Povežite se s nama

Društvo

Savković: Od izuzetnog značaja je da nove generacije crnogorskih pravnika pripremamo za članstvo naše države u EU

Objavljeno

dana

Savković: Od izuzetnog značaja je da nove generacije crnogorskih pravnika pripremamo za članstvo naše države u EU

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


dobio Priznanje UCG za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada

Savković: Od izuzetnog značaja je da nove generacije crnogorskih pravnika pripremamo za članstvo naše države u EU

Savković ističe da mu je posebna čast što je autor prvog udžbenika na Univerzitetu Crne Gore iz šire oblasti prava Evropske unije, na crnogorskom jeziku, pod nazivom: „Pravo unutrašnjeg tržišta Evropske unije – privatnopravni aspekti“

Advertisement

Božović i Savković, Foto: UCG

Advertisement

Da je rad profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Vladimira Savkovića u proteklih nekoliko godina bio ujedno i najplodniji period njegovog dosadašnjeg akademskog i naučnog rada, potvrdilo je i Priznanje UCG za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada, saopšteno je danas iz UCG.

U saopštenju se navodi da se među naučnim radovima ističu radovi objavljeni u časopisima renomiranih međunarodnih izdavača Brill i Wiley, kao i dvije naučne monografije, na engleskom jeziku, u izdanju takođe renomiranog međunarodnog izdavača – Kluwer Law International.

Advertisement

Savković ističe da mu je posebna čast što je autor prvog udžbenika na Univerzitetu Crne Gore iz šire oblasti prava Evropske unije, na crnogorskom jeziku, pod nazivom: „Pravo unutrašnjeg tržišta Evropske unije – privatnopravni aspekti“.

„Kao neko ko je od početka snažno angažovan u pristupnim pregovorima, uvjeren sam da je od izuzetnog značaja da nove generacije crnogorskih pravnika pripremamo za članstvo naše države u Evropskoj uniji. U tom smislu, posebno zadovoljstvo mi je što sam autor istoimenog projekta, kao i akademski koordinator Jean Monnet Modula iz prava unutrašnjeg tržišta Evropske unije (MLEUIM), koji je izrastao na potrebi da Pravni fakultet učini dodatni napor u tom pravcu. Koliko sam upoznat, riječ je o prvom iz reda prestižnih Jean Monnet projekta na jednom od pravnih fakulteta u Crnoj Gori“, izdvaja Savković uspjeh koji je doprinio razvoju stručnog rada na Pravnom fakultetu.

Iz UCG su kazali da uprkos otežanim uslovima rada koje je svima nametnula pandemija, na Pravnom fakultetu su, uz kontinuitet u radu sa studentima, poboljšani dosadašnji standardi kvaliteta nastave, posebno na Poslovno-pravnom smjeru master studija Pravnog fakulteta, u čijim okvirima se sprovodi projekat Jean Monnet Modul iz prava unutrašnjeg tržišta EU.

Advertisement

„Zasluga je to vrlo kompetentnih i posvećenih članova projektnog tima, sa kojima sam imao zadovoljstvo da sarađujem u svojstvu modul lidera“, navodi Savković.

U saopštenju UCG se navodi i da je u štampi i njegova knjiga „Komentar Zakona o privrednim društvima“.

„Istu je pripremio kao stručnjak ranije neposredno angažovan na usklađivanju rješenja novog zakonskog teksta sa pravom Evropske unije, te autor dvije knjige i više desetina drugih naučnih radova iz oblasti kompanijskog prava“, kazali su iz UCG.

Advertisement

„Ovo izdanje sam pripremio kako bih domaćoj stručnoj javnosti približio nove pravne institute koji su u crnogorsko pravo inkorporirani, između ostalog, kao rezultat usklađivanja nacionalnog kompanijskog prava sa popularnim acquis – ijem“, objašnjava Savković.

Govoreći o cilju za 2022. godinu, Savković kaže da je uvijek isti.

„Još jedan korak naprijed u podizanju kvaliteta sopstvenih profesionalnih aktivnosti, krećući se pritom u susret uvijek nadolazećim promjenama, tj. prilagođavajući im se. Bez obzira da li ćete i koliko uspjeti u takvom nastojanju, taj način razmišljanja i rada je jedini koji može rezultirati uspjehom u našoj profesiji“, poručuje Savković.

Advertisement

Iz UCG su kazali da je priznanje, koje mu je u ime te ustanove, uručio rektor prof. dr Vladimir Božović, doživljava kao poruku od kolega iz akademske zajednice da njegov rad doprinosi napretku i dodatnom kvalitetu onoga što je, bez obzira na sve izazove i nedostatke, godinama prepoznatljivi društveni imidž Pravnog fakulteta i UCG.

„Svakako, ova nagrada je dodatni motiv da sa istom predanošću nastavim da doprinosim razvoju pravne misli u Crnoj Gori“, zaključio je Savković.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije