. "Stoga nije jasno obrazloženje iz rešenja da li je u pitanju slika, ili je  ikona",  navedeno je između ostalog u odluci ministarstva.

BONUS VIDEO: SRBIN OSNIVAČ RUSKE TAJNE SLUŽBE: Grof Sava Vladislavić - tajni savetnik Petra VelikogNovosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

HERCEG NOVI NA PUTU SVETOSAVLJA: Mitropolit Joanikije se obratio na svečanoj akademiji (FOTO/VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

HERCEG NOVI NA PUTU SVETOSAVLJA: Mitropolit Joanikije se obratio na svečanoj akademiji (FOTO/VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SVETOSAVSKI programi počeli su u Herceg Novom jutros a nastavljeni su večeras u Dvorani Park akademijom na kojoj je besedio mitropolit Joanikije, a učestvovala su deca sa veronauke, članovi horova Cvrkutići i Sveti Sava, predstavnici hercegnovskog ogranka Srpskog kulturno prosvetnog društva Prosveta.

Foto: V. Vujnović

Predsednica društva Olivera Doklestić uručila je nagrade pobednicima literarnog konkursa  raspisanog u čast srpskog svetitelja i prosvetitelja i priznanje za životno delo vaspitačici u penziji Miri Femić.

Advertisement

Foto: V. Vujnović

- Sveti Sava nije slučajno izabran od toliko velikih ljudi u srpskom rodu da bude zaštitnik i pokrovitelj svih srpskih škola koje je i Crna Gora negovala naročito krajem 19. i početkom 20. veka, ali i u drugim oblastima gde je srpski narod žieo, i u Srbiji, Austrougarskoj i u dijaspori i tako je ostalo do dana današnjeg osim u Crnoj Gori. Mi imamo čudesan fenomen. Imamo svetosavske akademije koje se održavaju i po nekoliko dana, uglavnom celu nedelju dana traju svetosavske svečanosti i vidimo da je Sveti Sava svuda prisutan, a to se vidi po običajima, po moralu i po toponimima, posebno, po našim svetinjama, u duhovnosti i obrazovanju i kulturi umetnosti skoro da nema oblasti života koju Sveti Sava nije unapredio - kazao je mitropolit Joanikije.

Foto: V. Vujnović

Osvrnuo se potom na  položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Advertisement

- Treba da podsetimo, pošto smo imali velike nesporazume sa našim vlastima unazad dve godine zbog pravnog položaja SPC u Crnoj Gori i čudo je time veće, da mi od Svetog Save negujemo odnose između crkve i države. NJegov nomokanon, odnosno Zakonopravilo ili Krmčija upravo uređuje odnose između crkve i države, daje svaki poredak i crkvi i državi... da bude sinhronija jer i crkva i država se bave narodom - zaključio je mitroploit Joanikije.

Govorio je potom hercegnovski publicista Nebojša Rašo i podsetio na ikone i freske Svetog Save u pravoslavnim crkvama i hramovima hercegnovskim, posebno onih osam njemu posvećenih,  ali je istakao i ostale istorijske i duhovne tragove koji su dokaz značaja ovog svetitelja u našem narodu.

Foto: V. Vujnović

- Novljanima se ispunila velika želja, kada se 1858. otvorila Srpska pomorska zakladna škola u Srbini. Ona je dobila svoju zastavu, bila je to crveno-plavo-bela trobojka sa  likom Svetog Save i natpisom."Pokažite da ste srpske majke deca, i hodite stopama ovog svetitelja", rekao je Rašo i dodao da nije  Sveti Sava u Boki samo na ikonama, freskama, u hramovima, on je u našim domovima, školama i zadužbinama, na našim slavama. Sveti Sava je sa nama kroz osam vekova borbe za očuvanje pravoslavne vere, srpskog imena, ćirilice, kroz školstvo na srpskom jeziku. Sveti Sava je bio sa nama u litijama za odbranu svetinja, on je večeras sa nama - poručio je Rašo.

Advertisement

Svetosavska saborna liturgija služena je jutros u crkvi Svetog Save na Savini  a služili su protojerej stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namesnik hercegnovski, iguman manastira Savina Makarije i jeromonah Pavle Pajić sa lokalnim sveštenstvom.

- Sveti Sava nije samo nastavnik već onaj koji usmerava narod kojim putem treba ići - kazao je jeromonah Pavle, sekretar Mitropolije crnogorsko primorske.

Praznik i slavu školarcima ali i svim građanima koji slave čestitao je protojerej stavrofor Obren Jovanović istakavši da  "kroz sunčeve zrake I u hladnom januarskom danu Sveti Sava miluje svoju decu."

BONUS VIDEO: SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINJOM - "Novosti" na prvom grobu svetitelja u Velikom Trnovu

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

SVETI SAVA SABRAO I DUHOVNO PREPORODIO NAROD: Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju (FOTO)

Objavljeno

dana

Autor

SVETI SAVA SABRAO I DUHOVNO PREPORODIO NAROD: Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SVETI Sava uspeo je da sabere narod i da ga celog duhovno preporodi zato što je bio sasud Duha Svetoga, takav duhovni autoritet da ga je ceo narod prihvatio i poslušao.

Foto: Mitropolija

- Ispunivši se božanske svetlosti i ljubavi i silom reči Božije i mudrosti, pojavio se kao sunce koje je duhovno zagrejalo srca našega naroda i od tada počinje jedna epoha duhovnog uzrastanja, stvaranja, jačanja države. Ceo narod se objedinio oko reči Svetoga Save, oko njegovoga učenja. Primio njegovu nauku i nemamo nikakvih svedočanstava da je u svom narodu Sveti Sava tada imao nekoga ko mu se protivio. 

Advertisement

Ovo je deo besede Mitropolita crnogorsko-primorskoog Joanikija nakon svete liturgije na Savindan u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju, u kojoj je podsetio da je Sveti Sava imao dar da miri zavađene, ukazavši na izmirinje braće Stefana i Vukana, koja su se zavadila zbog vlasti, te da je od tog izmirenja zavisilo dalje napredovanje srpskoga naroda i srpske države.

Foto: Mitropolija

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao je da se Sveti Sava prvo potrudio da svoje srce oplemeni, da svoju dušu oblagorodi, da se duhovno preporodi, da primi silu Božije reči kroz molitvu i postove i neprestano duhovno usavršavanje i učenje, primanje Božije nauke od najmudrijih toga doba.

- Tek je onda mogao da propoveda reč Božiju, da miri zavađene, da ih objedinjuje u veri i ljubavi, u dobroti i zajedničkom trudu i radu, besedio je Mitropolit Joanikije, čestitajući praznik prvog arhiepiskopa srpskog koga, kako je kazao, slavi cela pravoslavna vaseljena.

Advertisement

Mitropolit Joanikije je ukazao na veliko nasleđe Sv. Save, koje on ima kroz naše svetitelje, koji su nastavili sve ono što je on započeo. 

Foto: Mitropolija

- Sveti Sava je ovde je osnovao Episkopiju zetsku, njegovim blagoslovom ona živi i stvara punih osam vekova. I sada nam se čini da živi opet punim životom kao u doba Svetoga Save, zahvaljujući mnogo velikom trudu i velikoj žrtvi nastavljaču dela Svetoga Savi, našem blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju - besedio je Mitropolit Joanikije čestitajući hramovnu slavu sestrinstvu svete obitelji na Savinoj glavici.

 
    
BONUS VIDEO: 

Advertisement

SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINJOM: „Novosti“ na prvom grobu svetitelja u Velikom TrnovuNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„KOMITE“ PRAVE HAOS U NIKŠIĆU: Smeta im Matija Bećković, policija formirala kordon ispred pozorišta (VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

"KOMITE" PRAVE HAOS U NIKŠIĆU: Smeta im Matija Bećković, policija formirala kordon ispred pozorišta (VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UOČI književne večeri "Savinim stopama ka Savinom izvoru“ akedemika Matije Bećkovića u Nikšiću, koja se večeras održava u Nikšićkom pozorištu, pred tom kulturnom ustanovom okupila se nekolicina građana takozvanog komitskog pokreta u znak protesta gostovanju srpskog pesnika.

Foto: I. D. S.

Sa druge strane, Bećkoviću su pred pozorištem podršku pružali građani okupljeni ispred NVO "Miholjski zbor". Da provokacije i prozivke dve grupe građana ne prerastu u incident sprečava veliki broj policajaca.

Advertisement

Manji broj pristalica tkz. komitskog saveza okupio se ispred Nikšićkog pozorišta, optužujući lokalnu upravu da zloupotrebljava javne ustanove i u njima organizuje programe koji propagiraju nacionalizam, šovinizam, te da su "sluge" SPC i "Srpskog sveta".

"Komita" Aleksandar Zeković kazao je da se do sada nije dešavalo da lokalna vlast na nivou zvaničnog praznika obeležava slavu iz verskog kalendara bilo koje verske zajednice.

Foto: I. D. S.

Advertisement

On je poručio da će odbraniti demokratiju i slobodu i sačuvati suverenu i sekularnu Crnu Goru.

Sa druge strane, čula se pesma "Oj Kosovo, Kosovo" i povici "Kosovo je srce Srbije".

Dve grupe međusobno su se prozivale i vređale, ali je veliki broj policajaca sprečio da prepirka preraste u incident.

BONUS VIDEO: POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI - Protest građana Nikšića

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije